Grizzly Adams Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Ја не верујем у пацифизам и неопирање злу. Raskoljnikov је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 On 14. 2. 2012. at 14:35, Raskoljnikov рече Не верујем да постоји пакао у коме се људи прже,али верујем да постоји вечно ништавило. Bas zanimljivo. To isto vjeruju i budisti i taositi, budisti to nazivaju nirvanom ili Velikim Nista a taoisti Velikim Tao: Буда описује нирвану као стање „ни бића, ни небића, ни бића-и-небића, ни ни-бића-ни-не-бића“.[6] Нирвана: http://sr.wikipedia.org/sr/Нирвана Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Они верују у пацифизам и неопирање злу... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Zvonko bre,zavrte mi se u glavi od tvojih postova Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 On 14. 2. 2012. at 14:09, Raskoljnikov рече А шта је патриотизам по твом мишљењу?Како ти гледаш на патриотизам и како би га ти објаснио?Као нешто антихришћански или хришћански?Одговори кратко и јасно својим речима без позивања на литературу. Хоћу, чим ти одговориш својим речима на питање шта сам ја то конкретно слагао. On 14. 2. 2012. at 14:09, Raskoljnikov рече Свети Оци говоре о унутрашњој духовној борби.Међутим,ми поред духа имамо и тело.Како се бринемо о духу,тако се морамо бринути и о телу.А нација је наше тело. Ако бринемо само о телу,а запоставимо дух,постаћемо демони. Ако бринемо само о духу,а не и о телу,закржљаћемо.Једно без другог не може. Свети оци могу бити ауторитет за духовну борбу,али не и за физичку борбу. Волео бих да ово што си написао поткрепиш неким релевантним хришћанским ауторитетом. Ово може да буде твоје лично мишљење, и ти имаш право на њега. Једини је проблем у томе што то не може да буде ни хришћанство, ни Православље, ни светосавље. On 14. 2. 2012. at 14:09, Raskoljnikov рече Стеву Жигона је одлично познавао мој отац и причао ми је о њему,а и ја сам 2001 год.упознао тог великог човека.На страну његово политичко убеђење,главу дајем да је био мноооого већи човек од многих "великих" хришћана са овог форума. Ма свака њему част. Једино ми и даље није јасно како неко ко је стаљиниста може у исто време бити патриота. On 14. 2. 2012. at 14:09, Raskoljnikov рече "То је моје добро,то волим,овако ми се потпуно свиђа,само овакво желим да је добро. Не желим га као божји закон,не желим га као људски пропис и нужду.То је моје,само моје и истинито."-Ниче Ма кул је Ниче. Једино што, на жалост, ни његово учење никакве везе са Православљем нема - штавише, може се практично рећи да му је супротно. On 14. 2. 2012. at 14:09, Raskoljnikov рече Ти не познајеш,а у основи твог убеђења стоји толстојевштина. Волео бих да ову тврдњу поткрепиш неким конкретним аргументом. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 On 14. 2. 2012. at 14:49, Aleksandrida рече Zvonko bre,zavrte mi se u glavi od tvojih postova "Видите, шта год кажем поклопи ме. Чудо од човека..." nishizawa and Александрида је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 On 14. 2. 2012. at 14:35, Raskoljnikov рече Не верујем да постоји пакао у коме се људи прже,али верујем да постоји вечно ништавило. hahah.... dakle, covek se izjasnjava kao pravoslavni hriscanin, prihvata sv. savu i sv. nikolaja zickog, njegosa itd, ali odbacuje sabore, anateme i osnove pravoslavne vere... ne veruje u pakao ali veruje u povratak u nebice onih koji se ne pokaju.... brate, ovo ne da je ekumenizam nego ubija Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raskoljnikov Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Ne mogu da verujem...prozreli ste me. Odacu vam tajnu.Ja sam crni mag,a uzor mi je Alister Krouli.Bavim se hermetizmom i kabalom . http://www.hermetizam.com/ Svaka cast Jehovinim svedocima i tolsotojevcvima.Ipak niste tako naivni kao sto je to vase ucenje. "Зло чинити од зла бранећи се,ту гријеха нема никаквога" - Његош Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 On 14. 2. 2012. at 14:53, petar m рече hahah.... dakle, covek se izjasnjava kao pravoslavni hriscanin, prihvata sv. savu i sv. nikolaja zickog, njegosa itd, ali odbacuje sabore, anateme i osnove pravoslavne vere... ne veruje u pakao ali veruje u povratak u nebice onih koji se ne pokaju.... brate, ovo ne da je ekumenizam nego ubija Ето ти сад... А ја мислио да верује у апокатастазис... Evgenik је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Steva Žigon je bio sužanj u logoru u Dahau. U logor ga poslao jedan katolički sveštenik i od tada je imao prema katoličkim sveštenicima posebnu mržnju. U logoru je bio sa pravoslavcima među kojima je bio i neki pravoslavni sveštenik i Steva je od onda imao respekt i poštovanje prema pravoslavcima. Nije istina da je bio ateista, bio je agnostik. Ne znam zašto njega potežete? Raskoljnikov је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raskoljnikov Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Zawisza,odlicno si to rekao.Nisam to spomenuo jer ovo ipak nije tema o Stevi Zigonu. Sto se tice samog njegovog verskog ubedjenja,bio je on jedno vreme militantni ateista,kasnije je taj ateizam splasnuo i nije poricao postojanje Boga i postao je agnostik. Pored toga,kako je meni ispricano,Zigonu se nije svidelo hriscansko zastrasivanje paklom,iskljucivanje sumnje i praroditeljski greh.Imao je velike simpatije prema antickim religijama,za koje je on govorio da su najblize bozanskom,uz umetnost naravno. Evo odlomka jednog njegovog intervjua: РАЗГОВОР СА СТЕВОМ ЖИГОНОМ Верујеш ли у причу о васкрсењу? - Верујем да је Христ постојао и да је био генијалан. Шта те одбија од цркве? - За мене је најстрашније то што њихова догма искључује сумњу. У хришћанству нас уче да је сумња грех, а Бог је Бог због тога што се у њега стално сумња. Највећи мученик је онај који умире сумњајући, а не онај који умире под мукама уверен у своју ''истину''. И Христ је сумњао: у Гетсеманском врту молио је оца да га ослободи горке чаше сумње. Ако постоји грех, највећи грешници су они верници који верују без остатка. Како тумачиш што су Адам и Ева добили потомство тек кад су протерани из раја? Зачеће као казна? - Библија прећутно сугерише да је чин зачећа грех, на основу чега произилази да је и сам живот плод греха, па није ни чудо што је и сам човек грешан. Мултинационалној компанији, односно Католичкој цркви, било је потребно да оправда сва злодела која је учинила људском роду, па их је правдала грешном природом човека. По томе су грех и казна постулати космичке равнотеже. Откуда толика опседнутост грехом? - Као што су НАТО биле потребне Маркале да почне да бомбардује Србе, тако је Ватикану потребна априорна – од самог зачећа присутна – грешност човекова, да би могао да прети страшним судом и паклом. За мене је грех литургијска, а не морална категорија – празна реч. Свако недело има своје име: убиство, крађа, силовање, подвала, лаж. И за сва недела људски закон предвиђа казне на земљи. У природи човека постоји само злочин и савест. А грех – то је нешто због чега ћеш испаштати после смрти, пред судом њиховог Бога. Није ли страшно то што човек већ 2000 година живи у страху од страшног суда. Достојевски је говорио против стида. - Наравно, као што увек иду загрљене сумња и истина – две прекрасне особине људске душе, тако исто загрљени иду грех и стид: два највећа зла људског друштва. Човек је добио стид као казну за непостојећи грех: неприхватање глупог ултиматума – не дирај забрањено воће. Тиме је лишен природности. Христ се није стидео. Ни Адам и Ева се нису стидели. Изгон из раја је прва људска трагедија, а све трагедије су прича о изгубљеном рају. Историја човечанства почиње изгоном из раја. У средњем веку би те спалили због богохуљења. - Појам богохуљења је производ изопачене свести, он јасно ставља на знање да си сужањ и да не смеш говорити оно што хоћеш. Чак и она мисао која ти побегне са језика, коју у очајању хоћеш да вратиш и стрпаш на дно свести, као да је никад и није било, чак и она је богохуљење. А погледај Грчку, она је створила богове који су ''грешни'' као људи. Фрина се скидала гола, да би показала Афродити своју лепоту, која је могла да се мери са божанском. Катастрофа је почела с хришћанским монотеизмом, који је проповедао да треба сакрити лепоту јер она наводи на грех. А осећај греха пробудио је осећај стида. Зато су генерације живеле у стиду и греху, који је наметнут такозваним верницима као инструмент владања над њима. Грци су аплаудирали ономе ко најдаље баци копље – од таквих су правили богове, а ми аплаудирамо једном сиротану што је тако дуго издржао прикуцан за крст. Сигуран сам да Христ уопште није желео да буде рекордер у издржљивости на крсту и да још нисмо схватили шта је у ствари хтео да нам саопшти. Њихови аргументи звуче разумно: ''Да нема идеје о Богу, људи би мислили да је све дозвољено''. То није истина! Атеисти имају своје кочнице: интелигенцију, свест и савест – њима Бог није потребан. Ти сигурно нећеш завршити у рају. - Рај – каква досада! Ја не верујем да су Адам и Ева били прогнани из раја, ја мислим да су они из њега побегли. И да није било јеванђелиста, који су тај њихов поступак прогласили за казну Божију, ми би смо се данас плашили раја. Плашили би смо се тупе малограђанштине, а обожавали могућност слободног избора. Ти си једини атеиста којег свештеници у Србији и Русији поштују. Не кријеш свих наклоност према православљу,а твоја критика је добронамерна и духовита. -Ја поштујем,пре свега њихов патриотизам.Недавно сам са неким свештеницима био у рибљем ресторану на ручку. ''Помолимо се'', рече један и устаде, гледајући ме строго. ''Опет ви претите'', рекох, ''а ја само хоћу рибу да једем''. Ваше устани и моли, није ништа блаже од онога како су ми у Дахау наредили да скинем капу. Много је важније да се помолим пре него што се наднесем над женско тело, него над овим јадним смуђем, који је вашу прождрљивост платио главом. Сад уводе веронауку у школе. Како ће то да изгледа? - Увођење веронауке у школе може бити веома корисно. У том штиву како га они сервирају – има толико глупости, да не постоји дете које неће посумњати у то што му се говори. Веронаука постаје њива на којој ће проклијати сумња, а без сумње нема ни стваралаштва. "Зло чинити од зла бранећи се,ту гријеха нема никаквога" - Његош Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 А, сад ми је јасно од кога си се учио светосављу... Свака част, успео си да о Православљу научиш отприлике колико Стево Жигон... То јест - скоро ништа. Evgenik је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Не д'о нам Бог Православља у варијанти породице Жигон....(за информацију: то уопште и није православље него неко јуловско традиционалистичко-комуњарско србовање) angst је реаговао/ла на ово 1 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raskoljnikov Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Nisizava,nemoj samo ti da mi prigovaras.Da si ti uopste citao svetootacku literaturu,ti ni internet ne bi koristio nego bi se zatvorio u monasku keliju i iz nje bi izlazio samo kada treba da se bavis fizickim radom.Ne bi se zamajavao ovozemaljskim stvarima,tehnologijom,ne bi bistrio politiku,kritikovao nacionalizam i slicno,vec bi se molio preko 8 sati na dan. Druze,ti si daleko od hriscanstva kao nebo od zemlje. "Зло чинити од зла бранећи се,ту гријеха нема никаквога" - Његош Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Не, то бих радио да сам се замонашио. А нисам. П. С. Мене немој ословљавати са друже - ја нисам стаљиниста. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука