marko_13 Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Покојни руски патријарх је био из неке балтичке германске племићке породице. Не само Шмеман, већ и Мајендорф. А ти Ђиђи ако наставиш да "тренираш" Семјона тако биће акробата по националости. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 А цар Душан или Урош су имали 5% српске крви, ако се уопште може говорити о националној крви Zato su i prošli tako, umjesto bosnu d a pripoje srbiji pripojili su tesaliju i epir. a i karađorđevići su bili koktel. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Мене само занима, где су били ти бошњаци дуги низ година, како се никад нису тако изјаснили. У чему је проблем? Што с емене тиче може бити шта оће, може бити и марсовац, али ово бошњаци... ово је измишљено успут, реците ми да није, и да је одувјек постојало. Па све су нације измишљене, само је питање када. Све латиноамеричке нације су настале у 19. веку, америчка нација који век раније итд. Нација је измишљен појам и то свака. Не поричем Јусуфспахићу право да се осећа и изјашњава било како, само ме нервира кад ти Бошњаци (не знам да ли и муфтија) фалсификују историју, тврде да немају никакве везе са етничком групом званом Срби, измишљају некакве средњевековне босанске нације и сличне глупости. Исто као што немам ништа против да се ви српски националисти изјашњавате како год желите, практикујете шта год желите, само имам против застарелог концепта за који се борите - националне државе. Тако да сам апсолутно против некакве Босне као националне државе Бошњака, Србије као државе Срба итд, без обзира да ли су те нације настале јуче или пре хиљаду година. Државе, ако већ морају да постоје, треба да буду административне територије у којима свако има право да слободно живи изјашњава се и осећа како год хоће и верује и живи коју год веру. И ајде, ако су већ историјски државе махом формиране као националне, нека те административне границе и остану, али концепт и свест треба радикално да се промене, јер се мења и време. Лепо је питао Недић о свом детету. У свету је брдо таквих недића, а код нас ће их тек бити. Други је проблем што је Балкан препун стоке која је крволочно ратовала да би добили своје нове националне државице (или по сваку цену сачувала старе) и истребили све што није као они, следећи крволоке, разне алије, туђмане и милошевиће, тачије, ориће, караџиће, младиће, харадинаје... Та иста стока са свих страна би још увек ратовала и убијала, никада им није доста. И други је проблем лицемерна међународна заједница, која, уместо да се бори против сваког национализма, подржаваше овај или онај по потреби. Сулуди последњи пројекат је националистичка и мафијашка држава Косово. Да је Косово заиста нормално и слободно, засновано на поштовању права и слобода свих људи, први бих подржао независност такве државе. Овако нико нормалан не може да каже да је та такозвана држава добра ствар, само је питање да ли Србија ишта више може да уради (друга тема). Проблем је у томе што су у целој причи сви националисти, а народи као да су колективно пијани. Нација, ОК, не поричем да она има историјски и некакав психолошки смисао за многе људе и не кажем да су све тековине нације лоше, али национализам као идеологија која се око тога врти је нужно зло. Баш је супер што Јусуфспахић осећа да припада другој нацији (па макар и измишљеној јуче), а осећа да је Србија његова држава, а не као она будалетина из Новог Пазара. Камо среће да се сви они који себе идентификују са било којом мањинском групом осећају као пуноправни грађани и камо среће да то заиста јесу и у Србији и свуда у свету. Моје лично миљење је да ће развој технологије и све веће миграције (глобализација, једна од најлепших ствари које су се догодиле људској цивилизацији) уништити национализам једном за свагда или га бар трансформисати у нешто много нормалније и примереније овом времену. GeniusAtWork and Анастасија је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Апсолутно нетачно. Рецимо код Јевреја. Ако ти је само отац Јеврејин - ниси Јеврејин. Ако ти је само пра-пра-пра-прабаба била Јеврејка - јеси Јеврејин. Brate Ivane, mi nismo jevreji, i njihova tradicija ne vredi kod nas. kako ste se odlučili da odgajate sina? ili ćete sačekati, da ga neko drugi nacionalno opredjeli. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Како сте ви залуђени! GeniusAtWork, мирођија and Анастасија је реаговао/ла на ово 3 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Pa to brate, ti treba da znaš. Muško je uvjek bilo nosilac porodične tradicije: Vere i nacije. žene nisu. zaista nerešiv , vaš slučaj. Која неопевана шовинистика глупост и фрапантно неслагање са реалним животом у много случајева! Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Како сте ви залуђени! na koga mislite? na mene ili jusufspahića? ko je realniji? ili po ivici, kasnije izmišljen? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Brate Ivane, mi nismo jevreji, i njihova tradicija ne vredi kod nas. kako ste se odlučili da odgajate sina? ili ćete sačekati, da ga neko drugi nacionalno opredjeli. Njihovo dete bice ono sto jeste - pola/pola. I to je divno. Nema u tome bas nista lose. U tome upravo lezi njegovo licno bogatstvo. katja је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Која неопевана шовинистика глупост и фрапантно неслагање са реалним животом у много случајева! a vi ste opevani ka dodo ptica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Brate Ivane, mi nismo jevreji, i njihova tradicija ne vredi kod nas. kako ste se odlučili da odgajate sina? ili ćete sačekati, da ga neko drugi nacionalno opredjeli. Другарице, нормални људи третирају своју децу као слободне личности, а не као средства за инжењеринг нације или било ког другог колектива. То дете је благословено самим тим што у себи већ од рођења носи различитост и што има могућност да буде одгајано од стране родитеља који потичу из две различите (ма колико сличности имале) културе, а ви бисте да га испројектујете по вашим уским критеријумима и одредите му шта ће да буде. Анастасија and Sophrosyne је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Njihovo dete bice ono sto jeste - pola/pola. I to je divno. Nema u tome bas nista lose. U tome upravo lezi njegovo licno bogatstvo. Pa kako onda kad s ebude upisivao na fakultet, na mjesu narodnost, šta će napisati? oboje? da se vidi lično bogatsvo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Другарице, нормални људи третирају своју децу као слободне личности, а не као средства за инжењеринг нације или било ког другог колектива. То дете је благословено самим тим што у себи већ од рођења носи различитост и што има могућност да буде одгајано од стране родитеља који потичу из две различите (ма колико сличности имале) културе, а ви бисте да га испројектујете по вашим уским критеријумима и одредите му шта ће да буде. Pa, da , a mi nenormalni, ih šaljemo na polja pamuka, sa žigom inženjering nacije. I vi meni pričate o blagoslovu. Koliko djece imate, kad tako nadahnuto pričate? Nisu moji kriteriji uski, nego su vaše tvrdnje pogrešne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Pa kako onda kad s ebude upisivao na fakultet, na mjesu narodnost, šta će napisati? oboje? da se vidi lično bogatsvo. To je drzavna formulacija, statistika, koja nema veze sa zivim ljudima. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 To je drzavna formulacija, statistika, koja nema veze sa zivim ljudima. imate pravo, sve je samo statistika, i to zaista nema veze kod vas. laku noć, Srbijo, ma gde bila. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Pa, da , a mi nenormalni, ih šaljemo na polja pamuka, sa žigom inženjering nacije. I vi meni pričate o blagoslovu. Koliko djece imate, kad tako nadahnuto pričate? Nisu moji kriteriji uski, nego su vaše tvrdnje pogrešne. Немам још ниједно, али планирам, ако Бог да, само што та деца такође потпадају под случај ”недић” + још замршеније... И имам пуно право да се гнушам таквих суманутих идеја које заступаш јер ме директно вређају, а и директно инспиришу најгоре нацистичке манијаке типа ”србија србима” због којих ћу сваки пут морати да стрепим кад дете изађе из куће. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука