Jump to content

Условљавање при крштењу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Подели на овим сајтовима

• Одговори 56
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1326465605' post='559735]

сва срећа па Бог тебе не ампутира сваки пут кад погрешиш, овај прељубиш Христа са ђаволом ...

e neka vala,i stobom da se slozim jednom :P

tako je... slavabogu

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Вјера тражи цијелог човјека, и предавање Христу не подразумијева један моменат, нити некакву иницијацију магичним обредом...него темељно познање вјере и искуство у животу. То познање не пада са неба, него се постиже у заједници са другим људима. Људи једни друге помажу, никако не одмажу. Ако је тај свештеник био слаб, владика му је могао помоћи тако што би му дозволио привремено да му жена ради док овај не види може ли носити крст. Да попадије не смију да раде, обично је неписано правило као и ношење браде свештеника и не може се посматати као кршење догмата. Као што је и Иван навео, за један други случај су владику завли и начелници медициниских одјељења и ко још није, да се допусти тој жени која је риједак кадар и доприносила би љекарству своје заједнице и тиме помагала људе, али не овај неће да попусти. Какве то има везе са мудрошћу ја не знам, знам само да има везе са хладним формализмом и деспотизмом. "ја сам у праву" " ја знам шта је добро шта није". Значи Дух Свети није могао да позове ту жену да буде на корист другима, али зато је дјелао кроз владику да изда забрану. За моје мишљење ту је радила сујета која влада међу нашим епископима који мисле да имају статус недодриљвих. А управо се у том пастирском, очинском и живом односу помажу људи и тако једни другима доприносимо да се предајемо Христу што више.

Зашто је код нас тако мало људи привржено вјери, а тако много их је декларативно? Па ето зато што гајимо "љубав" према правилима, а не мислимо о посљедицама. Не знам шта има ту погрешно да жена свештеника ради? које су посљедице..? Ако се ради о некој страшној твари, понда тешко мирјанским женама које раде...нико се неће спасити.

Свешетник се не разликује ни у чему од другог поглавара породице који ради да би прехранио своју фамилију. Његова служба му омогућава још један дар више и част и наравно одговорност, али какве то везе има са његовом женом. Изговори попут, ко ће се бринути о породици и одгајању дјеце, онда могли би се поставити свакој мирјанској жени. А то колико има кварних и неодговонрих свештеника којима жене не раде, да се такођер не прича.

Дакле иста прича као са правило за кршење, вазада робовање традиционализму и форми.

ne znam stvarno,nisam pametna toliko da znam sta je vladika mogao,a sta nije...licno mislim da nije nikakav problem da zena svestenika radi,ali ako vec vladika kaze 'ne' onda mislim da ne treba puno ulaziti u ono-'zasto'? stvarno vjerujem da poslusanje igra veliku ulogu u duhovnom zivotu,i da je Gospod stvarno tako ustrojio da onaj ko ga obavlja iskreno i sa vjerom ustvari dobija veliku duhovnu korist...

Подели на овим сајтовима

Рајко Раич

ХИМНА ПОБОЖНИХ СЕСТАРА

Пуна је црква побожних сестара,

дугачких сукњи и дугих рукава.

Мараме на глави, поглед ка земљи,

Теоложе свети, хајде ме ожени!

Господе драги, срцу ми прија

Да и ја будем попадија.

Испијам кафе, не радим ништа,

А еври пљуште као киша.

Свакој сестри озари се лице

Кад види момка из певнице.

Све се слаже, изрека је стара:

Најбољи су момци из олтара!

0102_laugh

Значи то је мантра којом православци постижу тај имиџ Јао што сам неодољив,све ме жене желе.

Нападно је колико могу да сматрају себе изузетно пожељним,иако то нема везе с реалношћу.

Предлажем свим лепотанима са теолошког да прошетају мало до правног.Можда и добију некакву идеју о томе шта је добар фрајер. :P

Иначе одмах ми је синуло да је то све идеја самих попадија.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1326466601' post='559756]

ja зато лепо ђускам поред певнице за време Литургије, мисле да сам ђавоиман greengrin greengrin greengrin

0102_laugh

Благо твојим парохијанима.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

ne znam stvarno,nisam pametna toliko da znam sta je vladika mogao,a sta nije...licno mislim da nije nikakav problem da zena svestenika radi,ali ako vec vladika kaze 'ne' onda mislim da ne treba puno ulaziti u ono-'zasto'? stvarno vjerujem da poslusanje igra veliku ulogu u duhovnom zivotu,i da je Gospod stvarno tako ustrojio da onaj ko ga obavlja iskreno i sa vjerom ustvari dobija veliku duhovnu korist...

Не може слијепа послушност бити кључ за духовни напредак. Епископи су људи такођер. То што имају мантију не гарантује им да неће гријешити. Мјера благодати која умудрује човјека није сразмјерна његовом чину или врсти мантије коју носи. Правила су због људи, нису људи због правила. Ако неко правило оштећује човјека, и може да га оштети, не можемо га бодрити да се узад у Бога, јер ако слијепо слиједи правила онда је питање гдје је ту поуздање у Бога. Ми смо саучесници нашег спасења, ми такођер уз Божију помоћ савладаванмо препреке, и узрастамо у духовном плану, али можемо својим поступцима довести есбе или друге у лошу ситуацију.

Наравно да није проблем да жена свештеника ради, као што није проблем ни да не ради. Некада жене уопште нису радиле осим кућних поислова, и видјети жену како се бави нечим другим осим кућним послом, било је малте не срамота. Ако су некад тако људи размишљали, ми не морамо јер данас је живот доста олакашан у ономе у чему је накд био тежак. А духовно бреме је увијек остало исто и по томе нису жене у горој позицији ако су попадије па раде, него оне које не раде.

Ако сам добро разумио из твог писања, и ти си можда будућа попадија или већ јеси. И на теби ће бити да са својим мужем одлучиш шта вам је лакше, можда ће вам и бити лако да не радиш, можда ће вам требати да радиш.

Али ако се некоме ускраћује икономија без икаквог разлога, само зато је епископ тако одлучи и такво је некакво правило то је онда бесмислено и ја ту не бих уплитао Божију вољу. Зато сам и навео примјер истог епископа који икономише гастарбајтерима који неће да поштују црквенпо правило него склапају свадбе у посту. Мада се у току поста вјенчавају и локлаци. Зашто је владика ту икономисао, код тог младог свештеника није? Могу да помислим ради пара, и можда и јесте јер му требају паре за цркве које гради на сваком ћошку...и то је то. Сасвим је разумно извагати ове две контрадикторне одлуке и видјети да нешто није уреду. Е сад коме се воли нека каже мене то не интересује све је Божија воља, па нека ради тако па куд стигне...

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Не може слијепа послушност бити кључ за духовни напредак. Епископи су људи такођер. То што имају мантију не гарантује им да неће гријешити. Мјера благодати која умудрује човјека није сразмјерна његовом чину или врсти мантије коју носи. Правила су због људи, нису људи због правила. Ако неко правило оштећује човјека, и може да га оштети, не можемо га бодрити да се узад у Бога, јер ако слијепо слиједи правила онда је питање гдје је ту поуздање у Бога. Ми смо саучесници нашег спасења, ми такођер уз Божију помоћ савладаванмо препреке, и узрастамо у духовном плану, али можемо својим поступцима довести есбе или друге у лошу ситуацију.

Наравно да није проблем да жена свештеника ради, као што није проблем ни да не ради. Некада жене уопште нису радиле осим кућних поислова, и видјети жену како се бави нечим другим осим кућним послом, било је малте не срамота. Ако су некад тако људи размишљали, ми не морамо јер данас је живот доста олакашан у ономе у чему је накд био тежак. А духовно бреме је увијек остало исто и по томе нису жене у горој позицији ако су попадије па раде, него оне које не раде.

Ако сам добро разумио из твог писања, и ти си можда будућа попадија или већ јеси. И на теби ће бити да са својим мужем одлучиш шта вам је лакше, можда ће вам и бити лако да не радиш, можда ће вам требати да радиш.

Али ако се некоме ускраћује икономија без икаквог разлога, само зато је епископ тако одлучи и такво је некакво правило то је онда бесмислено и ја ту не бих уплитао Божију вољу. Зато сам и навео примјер истог епископа који икономише гастарбајтерима који неће да поштују црквенпо правило него склапају свадбе у посту. Мада се у току поста вјенчавају и локлаци. Зашто је владика ту икономисао, код тог младог свештеника није? Могу да помислим ради пара, и можда и јесте јер му требају паре за цркве које гради на сваком ћошку...и то је то. Сасвим је разумно извагати ове две контрадикторне одлуке и видјети да нешто није уреду. Е сад коме се воли нека каже мене то не интересује све је Божија воља, па нека ради тако па куд стигне...

ne,ja govorim o poslusanju kao istinskom pouzdanju u Boga,kad je neko toliko smiren da u svemu vidi promisao Boziji,ustvari pravo poslusanje i nije nista drugo vec smirenje...

nisam popadija,sta cu,nisam dovoljno ambiciozna 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

ne,ja govorim o poslusanju kao istinskom pouzdanju u Boga,kad je neko toliko smiren da u svemu vidi promisao Boziji,ustvari pravo poslusanje i nije nista drugo vec smirenje...

nisam popadija,sta cu,nisam dovoljno ambiciozna 0110_hahaha

Ма какво послушање само по себи, то можда може проћи унутар монашке заједнице гдје владају другачији прописи, и гдје је главно занимање молитва, али у стварном животу кад би човјек, од момента кад постане адолесцент, био послушаним свима и у свему, ем би пропао брзо ем не би сазрео ни као личност. У човјеку је најважније не имати страх осим од Бога, не бити злобан, не злопамтити, и бити спреман да опростиш некоме ко ти је дужник, наравно све од овога је не могуће ако се нема и љубави. То је оно што доводи до смирења.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

свашта, зар не треба питати зашто?

уколико одговор везе нема с мозгом која користи од слепог слушања?

Подели на овим сајтовима

Ма какво послушање само по себи, то можда може проћи унутар монашке заједнице гдје владају другачији прописи, и гдје је главно занимање молитва, али у стварном животу кад би човјек, од момента кад постане адолесцент, био послушаним свима и у свему, ем би пропао брзо ем не би сазрео ни као личност. У човјеку је најважније не имати страх осим од Бога, не бити злобан, не злопамтити, и бити спреман да опростиш некоме ко ти је дужник, наравно све од овога је не могуће ако се нема и љубави. То је оно што доводи до смирења.

to sto pominjes jeste covjekougodnicko poslusanje,i nema nikakve veze sa onim sto pricam...

Подели на овим сајтовима

to sto pominjes jeste covjekougodnicko poslusanje,i nema nikakve veze sa onim sto pricam...

Знам ја о ком ти послушању причаш, али кажем ти то вриједи за монашку заједницу, не и за мирјански живот.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...