ipolit Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 За тие стотици илјади верници кои душите си ги губиме во раскол, колку што е одговорна МПЦ, толку е одговорна и ПОА и мајката Црква СПЦ. Да беа способни (а и од Бога благословени) до сега и да не се решеше расколот (расколот ќе се реши кога целиот верен народ ќе пристапи во единство), ПОА ќе броеше повеќе од 400.000 верници, а не преку сила 400. Срамота је овако да говориш, ако не због друге а оно услед чињенице да је Архиепископ Канонске Цркве у Затвору највише иницијативом македонске расколничке цркве -"мпц". Они им везују руке и држава македонија и "мпц" , гоне их затварају, а ти видиш ИСТУ одговорност "мпц" СПЦ, и ПОА, то је бездушно са твоје стране.. и показује потпуно слепило... Кога се консултирале во Синедрионот што да прават со Христијаните, мудриот Гамаил, паметно одговорил, ако се од Бога ништо не им можиме, ама ако не се тогаш ќе се распаднат како и останатите секти. Одговорићу ти на ову алузију.. питањем а ти сам изведи закључак ако ти је до истог уопште стало.. ја се надам да јесте, па те зато и питам.. Шта мислиш, зашто се нису "распали" Адвентисти, Јеховини сведоци, ..ајде рецимо и сама католичка Црква коју си, колико се сећам, више пута прозивао за јерес, као и многи други "кривоверни"... Ако ти је уопште искрено стало до Истине брате мој, размисли и о следећем... .. ако си Правоверан и Правољубив, надајмо се да ћеш кад тад схватити да није поента да је неко безгрешан у канонској Цркви, већ да се ту скрива јединствени познати начин постојања и опстајања Цркве, само преко јединства са другима... Ово што моралишеш око неких људи, ... како су и шта урадили, је крајњи провинцијализам, малограђанштина(!) и рекао бих.. крајња и потпуно женска логика(!) уз ДУЖНО извињење свим особама женског пола... Овде нисмо позвани да будемо "жене" и да трачаримо ко је шта урадио. Као што, надам се, да добро видиш, ми не реагујемо жестином ни на тебе, ни на твоје писање, као што ти реагујеш на многе постове неких од нас.. Односно као рањена и раздражена шумска зверка, која напада (и то најниже) само "да би се одбранила",.. и то и овога пута радиш (као и много пута до сада) најпростијим и најмалограђанскијим нападима. Ево, ја ти за пример, не враћам "истом мером" и не пишем о греховима расколничког клира, ..нити ми пада на памет.. јер је то лична ствар за коју ће свако лично одговарати, без разлике дали је канонски, расколнички или јеретички клирик... или ВЕРНИК ... Зато у будуће молио бих те да обратиш пажњу и покажеш минимум зрелости а самим тим и ОДГОВОРНОСТИ, и да се не понашаш као нека баба која је у Цркви само зато да има више тема за трачарење, из простог разлога да се не би цела ова прича свела на ниво "кафице разговора и трач партије", ... већ да се држимо теме Вечне Истине.. Walter and Перезвон је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 A kako bi bilo da otvorite novu temu? suza је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 Још да могу у ово да поверујем, да Патријаршија из љубави даје епархије у Македонији (где су муки мучиле да погрче народ, а и данашњи солунски Митрополит има претензије ка Битољ) и Босни, а да краљ из сличне љубави даје 450 кила злато. Проблем ("Још да могу у ово да поверујем...") је што ти одбијаш да видиш љубав. Све (акте, дела, речи...) тумачиш тражећи у њима себичне интересе других. Свет гледаш кроз призму интереса. Запитај се зашто родитељ даје новац детету за рецимо сладолед, какав је ту интерес родитеља? Каква се то себичност крије иза тог давања? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 Ово ќе бити мој задњи коментар. Све шта сам овде написао је истина и ништа нисам излагао. Ако сам икога навредио се извињавам. Ми из МПЦ смо пострашни и полоши од самог ѓавола, и очито да вам сметамо овде, надам се да ќе Бог да услиши ваше вапаје и бар у Есхатону избави вас од нас, најгрешне и најнедостојне људи на ову планету. Идите у рај без нас. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 Ово ќе бити мој задњи коментар. Све шта сам овде написао је истина и ништа нисам излагао. Ако сам икога навредио се извињавам. Ми из МПЦ смо пострашни и полоши од самог ѓавола, и очито да вам сметамо овде, надам се да ќе Бог да услиши ваше вапаје и бар у Есхатону избави вас од нас, најгрешне и најнедостојне људи на ову планету. Идите у рај без нас. Зашто тако? Тебе, брате, ово много мучи... А, не може се силом и неискрено у наручје Господа. Ајде, полако, братски. На овој теми, од ове браће, за тебе има пуно стрпљења и ... љубави. Осетили су да ти је тешко. Они би хтели да те утеше. Да те охрабре. Да те увере у Истину. Остани. Како ћемо живети без љубави...? Епископ Јован у затвору македонске државе.... Туга је велика. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
školarac Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 SPC je za vreme turske vlasti padala pod jurezdikciju vaseljenskog patrijarha,govori se da je Grcka to nepravedno pocinila uz pomoc Turske, to se takodje odrazilo i na pad duhovnosti i lose pastirske sluzbe medju Srbima, ALI SPC nije nikada bila raskolnicka organizacija pa i u trenucima gubitka patrijarsije ostala je poslusna Vaseljenskoj Patrijarsiji,kao maticnoj Crkvi i ostala u jedinstvu. Jedino je za vreme cara Dusana bila anatemisana od Carigrada ili kako neki govore bili su anatemisani samo patrijarh Joanikije i car Dusan, ta anatema je trajala do kneza Lazara kada je izmolio oprostaj od vaseljenskog patrijarha i skinuo anatemu... ispravite me ako gresim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 SPC je za vreme turske vlasti padala pod jurezdikciju vaseljenskog patrijarha,govori se da je Grcka to nepravedno pocinila uz pomoc Turske, to se takodje odrazilo i na pad duhovnosti i lose pastirske sluzbe medju Srbima, ALI SPC nije nikada bila raskolnicka organizacija pa i u trenucima gubitka patrijarsije ostala je poslusna Vaseljenskoj Patrijarsiji,kao maticnoj Crkvi i ostala u jedinstvu. Jedino je za vreme cara Dusana bila anatemisana od Carigrada ili kako neki govore bili su anatemisani samo patrijarh Joanikije i car Dusan, ta anatema je trajala do kneza Lazara kada je izmolio oprostaj od vaseljenskog patrijarha i skinuo anatemu... ispravite me ako gresim Анатема је била на све учеснике сабора на коме је донета одлука да се епархије (у саставу Цариградске Патријаршије) подчине Пећкој Патријаршији без канонског отпуста мајке Цркве. Иначе сетимо се шта је било са Душановим царством, у време када су наши преци били под анатемом. Какву смо скупу цену морали да платимо (турско ропство). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
školarac Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 Анатема је била на све учеснике сабора на коме је донета одлука да се епархије (у саставу Цариградске Патријаршије) подчине Пећкој Патријаршији без канонског отпуста мајке Цркве. Иначе сетимо се шта је било са Душановим царством, у време када су наши преци били под анатемом. Какву смо скупу цену морали да платимо (турско ропство). zar nece biti da je tursko ropstvo usledilo nakon skidanja anateme od strane kneza Lazara? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 zar nece biti da je tursko ropstvo usledilo nakon skidanja anateme od strane kneza Lazara? Прво се напијемо, па нас сутрадан боли глава! Последице наших дела не морају да се очитују одмах. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
školarac Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 Dok sam slusao onaj poznati klip o raskolnickom vladiki Mateju i o tome kako su neki govorili da su mu mosti bile jedno vreme netrulezne i mirotocive, a drugi da ih zemlja nije htela prihvatiti... onda su spomenuli da je kroz istoriju bilo zabelezeno da zemlja nije htela da pirimi one koji su bili odluceni od Crkve pa im telo nije trulilo...pa da postoje posebne molitve koje episkop cita u tim trenucima za te upokojene... Kazu da je to bio slucaj sa carom Dusanom i patrijarhom Joanikijem, i da masovno tela Srba nisu htela truliti pod zemljom neko vreme i da je to bio stravican prizor... Jel zna neko nesto vise o tome? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 Dok sam slusao onaj poznati klip o raskolnickom vladiki Mateju i o tome kako su neki govorili da su mu mosti bile jedno vreme netrulezne i mirotocive, a drugi da ih zemlja nije htela prihvatiti... onda su spomenuli da je kroz istoriju bilo zabelezeno da zemlja nije htela da pirimi one koji su bili odluceni od Crkve pa im telo nije trulilo...pa da postoje posebne molitve koje episkop cita u tim trenucima za te upokojene... Kazu da je to bio slucaj sa carom Dusanom i patrijarhom Joanikijem, i da masovno tela Srba nisu htela truliti pod zemljom neko vreme i da je to bio stravican prizor... Jel zna neko nesto vise o tome? Први пут чујем за тако нешто! Ако се нешто тако и дешавало, то није никаква казна мртвима, него јасна опомена живима. Вратимо се на тему. Ово о чему причамо само је у посредној вези са темом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
školarac Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 mislim i da je taj klip o matejevcima bio i ovde na temu rasprave... Pa u koliko onda crava sluze kanonski priznati svestenici u Makedoniji? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 mislim i da je taj klip o matejevcima bio i ovde na temu rasprave... Pa u koliko onda crava sluze kanonski priznati svestenici u Makedoniji? Немају пуно могућности. Служе у кућама, викендицама, становима (параклиси), а када је лепо време Литургија се може служити и напољу. Иди на тему: https://www.pouke.org...post__p__565155 тамо сам поставио факсимил Томоса о црквеној аутономији Правослане Охридске Архиепископије, у коме лепо пише да се сва имовина СПЦ на подручју епархија у Македонији уступа ПОА. Документ јасно говори ко је власник те имовине и ко може да је користи. А знамо и ко ју је отео. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 https://www.pouke.org...post__p__565155 тамо сам поставио факсимил Томоса о црквеној аутономији Правослане Охридске Архиепископије, у коме лепо пише да се сва имовина СПЦ на подручју епархија у Македонији уступа ПОА. Документ јасно говори ко је власник те имовине и ко може да је користи. А знамо и ко ју је отео. Дакле , и поменута Црква је у власништву П.О.А., као и сви храмови грађени пре 1967. године.. Дакле шиптари су запалили Храм Православне Охридске Архиепископије или ти СПЦ, а не некакве ''мпц'' .. ''мпц'' је већ запалила овај храм ..у духовном смислу.. ''сагорела га до темеља'' - такорећи .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Фебруар 1, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2012 Ово ќе бити мој задњи коментар. Све шта сам овде написао је истина и ништа нисам излагао. Ако сам икога навредио се извињавам. Ми из МПЦ смо пострашни и полоши од самог ѓавола, и очито да вам сметамо овде, надам се да ќе Бог да услиши ваше вапаје и бар у Есхатону избави вас од нас, најгрешне и најнедостојне људи на ову планету. Идите у рај без нас. НИКО ..читај три пута.. НИКО ти није рекао да си ишта слагао.. Само је твој доживљај реалности и Истине потпуно наопак.. А то не значи да не говориш истину (т.ј. лажеш како сам кажеш).. ти само ИСТИНСКИ ПОКАЗУЈЕШ РЕАЛНОСТ ПРИПАДНИКА ''мпц'' која комотно може да се назове и маловерно-политичка-цорпорација ДА баш тако без имало мисли о увреди говорим ово.. ''мпц'' је у држави македонији заведена чак и као фирма, као бренд, и као субјект који је носиоц права на извесне производе и артикле како робне тако и прехрамбене, па и некретнине и грађевине.. ма хаос.. Стиче с еутисак да је ''покојни'' (у Црквеном смислу) Виловски, ''преписивао'' од ''мпц'' када је чинио у Рашко-Призренској то што је чинио.. А и побего је колима са македонским таблицама.. Гле чуда .. Баш у Солун ..на територију, од брата Ортофила прозиваног, митрополита Антима.. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука