Jump to content

Хомосексуалац пред Путиром!?

Оцени ову тему

Препоручена порука

ma opusteno, zezam se :)

samo da pokazem da to Medino ne mora da bude pogresno ako se pravilno shvati, kao sto je to i Pavle rekao

ma sve je u redu, nije mi ni cilj da sad ja ispadnem najpametniji. nego neko iznad je reko da je bog bestelesan, a medenica govori kako nije bestelesan jer se ovaplotio, i da cak ni hrisatos nije bestelesan.... sta to onda znaci ?

ispravlja coveka bez potrebe, sve u cilju da nekog ispravi, nadmudri, pokaze svoju pamet i na temama koje mu slabije idu...

zato sam rekao da se bog nije ovaplotio...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Sto bas i nema veze s ovom temom. Ne postoji slucaj da je Crkva 2000 godina tvrdila da je nesto greh, a zatim to proglasila vrlinom.

To sto se kanoni menjaju je podledica specificnih okolnosti, sto nikako ne regulise da li je nesto greh ili ne. Danas da Crkva odluci, vladike bi ponovo mogle da se zene bez poblema. Cak i primeri ikonomije koji navodis su samo to - primeri ikonomije, dok bi ovo sto ti pises(prihvatanje homosexualnih brakova) znacilo direktno prihvatanje greha. A to sa ikonomijom nema veze. Ikonomija je za cilj ima spasenje coveka, a ovo sto ti predlazes je legalizacija greha.

Samim tim, tvoja tvrdnja kako u Crkvi danas postoje homosexualni brakovi, bas i nema osnova. Greh ne moze biti blagosloven.

Hajde da ne pravimo zamenu teza - ja nijednom nisam spomenuo da je homeskusalizam vrlina...

Ja upravo govorim o spasenju čoveka, očigledno me niste dobro shvatili.

I mislim da konačno treba napraviti razliku između homoseksualizma u smislu pukog raspaljivanja jednog pola na isti taj pol (muželožništvo) i homoseksualne ljubavi - za koju važi sve što važi i za heteroseksualnu.

Ja ne znam gde u Pismu ili Ocima piše da je ljubav greh...

Homoseksualni brakovi de facto u Crkvi postoje ako dve istopolne osobe u ljubavi pilaze pričešću.

De jure naravno da ih nema...

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339975435' post='662043]

да, сад би ти по сваку цену да ми угураш и мисли и речи којих нема :D

"прво, БОГ није бестелесан јер се Отелотворио па се чак ни ХРИСТОС не гледа као бесполно биће, већ као Богочовек - двојне природе."

из овог цитата се види да ти поистовећујес бога са христом, а не богом оцем пре свега.

кад се казе бог, прво се помисли на бога оца, то је бог у ког ми верујемо.

тако да кад је неко изнад рекао бог, он је мислио на оца.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339973664' post='662008]

слабо ти читаш Нови Завет а не познајеш баш ни своју веру, јелда? :)

јесте, свака заједница са грехом је гадна пред Богом:

Или не знате да неправедници неће наследити царство Божије? Не варајте се: ни курвари, ни идолопоклоници, ни прељубочинци, ни аџувани, ни мужеложници,

Ни лупежи, ни лакомци, ни пијанице, ни кавгаџије, ни хајдуци, царство Божије неће наследити.

Коринћанима посланица прва, глава 6, стих 9-10

Знајући ово да праведнику закон није постављен, него безаконицима и непокорнима и безбожницима и грешницима, неправеднима и поганима, крвницима оца и матере, крвницима људским,

Курварима, мужеложницима, људокрадицама, лажљивцима, клетвопреступницима, и ако шта има противно здравој науци,

По јеванђељу славе блаженог Бога, које је мени поверено.

Тимотију посланица, глава 1, стих 9-11

значи, по теби би испало да је један хомосексуалац грешник који због оптерећења свог непокајаног греха не може да има заједницу са Богом а два у таквој непокајаној заједници хомосексуалности, којом би у покушају да од свете тајне брака направи будалаштину практично ступали у заједницу са Богом, благословени? :D

то не може ни у сну да буде спојиво с Богом и Црквом, не знам како си то смислио.

мислим да си криво поставио неке ствари - блуд није исто што и секс, а блуд није оправдан браком нити брак служи томе.

према томе, једино ако неком падне на памет да промени Нови Завет или да тумачи како му се снило онда може да пронађе решење које Црква "није пронашла" више од 2 миленијума ...

јесу се епископи женили, још увек стоји тај канон иако се не инсистира на њему јер је очигледно да мирски свештеник не може да буде и добар свештеник и отац и парох, и евентуално епископ, и беспотребно се товари терет који нико жив не може да носи у овим околностима проширености вере. зато је временом и постала традиција Цркве, како се то лепо назива Свето Предање, да се епископи бирају из монашких редова јер имају вишак времена самим тим што имају недостатак рођене деце а и дају завете који ће их регулисати према имовини епархије како треба.

што се тога тиче да ли су во времја оно епископи имали једну или више жена, то значи да свештеник, потоњи епископ, не може да узме себи ни другу жену, а камоли да буде полигаман. мирском свештенику је везана света тајна брака за свету тајну свештенства и тако је са смислом направљено а кад се раскине онда се раскида и света тајна свештенства.

приде, поготово од Новог Завета брачна заједница не може бити полигамна.

а ту мислим да грешиш што догме поистовећујеш са канонима.

Ne treba bukvalno shvatati sve što piše u Svetom pismu.

A sveti apostol Pavle je bio jevrejski a onda i hrišćanski fundamentalista. Normalno da ništa dobro nije mogao ni da pomisli o homoseksualnosti...

I već smo rekli da će Crkva uvek negovati ideale...

Подели на овим сајтовима

Hajde da ne pravimo zamenu teza - ja nijednom nisam spomenuo da je homeskusalizam vrlina...

Pa ako govoris i njegovom prihvatanju i jos o mogucnosti homosexualnih brakova u crkvi - ja zaista ne znam kako to drugacije da shvatim.

Ok, ovde se slazemo.

I ne moras da mi persiras posto sam jedan od najmladjih ovde, a sigurno si stariji od mene. :)

I mislim da konačno treba napraviti razliku između homoseksualizma u smislu pukog raspaljivanja jednog pola na isti taj pol (muželožništvo) i homoseksualne ljubavi - za koju važi sve što važi i za heteroseksualnu.

Lepo. Sem sto tvoja interpretacija muzeloznistva nema veze s onim kako su taj pojam poimali oci. Navodjenje citata smatram suvisnim, pa cu to i preskociti.

Da su oci zaista pravili ovu razliku koju i ti pravis, to bi nesumnjivo naslo odraza u njihovoj teologiji, a ja to do sada nisam pronasao. To bi, nadalje, imalo odraza i na crkveni zivot, sto opet ne daje nikakvu potporu tvom stanovistu.

Ni ja...

Homoseksualni brakovi de facto u Crkvi postoje ako dve istopolne osobe u ljubavi pilaze pričešću.

Ne postoje nikako. Greh ne moze biti blagosloven pa makar se pricescivali triput dnevno.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

A sveti apostol Pavle je bio jevrejski a onda i hrišćanski fundamentalista. Normalno da ništa dobro nije mogao ni da pomisli o homoseksualnosti...

Pretpostavljam da su hriscanski fundamentalisti bili i svi sveti oci tokom dva milenijuma hriscanstva? Ili ti znas nekog koji je mislio drugacije i koji nije bio fundamentalista?

Подели на овим сајтовима

ah, sad cemo ko sektasi da krenemo da se gadjamo citatima. ovaplotila se bozanska licnost, ne bog.. to sto je reko ap pavle, ne znaci da je ispravno da govorimo da se bog ovaplotio.. jer isus hristos nije jednako bog. on jeste bog, ako govorimo o prirodi, ali nije se ovaplotila priroda, nego licnost, licnost sina bozijeg.

Господ Исус Христос јесте испостас Свете Тројице који се отелотворио као Богочовек али и у свакој испостаси је савршена, целокупна природа Божја.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Tacno_izlozenje_vere/Damaskin50.htm

могао би мало да обновиш апологетику, од 46. тачке па на даље :)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Tacno_izlozenje_vere/Damaskin.htm

Подели на овим сајтовима

da, to se i ja pitam.

tj ako pricamo o grehu s ontoloske tacke gledista, greh je i sex s zenom sa kojom si vencan u crkvi... tako kazu neki oci, npr sv. maksim ispovednik...

sta podrazumevas, petre, pod grehom?

Pod grehom podrazumevam ontoloski promasaj naravno.

A Maksimovo ucenje po tom pitanju mi i nije bas blisko, jer me podseca na manihejstvo.

Ne vidim po cemu je sex sa zenom u braku greh, kad Hristos bracnoj vezi daje vecni karakter. Samim tim, sex u takvoj vezi jeste blagosloven, dok se slazem da sex posmatran samo sa bioloske strane gledista, jeste greh, jer se pokazuje kao neuspeo pokusaj prevazilazenja smrti.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339976827' post='662059]

Господ Исус Христос јесте испостас Свете Тројице који се отелотворио као Богочовек али и у свакој испостаси је савршена, целокупна природа Божја.

http://www.svetosavl.../Damaskin50.htm

могао би мало да обновиш апологетику, од 46. тачке па на даље :)

http://www.svetosavl...re/Damaskin.htm

nije tema o svetoj trojici, pa necu vise da spamujem, ali ako neko treba da poradi na sthvatanju dogmata o svetoj trociji, onda si to ti... ali sujeta ti smeta da priznas, da si se lose izrazio, i da si pogresio jer si poistovetio isusa hrista s bogom... tebi kad cujes rec bog, prvo na pamet padne hristos, a ne bog otac... a lepo se kaze: verujem u jednog boga oca...

to je bog u kog verujemo.

Подели на овим сајтовима

De jure naravno da ih nema...

ала ти шалташ, свака ти част :D

прво, хомосексуалност је страст а хомосесуализам је идеологија културе која се врти око хомосексуалности.

друго, нисам нигде нашао кованицу "хомосексуална љубав" ни у једном православном тексту већ само у психологији па би волео да ме упутиш на неки текст где си то прочитао да видим о чему се ради.

треће, хомосексуални брак би морао бити обављен као света тајна у Цркви а не као грађански брак који Црква не признаје али снисходи као заједницу двоје због разноразних аспеката данашњег живота, сем ако није у питању хетеросексуални грађански брак неверника (невернице) и вернице (верника) који се сматра светим јер се не зна кад и да ли ће верни спасти свог брачног друга пошто Црква не разбија оно што Бог споји.

опет, тај мешани брак се не сматра светом тајном, то су две различите ствари.

Подели на овим сајтовима

Pod grehom podrazumevam ontoloski promasaj naravno.

A Maksimovo ucenje po tom pitanju mi i nije bas blisko, jer me podseca na manihejstvo.

Ne vidim po cemu je sex sa zenom u braku greh, kad Hristos bracnoj vezi daje vecni karakter. Samim tim, sex u takvoj vezi jeste blagosloven, dok se slazem da sex posmatran samo sa bioloske strane gledista, jeste greh, jer se pokazuje kao neuspeo pokusaj prevazilazenja smrti.

pa zasto bi bio sa muskarcem a sa zenom ne bi bio greh?

greh je jer po sv maksim jer je sex potreba da se prevazice smrt, a smrt se prevazilazi samo u zajednici sa hristom...

ne vidim zasto bi bio greh po tebi homosexualan cin, a heterosexualan ne, i to na ontoloskom nivou...

pogotovo ako smatramo da smo nastali evolucijom...

da nije mozda greh jer ne dobrinost produzetku vrste?

reko bih da cilj sexa, nije samo to...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ne treba bukvalno shvatati sve što piše u Svetom pismu.

I već smo rekli da će Crkva uvek negovati ideale...

и не схватам буквално, ал ми је напросто фантазмагорична идеја да је Бог одабрао да се на "фундаменталисти" Павлу носи цела Црква :D

ал ајде ти мени аргументуј како замишљаш да се испрси Црква за свету тајну брака двојици или двема хомосексуалцима а да се то не уклопи у мужеложништво? :D

јел ће тај брак да буде "бесполан" или без размене телесних флуида? :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...