И.стојковић Написано Децембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 Подстакнут сазнањем да православни одлазе на Богослужења у РКЦ, као и размишљањем о евентуалном Причешћивању, прочитао сам текст http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=19092 Имао бих пар питања за теологе и свештенике, и православне и римокатоличке: 1. Да ли је православном свештенику (значи не епископ, већ свештеник или јеромонах) уопште дозвољено да присуствује Богослужењу у храму римокатоличке цркве, у смислу правила и православне и римокатоличке цркве? Ако је дозвољено, да ли то може чинити својевољно или мора добити дозволу од неког хијерархијски старијег? Ако није дозвољено, какве су консеквенце предвиђене? 2. У тексту који сам навео, јасно је описан став што се тиче мирјана. Међутим, интересује ме какав је став римокатоличке цркве, као и православне цркве, кад је у питању Причешћивање свештенодејствујућих православне вероисповесту у римокатолочким храмовима? Искрено бих молио, да се суздржимо од злурадих коментара било које врсте. Хвала унапред. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Децембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 Прво, да ли је дозвољено присуствовати - мислим да је питање слично ономе да ли православни хришћани смеју посећивати биоскоп. А што не би. Римокатоличка миса није - не дао Бог - неки сатанистички обред или блудни пир Друго. Текст износи став Римокатоличке Цркве. Православна Црква не подржава римокатоличко учење о међузаједничарењу тј. интеркомунији, па се православан не може причестити код католика, нити католик код православних (мада римокатолици сматрају да је и једно и друго под одређеним околностима допуштено) Желе Зека and Ратко :( је реаговао/ла на ово 2 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 Прво, да ли је дозвољено присуствовати - мислим да је питање слично ономе да ли православни хришћани смеју посећивати биоскоп. А што не би. Римокатоличка миса није - не дао Бог - неки сатанистички обред или блудни пир Друго. Текст износи став Римокатоличке Цркве. Православна Црква не подржава римокатоличко учење о међузаједничарењу тј. интеркомунији, па се православан не може причестити код католика, нити католик код православних (мада римокатолици сматрају да је и једно и друго под одређеним околностима допуштено) Мада Ти је поређење са посетом биоскопу потпуно непотребно, хвала Ти на одговору, иако ниси пажљиво прочитао питање, већ само наслов. Наиме нисам акценат ставио на мирјане, већ на свештенство. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 Ne postoji pravilo koje zabranjuje nekom mirjaninu ili svesteniku da prisustvuje misi, ali je zajednicko pricescivanje/sasluzivanje zabranjeno. Mada, sto se tice sasluzivanja to je malo diskutabilno, jer ne postoji konsenzus oko toga sta sve potpada pod zajednicko sasluzivanje. Tako, neki bi i samo prisustvo ili zajednicku molitvu proglasili sasluzivanjem, dok imamo situaciju da vaseljenski patrijarh cita Nikejsko-carigradski simbol vere zajedno sa papom. Sve u svemu, pitanje nije ni malo jednostavno i definitivno bi trebalo da se nadje na dnevnom redu svepravoslavnog sabora. U svakom slucaju, ja se pricestih u RKC pre 2 godine i nista mi ne fali. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 Ne postoji pravilo koje zabranjuje nekom mirjaninu ili svesteniku da prisustvuje misi, ali je zajednicko pricescivanje/sasluzivanje zabranjeno. Mada, sto se tice sasluzivanja to je malo diskutabilno, jer ne postoji konsenzus oko toga sta sve potpada pod zajednicko sasluzivanje. Tako, neki bi i samo prisustvo ili zajednicku molitvu proglasili sasluzivanjem, dok imamo situaciju da vaseljenski patrijarh cita Nikejsko-carigradski simbol vere zajedno sa papom. Sve u svemu, pitanje nije ni malo jednostavno i definitivno bi trebalo da se nadje na dnevnom redu svepravoslavnog sabora. U svakom slucaju, ja se pricestih u RKC pre 2 godine i nista mi ne fali. Још ти није отпала рука, тако нешто мислиш :P Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 Ne postoji pravilo koje zabranjuje nekom mirjaninu ili svesteniku da prisustvuje misi, ali je zajednicko pricescivanje/sasluzivanje zabranjeno. Mada, sto se tice sasluzivanja to je malo diskutabilno, jer ne postoji konsenzus oko toga sta sve potpada pod zajednicko sasluzivanje. Tako, neki bi i samo prisustvo ili zajednicku molitvu proglasili sasluzivanjem, dok imamo situaciju da vaseljenski patrijarh cita Nikejsko-carigradski simbol vere zajedno sa papom. Sve u svemu, pitanje nije ni malo jednostavno i definitivno bi trebalo da se nadje na dnevnom redu svepravoslavnog sabora. U svakom slucaju, ja se pricestih u RKC pre 2 godine i nista mi ne fali. Нисам баш најсигурнији да не постоји ниједно правило, или бар упутство, кад је тако нешто дозвољено. Нисам мислио на екстремне ситуације, или период годишњег одмора и непостојање православног храма у месту боравка, већ на пример, Недеља је, човек није началствујући, па хајде мало да оде до браће римокатолика, јер то је "тренд", тако си "ин". Мишљења сам да поједини јереји малко "трче пред руду" таквим наступима. Иако и сам желим да дође до сједињења у једну саборну и апостолску цркву, јер то и исповедам током Литургије, некако ми се чини да је у овом периоду то ипак само на епископима, па кад од њих дође порука да је време "сазрело", радост на све стране, јер Ће Се и Христос Радовати. Али, опет, волео бих и "људи од струке" да изнесу своје мишљење, још боље позивајући се на аргументе, ако постоје. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 Нисам баш најсигурнији да не постоји ниједно правило, или бар упутство, кад је тако нешто дозвољено. Mislim da SPC nikad nije donela bilo sta slicno. Znam da ima jedna odluka sinoda RPZC ali se ta odluka odnosi samo na njihove svestenike. Sto se tice istupa pojedinih pravoslavnih svestenika, to treba da rese episkopi. I da, slazem se da to treba da ostane prvenstveno na vladikama, posto se ovako ostavlja prevelika sloboda svakom pojedincu. Eventualno bi time mogli da se bave svestenici koji za to imaju dozvolu od vladike. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 Још ти није отпала рука, тако нешто мислиш :P Pa de znam sta moze da me strefi. greengrin Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Децембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 По правилу неби смели...и колико је мени познато Епископи до сада нису били на Литургији... е сада читање осимна, шеснестина и сл...о томе небих Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 По правилу неби смели...и колико је мени познато Епископи до сада нису били на Литургији... е сада читање осимна, шеснестина и сл...о томе небих ma pricaj bre, tek se zahuktavamo Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 Evo ga taj dokument. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/Ponasanjepremainoslavnim.htm Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Децембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 А шта са ЕУ скуповима где госп.Биговић тврди да су верници за ЕУ .. хахаха Теологија Европске уније Једно од њих, парадоксално, спровео је „Хришћански културни центар“ (ХКЦ-а), на челу са професором Радованом Биговићем. Или, то и није парадокс, имајући у виду да је истраживање спроведено уз сву логистичку подршку Фондације „Конрад Аденауер“ и „Центра за европске студије“. По резултатима ХКЦ-а, који су, уз присуство шефа Делегације Европске уније у Србији Венсана Дежера, презентовани 14. децембра 2011. године под називом „Религиозност у Србији и процес европских интеграција“, чак 54 процената грађана Србије подржава улазак у Европску унију, од чега се њих 89 процената изјашњавају као традиционални верници (пре свега православне вероисповести). Из ових резултата произлази запањујућа претпоставка да највећи број еврофила чине управо православни верници, док су евроскептици већином атеисти или припадници несрпске националности. Зашто је тешко поверовати у поузданост Биговићевог истраживања? http://www.pecat.co.rs/2011/12/teologija-evropske-unije/ Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Децембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 Подстакнут сазнањем да православни одлазе на Богослужења у РКЦ, као и размишљањем о евентуалном Причешћивању, прочитао сам текст http://www.glas-konc...1&news_ID=19092 Имао бих пар питања за теологе и свештенике, и православне и римокатоличке: 1. Да ли је православном свештенику (значи не епископ, већ свештеник или јеромонах) уопште дозвољено да присуствује Богослужењу у храму римокатоличке цркве, у смислу правила и православне и римокатоличке цркве? Ако је дозвољено, да ли то може чинити својевољно или мора добити дозволу од неког хијерархијски старијег? Ако није дозвољено, какве су консеквенце предвиђене? 2. У тексту који сам навео, јасно је описан став што се тиче мирјана. Међутим, интересује ме какав је став римокатоличке цркве, као и православне цркве, кад је у питању Причешћивање свештенодејствујућих православне вероисповесту у римокатолочким храмовима? Искрено бих молио, да се суздржимо од злурадих коментара било које врсте. Хвала унапред. 1. Јесте. Наравно, не како се коме ћефне, из хира или досаде, већ из очувања и унапређивања добросуседских односа - код нас на БФ, на пример, сваки пут када је била слава факултета, били су присутни и представници других хришћанских конфесија, али само као гости. Нико од њих се никада није причешћивао. Постоји, додуше, канон по којем је забрањено молити се заједно са јеретицима, али тај се канон односи пре свега на учешће у Светој Тајни Евхаристије, а не на саму молитву - другим речима, православни свештеник сме да присуствује, али не и да саслужује на римокатоличким богослужењима. На жалост, у последње време, расколничке групе окупљене око монаха Артемија, Акакија и сличних, злоупотребљавају овај канон искривљујући његов смисао, и у свакој таквој прилици када је неком правопславном богослужењу присуствовао неки римокатолик (и обрнуто) виде доказ о издаји Православља и завери да се СПЦ уједини са Ватиканом - макар у питању био и блаженопочивши патријарх Павле. 2. Православна Црква има чврст став према којем се ни један њен припадник, био он свештено лице или не, не може причешћивати у било којој другој цркви или заједници. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Децембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 А шта са ЕУ скуповима где госп.Биговић тврди да су верници за ЕУ .. хахаха Какве то везе има једно с другим?! Умеш ли ти да разликујеш припадност државе Европској Унији од причешћивања православних верника у римокатоличкој цркви, или су у твојој свести Црква и држава толико срасли да не можеш више да их распознаш? А осим тога, нису ли чланице ЕУ и православне земље - Грчка, Румунија, Бугарска...? Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Децембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2011 Видим како су прошле Грчка, Бугарска и Румунија.. А Бугари и Румуни нам и нису нека Браћа... Ја сам само навео пример екуменизма који није по дефолту Црквеног карактера ..већ и политичког.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука