Милан Меденица :) Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Elementarno nepoznavanje teologije... Uz optuživanje drugoga za nerad, lenjost i neznanje. Da ne govorim o tome kako si dozvolio sebi da ocenjuješ nečiju pobožnost i talente... Ja ne znam zašto neko od administratora ne reaguje... још падни у несвест, да буде потпунија сцена не можеш да промениш оно што пише у Новом Завету, није могло буквалније да пише да непокајани хомосексуални људи не могу да се роде у чистом Царству као свети, већ као несвети (нечисти) остају изван домашаја. а што се тиче побожности, то и не могу да оценим јер то и није мој посао ал што се тиче талента логике ту имам озбиљне замерке које сам образложио пс. имаш report дугме, с леве стране коментара испод слике, помоћу којег можеш да пријавиш све проблематичне постове па чини шта мислиш. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Dobro, ja imam tešku falinku... Šta kažeš onda na to što jedan od naših najvećih teologa kaže da je homoseksualna ljubav savršenija od heteroseksualne u ontološkom smislu? Da se razumemo - ja se ne bih usudio da tek tako napišem što sam sam zaključio, nego su me kroz školovanje i duhovnu pouku učili ovako... усуђујеш се на свашта до сад, тако да не сумњам у твоју храброст ал сумњам у разумевање. без љутње, ал сваки пут кад те питам да цитираш неког дословце или наведеш извор ти игноришеш, тако да ћу окушати срећу и запитати те поново - ко, кад, у ком контексту, дај да видим или чујем па ћемо онда даље да умујемо и то управо због тога што сумњам у твоју интерпретацију прочитаног или нечег што си чуо. И.стојковић је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1340192229' post='663453] још падни у несвест, да буде потпунија сцена не можеш да промениш оно што пише у Новом Завету, није могло буквалније да пише да непокајани хомосексуални људи не могу да се роде у чистом Царству као свети, већ као несвети (нечисти) остају изван домашаја. а што се тиче побожности, то и не могу да оценим јер то и није мој посао ал што се тиче талента логике ту имам озбиљне замерке које сам образложио пс. имаш report дугме, с леве стране коментара испод слике, помоћу којег можеш да пријавиш све проблематичне постове па чини шта мислиш. Ti sebi daješ za pravo da kažeš ko će naslediti Carstvo Božije? Užas! Pa nisu homoseksualci jeretici! Niti šizmatici... A čak je i sud Crkve je privremen, a poslednji i konačni sud je Gospodnji... Hvala, prijaviću tvoj post... milan. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1340192559' post='663454] усуђујеш се на свашта до сад, тако да не сумњам у твоју храброст ал сумњам у разумевање. без љутње, ал сваки пут кад те питам да цитираш неког дословце или наведеш извор ти игноришеш, тако да ћу окушати срећу и запитати те поново - ко, кад, у ком контексту, дај да видим или чујем па ћемо онда даље да умујемо и то управо због тога што сумњам у твоју интерпретацију прочитаног или нечег што си чуо. Dakle, ti stvarno neke stvari ne možeš da shvatiš... Čovek je daleko ispred svog vremena. I to je više puta dokazao... On ne može tako nešto da napiše. Nije vreme za to. Ne postoje uslovi - vremenski, civilizacijski uslovi u našem društvu i Crkvi... Žao mi je... Ali ko zna - ovaj svet se brzo menja. Možda neko od nas i dočeka neke promene... milan. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Ti sebi daješ za pravo da kažeš ko će naslediti Carstvo Božije? Užas! Pa nisu homoseksualci jeretici! Niti šizmatici... A čak je i sud Crkve je privremen, a poslednji i konačni sud je Gospodnji... Hvala, prijaviću tvoj post... не ради се о суду Цркве, већ онтолошком откривењу шта је грех а шта није, и то не у моралном или фундаменталистичком (како си се охрабрио назвати Апостола Павла) смислу. друго, прво треба да научиш да кренеш од тога да читаш оно што заиста пише (пошто сам лепо нагласио непокајани), а не што ти се снило, ал видим да је то код тебе проблем тако да ћу ти дати да мало прочиташ тумачње једног цитата који у трен ока решава све проблеме: 6. Или не знате да неправедници неће наследити Царства Божијега? Закључујући слово претњом, појачава речи и пита их за ствар, која је свима позната. Не варајте се. Овде указује на оне Коринћане, који су говорили да је Бог човекољубив и да неће кажњавати, него да ће све увести у Царство. Због тога каже: Не обмањујте се, јер је то очигледно самообмањивање и заблуда да се овде очекује свако добро, а да се тамо буде изложен казни. Ни блудници. Онога, који је већ осуђен, поставља на прво место. Ни идолопоклоници, ни прељубници, ни рукоблудници. Рукоблудницима назива оне, над којима се извршава срамно дело, а затим набраја оне, који извршавају срамна дела. Ни мужеложници, ни лопови, ни пијанице, ни опадачи, ни отимачи, неће наследити Царство Божије. Многи се питају зашто је пијанице и опадаче поставио поред идолопоклоника и оних, који творе срамна дела? Зато, што је и Христос рекао да је достојан пакла онај, који свом брату каже: будало (в. Мт. 5; 22), а Јудејце је пијанство одвело у идолопоклонство. Осим тога, овде није реч о кажњавању, него о лишавању Царства. Царства се лишавају сви такви грешници подједнако, а овде није место да расуђујемо да ли ће бити разлике у њиховом кажњавању. 11. И такви бејасте неки; али се опрасте и посветисте, и оправдасте именом Господа Исуса Христа и Духом Бога нашега. Размислите, каже, каквог вас је зла Бог ослободио и каква вам је блага даровао. И ви сте били подложни свим наведеним пороцима, али вас је Он очистио од њих. И није вас само очистио, него вас је и посветио. На који начин? Тако што вас је оправдао. Најпре вас је очистио а затим оправдао и посветио, и то не именом овог или оног учитеља, него Именом Христовим и Светим Духом. Другим речима, та блага вам је подарила Света Тројица. Рекавши да их је посветио именом Христовим и Светим Духом, није указао ни на шта друго, него на Свету Тројицу. 12. Све ми је дозвољено, али све не користи. Како је претходно говорио о блуднику и како ће ускоро опет говорити о њему, повео је реч о стомакоугађању. Од стомакоугађања, наиме, превасходно происходи блудна страст. Он, дакле, каже: дозвољено ми је да једем и пијем, али је за мене штетно да у храни и пићу будем неумерен. Све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме. Ја сам, каже, господар над храном и пићем. Међутим, уколико их будем неумерено употребљавао, од њиховог господара постаћу њихов слуга. Онај, који их користи како доликује, он је господар над њима. Напротив, онај који падне у неумереност, није више господар него постаје слуга, јер у том случају презасићење постаје његов тиранин. Видиш ли како је ономе, који је себе сматрао за господара, апостол показао да је потчињени? Погледај, сваки од Коринћана је говорио: могу да се предам насладама. Апостол пак каже: ти им се не препушташ зато, да би имао власт над њима, него зато што си и сам потчињен њиховој власти. Све док си неуздржан, ти немаш власт над утробом (стомаком), него утроба има власт над тобом. Свети Теофилакт Охридски ТУМАЧЕЊЕ ПРВЕ ПОСЛАНИЦЕ КОРИНЋАНИМА СВЕТОГ АПОСТОЛА ПАВЛА http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/Tumacenje_prve_poslanice_Korincanima/06.htm пс. слободно пријављуј, немам ништа против, ал бих волео да ми ископираш овде на јавном образложење пријаве, ако ти није тешко пошто не могу да примам поруке у сандуче клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Dakle, ti stvarno neke stvari ne možeš da shvatiš... Čovek je daleko ispred svog vremena. I to je više puta dokazao... On ne može tako nešto da napiše. Nije vreme za to. Ne postoje uslovi - vremenski, civilizacijski uslovi u našem društvu i Crkvi... Žao mi je... Ali ko zna - ovaj svet se brzo menja. Možda neko od nas i dočeka neke promene... ма ја чак могу да схватим и из којег мотива ти ово све пишеш, није то проблем. и опет - ко је тај човек, шта је рекао, где је рекао, у ком контексту је то рекао, дај да видим или чујем ако не постоји та личност, онда је то само машта или софизам на које се позиваш да би се оправдао неким фиктивим, непознатим и неименованим наводним ауторитетом што чини аргумент да није ни логичан, а све је фаличнији са сваким померајем казаљке на сату. самим тим што се не ослања ни на шта пошто је аргументација неодржива у сваком смислу, постаје маштовита али нажалост нереална. жао ми је, ал ти се чак ни очекивања не заснивају ни на чему сем на нади да ће пасти она слова горе - а неће. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Hvala ti. Da mi nisi ti postavio tumačenje svetog Teofilakta, ja ga nikad ne bih pročitao... I gde sveti Teofilakt kaže da su muželožnici homeseksualci koji se vole? Nema potrebe. Napisao sam isto ono što sam pre toga tebi zamerio ovde na javnom... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Hvala ti. Da mi nisi ti postavio tumačenje svetog Teofilakta, ja ga nikad ne bih pročitao... I gde sveti Teofilakt kaže da su muželožnici homeseksualci koji se vole? Nema potrebe. Napisao sam isto ono što sam pre toga tebi zamerio ovde na javnom... реко можда ће помоћи да се позовем на не-фиктивни ауторитет, ал ће испасти да ти не признајеш ничији сем оних што наводно постоје и што ти се свиђају ако постоје разне категорије непокајаних мужеложника, ја бих волео да ми их наведеш чисто информативно ал не видим поенту уситњавања ако си потпадају под исте несвете ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1340193949' post='663467] ма ја чак могу да схватим и из којег мотива ти ово све пишеш, није то проблем. и опет - ко је тај човек, шта је рекао, где је рекао, у ком контексту је то рекао, дај да видим или чујем ако не постоји та личност, онда је то само машта или софизам на које се позиваш да би се оправдао неким фиктивим, непознатим и неименованим наводним ауторитетом што чини аргумент да није ни логичан, а све је фаличнији са сваким померајем казаљке на сату. самим тим што се не ослања ни на шта пошто је аргументација неодржива у сваком смислу, постаје маштовита али нажалост нереална. жао ми је, ал ти се чак ни очекивања не заснивају ни на чему сем на нади да ће пасти она слова горе - а неће. Ja sam rekao da je jedan od naših najvećih teologa. Zašto ja ovde da kažem ko je kad on čovek to sam ne želi da napiše? Jasno je iz kojih razloga... Idi na PBF i slušaj predavanja... A meni ne smeta da budem faličan, nelogičan, diskreditovan, nerealan, maštar... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Ja sam rekao da je jedan od naših najvećih teologa. Zašto ja ovde da kažem ko je kad on čovek to sam ne želi da napiše? Jasno je iz kojih razloga... па написао си ти свашта, истина, него ништа од тога не може ни да се докаже а камоли подбочи реалношћу. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Уљо, ја сам педофиле и некрофиле употребио и упоредио са хомосексуалцима из разлога што су хомосексуалце опрвдавали њиховом "природном" потребом, Чак је неко на почетку овог поста писао како је борба хомосексуалца подвиг, јер се он бори против своје природе. Ако њих прихватимо као такве, онда морамо и педофиле јер и они могу да се роде такви и да се тако подвизавају. Немаш везе о онтологији брака. Човек није потпун без ЖЕНЕ, зашто, јер он и жена у свом сексуалном споју постају ЈЕДНО, што има за последуци рађање детета. То је онтологија. Они дају детету смрт, али и потенцијал да уђе у ЦАРСТВО БОЖИЈЕ. На такав начин РОДИТЕЉИ учествују у стварању ЦАРСТВА БОЖИЈЕГ, што хомосексуалци никада неће успети. То и јесте дар од Бога.... А догмати нису СИМВОЛ ВЕРЕ нити дефиниције, већ их ми својим животом пројављујемо што сигурно не чинимо са хомосексуалним везама. И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 A zašto? Zašto ako se dve ličnosti vole, međusobno se podržavaju i ispunjuju jedna u drugoj i pomažu se na putu spasenja, spasenja u Hristu? Dakle, sve isto kao kod heteroseksualaca... Gde ti tu vidiš gubljenje dostojanstva ličnosti, bića i postojanja? Šta tebi konkretno smeta...? Не може бити све исто као код хетеросексуалаца. Љубав хомосексуалаца не може да постане вечна, никада неће моћи, и зато се сва Црква успротивила да се хомосексуални брак венчава у Цркви. Не може, не може јер хомосексуална љубав не може да постане вечна љубав. То је једна егоцентрична љубав по психолозима, јер хомосексуалац воли себе и из тих разлога и јесте хомо... Ово је став одређених психолога о којима мислим да прича и Јеротић.... Достојанство бића се губи јер се губи смисао промисла о бићу, божанског промисла, божанских логоса промисла и божанског наума. Не можемо да говоримо да је хомосексуалност природна појава само на основу пингвина који су на једном острву показали настраност. То је природна девијација, али не и природна појава. Божански наум, па и природна сврсисходност говори другачије... И.стојковић је реаговао/ла на ово 1 И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 То је једна егоцентрична љубав по психолозима, јер хомосексуалац воли себе и из тих разлога и јесте хомо... Ово је став одређених психолога о којима мислим да прича и Јеротић.... Iz ovoga bi se moglo zakljuciti da psiholozi smatraju tako nesto.... ali ja prvi put cujem i siguran sam da nikakav slican konsenzus ne postoji. Pre mi zvuci kao astrologija, nego ozbiljna psihologija. Djuka је реаговао/ла на ово 1 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Šta kažeš onda na to što jedan od naših najvećih teologa kaže da je homoseksualna ljubav savršenija od heteroseksualne u ontološkom smislu? О ком теологу се ради? Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 О ком теологу се ради? https://www.pouke.org/forum/topic/19715-%D0%BF%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BF/ ВИЛМА, Милан Меденица :), Лазар Нешић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука