Родољуб Лазић Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 и то је оно што чини језик живим, и није за људе да се баве законом и правилима који виде све црно или бело и нељубавности према ближњем, као што сваким даном све више показујеш. Како су тужни покушаји да у свакој поруци прилепиш по неку етикету која нема благе везе ни са чим. Да, наравно, то што си написао свакако жестоко обара ово о чему пишемо. Показује да може и овако и онако, оставља се писцу (!). Јасно је да правописна правила нису статична ни зацементирана, него да има и доста "икономије", па се одступа од одређених правила када то смисао налаже, или се оставља могућност двојног писања: "Задњонепчани сугласници чувају се неизмењени ...у случајевима када би се променом задњонепчаних сугласника мењало значење речи: тетки, патки, куки, чуки". " 77. а) У облицима датива и локатива географских властитих имена домаћег порекла промена (к,г, х у ц,з,с) се врши палатализација ако су она постала од заједничких имена: Бањалуци, Паланци, Ријеци. б)И без промене и са њом употребљавају се готово сва остала географска имена: Пожеги и Пожези, Градишки и Градишци, Лики и Лици, Боки и Боци. ц) уколико би њихови облици с променом било по чему постали необични, у њима се чува основни сугласник. Говори се и пише нпр. Крки а не Крци." Значи, постоје разна одступања и "икономије" од правописних правила, ЈЕДИНО код придева "србски" не може да буде никакве икономије ни одступања, него МОРА "српски". Наравно, да не заборавимо и ово: Погледајмо пример са изведеницама од речи ГРБ. Придев од њега је грБски, а не грПски. Зашто ту није примењено правило о једначењу по звучности? Поготово што је ГРБ властита именица.Друго правило каже да када је властита именица корен изведене речи, онда се она задржава у оргиналном облику, тј. не мења се, у изведеној речи, као што су Србкиња, Србство, србски изведене речи од имена (властите именице) СРБ. (проф. др Љубомир Т. Грујић) https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Предратна ( пре 2 свецког рата ) српска граматика је се писала као србска а после рата као српска , мислим мени миндеђ , али ови наши из дијаспоре углавном користе ту предратну граматику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Hvala brate, na ovome, kako reče iz dijaspore. meni je to tako ružan izraz dijaspora, podsjeća me na spore i micelije, ma srbi smo, kakva crna dijaspora, mesto ne spašava, nego srce, ma gde bili. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Хајде још једном: исправно је, кажу језикозналци, "грбски" а не "грпски". Али, с друге стране, исправно је "српски", а не "србски". Што се мене тиче, логика не постоји, и не прихватам. Naravno da postoji logika! Logike nema samo kad prozivoljno uzimas primere imenica iz totalno razlicitih deklinacija i poredis ih samo na osnovu toga sto "slicno zvuce" Poredite "srpski" sa recima grb i srp a to nema veze s mozgom Srpski nastaje od SRBIJA Grbski nastaje od GRB Srbija i grb su dve reci razlicitih deklinacija i naravno da ne moraju da se "menjaju" na isti nacin... A ako nas od nacionalne osvescenosti deli samo jedno slovo onda mi i nismo za drzavu nego za svinjac... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 A nismo ni srpi, nego Srbi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Hvala brate, na ovome, kako reče iz dijaspore. meni je to tako ružan izraz dijaspora, podsjeća me na spore i micelije, ma srbi smo, kakva crna dijaspora, mesto ne spašava, nego srce, ma gde bili. pa ne morate govorit dijsapora, napišete prosto braća Srbi ili sestre Srbkinje iz zagranične Srbije - Srbije za granicama, zagranični Srbi i Srbkinje. 0110_hahaha Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Hvala brate, na ovome, kako reče iz dijaspore. meni je to tako ružan izraz dijaspora, podsjeća me na spore i micelije, ma srbi smo, kakva crna dijaspora, mesto ne spašava, nego srce, ma gde bili. Уобичајен термин, ништа лоше нисам мислио, уосталом кажи ми који термин да употребим ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Хајде још једном: исправно је, кажу језикозналци, "грбски" а не "грпски". Али, с друге стране, исправно је "српски", а не "србски". Што се мене тиче, логика не постоји, и не прихватам. Naravno da postoji logika! Logike nema samo kad prozivoljno uzimas primere imenica iz totalno razlicitih deklinacija i poredis ih samo na osnovu toga sto "slicno zvuce" Poredite "srpski" sa recima grb i srp a to nema veze s mozgom Srpski nastaje od SRBIJA Grbski nastaje od GRB Srbija i grb su dve reci razlicitih deklinacija i naravno da ne moraju da se "menjaju" na isti nacin... A ako nas od nacionalne osvescenosti deli samo jedno slovo onda mi i nismo za drzavu nego za svinjac... Ето видиш, могао би ово што си написао да објасниш проф. др. Љубомиру Грујићу. Човек не зна ноторне ствари које ти знаш. Он говори да је основа властита именица СРБ. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Hvala brate, na ovome, kako reče iz dijaspore. meni je to tako ružan izraz dijaspora, podsjeća me na spore i micelije, ma srbi smo, kakva crna dijaspora, mesto ne spašava, nego srce, ma gde bili. Уобичајен термин, ништа лоше нисам мислио, уосталом кажи ми који термин да употребим ? raseljeni srbi. ali ne rasejanje, i to susrećem, nismo mi rasejani, samo eto mesto boravka promjenili. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Hvala brate, na ovome, kako reče iz dijaspore. meni je to tako ružan izraz dijaspora, podsjeća me na spore i micelije, ma srbi smo, kakva crna dijaspora, mesto ne spašava, nego srce, ma gde bili. Уобичајен термин, ништа лоше нисам мислио, уосталом кажи ми који термин да употребим ? raseljeni srbi. ali ne rasejanje, i to susrećem, nismo mi rasejani, samo eto mesto boravka promjenili. о.ц. како да зовем ваше место боравка? За нас који смо преко реке Саве , Дунава и Дрине Срби из уже Србије кажу да смо пречани, а како вас да зовемо који сте ван Балканских простора? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 U mom mislenom svijetu, nema prečana, niti srbijanaca i ne znam čega. ma do tokija, brate, svi smo isto...srbi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 U mom mislenom svijetu, nema prečana, niti srbijanaca i ne znam čega. ma do tokija, brate, svi smo isto...srbi. Супер и код мене је тако , али када треба да прецизирам одакле је ко ипак морам то на неки начин да урадим зар не ? Рацимо преносим вест и не наведем одакле су Срби али у вести кажем да су у већини гласали за Џорџа Буша . Читаоцима остаје да нагађају да ли се Буш кандидовао у Србији за председника или се можда ради о неким Србима из Америке или је Србија постала једна од савезних америчких држава. Или рецимо министарство за вере и дијаспору је добило новце од српске дијаспоре,неке милионе евра, избацимо то дијаспора и онда добијемо да је министарство вера добило милионе од Срба. Осакаћена вест зар не? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Ja kada sam bio u Englezkoj video sam vrabca koji se opasno naljutio i rekao "pa covece ja sam Vrabac a ne vrapac; i to medju ovim englesima". Komentarc Milanov je difinitvno post godine. Toliko vas je mnogo objasnio u jednoj jedinoj recenici: на ком сте ви нивоу писмености, кад не може језик да напредује од вас скретничара, кочничара и неуких ... facenew22222222 facenew22222222 facenew22222222 slava3 I da dodam; nije tacno da se izraz srpski koristi tek posle drugog svetskog rata kako tvrdi pogresno Zeljko. neko je ovde pre par dana postavio Bukvar sa kraja 19 veka i zvao se srpski bukvar. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Ja kada sam bio u Englezkoj video sam vrabca koji se opasno naljutio i rekao "pa covece ja sam Vrabac a ne vrapac; i to medju ovim englesima". Komentarc Milanov je difinitvno post godine. Toliko vas je mnogo objasnio u jednoj jedinoj recenici: на ком сте ви нивоу писмености, кад не може језик да напредује од вас скретничара, кочничара и неуких ... facenew22222222 facenew22222222 facenew22222222 slava3 I da dodam; nije tacno da se izraz srpski koristi tek posle drugog svetskog rata kako tvrdi pogresno Zeljko. neko je ovde pre par dana postavio Bukvar sa kraja 19 veka i zvao se srpski bukvar. Ти си баш запо за мене , имаш неку опсесију мноме? Нисам ни тврдио да се није реч "српски" писала и пре другог светског рата, али је дефинитивно "србски" избачено из употребе после другог светског рата сем у црквеним круговима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 U mom mislenom svijetu, nema prečana, niti srbijanaca i ne znam čega. ma do tokija, brate, svi smo isto...srbi. Супер и код мене је тако , али када треба да прецизирам одакле је ко ипак морам то на неки начин да урадим зар не ? Рацимо преносим вест и не наведем одакле су Срби али у вести кажем да су у већини гласали за Џорџа Буша . Читаоцима остаје да нагађају да ли се Буш кандидовао у Србији за председника или се можда ради о неким Србима из Америке или је Србија постала једна од савезних америчких држава. Или рецимо министарство за вере и дијаспору је добило новце од српске дијаспоре,неке милионе евра, избацимо то дијаспора и онда добијемо да је министарство вера добило милионе од Срба. Осакаћена вест зар не? imate pravo, ipak smo prekodrinski srbi. ja vas sad pozdravljam, moje vreme za emancipaiju je isteklo, čekaju me intelektualni poslovi, peglanja , kuvanja itd. izmorila sam se tamo sa nekim darwinistima, pa sad moram ići. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука