Jump to content

Argumenti za Bozije postojanje

winux59

Препоручена порука

Јес да има људи који мисле да је Волтер био атеиста (што, наравно, није тачно), ипак ћу га цитирати (као његов допринос овој теми):

"Постојим, отуда нешто постоји. Ако нешто постоји, онда нешто мора да је постојало одвајкада... Одакле су онда честице материје које мисле и осећају примиле осећања и мисли?... оне мора да су ове дарове примиле из руку Врховног Бића."

П.С.

Поздравите г.Ћирилова. :)

Подели на овим сајтовима

Јес да има људи који мисле да је Волтер био атеиста (што, наравно, није тачно), ипак ћу га цитирати (као његов допринос овој теми):

"Постојим, отуда нешто постоји. Ако нешто постоји, онда нешто мора да је постојало одвајкада... Одакле су онда честице материје које мисле и осећају примиле осећања и мисли?... оне мора да су ове дарове примиле из руку Врховног Бића."

П.С.

Поздравите г.Ћирилова. :)

Slucajno i spontano...misli i osecanja su nam donele bolje prezivljavanje, pa ih je prirodna selekcija favorizovala :D!

Подели на овим сајтовима

Величанствене ствари никада не бивају случајно. Замисли, дуне торнадо, прође кроз депонију смећа и склепа свемирски брод?

Подели на овим сајтовима

Pa ono...sto da ne...mala verovatnoca, ali postoji :laugh: :laugh: :laugh: .

Salu na stranu, generalno, nas mozak ne prihvata slucajnost, sve mora da bude uredjeno i ne prihvata haos.

Mozda i nismo tako posebni kao sto mislimo da jesmo... :blink2: :blink2: :blink2:

Подели на овим сајтовима

Волтер је био веома интересантан мислилац Просветитељства. Није био атеиста, како многи мисле (чак и са дипломом која то не би смела да им допусти). Он је био деиста. Одбацио је Цркву и њене догме, али није сумњао у Божије постојање. Једном, када се са својим пријатељем попео на једно брдо, видевши залазак сунца, рекао је:

"Верујем! Верујем у тебе! Моћни Боже, верујем! А што се тиче господина Сина и госпође његове Мајке, то је друга прича."

Волтер је одличан пример, будући да је одбацио црквене "натприродне" догме, како из чистог рационализма и емпиризма човек ипак долази до закључка: Бог постоји. Волтер ово није рекао као хришћанин, као верник, рекао је као човек који се искључиво ослања на свој разум и који не прихвата никакав други ауторитет (сведочење Цркве). Дакле, чак и разум, када остане сам са собом, када више ништа друго не консултује већ само себе, сведочи: "Верујем! Верујем у тебе! Моћни Боже, верујем!"

Подели на овим сајтовима

Pa ono...sto da ne...mala verovatnoca, ali postoji :laugh: :laugh: :laugh: .

Salu na stranu, generalno, nas mozak ne prihvata slucajnost, sve mora da bude uredjeno i ne prihvata haos.

Mozda i nismo tako posebni kao sto mislimo da jesmo... :blink2: :blink2: :blink2:

Онда то нешто значи. Будући да у тај исти мозак имамо поверења када се позивамо на логику, науку, математику,.... Мало је неконзистентно да му у једној равни признајемо "непогрешивост", а у другој не.

Подели на овим сајтовима

Волтер је био веома интересантан мислилац Просветитељства. Није био атеиста, како многи мисле (чак и са дипломом која то не би смела да им допусти). Он је био деиста. Одбацио је Цркву и њене догме, али није сумњао у Божије постојање. Једном, када се са својим пријатељем попео на једно брдо, видевши залазак сунца, рекао је:

"Верујем! Верујем у тебе! Моћни Боже, верујем! А што се тиче господина Сина и госпође његове Мајке, то је друга прича."

Волтер је одличан пример, будући да је одбацио црквене "натприродне" догме, како из чистог рационализма и емпиризма човек ипак долази до закључка: Бог постоји. Волтер ово није рекао као хришћанин, као верник, рекао је као човек који се искључиво ослања на свој разум и који не прихвата никакав други ауторитет (сведочење Цркве). Дакле, чак и разум, када остане сам са собом, када више ништа друго не консултује већ само себе, сведочи: "Верујем! Верујем у тебе! Моћни Боже, верујем!"

Je l istina da je poludeo pred smrt i govorio da je bez Hrista nista?

Подели на овим сајтовима

Онда то нешто значи. Будући да у тај исти мозак имамо поверења када се позивамо на логику, науку, математику,.... Мало је неконзистентно да му у једној равни признајемо "непогрешивост", а у другој не.

Vera i medjuneuronske veze... 0409_feel

Sta ako se malo poremete veze medju vlaknima?

Подели на овим сајтовима

Ти који га сматрају атеистом само скрнаве његов лик...Волтер никада није говорио позитивно о атеизму,иако уистину није имао нимало симпатија према хришћанству и уопште организованим религијама.

Волтер је типичан пример деисте,који верује да је Бог пустио космос у рад,а затим се повукао на "одмор".

Он је,после Томаса Пејна,кључни 'идеолог' деистичког покрета и писац на кога се деисти највише позивају.

Дакле,ни трага од класичног атеизма.

"Зло чинити од зла бранећи се,ту гријеха нема никаквога" - Његош

Подели на овим сајтовима

Katarina zašto psujete na moj račun? I VI g.Auror-ko mrzi kakva netolerencija?.Ni na kraj kraj pameti mi nije da mrzim bilo koga, ne poznajete me i zato se uzdržite.Ovde sam se uključio SAMO iz razloga da skrenem pažnju na nepravdu učinjenu Arhiepiskopu ohridskom Jovanu.što se tiče ateista,nek ste zdravo.Budite ateista i Vi i svi ,nemam ništa protiv Vas, imam protiv ateizma,ali je ovo unapred ograničen prostor za jednu široku istorijsko-filosofsku debatu sa ateistima.Stoga se uzdržite od kvalifikacija o mrznji ,to je teška reč.Ne znate ni ko sam,a dajete mi kvalifikacije a priori.Budite ubeđeni da mi misao o mrznji nije bila ni u snu sna .Pozdrav Katarini,pozdrav Auroru.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...