Jump to content

Status Rumunske crkve u Srbiji je najveći problem između Srbije i Rumunije

Оцени ову тему

Препоручена порука

I ne samo to, nego crnogorska-primorska i dabrobosanska postoje od samog početka Srpske Pravoslavne Crkve, one pripadaju najstarijim eparhijama naše Crkve. Ili možda da ukinemo Rumunsku Pravoslavnu Crkvu koja je pripadala pećkoj patrijaršiji i kasnije sremsko-karlovačkoj mitropoliji? Ali ovi tito-vaspitani anacionalci bi najradije ukinuli samu Srbiju i zabranili Srbe... Kriza identiteta! Ja opet imam sestre po ujaku koje su po majci Vlajne, i ne pada mi na pamet da one sad trebaju da budu Rumunkinje. Rumuni neka na drugi način grade svoj nacionalni identitet, ne moraju nas da gnjave.

Власи нису Срби. Они не морају бити ни Румуни, а ако хоће могу се и изјашњавати Румунима, али нису ни Срби, а ко хоће може се изјашњавати Србином.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

То је једна од слабости система подјеле на помесне Цркве. Није могуће до краја одредити границе канонске јурисдикције, а да нема националних конфликата по том питању. Само када не би било мијешања народа, тј суживота различитх конфесија на једном простору, него да је свако концентрисан на своју територију, онда би то могло проћи.
Može lokalna eparhija da im rukopoloži sveštenike koji će da im drže bogosluženja na rumunskom i rešen problem! A i šta, kao ovi naši domaći rumuni ne znaju srpski? Šta će im posebna eparhija, samo zbog jezika?!? Pa ja da živim u Rumuniji išao bih najnormalnije na bogosluženja na rumunskom!

In communio sanctorum

Подели на овим сајтовима

Мени ја јако жао што неки у руководству Цркава троше енергију и време па чак и стварају проблеме и острашћености међу Православнима због тако баналних ствари као што је то ко ће слушати службу на којем језику,уместо да се старамо за спасење.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Što se tiče Amerike, koliko znam postoji autokefalna Pravoslavna Crkva Amerike, pa stoga sve ostale crkve nemaju tu šta da traže.

Православна црква Америке (OCA) није призната као аутокефална од ниједне помесне цркве осим Московске Патријаршије. Нема је у диптисима аутокефалних цркава. А Цариградска Велика Црква признаје је као аутономну у оквиру Московске Патријаршије.

Подели на овим сајтовима

Православна црква Америке (OCA) није призната као аутокефална од ниједне помесне цркве осим Московске Патријаршије. Нема је у диптисима аутокефалних цркава. А Цариградска Велика Црква признаје је као аутономну у оквиру Московске Патријаршије.
Vidiš koliko problema, i to sve treba rešiti na onom predstojećem Saboru, a gruzini baš zbog Diptiha hoće da bojkotuju sabor. Ma ludilo...

In communio sanctorum

Подели на овим сајтовима

• Гости

Заиста има доста каноснских несугласица на нивоу целе Васељене и би требали сви да се замисле око свих ти проблема и да се коначно сазове Свеопшти Сабор , јер овако као ствари стоје ничему не води - сем будућим новим расколима а надам се да до таквих случајева неће доћи!

Подели на овим сајтовима

Имао сам прилику да живим и радим са доста Румуна и Бугара - углавном ствари стоје овако: Румуни и Бугари који су верујући екстремно воле Србе. Они у нама занишљају неке супер-хероје и ванвременске браниоце православља. Многи од њих чак верују да се је Србија где се Православље чува и живи беспрекорно. Са друге стране, Румуни и Бугари који су неверујући екстремно мрзе Србе. То је таква патолошка мржња да човек не може да је замисли и која понекада превазилази и мржњу Хрвата према Србима. Углавном, разлог те мржње може да се сведе на следећу реченицу: "Шта се ви Срби увек правите паметни и дете мимо света". (То је овај "прогресивни" европејски део Румуна и Бугара). Националистички део РУмуна и Бугара нас патолошки мрзи због њиховоих националистичких претензија (Бугарска до Загреба итд).

У сваком случају, болесно и пројављује дух овога палог света.

Подели на овим сајтовима

Чаушеску је направио најбољи потез у историји Румунији. Забранио је АБОРТУС. Зато румуна у Румунији има данас око 25 милиона па ви сад видите. Ми смо сигурно у Светском врху по извршеним абортусима, ако не и први.

Подели на овим сајтовима

Чаушеску је направио најбољи потез у историји Румунији. Забранио је АБОРТУС. Зато румуна у Румунији има данас око 25 милиона па ви сад видите. Ми смо сигурно у Светском врху по извршеним абортусима, ако не и први.

То је одличан потез! Мада, Румуна има 25 милиона јер у свим великим ратовима нису проливали много крви, а ми Срби смо увек били хајдук Вељко међу народима. Турска инвазија милион мртвих, први српки устанак 1/3, 1. св. рат 1/3, 2. св. рат милион и више, најновији рат егзодус итд.

Не познајем баш добро румунску историју али сам приметио у контакту са живим Румунима да или нас величају и подижу у небо као неке нестварне митске непоколебиље фигуре, или нас мрзе из дубине душе.

Што се тиче Чаушеског - па сваки комунизам и социјализам се на крају претвори у национализам, шовинизам и мржњу према другима. Једноставно, основа социјалистичког учења је да су други криви за твоју ситуацију. Националисти су исто тако саоцијалисти као и комуњаре, само десног усмерења. И онда кад имаш један комунистички режим треба сачекати само довољно времена да се његове бајке распрсну и да земља доживи економски и моралних крах па да се комунизам у тој земљи претвори у жестоки национализам и изолационизам. Примера има колико хоћеш - Стаљин, Чаушеску, С. Кореја, Вијетнам, Милошевић, ЕУ итд.

Подели на овим сајтовима

Довољно је било 30-так година да се подигне наталитет за 1/4 укупног становништва. За абортус се ишло у затвор а Бога ми неки су били и убијени. Било је равно убиству и издаји своје земље. Свака му част на томе.

Подели на овим сајтовима

Довољно је било 30-так година да се подигне наталитет за 1/4 укупног становништва. За абортус се ишло у затвор а Бога ми неки су били и убијени. Било је равно убиству и издаји своје земље. Свака му част на томе.

Па да али су они кренули од 20 милиона а ми Срби од неколико милиона.

Мада, грозно је убијати неке људе, ма какав злочин починили. Што се тиче Чаушеског, ако је и имао неке добр потезе, то је био продукт националистичке политике. У већем делу свакодневног живота Румуни су живели мизерно, у сталном страху и прогонима, ментално затупљивани, и цело то време су једни другима препричавали како тамо у Југославији људи једу неко чудно ново воће које они зову банана.

До тога их је довео диктатор Чаушеску и његова жена Елена (иначе неписмена а доктор наука).

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Истину збориш. А замисли то, иста та 1/4 становништва која се родила у том интервалу му је на крају пресудила. Каква трагедија :) за филм.

Ха ха ха то је иронија историје. Једноставно је било незамисливо да у ери пада Берлинког зида и свеопште пропасти комунизма у свету, да у једној земљи Европи остане на власти комунистички диктатор. То су изгледа сви сконтали у том моменту осим Милошевића (и нашег народа).

Подели на овим сајтовима

Зато румуна у Румунији има данас око 25 милиона па ви сад видите.

Како су успели да за годину дана увећају број за 7 милиона? Када према попису становништва из 2011. године у Румунији живи 19.600.000 становника. А румуни чине 89,5% становништва.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...