Jump to content

Đakon Andrej Kurajev - o mitarstvima

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

navedi mi koju sam neistinu izgovorio i koga sam to vredjao 0102_laugh

Читај тему, па сам закључи. Углавном, рекао сам ти. Уозбиљи се и све ће бити у реду.

Подели на овим сајтовима

Читај тему, па сам закључи. Углавном, рекао сам ти. Уозбиљи се и све ће бити у реду.

brate, reko si da sam lagao i vredjao. reci mi konkretno na shta mislish, da ne ispadne da me klevecjesh.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

brate, reko si da sam lagao i vredjao. reci mi konkretno na shta mislish, da ne ispadne da me klevecjesh.

Између осталог, ово последње што си одвалио у вези ПБФ. Једна је ствар шта је неко тамо стварно рекао, а друга је ствар како си ти то схватио. Затим, оно глупирање са "савременом теологијом" и "доказивањем" како Флоровског нема у Предању је или свесно исмејавање и зезање или идиотизам. Даље, кредибилитет теолога, људи који су завршили ПБФ (питање: коме је то меродавно?). Меродавно је Држави Србији, меродавно је СПЦ, меродавно је свим Универзитетима у Европи и свету. Меродавно је и свим осталим помесним православним Црквама. Меродавно је, ако хоћеш, и Богу, јер се без благослова Цркве (епископа) не може нити уписати нити завршити ПБФ (повлачењем благослова, аутоматски губиш право да даље студираш). Једино није меродавно шарлатанима, а таквима нема места на овом форуму.

Подели на овим сајтовима

Једна је ствар шта је неко тамо стварно рекао, а друга је ствар како си ти то схватио

chovek je rekao da kada telo umre, umre i dusha, vracja se u nepostojanje, i ostaje samo u bozhijem secjanju, odakle cje je on vasksnuti kod drugog dolaska.

student pita: pa kako nasha dusha umire, zar nije hristos uzeo ljudsku dushu, kako nasha umire sa telom, a njegova dusha nije

profesor: kako nije?

student: jeste? hocjete da kazhete da u tom trenutku nije postojala sveta trojca?

profesor: da, ali to je bilo samo za kratko.

Затим, оно глупирање са "савременом теологијом" и "доказивањем" како Флоровског нема у Предању је или свесно исмејавање и зезање или идиотизам.

ako je idiotizam, onda mozhesh vrlo lako to i da pokazhesh. vrlo je prosto i jednostavno. uzmemo katihizis i tamo pishe odakle mozhemo da saznamo shta je pravoslavlje. a pod izvore ne podpada florovski, tj. uopshte mishljenja vladika i teologa koje oni iznose, a nemaju nikakvu potvrdu od boga. to shto prichaju je pravoslavno ako se poklapa sa izvorima pravoslavlja, ili ako postanu izvor pravoslavlja (posvete se).

Даље, кредибилитет теолога, људи који су завршили ПБФ (питање: коме је то меродавно?)

da, ilustrovao sam primerom o umiranju dushe ljudi i hrista.

Меродавно је, ако хоћеш, и Богу

da li je merodavno bogu ako se tamo predaje da dusha umire zajedno sa telom, ili da se uspenje nije desilo nego je izmisljeno vekovima kasnije, ili da se pahomiju velikom nije javio andjeo nego je imao halucinacije a kinoviju i shimu je izmislio zato shto je bio vojnik. to je shto sam ja lichno chuo, ne shto znam iz priche.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Једна је ствар шта је неко тамо стварно рекао, а друга је ствар како си ти то схватио

chovek je rekao da kada telo umre, umre i dusha, vracja se u nepostojanje, i ostaje samo u bozhijem secjanju, odakle cje je on vasksnuti kod drugog dolaska.

student pita: pa kako nasha dusha umire, zar nije hristos uzeo ljudsku dushu, kako nasha umire sa telom, a njegova dusha nije

profesor: kako nije?

student: jeste? hocjete da kazhete da u tom trenutku nije postojala sveta trojca?

profesor: da, ali to je bilo samo za kratko.

Затим, оно глупирање са "савременом теологијом" и "доказивањем" како Флоровског нема у Предању је или свесно исмејавање и зезање или идиотизам.

ako je idiotizam, onda mozhesh vrlo lako to i da pokazhesh. vrlo je prosto i jednostavno. uzmemo katihizis i tamo pishe odakle mozhemo da saznamo shta je pravoslavlje. a pod izvore ne podpada florovski, tj. uopshte mishljenja vladika i teologa koje oni iznose, a nemaju nikakvu potvrdu od boga. to shto prichaju je pravoslavno ako se poklapa sa izvorima pravoslavlja, ili ako postanu izvor pravoslavlja (posvete se).

Даље, кредибилитет теолога, људи који су завршили ПБФ (питање: коме је то меродавно?)

da, ilustrovao sam primerom o umiranju dushe ljudi i hrista.

Меродавно је, ако хоћеш, и Богу

da li je merodavno bogu ako se tamo predaje da dusha umire zajedno sa telom, ili da se uspenje nije desilo nego je izmisljeno vekovima kasnije, ili da se pahomiju velikom nije javio andjeo nego je imao halucinacije a kinoviju i shimu je izmislio zato shto je bio vojnik. to je shto sam ja lichno chuo, ne shto znam iz priche.

Нечији евентуални лапсус (ако га је уопште било) не можеш користити да би објављивао јерес као учење на ПБФ. Затим, неки професори су умели да намерно провоцирају како би изазвали студенте на размишљање. Зато и кажем: ПБФ није за свакога.

Што се тиче Предања, секташком цитатологијом, желиш да докажеш нештоп што владика Николај није мислио. Никада се у правпославној теологији ни очему, а поготово не о једном озбиљном питању као што је Предање, није закључивало тако што се наведе десетак редака неког Кетхизиса. То је секташки, неозбиљно и безобразно. Прочитај даље, шта Оци кажу о Предању. Направи целину у својој глави, па онда дођи до правог закључка. Да си пажљиво читао Свете Оце, Саборе, Каноне, онда би знао КОМЕ припада титула УЧИТЕЉСКЕ СЧУЖБЕ у Цркви - ЕПИСКОПУ (и коме он благослови). Знао би да Предање не подразумева само слова на папиру, већ је то живот Цркве. Кад се каже Литургија као извор Предања, не мисли се само на текст Литургије, већ на Литургију као живи опит Царства небеског, а у живом опиту учествују живи људи, који имају различите дарове, који раде и ставрају, изграђују Цркву Божију. Све је то Предање. Читај Оце, Саборе, Каноне, угледне теологе, па ћеш схватити да ниси у праву.

Што се тиче смрти душе, треба знати шта се под тим мисли. Опет се ради о твом неразумевању, а не о туђој грешци. Што се осталог тиче, све је то вежбање ума будућих теолога - онај ко се не научи на све, на саблазни, на провокације, онај који није у стању да изађе из ушушканости идеализованих прича о Светитељима, онај ко није спреман да буде позитивно критичан, тај не може да буде теолог. Отуда сва она прича коју си навео. То је прво митарство на ПБФ, на коме отпадају они који веру и теологију схватају као "мат Борка", они који се саблазне када чују шта се све дешавало у историји Цркве, када чују, на пример, да је један Свети Атанасије био веома прек и љутит човек (као и наш +Атанасије, слично), када чују да је један Кирило Александријски са правом назван "робусни", јер је имао жесток језик и недао ти Бог да му се у нечему супротставиш, када чују да његови монаси нису били само побожни светитељи, већ и фанатизовани "параволани" (монофизити који су са моткама у рукама говорили: расцепити на двоје оне који Христа деле на двоје), када чују да је не баш спретна терминологија Светог Кирила (синонимно коришћење термина: усиа, фисис и ипостасис) итекако допринела погрешном разумевању христологије и настанку монофизитства, од стране потоњих александријских богослова. Људи правослвае, теологију, светитеље, благочестиве цареве, Саборе, схватају идеализовано, бајковито. Онда када се на факултету сретну са правом науком, е онда се саблазне и једноставно - оду. То је тако и тако мора да буде. Када сам ја уписивао ПБФ, било нас је негде око 170. Завршило је не више од двадесетак студената.

Подели на овим сајтовима

Ако је речено истина (не кажем да није истина,али са правом остављам могућност сумњи у веродостојност истог...то је ваљда разумљиво?),ако је тачно и прецизно пренето и схваћено,ако није свесно истргнуто из контекста одређене приче и подмукло реинтерпретирано,ако нису пука извитоперења и препричавања злурадих и злохудих појединаца које други злохуди преносе,онда је то права срамота,велика несрећа и страшна пошаст за генерације будућих теолога и свештенослужитеља!

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Могу да наслутим да је прича била о питању: ко је умро на крсту. То је веома шкакљиво боглосвско-философско питање које нису разумевали ни многи боголсови у историји Цркве, а камоли студенти прве године. Ради се о богословско-философском разликовању суштине или природе (усиа, фисис) и ипостаси (личности), у контексту христологије (две природе, једна личност). Поента приче је: умире НЕКО (личност) а не НЕШТО (природа). Има о овоме код Мајендорфа: Христос у источној хришћанској мисли (отачка и саборска теологија на то питање).

Подели на овим сајтовима

Нечији евентуални лапсус (ако га је уопште било)

prvo, nije lapsus, nego je tako rekao, drugo, desilo se, te zavijene optuzhbe da lazhem, batali me.

онај ко се не научи на све, на саблазни, на провокације, онај који није у стању да изађе из ушушканости идеализованих прича о Светитељима, онај ко није спреман да буде позитивно критичан, тај не може да буде теолог.

znachi kritichki treba da razmishljamo o svetim ocima, ali ne i onima sa "uchiteljskom titulom u crkvi"?

Могу да наслутим да је прича била о питању: ко је умро на крсту.

predavajne je bilo o tome da li je dusha smrtna ili besmrtna.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

prvo, nije lapsus, nego je tako rekao, drugo, desilo se, te zavijene optuzhbe da lazhem, batali me.

Не знам контекст целог предавања, тако да могу само да нагађам.

znachi kritichki treba da razmishljamo o svetim ocima, ali ne i onima sa "uchiteljskom titulom u crkvi"?

Ја то нисам рекао. Свачија мисао се може критички посмтрати, али не онако како ти чиниш.

predavajne je bilo o tome da li je dusha smrtna ili besmrtna.

Вероватно вам је профа пипао пулс (на платинистичке предрасуде). То питање је веома озбиљно и тражи темељну анализу, дефинисање терминологије, како би се спречили неспоразуми и погрешно разумевање. Има пуно Отаца који су писали о умирању душе. Међутим, треба мало засукати па докучити шта у том контексту значи реч "умирање", "смрт", а не реаговати на прву. Каже се и да је тело смртно и да је душа смртна, али "смртност" код једног и другог нема истоветно значење. Каже се, такође, и да је душа бесмртна, али то не значи да душу треба да схватимо као стари Јелини. Кажем, веома озбиљна тема и чини ми се да си ти био нестрпљив, те си зато донео закључке какве си донео. Знали су професори свесно да провоцирају суденте.

Подели на овим сајтовима

Због нечасних намера, порука је избрисана. И свака слична биће убудуће брисана!
Подели на овим сајтовима

Ау, брате, ала си се ти унервозио. Само претиш бановима. У чему је твој проблем? Питам човека да би се утврдила веродостојност онога што прича.

Подели на овим сајтовима

Ау, брате, ала си се ти унервозио. Само претиш бановима. У чему је твој проблем? Питам човека да би се утврдила веродостојност онога што прича.

Нисам се унервозио, али радим свој посао на форуму као модератор. Ја добро знам ко си и какве су ти намере са оваквим питањима. Да напишеш још неки памфлетић. Неће моћи ове ноћи, Родољубе.

Подели на овим сајтовима

Опомену сам добио - због чега? Које сам правило форума прекршио?

Нечасне намере! Александре, зар није довољно што си теолог? Превише би било да будеш и прозорљив. Које нечасне намере? Питао сам човека да да додатне информације о својим тврдњама.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...