Jump to content

Muftija Beogradski Jusufspahic: Ja sam srpski patriota!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa kako onda kad s ebude upisivao na fakultet, na mjesu narodnost,

šta će napisati?

oboje?

da se vidi lično bogatsvo.

Вау, ово је најјачи аргумент у корист нације кога сам икада чуо! Ја сам на попису написао да сам Индијанац, а жена да је Индијанка (у њеном случају делимичо тачно). Држављанства смо ставили као што нам пише у пасошима. Језике наше матерње.То исто може да напише наше дете кад се буде уписивало на факс, кад га већ болиди из државне администрације терају да се изјасни и решен проблем. У попису у Америци сам ставио да сам припадник зелене расе са љубичастим туфнама, кад се већ неки неваспитанко (под добронамерном претпоставком да нема лоше намере) досетио да такве ствари уопште пита.

Подели на овим сајтовима

Има ли овде људи који се још увек сећају да сваки Хришћанин, причешћујући се, са другим Хришћанима ступа у крвно сродство које је далеко јаче од било којег другог сродства?

Или је оно када ословимо једни друге са брате или сестро за нас постало само мртво слово на папиру и бесмислена формалност?

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Има ли овде људи који се још увек сећају да сваки Хришћанин, причешћујући се, са другим Хришћанима ступа у крвно сродство које је далеко јаче од било којег другог сродства?

Или је оно када ословимо једни друге са брате или сестро за нас постало само мртво слово на папиру и бесмислена формалност?

Ne Niši,prvo si Srbin pa onda vernik.Nacionalnost pre svega.Postalo mi je pomalo mučno što ljudi toliko potenciraju naciju koja je u suštini nebitan pojam,a koliko je tek nebitan u odnosu na veru,ne da se opisati.I onda obavezno kreće busanje u Srpske grudi,pozivanje na srpsko viteštvo ( ma šta god to bilo) i to najčešće od ljudi koji uopšte i ne žive u Srbiji.Ne mislim da ih time što sam napisala da ne žive u Srbiji omalovažim,ali ako ste toliki Srbi i nacija vam je sve,dođite ovde kod nas pa trpite sa nama ovaj život u divnoj,junačkoj,tradicionalnoj,zemlji punoj čojstva i Srpskog viteštva o kojem toliko pričate.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Надајмо се да није, господине самураје. И трудимо се да не буде.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Srpstvo je porodica, i Srbin je svako ko je srpskog porekla i ko želi da bude član srpske porodice. Ovako je bilo uvek kod nas. Ko želi da pristupi srpskoj porodici, dakle da postane Srbin, ima tri mogućnosti: 1. da se preseli u Srbiju, 2. oženi Srpkinju ili uda se za Srbina, ili 3. postane član Srpske Pravoslavne Crkve. Zakon naravno drugačije gleda, ali u narodu je ovako.

Иначе, Српство као "породица" је један свемоћан супермагнет ка коме све тежи...

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

,,Onaj ko ima savrsenu ljubav i ko je dostigao vrhunac bestrasca, ne poznaje razliku izmedju <<moga i tvoga>>, izmedju verujucih i neverujucih, izmedju roba i slobodnjaka, ili izmedju muskog i zenskog. Uzdigavsi se iznad tiranije strasti i prirode, covek sve ljude vidi jednakim i isti je prema svima. Jer za njega nema ni Jelina, ni Judeja, ni muskog, ni zenskog, ni roba, ni slobodnjaka, vec je sve u svemu- Hristos."

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Nije da branim Branu, ali Brana živi u Srbiji. ;)

To što se taj deo Srbije, odakle potiče recimo predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ili pokojni premijer Zoran Đinđić, ili odakle potiče ceo Novi Beograd, danas po volji svetskih moćnika nalazi van granice Republike Srbije, ne menja činjenicu da je i to Srbija. Sutra će možda moćnici da ukinu Srbiju, ili će Turci da se vrate, mislim nikad se ne zna, pa šta ćete vi u svrgnutoj Srbijici onda da radite? Ništa drugo sa Srbijom gde živi Brana... Dakle, niste vi ni veći ni manji Srbi od ostalih Srba. I priznajem, postalo mi je malo mučno tog neo-srbijanskog lokal-patriotizma i "mi smo pravi Srbi jer živimo u Srbiji a sanjamo da je što pre napustimo i zaboravimo"!

A Branu, iako se sa njom možda ne slažete, trebate ipak malo da razumete, jer 1. sestra vam je, kako po Hristu tako i po rodu, a 2. Brana živi u onom delu Srbije gde ne malo njih bi hteli da ukinu njenu narodnost i njenu pravoslavnu veru u Hrista. Brana, dakle, ima možda malo drugačiji pogled na svoju životnu sredinu od vas gde u vaše Pravoslavlje i vaše srpstvo niko ne dira osim pojedinih kvazi-filozofa..

Откуд теби све то што си написао? Прво, колико сам ја видео, нико није износио ни приближно такве ставове, друго, нема потребе да браниш било кога, јер нико није нападнут, а треће, не можеш да знаш шта је било ко одавде прошао и како је искалио свој осећај за своје ближње.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

niste vi ni veći ni manji Srbi od ostalih Srba

E,Dragi znaš koliko me briga da li sam veći ili manji srbin - srpkinja od bilo koga.O tome sve vreme i pričam , da je nebitno i to onima kojima je to najbitnije.Ali ne vredi... butaj dalje.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Brate Aco,

Ne idem ja u ono šta je možda bilo, jer odakle meni da poznajem svačiju istoriju, nego u ono što danas jeste. I danas jeste da polovina srpskog naroda živi van Republike Srbije, od 11 miliona "aktualnih" Srba svega 6 miliona živi u Republici Srbiji. Ako dodamo one koji su već utopili u druge narode, recimo u dijaspori, dobijamo da i više od polovine Srba živi van Republike Srbije. Srbija nema privileg da deli narod na "mi ovde" i "vi tamo". Ovo zadnje bio bi mentalitet jedne nerazvijene provincije, ali ne jednog savremenog i modernog društva. Uopšte ovaka podela ne postoji u Pravoslavnoj Crkvi, a koliko mislim da znam, ovo ovde je crkveni forum i ne "građanski" forum ove ili one države. Prema tome je nebitno gde neko živi. Nadam se da ovo odbijanje jednog dela sopstvenog naroda neće da se završi jednoga dana u jednoj sveopštoj ksenofobiji koja Srbima dosad nije poznata...

Али ко то ради? То је на првом месту било моје питање? То што ћеш признати традицију неког другог, не значи да твоја не постоји, ма колико бежао од тога. Али, са друге стране, то што смо Срби, везује нас на друштвеној равни. Али оно што нас везује на духовној равни, далеко је јаче и чвршће и требало би много више пажњу да обраћамо на то. Макар сам ја тако сконтао већину постова одавде, а не да је неко "одбацивао део Срба", ма где да се тај део налазио.

Пар људи је овде скочило зато што је неко за муфтију рекао да је добар човек? И по каснијим постовима, колико сам ја укапирао, муслиман не може бити добар човек, само зато што му је предак био Србин? А где је ту хришћанска логика?

Подели на овим сајтовима

Brate Aco,

Ne idem ja u ono šta je možda bilo, jer odakle meni da poznajem svačiju istoriju, nego u ono što danas jeste. I danas jeste da polovina srpskog naroda živi van Republike Srbije, od 11 miliona "aktualnih" Srba svega 6 miliona živi u Republici Srbiji. Ako dodamo one koji su već utopili u druge narode, recimo u dijaspori, dobijamo da i više od polovine Srba živi van Republike Srbije. Srbija nema privileg da deli narod na "mi ovde" i "vi tamo". Ovo zadnje bio bi mentalitet jedne nerazvijene provincije, ali ne jednog savremenog i modernog društva. Uopšte ovaka podela ne postoji u Pravoslavnoj Crkvi, a koliko mislim da znam, ovo ovde je crkveni forum i ne "građanski" forum ove ili one države. Prema tome je nebitno gde neko živi. Nadam se da ovo odbijanje jednog dela sopstvenog naroda neće da se završi jednoga dana u jednoj sveopštoj ksenofobiji koja Srbima dosad nije poznata...

U savremenom modernom drustvu , a tu dolaze u obzir samo i samo drustva koje funkcionisu na

Poperovskim principima, koncept nacije van antropologije u kultoroloske bastine neke grupe

nema sta da trazi.

Подели на овим сајтовима

Nije da branim Branu, ali Brana živi u Srbiji. ;)

https://www.pouke.org...post__p__559984

Ја сам рођена у Лици, у србији нисам никада живјела, ни муж ми није рођен у Србији.

Ја , дакле нисам отишла из Србије, да сам живјела у Србији, неби никамо од тамо.

Нема ту никакве роматнике нити бајке, једноставно, волим Србију, па то упакујте како оћете.

Срећна вам нова 2012, сестро.

Подели на овим сајтовима

• Uopšte ovaka podela ne postoji u Pravoslavnoj Crkvi, a koliko mislim da znam, ovo ovde je crkveni forum i ne "građanski" forum ove ili one države. Prema tome je nebitno gde neko živi. Nadam se da ovo odbijanje jednog dela sopstvenog naroda neće da se završi jednoga dana u jednoj sveopštoj ksenofobiji koja Srbima dosad nije poznata...

Alo,Dragi,o čemu ti pričaš?Pa ja upravo pišem da je vera iznad svake nacije,zato ovo i jeste pravoslavni forum a ne nacionalistički.Razumeš li ti to?Naravno da po ovome što pišem je nebitno gde ko živi čak i ko je kakve vere ili ne vere i kad sam napisala da primećujem da većina naglašenog srpskog nacionalizma dolazi iz dijaspore.I btw mislim da sestra Brana ne živi u Srbiji,ali i to je ne bitno.Bitno je da pravoslavlje veze nema sa nacijom,čoveče,a ovde kod nekih se primećuje da je nacionalnost najbitnija stvar,pojam da je iznad same vere.Pričam o tome i ne izvrći mi reči,molim te.

Подели на овим сајтовима

Zar bi vam bio draze da je rekao da je po ubedjenju Arapin ?!

Taj covek je uvek bio umeren u svojim stavovima i izjavama i Srbiju dozivljava kao svoju zemlju i zasto mu osporavate to pravo?

Kako li tek reaguju "bosnjacki fundamentalisti" na ovakvu izjavu, pitam se ?!

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

Brate Aco,

bilo je komentara tipa "Srbi koji žive van Srbije opet s... g....", zato sam ovako i reagovao. Hajde za mene da kažete, ali Brana nije gastoš, nije dijasporaš, ne živi u tuđoj zemlji, nego u Srbiji.. Ako počnemo da se delimo na prisiljene granice, onda će rizik zaista da bude velik da sutra imamo Vojvodina republiku, i Nišku Republiku, i Moravsku Republiku, i Republiku Beograd i tako dalje i tako dalje. Mi nažalost nismo uspeli da postanemo takozvana politička nacija, dakle nacija vezana za državu, poput npr. najvećeg broja evropskih nacija koje su političke odnosno državne nacije, nego smo raspadom Jugoslavije pali natrag na nivo jedne takozvane kulturne nacije kao što smo bili u 19. veku. I prema tome kao kulturna nacija moramo da imamo identifikaciju iznad granica, država i teritorija, pošto nemamo sigurnost jedne političke nacije. Ovu sigurnost smo raspadom Jugoslavije izgubili. Ali šta je sa jedne strane slabost i rana, na drugoj strani može da bude velika snaga i napredak, ako tako prihvatimo umesto da se delimo i odvajamo. Zbog toga ovo zadnje ne bi trebalo da se toleriše. Danas nema više Juge i mi zemljaci ovde i vi koji ste otišli tamo i amo. Nema više Jugoslovena, ima samo nas Srba! Zaboravimo jednom tu jugo-nostalgiju, to je prošlost. Yugoslavia is death, Jugoslavija je mrtva! Slovenija je otišla i neće da se vrati, Ljubljana neće više nikad da bude jugoslovenski grad. Hrvatska je otišla i neće da se vrati, Zagreb neće više nikad da bude jugoslovenski grad, to je sad hrvatski grad. I tako dalje.. Jedino šta nam je ostalo, pored današnje Srbije, to je naš narod u Bosni i u Crnoj Gori, i Kosovo za koje samo Gospod zna kako ćemo da rešimo.

Видиш, овај део је поприлично споран. А сада ћу да ти кажем и због чега.

Не причам за друге, не могу знати, али причам у своје име. Доста сам до сада претрпео, неких ствари које су ми се нудиле сам се и одрекао због тога што сам хтео да будем прави Србин. Међутим, тада нисам схватао шта ми тај појам уопште значи.

Шта значи бити Србин? Да ли то значи бити комуњарски генерал или ратни злочинац? Да ли то значи бити политичар националиста који пуни своје џепове крвавим парама свог народа у кога се куне? Да ли је то, на крају, географски условљен појам?

Колико ја видим, ти појам нације везујеш са оном дефиницијом нације која је настала у осамнаестом - деветнаестом веку, није ни битно за ову причу. Ја нацију, па и српску нацију, гледам малко другачије.

Видиш, ми имамо СПЦ, и то на првом месту треба да нам буде идентитет. То нам је био идентитет и када нисмо имали своју државу, било какву географску одредницу о томе да смо ми Срби. И то је за мене идеална одредница, која у исто време чува и "нацију": са једне стране, у Хрвате и муслимане се не можеш утопити због различите вере, у Бугаре и Румуне не можеш због различитог језика и различите Цркве (условно, наравно, у смислу да ми припадамо под надлежност СПЦ, а они под своје аутокефалне Цркве).

Е, сада, да се вратимо на причу: колико ја видим, ти проблема са другима имаш јер они све време причају о географским одредницама, које ти схваташ као националне одреднице, што мислим да они нису мислили (опет, причам из свог угла). Дакле, када ти причаш о српској држави која се простире на свим територијама ближег окружења на којима живе Срби, ти мислиш на географски појам. Али на том географском појму живе и други, који се не осећају Србима. Шта са њима? А шта са онима из, рецимо, Душановог царства, који су у једном тренутку живели у држави која се звала Србија? Јесу ли и они били Срби? По географској одредници јесу. По свему осталом нису.

Дакле, да више не ширим већ широку причу, ја нацију посматрам онако како сам ти изложио, а то није условљено географијом, и наравно да ће брат из Републике Српске да ми буде брат, јер нас поред заједничке вере везују и заједничко наслеђе и заједничка историја и муке, али то опет не значи да неће да ми буде близак и неки муслиман, ако је добар човек.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...