Дејан Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Rumunija je iskoristila pitanje statusa kandidata Srbije i zaigrala na dva koloseka, pokušavajući da uslovljavanjem svog glasa proširi uticaj među manjinama na prostoru Srbije, ali i da promeni svoju poziciju unutar EU. Rumunski predsednik Basesku i šef Evropske komisije Barozo Prema saznanjima “Blica”, uslov koji je Rumunija postavila Srbiji, a koji država teško može da ispuni, bilo je da se eparhija Rumunske crkve, koja je na teritoriji Banata, proširi i na prostor Timočke krajine, gde žive Vlasi. Drugo pitanje koje vlada u Bukureštu pokušava preko Srbije da izgura tiče se odluke članica EU o ulasku Rumunije u šengenski prostor. Odnosi Beograda i Bukurešta opterećeni su poslednjih nekoliko godina, iako Rumunija slovi za prijateljsku državu. Ta kvalifikacija najviše je vezana za činjenicu da Rumunija nije priznala nezavisnost Kosova. Međutim, sve vreme vlada u Bukureštu prosleđivala je određene uslove kojima je Srbija, koliko je to bilo moguće, izlazila u susret. Jedan od poslednjih koraka vlasti bio je i odluka o otvaranju konzulata Rumunije u Zaječaru. VLASI U SRBIJI žive u Borskom, Braničevskom, Zaječarskom i Pomoravskom okrugu populacija: oko 40.000 (popis iz 2002. godine) dele se na četiri grupe: Carani (Kladovo, Negotin, Zaječar), Ungurjani (Homolje, Braničevo, Mlava), Munćani (sliv Poreške i Crne reke) i Bufani (Majdanpek) govore vlaški jezik koji je sličan rumunskom, moldavskom i jeziku Cincara u Srbiji živi oko 30.000 Rumuna (popis iz 2002. godine) Prema saznanjima “Blica”, najveći problem je pitanje Rumunske crkve u Srbiji. Eparhija Rumunske crkve - Dakija Feliks - formirana je pre nekoliko godina i upisana u registar tradicionalnih crkava i verskih zajednica, a dobija i novčanu pomoć iz budžeta. Administrativno sedište joj je u Vršcu, pokriva prostor Banata, gde i žive Rumuni. Međutim, vlada u Bukureštu nije se time zadovoljila i nedavno je vlastima u Beogradu upućen zahtev da se ova eparhija proširi i na Timočku krajinu, odnosno prostor gde žive Vlasi. Međutim, za Bukurešt mnogo veći problem od „pretvaranja“ Vlaha u Rumune jeste položaj države unutar EU. Kako za “Blic” kaže dobro upućen diplomata, na sastanku ministara svi su bili iznenađeni nastupom Rumunije, ali se i pretpostavilo da je pravi razlog zatezanja sa srpskim statusom pitanje rumunskog „šengena“. - Rumunski ministar nije direktno pomenuo problem s odugovlačenjem učlanjenja Rumunije u šengensku zonu, ali su svi prisutni pretpostavili da je to bio razlog - kaže izvor “Blica”, strani diplomata. Sagovornik “Blica” iz Brisela kaže da je rumunsko insistiranje na manjinama izgledalo kao “jedno govore, o drugome misle”. Rumunija i Bugarska još uvek nisu deo šengenske zone i od 1. januara 2007, kada su ušle u EU, teče im period u kome bi trebalo da postanu članice. Rumunija je trebalo do marta ove godine da postane članica zone, i to na moru i u vazduhu, a do jula da šengensko područje važi i za granicu na zemlji. Međutim, isprva su bile protiv Francuska, Nemačka, Holandija i Finska, koje su navele da kriminal i korupcija u ovoj zemlji mogu da ugroze šengensku zonu. Do danas je samo holandska vlada ostala sa zvaničnim stavom da se protivi i nije izgledno da će uskoro podići svoj veto. IZVOR Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Neverovatno! Zaista neverovatno! Ti rumuni se ponašaju kao da smo mi ostali pravoslavni, koji nismo rumuni, pripadnici neke druge religije i uopšte ne poštuju kanonsko ustrojstvo! Ne može da se proširi, može samo da se ukine Dakija Feliks, i treba da se ukine, to bi bilo kanonski! Mogu da im ostanu identična bogosluženja na rumunskom, ali u okviru Pećke Patrijaršije čija je to kanonska teritorija. In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Problem je u eparhiji temisvarskoj. Oni samo hoce reciprocitet. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Problem je u eparhiji temisvarskoj. Oni samo hoce reciprocitet.Pa neka se ukine i ona, šta ima bilo koja pomesna crkva da traži na bilo kojoj kanonskoj teritoriji druge. In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Недопустиво је да се држава меша у послове Цркве.О овом питању би требало да се договоре Румунска и Српска Црква.Србија и Румунија ће само да погоршају ситуацију. Manolis је реаговао/ла на ово 1 Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Недопустиво је да се држава меша у послове Цркве.О овом питању би требало да се договоре Румунска и Српска Црква.Србија и Румунија ће само да погоршају ситуацију. Апсолутно се слажем с овим! Ма ту су неке друге ствари у питању, ово је за јавност... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Pa neka se ukine i ona, šta ima bilo koja pomesna crkva da traži na bilo kojoj kanonskoj teritoriji druge. А да се укину још и бањалучка, зворничко-тузланска, захумско-херцеговачка. бихаћко-петровачка, дабробосанска митрополија, загребачка, горњокарловачка, далматинска, славонска, осијечко-барањска, охридска-архиепископија, будимљансконикшићка, митрополија црногорско-приморска, британско-скандинавска, источноамеричка,западноамеричка,средњезападно европска, будимска итд...ма нисмо се ми пуно проширили..мало само. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Problem je u eparhiji temisvarskoj. Oni samo hoce reciprocitet. Питање православних румуна у југословенском делу Баната и срба у румунском делу Баната решено је између Српске и Румунске Цркве још за време Краљевине Југославије. Епархија темишварска простире се само на територији Баната у Румунији, а исто тако и румунска црквена власт над румунским парохијама, на територији Баната у Србији. Односно тамо где је јурисдикција (карловачке и сибињске митрополије) и била за време Аустроугарске. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 А да се укину још и бањалучка, зворничко-тузланска, захумско-херцеговачка. бихаћко-петровачка, дабробосанска митрополија, загребачка, горњокарловачка, далматинска, славонска, осијечко-барањска, охридска-архиепископија, будимљансконикшићка, митрополија црногорско-приморска, британско-скандинавска, источноамеричка,западноамеричка,средњезападно европска, будимска итд...ма нисмо се ми пуно проширили..мало само. То се не може поредити.Колико знам,канонска територија СПЦ је читава бивша Југославија,то није исто као територија Румуније и Бугарске. А зашто постојање ових епархија по теби говори о проширењу СПЦ,чак се ради о огромној већини православних Срба,када говоримо о Православнима на територији ових Епархија?А они који то нису углавном су у расколу,на жалост. Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 1, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Problem je u eparhiji temisvarskoj. Oni samo hoce reciprocitet. Pa neka se ukine i ona, šta ima bilo koja pomesna crkva da traži na bilo kojoj kanonskoj teritoriji druge. Очито Румунска православна црква наставља да оствари своје циљеве и продубљује проблеме на нивоу целе Васељене! Проблеми су са : Јерусалимском , Руском , Српском али ускоро ће и са Бугарском Партријаршијом. Са Бугарском су имали сличан проблем који је за сада решен али верујем да је то само привремено док поново не крену са својим ставовома ! Сада имам да кажем за ово што зашто сам цитирао! Румунска Црква ( колико је мени познато ) не поштује међусобни договор између СПЦ и РумунскеПЦ када је у питању Банат . Договор између Цркава је да на тим територијама имају само свог Административног епископа ( као што испоштовала СПЦ и данас је на месту администратора еп.будимски Лукујан ) а не викара нити столног епископа. Руминска Црква то није испоштовала и поставила свог епископа за Банат . Колико ми познато СПЦ се побунила око тога и затражила да има исто свог епископа као што Румунска црква али они су се побунили и нису дозволили да СПЦ има свог епископа само администратора . То је било пре неких двадесетак година ако се неварам и мислим да је СПЦ погрешила што је ћутала око свега овога јер се касније ( као што и видите по овом тексту ) провлем раширио и ван Баната ! Сад да не браним СПЦ али и да се тада у старту побунила , Румунска Црква це не би обазирала као што се ни сада необазире на протестна писма СПЦ која је упутила задњих десетак година по питању проблема источне Србије. Овај потез Румуније и Цркве нимало не личи у духу братске љубави! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Još jedan primer etnofiletizma par exellence, poput makedonskog raskola! In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 То се не може поредити.Колико знам,канонска територија СПЦ је читава бивша Југославија,то није исто као територија Румуније и Бугарске. А зашто постојање ових епархија по теби говори о проширењу СПЦ,чак се ради о огромној већини православних Срба,када говоримо о Православнима на територији ових Епархија?А они који то нису углавном су у расколу,на жалост. Не кажем ја то. Комуниста мисли да су канонске границе неке цркве, одређене административним границама матице. Али то није тако, па зато мало питам, ако су канонске границе унутар националне држажве, дал то значи да треба укинути све епархије ван граница Србије. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 1, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Само да кажем какав су проблем имали са Бугарском Црквом. Румунска и Бугарска Црква имају своја подворја , те пре 2-3.год.настао је проблем око богослужбеног места. Румунска Црква је тада поступила веома дрско ( нека ми Бог опрости што овако кажем ) према Бугарској Цркви тако што је забранила светштенику БПЦ да у некој цркви служи на бугарском језику , већ само да се на румунском и уједно је забранила бугарским верницима да посећују богослужењ на свом матерњем језику! Боже опрости ми али ово нимало није нормално! Miroslav Đorđević је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Не кажем ја то. Комуниста мисли да су канонске границе неке цркве, одређене административним границама матице. Али то није тако, па зато мало питам, ако су канонске границе унутар националне држажве, дал то значи да треба укинути све епархије ван граница Србије.Odakle ti da sam ja rekao takvo nešto?!? Ja samo kažem da pomesne crkve treba da imaju tačno određene granice i da ne treba da bude apsolutno nikakvog preklapanja između njih, kao i da crkve ne treba da budu nacionalne. Što se tiče Amerike, koliko znam postoji autokefalna Pravoslavna Crkva Amerike, pa stoga sve ostale crkve nemaju tu šta da traže. In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Odakle ti da sam ja rekao takvo nešto?!? Ja samo kažem da pomesne crkve treba da imaju tačno određene granice i da ne treba da bude apsolutno nikakvog preklapanja između njih, kao i da crkve ne treba da budu nacionalne. Što se tiče Amerike, koliko znam postoji autokefalna Pravoslavna Crkva Amerike, pa stoga sve ostale crkve nemaju tu šta da traže. То је једна од слабости система подјеле на помесне Цркве. Није могуће до краја одредити границе канонске јурисдикције, а да нема националних конфликата по том питању. Само када не би било мијешања народа, тј суживота различитх конфесија на једном простору, него да је свако концентрисан на своју територију, онда би то могло проћи. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука