Jump to content

Присуство православних и причешћивање на Богослужењима у РКЦ-и

Оцени ову тему

Препоручена порука

U vezi ucesća pravoslavnog klira i interkomunikacije, podsetio bih na slucajeve Rumunske pravoslavne Crkve iz prve polovine 2008. Naime prvo je na Bogojavljenje Episkop Oradee Sofronije osvestao vodu zajedno sa unijatima, a potom je u maju Mitropolit Banatski Nikolaj Korneanu, sa sedistem u Temisvaru prisustvovaop Liturgiji unijata i pricestio se zajedno sa takodje prisutnim biskupom. Posto i inace Rumunska Crkva ima problema sa shvatanjem eklisiologije, to i ne cudi. Ipak, kada se Crkva pobunila Patrijarh i Sinod su morali pozvati pomenutu dvojicu da se pokaju, sto oni i ucinise.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 51
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Posto i inace Rumunska Crkva ima problema sa shvatanjem eklisiologije, to i ne cudi.

Румунска православна црква је доообро искритиковала поменуте архијереје,

тако да немаш право да оптужујеш Румунску цркву.

Али не треба сметнути с ума ни то да уважавање тзв. гркокатолица (унијата) и зближавање са њима, то њих може само отргнути од РКЦ (мада не треба с том намером да им приступа Православна црква, из разлога да се не би нарушавали постигнути добри односи са РКЦ) и пробудити им тиме носталгију и жељу за повратком у сабрање православних цркава. Да ли сте о томе размишљали?

У супротном, може се само појачати јаз и мржња с њихове стране према нама.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Хвала Завиша на искрености, и потпуно се слажем са Вама. Сад се поставља ново питање, пред православне: иако сте за сада само Ви од браће римокатолика потпуно искрено изнели Ваш став, скоро сам сасвим сигуран да би идентичан одговор добио и од Каје и од свих осталих. Који је онда разлог да православни имају мишљење да ће недоласком у своју Цркву на Литургију и одласком на Богослужење у римокатолички храм, учинити ишта добро у смислу превазилажења ужасне поделе од пре приближно 1000 година, или учинити ишта да се Христос обрадује, ако такво мишљење немају и браћа и сестре из "другог плућног крила" Цркве, како неки воле да кажу?

Подела се на овај начин и не може решити. Превише смо се удаљили једни од других за тих 1000 година да би се то тако једноставно решило.

Али се може учинити доста по питању тога да, ако већ не можемо да се ујединимо, живимо у миру једни поред других, и једни са другима. Што нам је свима у интересу.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Одговор није био упућен мени, па га зато и нисам најпажљивије ишчитао...

Ако би за то постојао конкретан разлог и повод (нпр, позив да се присуствује прослави празника којем је посвећена католичка црква која је у том месту), верујем да би то било ОК, али опет уз ограду - не да би учествовали на римокатоличком богослужењу, већ да би истом присуствовали као гости. И свакако да тако нешто не би требало да буде стална и редовна пракса.

Ја заиста не знам да ли је 19.-ог и 20.-ог новембра био неки ванредно значајан празник који обележава римокатоличка црква. Читајући на ФБ-у, разумем да се 19.-ог радило о Конфирмацији (претпостављам да се ради о Протестантској реформованој хришћанској цркви), а 20.-ог миса у цркви Криста Краља у Београду. По броју присутних који се види на фотографијама, скоро сам сигуран да се ради о "обичној Недељи", како каже Св.владика Николај (Велимировић)

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Ја заиста не знам да ли је 19.-ог и 20.-ог новембра био неки ванредно значајан празник који обележава римокатоличка црква. Читајући на ФБ-у, разумем да се 19.-ог радило о Конфирмацији (претпостављам да се ради о Протестантској реформованој хришћанској цркви), а 20.-ог миса у цркви Криста Краља у Београду. По броју присутних који се види на фотографијама, скоро сам сигуран да се ради о "обичној Недељи", како каже Св.владика Николај (Велимировић)

Не знам на шта конкретно мислиш - шта се то десило 19. и 20. новембра?

Подели на овим сајтовима

Е брате стварно си хаос :cheesy2: :drugarstvo:

Па написах да имам сазнања о......читава тема....та сазнања су са фејса, а догодила су се 19. и 20 новембра. а у међувремену сам сазнао да је 20.новембра у РКЦ празник Криста Краља, па му то дође храмовна слава...Е сад, колико су присутни били баш овлаштени или номиновани испред Архиепископије београдско карловачке, питање је ? А за вече 19.ог, ми је лакше, јер осим што није време Литургије, био је присутан и г.Живица Туцић 0227_sleep

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

Хммм...

Колико сам ја видео, нигде ниси навео конкретан догађај на који мислиш, све до малопре...

Што лепо отворено не кажеш на шта конкретно мислиш, уместо да погађамо...

Подели на овим сајтовима

Ако се не конкретизује, сигурно се искључује евентуална субјективност ;)

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Imam prijatelja koji se u Beču oženio muslimankom. On je pravoslavac, deca mu idu u katoličku gimnaziju i sreli smo se letos. Onda mi deca pričaju: "mnogo volimo kad je bajram, inače nam je jako lepo i za katolički Božić a najviše volimo kad nam je slava pa nam dođu gosti".

Skoro sam gledao film "Sfera" i mislim da nam on daje odgovor na mnoge dileme.

Подели на овим сајтовима

Imam prijatelja koji se u Beču oženio muslimankom. On je pravoslavac, deca mu idu u katoličku gimnaziju i sreli smo se letos. Onda mi deca pričaju: "mnogo volimo kad je bajram, inače nam je jako lepo i za katolički Božić a najviše volimo kad nam je slava pa nam dođu gosti".

Skoro sam gledao film "Sfera" i mislim da nam on daje odgovor na mnoge dileme.

Ако Је Бог Смислио да доживим у овом животу сједињење свих у Христу Спаситељу, веруј ми да ћу бити најсрећнији човек на свету. Ако Бог јер Је Милостив, а никако јер ичим заслужујем, Одлучи Да ме Узме у окриље своје у Царству небеском и тамо сретнем све другаре без обзира које су вероисповести били или су били атеисти, бићу најсрећнији у Вечности.

Али....(сад бум дошло али, што би рекао Дворник у Капелским кресовима)....никад, као што сте и сами писали, не бих узео на себе толику одговорност, о којој смо писали, ни као мирјанин, а камоли као свештеник. Некако ми се чини да немамо довољно поверења у Бога, па с времена на време, и од ситуације до ситуације, одлучимо да чинимо и оно што нам чинити није.Додуше увек има времена за покајање....поента је да ли људи кад им се укаже на грешку, било коју, разумеју тај чин као братску љубав или као завист на некакав сопствени "успех"?

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

У ком смислу? Ако можеш прецизније.

Nije za ovu temu, ali ukratko ovde , a ako zelis moze opširnije na pp.

Dakle samo da dam dva sveža primera: Prvi je svakako nase iskustvo sa postavljanjem paroha i osnivanjem parohija na teritoriji Eparhije požarevačko-braničevske i timočke. Za sada naši Arhijereji smiruju loptu i čekaju da se sa katedre u Vršcu (Dacia Felix) pomeri sadašnji Episkop Danilo. Drugi primer je daleko teži-prestanak opštenja Jerusalimskog i Bukureštanskog patrijarhata, iz razloga što je Rumunska PC bez dozvole sagradila manastir u Svetoj Zemlji.

Još je primera (Odnos sa Ruskom PC u Moldaviji) koji govore o izraženom etnofiletizmu kod Arhijereja u Rumuniji, ali kao što rekoh to je već druga tema...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ивице, можеш ли рећи конкретно о чему се ради, пошто не знам да ли је питање постављено као претпоставка или на основу неког конкретног догађаја или је прича рекла-казала?

Подели на овим сајтовима

Не видех о.Иване Твоје мишљење о примеру који сам навео, а изузетно је битно мишљење вас свештеника и СПЦ-е и РКЦ-е. Опет, потпуно сам сигуран да конкретизација даје простора субјективности, као и да није пресудна за изношење личног става, поштујући, да тако кажем "правила" цркви, и истовремено имајући у виду околности савременице.

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...