Хелена Вујовић Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Pitala bih veroucitelje u vezi necega sto je na mene ostavilo dubok utisak i zamolila da svojim recima napisu neku rec o etaru ili kako Sveti Teofan Zatvornik govori (u knjizi Sta je duhovni zivot...) ''o jednoj veoma finoj stihiji(duse), koja je finija od svetlosti i koju zovu etar.'' Da li mozete da mi ovo priblizite? Pitala sam jednog vaseg kolegu i kazao mi je da je to zastarelo ucenje a opet pitam vas kako vi na to gledate, da li reci Svetitelja mogu da ostare? Eto,kad budete u prilici odgovorite mi,znacilo bi mi. Hvala Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Ово је мало незахвална тема да се о њој јавно расправља, јер на овом форуму је толико вођено расправе на ову тему, а опет остане утисак поларизованих мишљења. Ако се крене тврдити да је душа етерична, онда ти бивају платонисти, ако се пак каже да душа није етерична него је као нефеш=личност онда испадаш новотар, несагласан са предањем.... Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Фебруар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Dobro. Mozete mi i na p.p. poslati odgovore. Ako mislite da je bolje onda obrisite temu. Te rasprave nisam citala,potrazicu ih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Ја знам за хемијско једињење диетил етар... (C2H5)2O Млађони је реаговао/ла на ово 1 "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Dobro. Mozete mi i na p.p. poslati odgovore. Ako mislite da je bolje onda obrisite temu. Te rasprave nisam citala,potrazicu ih. Ma не не мислим да треба обрисати тему . Питање је било упућено вјероучитељима, док ја само констатујем шта треба очекивати на основу читања и учествовања на другим сличним дискусијама. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Pitala bih veroucitelje u vezi necega sto je na mene ostavilo dubok utisak i zamolila da svojim recima napisu neku rec o etaru ili kako Sveti Teofan Zatvornik govori (u knjizi Sta je duhovni zivot...) ''o jednoj veoma finoj stihiji(duse), koja je finija od svetlosti i koju zovu etar.'' Da li mozete da mi ovo priblizite? Pitala sam jednog vaseg kolegu i kazao mi je da je to zastarelo ucenje a opet pitam vas kako vi na to gledate, da li reci Svetitelja mogu da ostare? Eto,kad budete u prilici odgovorite mi,znacilo bi mi. Hvala Некада се етар сматрао за божанским својством, као дух Божији у целој творевини. Међутим, временом је наука откривала како ствари стоје. За хришћане је боље да питање својства душе остане тајна, тј. боље је да то својство не испитујемо јер нема могућности ни да се душа тако дефинише. Једном речју, ту мора да делује вера а не емпиријски доказ. Са друге стране, наука ради даље на том питању. После много година од када је етар одбачен као непостојећи у светлу науке, сада се ради на откривању нечега што је слично етеру али другачијег мафестовања. Наиме, чули смо сви за ЦЕРН и Хигсову честицу коју тамо желе да детектују. Ту се ради о Хигсовом пољу које зову још и Хигсов океан. То би била та замена за етар. Дакле, тражи се честица која сачињава то Хигсово поље. Шта је то поље, можда се можемо запитати? Исто као што електромагнетно поље чине честице фотона, тако и Хигсово поље чине честице Хигсовог бозона. Не зна се какав ће бити резултат. Али нешто од тога мора да постоји у творевини. За хришћане је боље да избегавају (своје) метафизичке упливе у тим пољима, јер све то што нас интересује остављамо увек у домену вере, и без испитивања, на пример од чега је душа, итсл. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Фебруар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Некада се етар сматрао за божанским својством, као дух Божији у целој творевини. Међутим, временом је наука откривала како ствари стоје. За хришћане је боље да питање својства душе остане тајна, тј. боље је да то својство не испитујемо јер нема могућности ни да се душа тако дефинише. Једном речју, ту мора да делује вера а не емпиријски доказ. Са друге стране, наука ради даље на том питању. После много година од када је етар одбачен као непостојећи у светлу науке, сада се ради на откривању нечега што је слично етеру али другачијег мафестовања. Наиме, чули смо сви за ЦЕРН и Хигсову честицу коју тамо желе да детектују. Ту се ради о Хигсовом пољу које зову још и Хигсов океан. То би била та замена за етар. Дакле, тражи се честица која сачињава то Хигсово поље. Шта је то поље, можда се можемо запитати? Исто као што електромагнетно поље чине честице фотона, тако и Хигсово поље чине честице Хигсовог бозона. Не зна се какав ће бити резултат. Али нешто од тога мора да постоји у творевини. За хришћане је боље да избегавају (своје) метафизичке упливе у тим пољима, јер све то што нас интересује остављамо увек у домену вере, и без испитивања, на пример од чега је душа, итсл. Nadam se da su namere naucnika koji istrazuju Higsovu cesticu , '' Boziju cesticu'' (kako je jos nazivaju) dobre,da im nije zla namera da pokusaju da pokolebaju veru u Boga. Verujem da nam je sve dato od samoga Boga pa i ta cestica ako postoji i ako nije iluzija,da je On stvorio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Nadam se da su namere naucnika koji istrazuju Higsovu cesticu , '' Boziju cesticu'' (kako je jos nazivaju) dobre,da im nije zla namera da pokusaju da pokolebaju veru u Boga. Verujem da nam je sve dato od samoga Boga pa i ta cestica ako postoji i ako nije iluzija,da je On stvorio. Научници немају другог посла него да из зле намјере поколебају вјеру у Бога . Напротив, не би се могло ништа постићи у науци када би се са таквим настројењем приступало. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Само нека истражују што више и са што већим жаром...уверен сам да ће се тако приближити Богу. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Фебруар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Научници немају другог посла него да из зле намјере поколебају вјеру у Бога . Напротив, не би се могло ништа постићи у науци када би се са таквим настројењем приступало. Ne znam sta da mislim a i najbolje je po recima Milana ostaviti sve u domenu vere . Ono sto mi se nikako ne dopada je to sto kazu da je ona sama zaslužna za poreklo mase elementarnih čestica i za nastanak materije. Nego skrenusmo sa teme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Фебруар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Само нека истражују што више и са што већим жаром...уверен сам да ће се тако приближити Богу. Hoce ako iskreno u svom srcu Njega traze. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Ne znam sta da mislim a i najbolje je po recima Milana ostaviti sve u domenu vere . Ono sto mi se nikako ne dopada je to sto kazu da je ona sama zaslužna za poreklo mase elementarnih čestica i za nastanak materije. Nego skrenusmo sa teme. Етар не постоји као што је написао Милан. Иначе, појам етра је везан за древно вријеме када се није знало за вакуум, нити безваздушни простор. Грци, ако се не варам, или можда чак прије њих Вавилонци, почели су говорити о "празном" простору или космосу у коме се налази земља. Сматрали су да супстанца која испуњава тај простор представља етар. Како је то "тамо горе"...а за душу је сматрано да има своје поријекло у неком од тих "горњих" свјетова, која је доспјела у ово материјално тијело "тамницу", сматрало се онда да је душа изграђена од тога етра. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Ne znam sta da mislim a i najbolje je po recima Milana ostaviti sve u domenu vere . Ono sto mi se nikako ne dopada je to sto kazu da je ona sama zaslužna za poreklo mase elementarnih čestica i za nastanak materije. Nego skrenusmo sa teme. То је и мени било смутљиво док нисам сазнао објашњење тога. Нема ту говора о суштинском настанку материје, него је тај Хигсов бозон можда одговоран за отпор при убрзаном кретању, што заиста даје масу свакој твари. Све што гураш кроз простор то пролази и осећа отпор у Хигсовом пољу. Тако Хигсов бозон даје масу свему, па чак и елементарним честицама. То се разликује од етера на кључан начин. Етар је - по древном мишљењу - реаговао при сваком кретању тела у космосу, као што вода реагује на сваку рибу која се налази у њој - када се риба покрене она осећа отпор воде све док се не заустави, док Хигсово поље не зауставља ништа што се креће константном брзином, те је зато кретање у простору релативно (не можеш у космосу исправно рећи шта се креће а шта мирује). Хигсово поље реагује само када нешто убрзава, само када повећаваш брзину, слично као када осетиш да те седиште прилепи за себе у аутобусу који креће са станице. Само у том случају Хигсов бозон - како се сматра - има своју функцију и тиме даје масу свему у космосу. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Фебруар 12, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2012 То је и мени било смутљиво док нисам сазнао објашњење тога. Нема ту говора о суштинском настанку материје, него је тај Хигсов бозон можда одговоран за отпор при убрзаном кретању, што заиста даје масу свакој твари. Како рече један научник на предавању. Some of them call this GOD PARTICLE I call it goddamn particle! (misleci na probleme koje nosi istrazivanje tog polja i izazove sa kojima se souocavaju) (ово наравно није увреда на Бога надам се да нема проблема са оваквом шалом ) Иначе ако те занима у питању је предавање које је причало о научним основама дела давинчијевог кода са антиматеријом oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Фебруар 12, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2012 сматрало се онда да је душа изграђена од тога етра. А од чега су анђели изграђени? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука