Срђан Шијакињић Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 ко одлучује шта је исправно? моћни и богати... за мене је исправно оно што штити моје интересе...или групе којој припадам.. у нашем случају Хришћанске групе... све остало није исправно... и штети мени... па добро, онда реците лепо да се не залажете за опште исправно, већ за властито исправно. Само што је то и даље само Ваше добро, ничије више... Наравно, можете рећи да се залажете да се Ваше добро наметне свима, и то је легитимно, само не можете рећи да је то истовремено и опште добро. Опште исправно је оно исправно које је настало тако што су сви појединци одустали малчице од сопственог исправног. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Зато што 999 људи има то право. И зато што је његова корист од тога да може да се прошета са другим гејом кога воли (ајде да друштво има 1001 члана, да наш геј има са ким да се шета ) много већа од "штете" коју трпе остала 999 члана. И зато што се тако остварује једнакост. И зато што никакве праве, несумњиве и неотклоњиве штете немају остали због тога што гледају да се бр. 1000 и бр. 1001. држе за руке и беру цвеће или љуљуају на љуљашци. Исто као што ја немам никакве стварне штете, иако ме ужасно нервира када видим рецимо како Гробари славе победу у било чему. .......................................... Sta drugo da ti kazem nego - sacuvaj Boze. Koje pravo ima 999 ljudi? Da izadje napolje i da mentalno maltretira druge na neki nacin? Tih 999 i ne trazi takvo pravo, nego svoj polni zivot cuva kao svoje vlasnistvo i svoju privatnost. Sta neko radi u krevetu njegova je stvar, ja zadrzavam pravo da o tome ne zelim nista da znam. Zato je ovo vec bezobrazluk s tvoje strane И зато што никакве праве, несумњиве и неотклоњиве штете немају остали због тога што гледају да се бр. 1000 и бр. 1001. држе за руке и беру цвеће или љуљуају на љуљашци. jer to niko nigde i ne brani, niti ce da brani. Исто као што ја немам никакве стварне штете, иако ме ужасно нервира када видим рецимо како Гробари славе победу у било чему. Ne, to nije ni u cemu nimalo isto sa ovim o cemu pricamo. Rekao si obican silogizam. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Ovo je cista relativizacija i silogizam. Objasni mi molim te, kakve to posledice trpi neko ako mu je drzavni zakon dobro uredjen i stabilan? Ne moze da divlja javno i da sablaznjava druge? Pa tako i treba da bude. Извини, а шта са онима који литије виде као саблажавање, а у јавним наступима појединих епископа, свештеника и верника чисто дивљање? Човече, зар не видиш да ван јеванђеља нема ничега објективног да нам каже шта је нормално, а шта није. Саме јеванђељске норме су последица духовности. Једина исправна ствар је да се свима штити искључиво слобода и да се јеванђељске вредности шире у таквој клими. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Април 7, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Ne znam da li uvidjas da vecina zakona vec sadrzi bar deo jevandjelskih principa? Sta je tu onda tako strasno da se to samo podigne na jedan visi nivo? Kome to moze da smeta? Znamo dobro kome. Nije tu rec ni o kakvom nametanju, nego o teznji ka boljem i savrsenijem. Sa takvom teznjom se slaze sva osnovna logika ljudskog postojanja. Edit: da te podsetim - tvoj argument je bio da ono sto ljudi sprovode cesto bude zloupotrebljeno, pa zato to-i-to ne treba ni potezati, zato sam ti rekao ono o odustajanju a ti si to skroz pogresno skapirala; samo pogledaj moj post ponovo... Sadrži deo,ali recimo naše ( hrišćansko) poimanje greha nije poimanje i ateista i ljudi nekih drugih vera.Osim toga oni ne smatraju da je homoseksualnost ni bolest ni strast a samim ti ni greh.Eto jedan banalan mali primer.I šTa bi ti onda po hrišćanskom zakonu tad uradio? KAko bi ga sproveo baš me zanima? Moj argument jeste to bio ali činjenica je da se religija kroz istoriju pa čak i hrišćanstvo najčešće i najgnusnije zloupotrebljavala naročito kada je imala pristup u politici države. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Али не постоји сагласнот око тога шта је то боље и савршеније! Нити доказ, нити начин да се докаже и провери! Само убеђење! и што је моје, твоје или било чије уверење вредније од било чијег другог? зато што ми тако верујемо, једини је одговор. И опет у круг... Postoji, postoji, itekako, samo danasnji neoliberali to gledaju da svom snagom sto vise izvitopere i uguse, a ti si - kao sto gore rekoh - kompletno naseo na njihove besmislice i nebuloze. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Sa takvom teznjom se slaze sva osnovna logika ljudskog postojanja. Да не улазимо сад у то шта је заиста боље и савршеније, то је философска прича. Углавном, чак и када бисмо имали нешто за шта ће свако да се сложи да је боље и савршеније, наметањем би тако нешто аутоматски престало да буде савршено. Уместо тога, треба свим срцем да штитимо слободу сваког човека да проповеда оно што он мисли да је савршено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Није држава та која креира вредности, већ обрнуто. Брак најмање држава дефинише, а много више култура, религија итд. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Извини, а шта са онима који литије виде као саблажавање, а у јавним наступима појединих епископа, свештеника и верника чисто дивљање? Човече, зар не видиш да ван јеванђеља нема ничега објективног да нам каже шта је нормално, а шта није. Саме јеванђељске норме су последица духовности. Једина исправна ствар је да се свима штити искључиво слобода и да се јеванђељске вредности шире у таквој клими. To je problem sa onima koji to vide, jer u litijama - objektivno - nema niceg sto bi nekog moglo da sablazni. Kao sto nema u setnji za ocuvanje zivotne sredine, na primer. A to sta rade pojedini iz Crkve - resilo bi se dok kazes "keks" upravo kroz primenu zakona ciji su temelj Jevandjelski principi. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Sta drugo da ti kazem nego - sacuvaj Boze. Koje pravo ima 999 ljudi? Da izadje napolje i da mentalno maltretira druge na neki nacin? Tih 999 i ne trazi takvo pravo, nego svoj polni zivot cuva kao svoje vlasnistvo i svoju privatnost. Sta neko radi u krevetu njegova je stvar, ja zadrzavam pravo da o tome ne zelim nista da znam. Zato je ovo vec bezobrazluk s tvoje strane jer to niko nigde i ne brani, niti ce da brani. Ne, to nije ni u cemu nimalo isto sa ovim o cemu pricamo. Rekao si obican silogizam. Ааааааааа....бре брате ! Па има право да да организује, што рече Ивица чини ми се, такмичење у најбољем пољубцу, слободу да се људи, некад врло нападно и сугестивно на свим јавним местима без да стрепи имало, да се венчава у општини, да јавно изражава од билборда до тевеа и улице наклоности и љубав... Добро, хватај се за формалноти, ниеј технички забрањено али практично је немогуће. Није слично? Многи људи дивљање навијача у аутобусу рецимо доживљавају као ментално малтретирање. Поента је да је појам "менталног малтретирања" субјективан и не постоји никакв општеусвојен стандард! И не тролујем, дискутујем, говорим оно што заиста мислим, имам право на то? Зашто сам безобразан? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Postoji, postoji, itekako, samo danasnji neoliberali to gledaju da svom snagom sto vise izvitopere i uguse, a ti si - kao sto gore rekoh - kompletno naseo na njihove besmislice i nebuloze. Шта је то и како се до тога дошло? И по чему је објективно и општеусвојено ако се заснива на вредносним судовима који нису подложни икаквој провери? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Ево овако : ја верујем у Бога, навијам за Звезду, волим фудбал и пицу, привлаче ме девојке. Срећан сам. Неко други не верује у Бога, воли скијање, привлаче га мушкарци и воли лазање. Срећан је такође. И тако још 7 милијарди индивидуа. Како ОБЈЕКТИВНО одредити шта је нормално и исправно а шта није? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Sadrži deo,ali recimo naše ( hrišćansko) poimanje greha nije poimanje i ateista i ljudi nekih drugih vera.Osim toga oni ne smatraju da je homoseksualnost ni bolest ni strast a samim ti ni greh.Eto jedan banalan mali primer.I šTa bi ti onda po hrišćanskom zakonu tad uradio? KAko bi ga sproveo baš me zanima? Moj argument jeste to bio ali činjenica je da se religija kroz istoriju pa čak i hrišćanstvo najčešće i najgnusnije zloupotrebljavala naročito kada je imala pristup u politici države. Opet izvrces rec. Rekao sam gore povise - neka gej u svojoj kuci radi sta hoce, to se mene ne tice, niti zelim time da se bavim. Ali javno svakako ne bi mogao. Jer je javni zivot i moj kao i njegov. A zakon se i ne bavi poimanjem/shvatanjem greha, i tu sasvim gresis, zakon se bavi principima funkcionisanja drustva. I uredjivanjem tih principa. Poimanjem greha bavi se Crkva, ali ona to svoje glediste propoveda, a ne namece. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Ево овако : ја верујем у Бога, навијам за Звезду, волим фудбал и пицу, привлаче ме девојке. Срећан сам. Неко други не верује у бога, воли скијање, привлаче га мушкарци и воли лазање. Срећан је такође. И тако још 7 милијарди индивидуа. Како ОБЈЕКТИВНО одредити шта је нормално и исправно а шта није? ВОЛИ СКИЈАЊЕ И ЛАЗАЊЕ???? Пих! Лудак! Срђан Шијакињић and Juan Valdez је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Postoji, postoji, itekako, samo danasnji neoliberali to gledaju da svom snagom sto vise izvitopere i uguse, a ti si - kao sto gore rekoh - kompletno naseo na njihove besmislice i nebuloze. Где ли си ти, царе, да ми је знати видео нео (шта год под тим подразумевао) или било какве друге либерале у српском политичком животу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Да не улазимо сад у то шта је заиста боље и савршеније, то је философска прича. Углавном, чак и када бисмо имали нешто за шта ће свако да се сложи да је боље и савршеније, наметањем би тако нешто аутоматски престало да буде савршено. Уместо тога, треба свим срцем да штитимо слободу сваког човека да проповеда оно што он мисли да је савршено. To sto ti kazes moguce je u idealnom drustvu bez drzave. A tako nesto, naravno, ne postoji. Niti ce da postoji u ovom i ovakvom svetu. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука