Jump to content

Хоћете ли да славите новака 2012?

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

Е, не сме човек ништа да пита 0122_tuk

Ево, нећу више да питам, него ћу да објасним како и шта ја радим, па ћу, ваљда, да будем схваћена.

Одрасла сам уз јелку, деда мраза, пакетиће, мрсну храну, неодлазак у Цркву.... и тако то... И било ми супер. Лепе су то успомене. Мислила сам тако треба. Е онда сам порасла и сама почела да истражујем, размишљам, увиђам... И, Богу хвала, окренула се вери. Први пут у животу сам се причестила са својих 20 и нешто (сад ми је 31).

И даље немам ништа против јелке и поклона. Ако неко воли шљокице, лампице, свећице, украсе :rstar: :bstar: iron maiden и poklon poklon poklon онда сам то ја. Ал` некако сам се преорјентисала на бадњак, па ми јелка не недостаје. Док смо се муж и ја забављали crvenilo :wub: још смо по мало и одлазили на неке журке 31.12. Ништа претерано и постили смо, наравно (и јесу нас сви питали што то, како то, одкуд то...). А онда је дошло дете, па и да смо хтели, нисмо могли. Тако да сам ја протекле три године ту ноћ са дететом код куће, испред ТВ-а, а он на послу. Сад сам пред порођајем, па је иста ситуација.

Као што већ рекох, ћеркици јелка и деда мраз ништа посебно не би значили до ове године јер је била исувише мала, па је све једно да ли бисмо китили или не. Предходних година, од када сам у браку, су она и дете девера и јетрве од мене и мужа, баке и деке добијали поклоне на Материце, Свете Оце и Божић, а ћеркица у Цркви, на Светог Саву. Тако да јој пакетић за нову годину није мањкао. Китили смо бадњак и целу кућу, и то је тако стајало до после 14. 01. Ником ништа мањкало није.

Е, ћеркица је летос кренула у вртић, па је сад видела јелку, слушала о деда мразу... Па пита и тражи... Наравно да је нисмо издвајали од друге деце из вртића, и уплатили смо јој за пакетић који ће добити тамо и сликаће се са деда мразом... Никакав проблем, аман. Мада ме мало нервира што јој сви претерано тупе о деда мразу, па ми дете постало оптерећено 0202_238 Само сам хтела да прочитам савет неког искуснијег и родитеља и православца по овом питању, баш из разлога да дете не збуним, не ускратим јој нешто и да не испаднем ултраправославка, како рече један господин, и фанатик и шта ти ја знам.

П.С. Не мећем мараму у Цркви ни себи на главу, па тако ни ћеркици.

Смотана сам да убацим фотографије да видите како изгледа делић моје божићне декорације од прошле године :-[

Otprilike tako smo muž i ja našu decu vaspitavali, u duhu Pravoslavlja, ali isto su dobivali i od deke mraza poklone, ponekad je kući bila i dekoraCIJa, ali suština je bila u veri.

Kako su rasli, tako smo ih poučavali, imamo četvero djece, i ništa im nije falilo, rano su počeli i postiti, niko ih nije terao, jednostavno vidili od nas. ne pada mi napamet da djeci zabranim nešto

što je tako nebitno kao deda mraz, ali sam im kako su rasli objasnila, da je naš sv.Nikolaj ida će

im sv. Nikolaj donjeti poklon, da će dobiti na Materice, Oce... i to su vrlo lako shvatili.

Ne osjete da su bili bilo gdje uskraćeni. Dvojica su več odrasli, već su na faksu, poste i Pričešćuju se, i poznaju smisao praznika i vere, i znaju odabrati šta je njihovo a šta nije.

Moje metode nisu prisila, nego dobri stari običaji nikli na temeljima Prave vere.

Подели на овим сајтовима

Ми смо одлучили од ове године, да пред Божић купимо јелку у саксији,окитимо,па онда да је засадимо у дворишту кад прође 14.јануар.

ај јавите ако вам успе, ко је још видео да се у зиму сади и прима дрво ...

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1324642017' post='547503]

Не знам,видећемо,ако буде баш неизводљиво,парохијанка нам је некада било директор градског зеленила у Београду,па ћу се консултовати са њом,како да сачувам дрво.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Ono sto sam ja htela reci ne odnosi se na vas, vec na one koji kazu da je jelka protestanska ili katolicka, pa je zato ne kite, a kite badnjak, mada je on paganski (dvostruki arsini i licemerje)

Кићење бадњака није пагански него је хришћански обичај, можда је некад и био пагански обичај али одавно више није. Кићење јелке у свету је Божићни обичај а не новогодишњи, тако да ми је тотално безвезе прослављати нову годину уз јелку, а да не помињем још и кокакола деда мраза. С друге стране, да имам децу сигурно бих направио компромис због њих.

И да тема,још немам појма да ли ћу и где славити нову годину, али у сваком случају, у недељу ујутру идем на литургију .

Подели на овим сајтовима

Stvar je u tome, draga sestro, da smo po predanju, ukoliko u predanje uračunamo i narodne pesme, u srednjem veku jeli i proju, a stvarno je tako da smo proju (španski, portugalski i brazilski proja se npr. zove broa) primili u 18. i 19. veku. Prvi koji su jeli proju bili su Indijanci..)) Glavni deo naše osnovne narodne kuhinje nastala je u zadnjih par vekova, jer iz Amerike primili smo proju, dakle kukuruz, te krompir, paradajiz, papriku, pasulj i tako dalje, sve ovo do par pre vekova nismo imali. Po ovome vidimo koliko smo se razvili, koliko promenili. Interesantno, zar ne..

I mali problem koji ja sada imam, ta nedomica, jeste da sve od naše osnovne narodne kulture mora da vuče neki predhrišćanski koren, kao da mi kao Hrišćani nismo bili sposobni nešto da stvaramo, nešto novo da stvorimo, nešto novo da primenimo, da budemo kreativni i ostalo. Nismo li pismo primili kao Hrišćani? Pa onda.. Pa pogledajmo našu muziku, jedino za guslu i možda za gajdu možemo da kažemo da ima predhrišćanski koren, sve ostalo, ama sve, primili smo kao Hrišćani. I kada je, dakle, tako sa našom kuhinjom, sa našom muzikom, sa našim društvenim i narodnima idealima i vrednostima, sa našoj pismenosti, naukom i tako dalje, zašto bi izuzetak bila naša narodna kultura? Ovim ali ne omalovažujem srpsku kulturu, naprotiv, ovo merilo važi za sve moderne i "kultivirane" narode i njihove kulture.

А гомила сујеверних обичаја? Разваљивање ограде при повратку са свадбе, бацање јабуке преко крова, цијепање кошуље, даће, узимање хране за покој душе, и гомила гомила

других сујеверних обичај, ваља се ово, не ваља се оно....све је то потекло још из предхришћанског периода.

Доста тога што није наше примили смо као и хришћани. Ако се нешто прими што није твоје од обичаја, док си хришћанин, не значи да је тај обичај хришћански. Ти њему можеш дати хришћански смисао, али то не брише чињеницу да тај обичај није постојао и раније. Задушнице и изношење хране на гробље су далеко прије хришћанства постојале, али у хришћанству им је дат нови смисао.

Обичаји настају под утицајем подневља, и начина живота у њему, хришћанство тим обичајима даје виши смисао, али само хришћанство не ствара народне обичаје.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1324642017' post='547503]

mi smo novogodisnju posadili usred zime, i cak je iznedrila vise generacija gugutki :D

2u5ulgg.jpg

2czwnx2.jpg

2zpli8g.jpg

2nghi1j.jpg

to su moji pilici kojima ne smeta ni muzika koja trese prozore na okolnim kucama, cute i trpe :lol:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

ne menjaj temu :lol:

jos nesto da ti kazem, treba znati sa biljkama citaj voleti, tada je sve moguce, moja mama je fanatik za biljke, eno verovo ili ne ispred kuce imam cvece ko u prolece, a u kuci orhideje koje cvetaju non-stop tokom cele godine- u pocetku mi je bilo malo neverovatno al sam se priviko :D

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

па ако мислиш на црквену, она му дође 1/14. септембра greengrin

има и ова ултраправославна "српска" 1/14. јануара, ал то му дође Обрезање по црквеном календару greengrin

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Па зар ми који сваки час славимо нешто, да игноришемо оно што слави већи део човечанства. :cheesy3:

Наша је традиција да се увек придружимо у слављу,била то кинеска,хиџретска,грегоријанска нова година,или смак света...шта год.. :D

Нека је са срећом,у здрављу и весељу свима :)

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...