Jump to content

Код нас је тако и ми то не мењамо!

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

Код нас је исти случај...Да идем на дан славе у цркву и да оставим своју кућу на дан славе????????АААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА онда ја кренем полако да објашњавам да је баш суштина резати колач у цркви, причестити се, да оде цела породица и са домаћином и свештеником да пререже колач. Не, не, не, не поп освети водицу и са њом се колач замеси и онда је колач освештан...Тада креће да ми се диже притисак и опет лепо кренем са причом да ако славиш славу мораш поштовати цркву и да ништа не значи ако славиш славу а не идеш у Божију кућу...знате шта ми они кажу? Деда Станко је тако радио, секао колач у кући, па његов деда па и његов деда и сада си ти дошла памтна да нам продајеш неку памет. aman

Подели на овим сајтовима

• Одговори 68
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

ljudi nemoj da se sablaznite Mikonja je ustvari ovaj

funny_story_sq.jpg 0110_hahaha

http://www.imdb.com/name/nm0302108/

preporucujem ove filmove :D

http://www.imdb.com/title/tt1231583/i

http://www.imdb.com/title/tt0804497/

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Да се разумемо... ја са народом имам одличан однос и супер се слажемо, немам никаквих проблема, вређања итд... веома поштују и уважавају...АЛИ када поменем колач у Цркву или долазак онда као да се мој глас мени врати. Већина ни да чује. Кажем, пре је било још горе. Баш нио није долазио. Сад дође по који.

Ево, неки моје пријатељи и другари са парохији и што хоће да дођу не могу од старијих у кући. Старији не дају: Док сам ја жив неће да иде мој колач у Цркву!

Разумеш? Мислим да није ту проблем ауторитет. Опет имам довољно ауторитета и чистог образа да могу у сваку кућу да уђем у било које доба и да затражим било шта, али је проблем у како већ рекох нешто друго ( а шта је то друго погледати на некој од претходних порука)

Ево на пример организујем чишћење сеоског гробља, одазову се готово сви, што новцем што радом, али "не да мењају обичаји" и ако нема ни један разлог да тако остане:

http://www.facebook....08139166&type=3

Ма знам шта говориш.

Али ја ту не би мењо ништа...

:)

Хахахаха.

АЛ озбиљно, мислим конкретно по том питању доношења колача у Цркву.

А ево саћу да ти објасним и зашто.

Наиме као што сви знамо веома мало људи је у оно време комунизма примало попове у кућу , то је била реткост јербо је тако реко комесар да се неваља радити. Затим је дошо онај период национализма и ренесансе и људи су масовно почели да славе славу и да примају попове у кућу да им за славу режу колаче.

И то је постала нека свечаност за сваку кућу која слави , на неки начин тај попин долазак је стављао печат на тај догађај и домаћин је мого да буде поносан што му је поп дошо и ту пред гостима пререзо колач , очито "оно његово" и ошо .

Е пази сад , зашто ти ово говорим.

Наиме код мене у село дође један млади попеску , тако блесав ко и ти и уведе да не иде више на дан славе никоме и не реже више колаче по кућама никоме, него ко оће да му се изреже колач и благослови мора га донети у Цркву.

Прве године настане општи хаос, практично побуна у селу, долазе људи у Цркву жале се другом попу , жале се мени, жале се свима, али те године у Цркву колач донесе неких 60-70% парохијана , то је сине рецимо за Никољдан био такав кркљанац да смо резали колаче пре литургије, онда на крају литургије и још три туре до негде 1 сат у подне. Значи отпао сам , дошо ујутро у 8 у Цркву а ошо кући у 14 .

Следеће године колаче је донело око 40-50% парохијана. И тако сваке наредне године по око 10% мање. Ове године око 30% .

Међутим шта се дешава, ем што то није постала пракса код свих парохијана ем што им поп сад не иде на дан славе ни кад су неке мање славе и људи просто изгубили оно одушевљење за попа, кад се томе дода приде ова економска криза, на добром смо путу да изгубимо 50% парохијана.

Зато ти кажем да не би ја то ништа мењо а ти како оћеш.

Јербо главна атракција у једној кући на дан славе је путујући циркус звани ПОП .

Наравно то погађа ученог теолога и сам себи у брк вели па нисам ја занатлија да идем од куће до куће и "оправљам" колаче , ја сам учен теолог, високо образован попеску , што да се сељачим , кад је правилно да људи дођу у Цркву на литургију , да се барем за своју славу причесте , моје је да их сазивам у Цркву а не да трчим од куће до куће и то за тако неке велике празнике као што су никољдан или џурџовдан и сл.

Ма како да јок !

Не да ли си потрчко и треба да будеш потрчко, можеш ти бити доктор теологије, али ако си поп има да будеш потрчко-па то тије у опису посла:Служитељ.

Веруј ми народ је код нас у парохији изгубио одушевљење за Цркву и за попове, један од узрока томе је и тај што поп више не долази на дан славе да сече колач .

Људима је то пуно значило.

Сад кад треба да се иде у васкршње водице, сваки други виче - који ће ми поп.

И још нешто тај део популације који нема црквену свест нећеш добити за Цркву али лако их можеш изгубити за традицију.

А види та традиционалност је једна јако добра одскочна даска за мисионарење, то ти је начин да уђеш људима у кућу, да кажеш коју реч, понекад по нешто , да их позовеш да се чешће причешћују, да дођу на исповест , да организујеш нешто у селу а у вези Цркве.

Али ако изгубиш и ту нит са народом, онда ћеш бити у својој парохији као странац у туђем народу.

То се нама (код мене на парохији) управо десило с тим доношењем колача у Цркву.

И сад знам многи ће рећи али тако је правилно, па јесте, али није корисно за Црквену мисију то неко "правилно" !

Подели на овим сајтовима

Можда се ко упеца од парохијана на молбу да као што ти одлазиш код њих, барем једно из куће на дан славе дође у Цркву на службу - дакле да посета буде обострана... а колач нека буде код њих... :)

Подели на овим сајтовима

tek sam ustao,

na ovo nisam navikao,

da se na ovakav način kazuje,

u stihovima dopisuje.

U stihovima pisati,

za to treba šlifa imati.

Pogotovo o određenoj tematici

algebri i matematici.

Ali ovo pisanje pozdravljam

i čašom čaja nazdravljam

I u njemu ću učestvovati

i posebno Dynablastera pozdravljati

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Pa kako je pričešće=komunija=zajedničarenje, znači ko se ne pričešćuje redovno automatski je van zajednice tj. ekskomuniciran. Pričešće dakle minimum jednom u tri sedmice.

U suštini je to tako, što bi se reklo ontološki.

( znači ko se ne pričešćuje redovno automatski je van zajednice tj. ekskomuniciran.)

U pravu si, ima logike to što tvrdiš. Ali be mora sve što je logično istovremeno biti i zakonom u Crkvi, barem ne kod nas. Na primjer kod nas važi da se dovoljno najmanje jedanput u godini ispovijediti i o Uskrsu pričestiti. A to nije nikakva novotarija, to kod nas važi od pamtivjeka i odvajkada. To je naravno minimum minimuma, niko neće biti baš mnogo pohvaljen s tim da je samo to dodržao, niti takav može misliti da je nekakvim velikim hrišćaninom. To dodrži svako koga cestom ne pregazi slučajno tramvaj.

Pet zapovijedi crkvenih

1. Svetkuj zapovjedne blagdane i slušaj pobožno svetu Misu u nedjelju i zapovjedne blagdane.

2. Posti zapovjedne poste i u određene dane ne mrsi.

3. Svake se godine najmanje jedanput ispovjedi i o Uskrsu pričesti.

4. Drži se ženidbenih zakona svete Crkve.

5. Doprinosi za crkvene potrebe.

Подели на овим сајтовима

Видели сте на сајту СПЦ да се празновање св. Кирила Словенског, са 27.фебруара првог дана поста , померило у суботу 25.02. јер се све усклађује са Васкршњим кругом празника.

Али иако је свима објашњено и свим а уручен акт Св.арх. синода са Патријарховим потписом,опет од 9 домова којима је то Крсна слава у две породице нису хтеле да послушају, него су славили, на начин само њима познат у Чисти понедељак.

Бадава сва тумачења канона, позивање да се и Сретење Господње претпрошле године, померало - они су остали при своме.

Једни ме чак убеђују како не смем да им прелијем ћито вином, него да се прелива водицом.

То им рекла њихова рођака која иде по манастирима 4869

Бадава Патријарх и Синод

Подели на овим сајтовима

malo preciznije, ispravka i rezime, rekapitulacija:

Ne mora sve što je logično ili nam se čini logično biti istovremeno i zakonom u Crkvi, barem ne kod nas.

Zakone i pravila crkvena određuju liturgijska praksa i crkvena tradicija a ne samo gola logika ili pretpostavka.

http://www.katolici....c_vidi&id=11848

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...