Jump to content

Đakon Andrej Kurajev - o mitarstvima

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

преподобни Ава Јустин је преводио, сакупљао и припремао житије, није са бавио тумачењима, објашњењима појединих ствари из Житија. У разним житијима се може наћи много чудних и недогматских ствари, Јустин је објављивао житија, онаква каква су.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

преподобни Ава Јустин је преводио, сакупљао и припремао житије, није са бавио тумачењима, објашњењима појединих ствари из Житија. У разним житијима се може наћи много чудних и недогматских ствари, Јустин је објављивао житија, онаква каква су.

mislim da je čovek prosto iskreno verovao u to... naravno,njegovo iskreno ubedjenje nije saborni stav Crkve...

Ne mogu da verujem kako vas dvojica razmisljate. Stvarno mislim da je posle ovakvih razmisljanja suvisno pisati. Nek drugi rasude po savesti. Dovoljno sam rekao!

Подели на овим сајтовима

Ne mogu da verujem kako vas dvojica razmisljate. Stvarno mislim da je posle ovakvih razmisljanja suvisno pisati. Nek drugi rasude po savesti. Dovoljno sam rekao!

Сувишно је писати драги Брате из Светога Града Призрена, само када се нема аргумената.

Ја нисам непогрешив човек, могу да имам и погрешна размишљања, зато је потребно указати на неправилности тамо где их има, а не казати "довољно сам рекао" , а притом ништа не казати.

Иначе, ја верујем још увек у митарства, и  вероваћу све док не оформим мишљење о НАЈКОМПЛИКОВАНИЈОЈ теми у Православном Богословљу, за то ће ми требати ихахај још много година.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

ne razumem.... čovek se šokiraokad je čuo šta smo napisali... ako se mi pravoslavni medjusobno šokiramo,šta će ostati za ostale...  Hristos vaskrse

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Kako da se ne sokiram kad tako govorite o svetom Justinu Celijskom, koji je uredjivao, prevodio Zitija svetih.

Oprostite, ali ja posle takvih razmisljanja, nemam sta da kazem.

Neka se onda problem mitarstva resava na visem nivou.

Meni je bolna cinjenica da se verujucem i nedovoljno upucenom narodu, propoveda da nema mitarstva. Samim tim mislim da se revnost za zivot po zapovestima gubi ili da nam slabi.

To je cela sustina mog gledanja na sve to.

Подели на овим сајтовима

видиш, сад се већ не слажем са тобом, призренац.

па не треба страхом човеку да се утерује у кости Православље, такво нешто је неразумно.

ево ти заповести ...

Јер не примисте дух ропства, опет да се бојите; него примисте Дух посиначки, којим вичемо: Ава, Оче!

што се тиче митарства, прво су сумњива, па су и нелогична.

откад ми прихватамо све некритички?

Подели на овим сајтовима

Vidis, i ja se ne slazem sa tobom, da se mitarsvima uteruje strah u kosti.

Nekome propovedati o Sudu, kao sto su mitarstva i krajnjem Strasnom Sudu, nije po mom misnjenju, uterivanje straha, vec je to potrebno da pazimo kakvim zivotom zivimo i da svi mi podlezemo Sudu Bozijem, i za svako svoje prestupanje zapovesti dajemo odgovor na tom Sudu.

Naravno pastiri Crkve to trebaju znati kako propovedati i na koji nacin prici svakom coveku. Samo primecujem da pocinje da se sve manje propoveda o pokajanju, vrlinskom zivotu i pripremi za odlazak za ovog privremenog zivota u onaj Vecni Neprolazni.

Подели на овим сајтовима

Јадан је то врлински живот када му требају страхоте митарстава као мотивација. Јадна је та служба Богу којој је страх или добит мотивација. Што би рекао старац Порфирије, нема ту ничег великог.

"Све има своје значење, своје време и своју прикладну прилику. Појам страха је добар за прве духовне кораке. Он је за почетнике, за оне у којима још живи стари човек. Такав човек, почетник, који још није духовно истанчан, помоћу страха савлађује у себи тежњу ка злу. Страх нам је нужан док смо привезани за материју и док духовно гмижемо по земљи. Али то је, рекосмо, почетни стадијум, то је низак ступањ односа са Божанством.

Ту као да идемо на неку трговину, на неку размену услуга, не бисмо ли заслужили рај или се избавили мука у паклу. Ако мало боље промислимо, такав однос садржи у себи извесну саможивост, известан интерес. Мени се не свиђа такав приступ. Када човек духовно узнапредује и уђе у љубав Божију, шта ће му онда страх? Шта год чини, он то чини из љубави, а то има много већу вредност него страх. Бити добар због страха од Бога, а не из љубави према Њему - у томе баш и нема неке вредности."

Старац Порфирије Кавсокаливит

Подели на овим сајтовима

Јадан је то врлински живот када му требају страхоте митарстава као мотивација. Јадна је та служба Богу којој је страх или добит мотивација. Што би рекао старац Порфирије, нема ту ничег великог.

"Све има своје значење, своје време и своју прикладну прилику. Појам страха је добар за прве духовне кораке. Он је за почетнике, за оне у којима још живи стари човек. Такав човек, почетник, који још није духовно истанчан, помоћу страха савлађује у себи тежњу ка злу. Страх нам је нужан док смо привезани за материју и док духовно гмижемо по земљи. Али то је, рекосмо, почетни стадијум, то је низак ступањ односа са Божанством.

Ту као да идемо на неку трговину, на неку размену услуга, не бисмо ли заслужили рај или се избавили мука у паклу. Ако мало боље промислимо, такав однос садржи у себи извесну саможивост, известан интерес. Мени се не свиђа такав приступ. Када човек духовно узнапредује и уђе у љубав Божију, шта ће му онда страх? Шта год чини, он то чини из љубави, а то има много већу вредност него страх. Бити добар због страха од Бога, а не из љубави према Њему - у томе баш и нема неке вредности."

Старац Порфирије Кавсокаливит

кратко и јасно.

dobar decko

Подели на овим сајтовима

Па није ваљда да нико ко има страсти неће моћи код Бога?

Од оволико људи на земљи, од почетка, само њих пар ће се спасити, њих пар православних, који су знали за страсти и како се борити са њима?

Ау ал би такав Бог био .. не знам.

Подели на овим сајтовима

Па није ваљда да нико ко има страсти неће моћи код Бога?

Од оволико људи на земљи, од почетка, само њих пар ће се спасити, њих пар православних, који су знали за страсти и како се борити са њима?

Ау ал би такав Бог био .. не знам.

управо зато и каже на једном месту:

Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.

Подели на овим сајтовима

ma tema je jednostavna...ko hoće da čuje čuće.... problem je u tome što su neki od nas tvrdoglavi..... a to naravno nazivaju drugim imenom...  :cmizdrenje:

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...