Jump to content

Условљавање при крштењу

Оцени ову тему

Препоручена порука

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1326459397' post='559628]

јел то значи да је владика ту да раскантава оно што је Бог направио, подарио неком службу, због тога што неће по сваку цену да се поклони таквом вадичански неиспитивом и неразумном приступу запослењу попадије?

то би онда значило да том владики треба скинути мантију зато што нје за ту службу јер практикује нецрквену праксу одлучивања причешћа по аутоматизму.

замисли да ли би остало два човека у Цркви, кад би се тако шамарањем решавале ствари.

вероватно би последњи имао виши чин, да може да рашчини оног другог због непослушности. greengrin greengrin greengrin

uopste nije bitan broj,Gospod je obecao da NJegovu Crkvu nista nece nadvladati,a Crkva su oni koje on vidi kao svoje,Tijelo Njegovo...imas sektaski pristup,uopste nema za tim potrebe,Bog priziva...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 56
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

ne,ne mislim da treba da zivi od vazduha,uvijek sam za to da se da svesteniku,narocito volim da dam novac kad vidim da je svestenik skroman,kad nije materijalista,kad zivi bas onako po hriscanski...

i ne osudjujem ja ovog svestenika,ko zna sta ce sutra za mene da bude iskusenje koje necu moci da podnesem...vec hocu da kazem da je sve po Bozijem promislu,i ako vec nije za takvu sluzbu onda je bolje da je napustio,i da Bogu sluzi na drugaciji nacin...istina vladika nije dao ni po cijenu da mu se skine cin,ali nije se ni ovaj slozio s njim po cijenu istog tog cina,znaci nesto drugo mu je bilo prece...iskreno vjerujem da ga Gospod ne bi ostavio,niti taj isti vladika jefrem,da on umre od gladi,jer je obecao-''ne brinite se sta cete jesti, u sta cete se odjenuti....''

ponavljam,ne osudjujem samo kazem da je bolje da se covjek sto prije suoci sa samim sobom,i sama ropcem kad nesto za mene biva iskusenje,ali poslije mi bude drago jer se otrijeznim i vidim gdje sam ustvari...

а да не спомињем послушање...које би требало да буде Но.1 код Свештенства и Мноаштва!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

ne,ne mislim da treba da zivi od vazduha,uvijek sam za to da se da svesteniku,narocito volim da dam novac kad vidim da je svestenik skroman,kad nije materijalista,kad zivi bas onako po hriscanski...

i ne osudjujem ja ovog svestenika,ko zna sta ce sutra za mene da bude iskusenje koje necu moci da podnesem...vec hocu da kazem da je sve po Bozijem promislu,i ako vec nije za takvu sluzbu onda je bolje da je napustio,i da Bogu sluzi na drugaciji nacin...istina vladika nije dao ni po cijenu da mu se skine cin,ali nije se ni ovaj slozio s njim po cijenu istog tog cina,znaci nesto drugo mu je bilo prece...iskreno vjerujem da ga Gospod ne bi ostavio,niti taj isti vladika jefrem,da on umre od gladi,jer je obecao-''ne brinite se sta cete jesti, u sta cete se odjenuti....''

ponavljam,ne osudjujem samo kazem da je bolje da se covjek sto prije suoci sa samim sobom,i sama ropcem kad nesto za mene biva iskusenje,ali poslije mi bude drago jer se otrijeznim i vidim gdje sam ustvari...

Наравно лако је рећи "не брини се шта ћеш јести и писти", али не може нико никога на то да натјера. То човјек мора сам да разумије и схвати, да доведе себе у такво спокојно стање, али очигледно овај младић, који је био на почетку службе није био спреман на толики крст, и само због тога због неког неписаног правила да попадије не смију да раде, њему је доведена у питање свештеничка служба. А можда би био добар свешетник, није то могао ни да докаже јер му није била дата шанса. Можда би и он сам касније нашао начин како да му жена не ради, а да имају средстава за живот.

Ништа то није како се чини. Епископу ништа не стоји на путу да у оваквом случају благослови да му жена ради макар на почетку док виде како ће се снаћи. Епископ има власт да то учини, не постоји никаква васељенска одлука које се он мора приджавати о по цијену било чега. Но е.Јефрем је такав, хладан деспот, импулсивно примјењује некаква правила и он није ни почему изузетак, такви су већина нашин клирика, а и народ је такав да већина реагује на формализам и правила, нико на икономију.

Са друге стране постоје јако добро објашњена правила да се вјеначња не раде у току поста, и да епископ може дати благослов да се вјенање изврши под условом да је захтјев поднесен црквеној служби на разматрање и ако се докаже да нема могућности одгоде онда епископ даје благослов да се вјенчање изврши. Е у епархији бањалучкој епископ је дао благосов да свешетници врше вјеначња било када људи затраже не везано за пост. Тако да вјенчања у црквеним постовима су нормала у бањалучкој епархији.

Да се запитамо који је разлог оваквом благослову? Досад најаргументованије (али у суштини и даље глупо образложење) које сам чуо је да се снисходи разним гастарбајтерима који доведу родбину, закажу вјенчање, и како ћеш им одгодити...? Дакле овима се може снисходити иако је питање колико ти људи који инсистиарју да се вјеначју у посту уопште разумију и живе хришћанство, а једном малдом свештенику није могло да се снисходи да му жена ради.

Ето о томе се ради. Иако се само држимо параболе "битно је послушање" онда нас то никуд не води. То је онда слијепи гуруизам, тотално не плодан. Што каже ниши неколико постова раније, зато нам буја квантитет, традиционализам, декларативност и форма.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Kad smo već kod eparhije banjalučke,čuo sam priču da ni jedna žena sveštenika ne sme da radi već da je kući.

I valjda od nekog sveštenika žena je lekar specijalista,redak kadar ,svi živi su zvali vladiku od načelnika medicinskog centra i svi drugi ali kažu vladika neumoljiv.

Ako je ova priča istinita onda me ništa ne čudi u toj eparhiji.

Јесте. Једина попадија која је радила од кад је уведено то правило је стара попадија учитељица која је била пред пензијом, па владика није хтео да је дира. Правило је катастрофа, али то само говори колико поједине владике немају везе са животом

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Какво је то глупаво и безвезнo правило, и одакле је искочило? Шта би бранило презвитеру или његовој жени да раде? Какве све глупости нећу да чујем...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

uopste nije bitan broj,Gospod je obecao da NJegovu Crkvu nista nece nadvladati,a Crkva su oni koje on vidi kao svoje,Tijelo Njegovo...imas sektaski pristup,uopste nema za tim potrebe,Bog priziva...

значи, изгледа да треба сваком папи да се клањамо ... поготово кад има православну мантију и чин.

опуштено, у том смеру се налази само пакао. greengrin greengrin greengrin

Подели на овим сајтовима

а да не спомињем послушање...које би требало да буде Но.1 код Свештенства и Мноаштва!

послушање се даје Цркви и Христу, а не човеку.

човек дође и оде, ко монах Артемије.

Подели на овим сајтовима

Јесте. Једина попадија која је радила од кад је уведено то правило је стара попадија учитељица која је била пред пензијом, па владика није хтео да је дира. Правило је катастрофа, али то само говори колико поједине владике немају везе са животом

О Владици Јефрему стварно неби требали да пишете такве ствари!

Човек је подигао Епархију у којој су комунисти начинили велику штету...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

зашто, откад је владика лишен критике и безгрешан?

извини, а јел имамо ми једну епархију на територији бивше сфрј где су комунисти мазили Цркву?

Подели на овим сајтовима

Наравно лако је рећи "не брини се шта ћеш јести и писти", али не може нико никога на то да натјера. То човјек мора сам да разумије и схвати, да доведе себе у такво спокојно стање, али очигледно овај младић, који је био на почетку службе није био спреман на толики крст, и само због тога због неког неписаног правила да попадије не смију да раде, њему је доведена у питање свештеничка служба. А можда би био добар свешетник, није то могао ни да докаже јер му није била дата шанса. Можда би и он сам касније нашао начин како да му жена не ради, а да имају средстава за живот.

Ништа то није како се чини. Епископу ништа не стоји на путу да у оваквом случају благослови да му жена ради макар на почетку док виде како ће се снаћи. Епископ има власт да то учини, не постоји никаква васељенска одлука које се он мора приджавати о по цијену било чега. Но е.Јефрем је такав, хладан деспот, импулсивно примјењује некаква правила и он није ни почему изузетак, такви су већина нашин клирика, а и народ је такав да већина реагује на формализам и правила, нико на икономију.

Са друге стране постоје јако добро објашњена правила да се вјеначња не раде у току поста, и да епископ може дати благослов да се вјенање изврши под условом да је захтјев поднесен црквеној служби на разматрање и ако се докаже да нема могућности одгоде онда епископ даје благослов да се вјенчање изврши. Е у епархији бањалучкој епископ је дао благосов да свешетници врше вјеначња било када људи затраже не везано за пост. Тако да вјенчања у црквеним постовима су нормала у бањалучкој епархији.

Да се запитамо који је разлог оваквом благослову? Досад најаргументованије (али у суштини и даље глупо образложење) које сам чуо је да се снисходи разним гастарбајтерима који доведу родбину, закажу вјенчање, и како ћеш им одгодити...? Дакле овима се може снисходити иако је питање колико ти људи који инсистиарју да се вјеначју у посту уопште разумију и живе хришћанство, а једном малдом свештенику није могло да се снисходи да му жена ради.

Ето о томе се ради. Иако се само држимо параболе "битно је послушање" онда нас то никуд не води. То је онда слијепи гуруизам, тотално не плодан. Што каже ниши неколико постова раније, зато нам буја квантитет, традиционализам, декларативност и форма.

pa o tome se i radi,lako je reci te Hristove rijeci,ali ih nije lako zivjeti...ali ne moze drugacije,vjera nasa trazi cijelog covjeka,ne moze polovicno,Hristos hoce ljubavni odnos s nama,a ako nismo dorasli odpadamo od Njega,ne zato sto nam je On kriv vec zato sto Mu se jos nismo predali cijelim svojim bicem,sto nam jos nije najpreci,sto bismo jos i Boga i mamona...i zato nije kriv vladika i nekakvo pravilo,sam taj svestenik je svoju sluzbu doveo u pitanje,a ne vladika i nekakvo pravilo...

evo ti jedan primjer...ne znam da li si u braku,ali evo recimo jesi,i ta tvoja supruga ti je vjerna,divna i sve,ali samo zato sto jos nije srela nekog ''boljeg'' od tebe,po nekakvim njenim kriterijumima...e,sad da li bi ti volio da cijeli svoj zivot provedes sa tom svojom zenom u tom braku tako,a da se taj neki bolji ne pojavi,ili bi ipak volio da se on pojavi i da te ona prevari s njim,i da shvatis kakva je ona ustvari,i da se oslobodis iluzije u kojoj zivis? e,pa tako je i sa Hristom,nas odnos s NJIm je iskljucivo iz ljubavi,i nikako drugacije.,i svaka nasa misao,rijec,djelo govori o tome koliko smo mu vjerni...zato i molimo ono-''ne uvedi nas u iskusenje,no izbavi nas od zloga'',a ustvari sami sebe iskusavamo jer nismo dovoljno Njegovi,da jesmo nista nam ne bi bilo iskusenje...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Свака њему част за то! Знате како су се односили према Сократу: дубоко су га поштовали због умности и филозофије, а исмевали због ружног лица. То што је подигао епархију не значи (заправо, нажалост, значи) да може да забрањује попадијама да раде.

Ха, а знате ли како то папиролошки функционише? Пре но што ће рукоположити свештеника, владика Јефрем тражи да се потпише званични документ на ком пише да се будућа попадија обавезује на наведено. Папир потписују кандидат, супруга и њени родитељи!

Уосталом, то је само подршка "побожњакињама" којима је једини циљ у животу да се удају за попа и да не раде ништа, а еври пљуште као киша - да парафразирам брата и колегу Рајка Раича.

"Мајко моја, на млеку ти хвала, ал' не хвала на таквој беседи!"

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

pa o tome se i radi,lako je reci te Hristove rijeci,ali ih nije lako zivjeti...ali ne moze drugacije,vjera nasa trazi cijelog covjeka,ne moze polovicno,Hristos hoce ljubavni odnos s nama,a ako nismo dorasli odpadamo od Njega,ne zato sto nam je On kriv vec zato sto Mu se jos nismo predali cijelim svojim bicem,sto nam jos nije najpreci,sto bismo jos i Boga i mamona...i zato nije kriv vladika i nekakvo pravilo,sam taj svestenik je svoju sluzbu doveo u pitanje,a ne vladika i nekakvo pravilo...

evo ti jedan primjer...ne znam da li si u braku,ali evo recimo jesi,i ta tvoja supruga ti je vjerna,divna i sve,ali samo zato sto jos nije srela nekog ''boljeg'' od tebe,po nekakvim njenim kriterijumima...e,sad da li bi ti volio da cijeli svoj zivot provedes sa tom svojom zenom u tom braku tako,a da se taj neki bolji ne pojavi,ili bi ipak volio da se on pojavi i da te ona prevari s njim,i da shvatis kakva je ona ustvari,i da se oslobodis iluzije u kojoj zivis? e,pa tako je i sa Hristom,nas odnos s NJIm je iskljucivo iz ljubavi,i nikako drugacije.,i svaka nasa misao,rijec,djelo govori o tome koliko smo mu vjerni...zato i molimo ono-''ne uvedi nas u iskusenje,no izbavi nas od zloga'',a ustvari sami sebe iskusavamo jer nismo dovoljno Njegovi,da jesmo nista nam ne bi bilo iskusenje...

сва срећа па Бог тебе не ампутира сваки пут кад погрешиш, овај прељубиш Христа са ђаволом ...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Вјера тражи цијелог човјека, и предавање Христу не подразумијева један моменат, нити некакву иницијацију магичним обредом...него темељно познање вјере и искуство у животу. То познање не пада са неба, него се постиже у заједници са другим људима. Људи једни друге помажу, никако не одмажу. Ако је тај свештеник био слаб, владика му је могао помоћи тако што би му дозволио привремено да му жена ради док овај не види може ли носити крст. Да попадије не смију да раде, обично је неписано правило као и ношење браде свештеника и не може се посматати као кршење догмата. Као што је и Иван навео, за један други случај су владику завли и начелници медициниских одјељења и ко још није, да се допусти тој жени која је риједак кадар и доприносила би љекарству своје заједнице и тиме помагала људе, али не овај неће да попусти. Какве то има везе са мудрошћу ја не знам, знам само да има везе са хладним формализмом и деспотизмом. "ја сам у праву" " ја знам шта је добро шта није". Значи Дух Свети није могао да позове ту жену да буде на корист другима, али зато је дјелао кроз владику да изда забрану. За моје мишљење ту је радила сујета која влада међу нашим епископима који мисле да имају статус недодриљвих. А управо се у том пастирском, очинском и живом односу помажу људи и тако једни другима доприносимо да се предајемо Христу што више.

Зашто је код нас тако мало људи привржено вјери, а тако много их је декларативно? Па ето зато што гајимо "љубав" према правилима, а не мислимо о посљедицама. Не знам шта има ту погрешно да жена свештеника ради? које су посљедице..? Ако се ради о некој страшној твари, понда тешко мирјанским женама које раде...нико се неће спасити.

Свешетник се не разликује ни у чему од другог поглавара породице који ради да би прехранио своју фамилију. Његова служба му омогућава још један дар више и част и наравно одговорност, али какве то везе има са његовом женом. Изговори попут, ко ће се бринути о породици и одгајању дјеце, онда могли би се поставити свакој мирјанској жени. А то колико има кварних и неодговонрих свештеника којима жене не раде, да се такођер не прича.

Дакле иста прича као са правило за кршење, вазада робовање традиционализму и форми.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Рајко Раич

ХИМНА ПОБОЖНИХ СЕСТАРА

Пуна је црква побожних сестара,

дугачких сукњи и дугих рукава.

Мараме на глави, поглед ка земљи,

Теоложе свети, хајде ме ожени!

Господе драги, срцу ми прија

Да и ја будем попадија.

Испијам кафе, не радим ништа,

А еври пљуште као киша.

Свакој сестри озари се лице

Кад види момка из певнице.

Све се слаже, изрека је стара:

Најбољи су момци из олтара!

Подели на овим сајтовима

Рајко Раич

ХИМНА ПОБОЖНИХ СЕСТАРА

Пуна је црква побожних сестара,

дугачких сукњи и дугих рукава.

Мараме на глави, поглед ка земљи,

Теоложе свети, хајде ме ожени!

Господе драги, срцу ми прија

Да и ја будем попадија.

Испијам кафе, не радим ништа,

А еври пљуште као киша.

Свакој сестри озари се лице

Кад види момка из певнице.

Све се слаже, изрека је стара:

Најбољи су момци из олтара!

Хаха, врх, а и истина.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...