Jump to content

Ziloti by Vukman Cejovic

Оцени ову тему

jovan zilot

Препоручена порука

Шта рећи о човеку који је самопрокламовани хришћанин-слободномислилац? А не признаје Цркву, Њене одлуке, догмате и доктрине, вероватно ни Свете Тајне... како онда може бити хришћанин?

Jel na mene ciljas?

Ako mislis na mene,ja nigde nisam rekao da ne priznajem crkvu.Priznajem naravno,jer sam crkveni covek,idem redovno u crkvu i na liturgije itd.

A crkva je i duhovna,a ne samo fizicka tvorevina.Ali naravno da ne mogu da priznam nehriscansku odluku Sabora kojom se ljubav prema svome rodu proglasava kao jeres.Tom logikom ja moram da priznam da su i sveti Nemanjici i knez Lazar i despot Stefan i Karadjordje i Njegos i Nikolaj Velimirovic i drugi veliki hristoljubivi Srbi bili jeretici.Ako gresim,neka zavrsim u paklu,ali to nece moci da me natera da mislim samo na sebe,da postanem individualista koji misli samo na svoje spasenje...

Sto se tice raja i pakla,sumjam u njihovo postojanje negde na nebesima.Mislim da je tu Isus govorio o stanju srca.

Takodje ni okretanje obraza zslocincu ne mogu da prihvatim jer se time dopusta da Zlo trijumfuje.

To su jedina moja odstupanja od zvanicnog hriscanstva.

"Зло чинити од зла бранећи се,ту гријеха нема никаквога" - Његош

Подели на овим сајтовима

Jel na mene ciljas?

Ako mislis na mene,ja nigde nisam rekao da ne priznajem crkvu.Priznajem naravno,jer sam crkveni covek,idem redovno u crkvu i na liturgije itd.

A crkva je i duhovna,a ne samo fizicka tvorevina.Ali naravno da ne mogu da priznam nehriscansku odluku Sabora kojom se ljubav prema svome rodu proglasava kao jeres.Tom logikom ja moram da priznam da su i sveti Nemanjici i knez Lazar i despot Stefan i Karadjordje i Njegos i Nikolaj Velimirovic i drugi veliki hristoljubivi Srbi bili jeretici.Ako gresim,neka zavrsim u paklu,ali to nece moci da me natera da mislim samo na sebe,da postanem individualista koji misli samo na svoje spasenje...

Sto se tice raja i pakla,sumjam u njihovo postojanje negde na nebesima.Mislim da je tu Isus govorio o stanju srca.

Takodje ni okretanje obraza zslocincu ne mogu da prihvatim jer se time dopusta da Zlo trijumfuje.

Причешћујеш се редовно? Мислим ако си црквен хришћанин као што тврдиш како онда можеш да пружаш непослушност цркви?

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

nije u pitanju zlocinac, nego kad te neko napadne tebe, ako imas vere ne moze ti biti nista, a ako bas navali da te zgromi onda ga sprecis, ako je deset njih onda bezis :lol:

zlocini se naravno trebaju sprecavati

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Јел имаш ти да пружиш неки аргумент због чега то не може,или само контрираш и одговараш онако уз ветар,чисто да би одговорио.Не знам како друкчије да схватим овај бесмислени одговор.

" I gle, ustade jedan zakonik i kušajući Ga reče: Učitelju! šta ću činiti da dobijem život večni?

A on mu reče: šta je napisano u zakonu? Kako čitaš?

A on odgovarajući reče: Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svom misli svojom, i bližnjeg svog kao samog sebe.

Reče mu pak: Pravo si odgovorio; to čini i bićeš živ.

A on htede da se opravda, pa reče Isusu: A ko je bližnji moj?

Jedan čovek silažaše iz Jerusalima u Jerihon, pa ga uhvatiše hajduci, koji ga svukoše i izraniše, pa otidoše, ostavivši ga pola mrtva. A iznenada silažaše onim putem nekakav sveštenik, i videvši ga prođe. A tako i Levit kad je bio na onome mestu, pristupi, i videvši ga prođe. A Samarjanin nekakav prolazeći dođe nad njega, i videvši ga sažali mu se; I pristupivši zavi mu rane i zali uljem i vinom; i posadivši ga na svoje kljuse dovede u gostionicu, i ustade oko njega. I sutradan polazeći izvadi dva groša te dade krčmaru, i reče mu: Gledaj ga, i šta više potrošiš ja ću ti platiti kad se vratim. šta misliš, dakle, koji je od one trojice bio bližnji onome što su ga bili uhvatili hajduci?

A on reče: Onaj koji se smilovao na njega.

A Isus mu reče: Idi, i ti čini tako. "

Evanđelje po Luki, 10:25-37 (prevod Vuka Karadžića)

(preuzeto sa: http://sh.wikipedia.org/wiki/Priča_o_dobrom_Samarićaninu )

Подели на овим сајтовима

Ali naravno da ne mogu da priznam nehriscansku odluku Sabora

:D :D :D

Tom logikom ja moram da priznam da su i sveti Nemanjici i knez Lazar i despot Stefan i Karadjordje i Njegos i Nikolaj Velimirovic i drugi veliki hristoljubivi Srbi bili jeretici.

Овде показујеш колико везе са Православљем немаш:

- самог себе уздижеш у духовном расуђивању изнад једног Православног Сабора

- уопште не разумијеш суштину одлуке тог сабора - да је уздизање малограђанског локал-патриотизма у односу на васељенског православље јерес (значи прво човекољубље и богољубље, па тек онда љубав према свом комшилуку, хаустору, мјесној заједници...)

- у исти ранг стављаш Његоша и Карађорђа са црквеним светитељима (што опет показује твој ниво црквености)

итд итд итд....бисер до бисера...сад ми није чудо што си отишао код ових квазиправославних јеховиста, добро ниси завршио код јоги летача...

Гордост, сујета и одсуство било каквог расуђивања...Овај постулат чини срж хришћанства, и већина нас није на том духовном нивоу да га свакодневно спроводи, али барем сагињемо главу пред Христовом величином умјесто да глумимо будале и паметујемо шта се у Јеванђељу нама "свиђа и не свиђа". Није Јеванђеље супермаркет па да узмеш што ти се допадне, побогу! И да...јеси ти сатаниста па пишеш зло великим словом? Зло је само искривљена имитација, слика у огледалу добра - оно нема ништа своје, ништа аутентично, оно је искривљење нечега што јесте, тако да је врло чудно ово твоје "уважавање" зла.

Свети Оци већ два миленијума пишу да се не бавимо злом, него Христом, а ко одступи од овога већином полуди.

Сасвим довољна да се не можеш сврстати у хришћане јер и многи атеисти уважавају неке Христове максиме, а неке, ето, одбацују јер им не леже.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Причешћујеш се редовно? Мислим ако си црквен хришћанин као што тврдиш како онда можеш да пружаш непослушност цркви?

Причешћујем се после сваког поста.

И где си ти прочитао да сам ја написао да пружам непослушност цркви?Само сам рекао да не могу да прихватим неке одлуке које се косе са мојим дубоким убеђењем.

Да ме црква позове да убијам невернике,да ли би и ту морао да покажем своју послушност цркви?

Цркву чине људи,а људи могу да греше.Нико није безгрешан,па тако ни патријарх ни владике ни сабор.Свако може да донесе погрешну одлуку.Ако се одлука коси са мојом савешћу,наравно да је нећу прихватити.

И понављам по стоти пут,љубав према своме роду,поштовање других народа и љубав према њиховим добрим особинама не могу да буду јерес.А сабор је то осудио као етнофилетизам.

Овде показујеш колико везе са Православљем немаш:

- самог себе уздижеш у духовном расуђивању изнад једног Православног Сабора

Одговор на ову констатацију сам дао у претходном коментару.Сабор чине људи,а људи греше и често доносе одлуке у складу са интересима сопственог убеђења.

Бог се спознаје преко личног мистичког искуства,а не преко одлука Сабора.

- уопште не разумијеш суштину одлуке тог сабора - да је уздизање малограђанског локал-патриотизма у односу на васељенског православље јерес (значи прво човекољубље и богољубље, па тек онда љубав према свом комшилуку, хаустору, мјесној заједници...)

Слажем се да је на првом месту богољубље,а затим и човекољубље одн.родољубље.

итд итд итд....бисер до бисера...сад ми није чудо што си отишао код ових квазиправославних јеховиста, добро ниси завршио код јоги летача...

Не знам који су ти то јоги летачи.Ако мислиш на јогу,упражњавам одређене облике јоге већ 4 године и одлично се осећам.Не видим у томе никакво богохулство.

Гордост, сујета и одсуство било каквог расуђивања...Овај постулат чини срж хришћанства, и већина нас није на том духовном нивоу да га свакодневно спроводи, али барем сагињемо главу пред Христовом величином умјесто да глумимо будале и паметујемо шта се у Јеванђељу нама "свиђа и не свиђа". Није Јеванђеље супермаркет па да узмеш што ти се допадне, побогу!

Имам врло изражену сумњу да је Исус уопште и рекао да окрећемо образ бандитима који нас нападају.То није у складу са духом његових проповеди,сценом када улази у храм и руши столове мењача новца и трговаца...

Могуће је да су преводиоци погрешно превели...можда је Исус рекао да окрећемо други образ родитељу (што је ок) или некоме ко нас повреди из нехата.Али окретати образ доказаном злочинцу и непријатељу је врхунац неправде.

Замисли да мене неки криминалац опљачка на улици,узме ми новчаник и ишамара ме.Да ли би било праведно да ја њему још помогнем у злочину и да му кажем ево подаћу ти и моје гаће.Ако то учиним,тај насилник ће се још више осилити и почети да малтретира читаву околину.

Али ако га ја нађем,вратим оно што је моје,њега изударам и упозорим да више не краде,иначе ће следећи пут добити још веће батине,онда се успоставља равнотежа и Правда.

Окретање образа непријатељу је,по мом мишљењу највероватније,био услов римских власти како би се хришћанство признало као државна религија.Имајући у обзир да су јеванђеља писана неколико десетина година после Исусове смрти,врло је вероватно да је та проповед накнадно додата од стране владајућих римских структура,како би се хришћанима лакше владало.Хришћани ће окретати други образ и мирити се са неправдом,док ће власт радити шта хоће и спроводити тортуру.

Нешто је слично писао и Ниче.Рекао је да одређени делови Новог Завета савршено иду у корист владарима и аристократама.

Е баш због тога мислим да је тај део о окретању образа обичан плагијат.За мене је хришћанство религија слободе и правде,а у тој заповести о бежању од непријатеља и несупростављању злу је садржан кукавичлук,неправда,али и подстицање зла на делање.

И да...јеси ти сатаниста па пишеш зло великим словом? Зло је само искривљена имитација, слика у огледалу добра - оно нема ништа своје, ништа аутентично, оно је искривљење нечега што јесте, тако да је врло чудно ово твоје "уважавање" зла.

Свети Оци већ два миленијума пишу да се не бавимо злом, него Христом, а ко одступи од овога већином полуди.

Зло постоји без икакве сумње.Како онда објашњаваш да има толико зла у свету?Које је твоје објашњење за то?!

Сасвим довољна да се не можеш сврстати у хришћане јер и многи атеисти уважавају неке Христове максиме, а неке, ето, одбацују јер им не леже.

За разлику од њих,ја признајем безгрешно зачеће Девице Марије,признајем да је Исус Син божји и верујем у Христово Васкрсење.

То ме већ чини потенцијалним хришћанином.Да бих заиста и био хришћанин потребно је да будем црквен и да упражњавам хришћанску праксу.То и чиним,тако да се могу слободно назвати хришћанином.

Подели на овим сајтовима

Jedan čovek silažaše iz Jerusalima u Jerihon, pa ga uhvatiše hajduci, koji ga svukoše i izraniše, pa otidoše, ostavivši ga pola mrtva. A iznenada silažaše onim putem nekakav sveštenik, i videvši ga prođe. A tako i Levit kad je bio na onome mestu, pristupi, i videvši ga prođe. A Samarjanin nekakav prolazeći dođe nad njega, i videvši ga sažali mu se; I pristupivši zavi mu rane i zali uljem i vinom; i posadivši ga na svoje kljuse dovede u gostionicu, i ustade oko njega. I sutradan polazeći izvadi dva groša te dade krčmaru, i reče mu: Gledaj ga, i šta više potrošiš ja ću ti platiti kad se vratim. šta misliš, dakle, koji je od one trojice bio bližnji onome što su ga bili uhvatili hajduci?

"Jedan čovek silažaše iz Jerusalima u Jerihon, pa ga uhvatiše hajduci, koji ga svukoše i izraniše, pa otidoše, ostavivši ga pola mrtva."

Jesu li i hajduci bliznji?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Сви су људи на овоме свету наши ближњи - без разлике.

И није ни чудо то што смо пали овако ниско када нам је Црква пуна слободних мислилаца који од читавог Јеванђеља знају само причу о трговцима у храму, од комплетних житија светих причу о томе да је Св. Никола ошамарио Арија, и од читаве светоотачке теологије да треба сатирати непријатеље отачаства...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Сви су људи на овоме свету наши ближњи - без разлике.

И није ни чудо то што смо пали овако ниско када нам је Црква пуна слободних мислилаца који од читавог Јеванђеља знају само причу о трговцима у храму, од комплетних житија светих причу о томе да је Св. Никола ошамарио Арија, и од читаве светоотачке теологије да треба сатирати непријатеље отачаства...

" I gle, ustade jedan zakonik i kušajući Ga reče: Učitelju! šta ću činiti da dobijem život večni?

A on mu reče: šta je napisano u zakonu? Kako čitaš?

A on odgovarajući reče: Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svom misli svojom, i bližnjeg svog kao samog sebe.

Reče mu pak: Pravo si odgovorio; to čini i bićeš živ.

A on htede da se opravda, pa reče Isusu: A ko je bližnji moj?

A on reče: Onaj koji se smilovao na njega.

A Isus mu reče: Idi, i ti čini tako. "

"Onaj koji se smilovao na njega" ili "Сви су људи на овоме свету наши ближњи - без разлике"?

Подели на овим сајтовима

Чули сте да је речено: "Љуби ближњега свога" и мрзи непријатеља свога. А ја вам кажем: љубите непријатеље своје и молите се за гонитеље своје, да будете синови Оца свога који је на небесима, јер он чини да његово сунце гране злима и добрима и даје кишу праведнима и неправеднима. Јер ако љубите оне који вас љубе, какву награду имате? Зар не чине то исто и цариници? И ако поздрављате само своју браћу, шта особито чините? Зар не чине то исто и многобошци? Будите дакле савршени као што је савршен Отац ваш небески. (Мт. 5, 43 - 48)

Подели на овим сајтовима

Чули сте да је речено: "Љуби ближњега свога" и мрзи непријатеља свога. А ја вам кажем: љубите непријатеље своје и молите се за гонитеље своје, да будете синови Оца свога који је на небесима, јер он чини да његово сунце гране злима и добрима и даје кишу праведнима и неправеднима. Јер ако љубите оне који вас љубе, какву награду имате? Зар не чине то исто и цариници? И ако поздрављате само своју браћу, шта особито чините? Зар не чине то исто и многобошци? Будите дакле савршени као што је савршен Отац ваш небески. (Мт. 5, 43 - 48)

Neprijatelje ili gonitelje na naziva bliznjima.

Подели на овим сајтовима

Е, имам ја један предлог за вас патриЈоте којима је Православље само изговор за шовинизам. Зашто лепо не формирате своју патриЈотску цркву, па се тамо лепо до миле воље спрдајте и са Јеванђељем, и са теологијом, и са чиме год хоћете. Ево, символ вере би могао да вам гласи овако (написан патриЈотским правописом, на срБском језику):

Верујем да су срби народ најстарији, и да нас сви други народи мрзе и оће да нас униште зато што нам завиде на томе, осим руса, који нас воле зато што смо браћа.

Верујем да је Радован караџић исихаста, и да је слободан милошевић бранијо Србију у хагу. И да је прави србин само онај који говори србски, а не српски. И да су педери болесници које треба побити.

Верујем да су Борис Тадић и Ђинђић криви што смо изгубили рат на Косову, и мрзим њих, папу и масоне, који су творци завере против васколиког србског народа. И хрвате, и шиптаре, и милогорце, и словенце, и енглезе, и французе, и американце. И Вука караџића, који је створијо једначење сугласника по звучности, и осталу граматику, у намери дуништи србство. И педере.

Верујем да је истина увек оно што је супротно ономе што кажу они педери са бе92, и да и њих све треба протерати из Србије. И да су сви они који мисле да је погрешно и нехришћански тући жене и педере, сатирати непријатеље отачаства и који неверују дасе Светом Василију цепају чарапе хипи-православци и педери.

Чекам да Путина прогласе за цара, па дасе ујединимо са русима, и на***мосе мајке свима, и шиптарима, и американцима, и европи, и педерима за оно што су нас бомбардовали.

Славим славу, и нерадим на петку пред недељу.

И верујем да постоји нека виша сила.

Амин.

Подели на овим сајтовима

Е, имам ја један предлог за вас патриЈоте којима је Православље само изговор за шовинизам. Зашто лепо не формирате своју патриЈотску цркву, па се тамо лепо до миле воље спрдајте и са Јеванђељем, и са теологијом, и са чиме год хоћете. Ево, символ вере би могао да вам гласи овако (написан патриЈотским правописом, на срБском језику):

Верујем да су срби народ најстарији, и да нас сви други народи мрзе и оће да нас униште зато што нам завиде на томе, осим руса, који нас воле зато што смо браћа.

Верујем да је Радован караџић исихаста, и да је слободан милошевић бранијо Србију у хагу. И да је прави србин само онај који говори србски, а не српски. И да су педери болесници које треба побити.

Верујем да су Борис Тадић и Ђинђић криви што смо изгубили рат на Косову, и мрзим њих, папу и масоне, који су творци завере против васколиког србског народа. И хрвате, и шиптаре, и милогорце, и словенце, и енглезе, и французе, и американце. И Вука караџића, који је створијо једначење сугласника по звучности, и осталу граматику, у намери дуништи србство. И педере.

Верујем да је истина увек оно што је супротно ономе што кажу они педери са бе92, и да и њих све треба протерати из Србије. И да су сви они који мисле да је погрешно и нехришћански тући жене и педере, сатирати непријатеље отачаства и који неверују дасе Светом Василију цепају чарапе хипи-православци и педери.

Чекам да Путина прогласе за цара, па дасе ујединимо са русима, и на***мосе мајке свима, и шиптарима, и американцима, и европи, и педерима за оно што су нас бомбардовали.

Амин.

0102_laugh 0110_hahaha .smeha. Xaxaxa... геније!

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

nishizawa,sta bi uradio da ti razbojnici napadnu porodicu?Da li bi ih branio ili bi ih pustio na milost i nemilost banditima i kriminalcima i okrenuo im drugi obraz?Pitam te zato sto sam ja imao jedno "lepo" iskustvo?Odgovori mi kako bi u takvoj situaciji postupio?

Ako se neko ovde sprda sa hriscanstvom,onda si to ti.Zagovaras bezboznicki internacionalizam i liberalizam.Mozes da se pozivas na Isusa koliko god hoces,ali ti s obzirom da mrzis svoje bliznje,ne mozes biti hriscanin.

Ti nisi ucvstio ljubav prema svojoj porodici i narodu,tako da ne mozes voleti ni druge porodice i narode.

A ja nisam sovinista,vec rodoljub kakvi su bili sveti Nemanjici,knez Lazar,despot Stefan,Karadjordje,Njegos,Nikolaj Velimirovic,knez Milos itd.

Volim svoj narod i spreman sam da ga branim od zla,ali volim i sve druge narode.Imam prijatelja Italijana i kao sto vidis ne mrzim ga samo zato sto je pripadnik druge nacije.Gnusam se samo pojedinca koji su neprijatelji Bozji.

Sve u svemu,ti jos jednom pokazujes svoje neznanje jer mesas ljubav i mrznju.Rodoljubnje poistovecujes sa sovinizmom i mrznjom.Za to ce ti Gospod Bog suditi,jer mesas ljubav i mrznju.

Подели на овим сајтовима

Mozda nismo najstariji,ali cinjenica je da zele da nas uniste...kako drukcije objasniti ravnodusnost Zapada prema hriscanskoj vojsci 1389.god.,kako objasniti pruzanje pomoci Turcima od strane citave Evrope dok su nas hriscane nabijali na kolac,kako objasniti nevidjene masakre srpskih civila od strane "civilizovane" Evrope u 1 sv.ratu,kako objasniti objasniti genocid nad Srbima od strane nacista i ustasa u 2 sv.ratu,kako objasniti dvostruke standarde po pitanju svetog Kosova i Metohija,kako objasniti ubijanje beba od NATO pakta tokom 90-ih godina?

Karadzic jeste bio isihasta i spasilac srpskog naroda.Ako ne verujes,idi pitaj majke ciju je decu spasio od mudzahedinskog noza.

Prema bezbozniku i komunisti Milosevicu nemam nikakve simpatije.

Tadic nije izgubio Kosovo,ali ga sada predaje u ruke zavojevacima i bezboznicima.

Papa je dokazano neprijatelj,ne samo Srbije,vec i citavog hristoljubivog sveta.

Zar nije taj papa pozivao na krstaske ratove?Zar nije taj papa blagoslovio nacisticke i ustaske masakre nad neduznim ljudima?

Dostojevski:"Rimokatolicizam je gori od ateizma.On izopacenog Hrista propoveda,Hrista kome se se sami narugali.Oni propovedaju Antihrista."

Ne treba pedere proterati iz Srbije.Ako ne mogu da se dozovu sebi,neka svoje homoseksualne aktivnosti upraznjavaju medju 4 zida,a ne da javno sablaznjavaju svet.

Prema Putinu nemam mnogo simpatija.Ali realno gledano,jedino pravoslavna Rusija moze spasiti zabludelu Evopu,jedino pravoslavna Rusija moze vaskrsnuti evropsko groblje,sto bi rekao Dostojevski.

Амин.

Kakav si ti covek i hriscanin,vidi se upravo po ovoj tvojoj sprdnji.

Zaista,ne zalim vasu bolest.

Gospode Isuse Hriste,pomiluj ih gresne i mene sa njima.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...