brana Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Ovde mnogi pravoslavci stavljaju i adventni venac, dali ga i vi stavljate, ili samo jelkicu? dekorativno idu zajedno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Што се бадњака тиче, ми Срби имамо веровање да је од тог дрвета начињен и Крст на коме је Спаситељ Распет. Зато и ложимо бадњак да угрејемо Богомладенца Христа а потом целивамо и китимо Дрво на коме ће бити Распет Спаситељ. Све је лепо што је у Богу и што слави Бога. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Ovde mnogi pravoslavci stavljaju i adventni venac, dali ga i vi stavljate, ili samo jelkicu? dekorativno idu zajedno. Не знам шта је то адвенти венац,нити га стављам. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Ali je naše pagansko poreklo. Ми смо се паганског одрекли оног момента када смо примили Реч.Хвала Богу. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teresa Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Naravno da slavim Novu Godinu (31.12-01.01) Pa to je najlepsi praznik na svetu! A moram da naglasim da je Valentina u pravu, badnjak je paganski, a ne hriscanski. Obicaj unosenja badnjaka u kucu i paljenja istog, potice jos od starih slovena i Kelta (yule log), a pripadnici neopaganizma i vikana, i danas imaju taj obicaj. Treba se infromisati pre no sto kazes nesto i nije lepo svojatati tudje obicaje. Margareta је реаговао/ла на ово 1 "Humanity's first sin was faith; the first virtue was doubt." - Mike Huben Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Ali je naše pagansko poreklo. Паљење бадњака, и светковина око бадњака је паганско поријекло. Кад је христијанизовано, паљење ватре је добило символику ватре у пећини у којој је Христос рођен. Неки бадњак изједначују символом Христовог тијела, што је апсурдно наравно. Тако да стварно, и јелка као јелка не може бити лоша ако еј бадњак добар. Свему се може дати другачији смисао. Јефимија Крунић and И.стојковић је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Веруј брате да јесте а и данас нажалост има регрута који покушавају бадњаку да дају неко ненормално значење. Ево погледај http://forum.badnjak.com/ Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teresa Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Ko kaže da je badnjak pagansko poreklo? To je nauk iz 19. veka iz doba nacionalnog romantizma, kada se smatralo da svaki "kultivirani" narod mora da ima i jednu predhrišćansku kulturu i istoriju. Možda je spaljivanje badnjaka nastalo kao čist hrišćanski običaj, ovo ne znamo.. I Hrista su u Jerusalimu dočekali palmama, tj. granama od palme, a mi palme nemamo, ali imamo badnjak. I palimo badnjak na Badnji dan da bi dočekali Bogodetenče, ne da li bi ugrejali Bogodetenče? Ko kaze? Kaze istorija Kelta, koja nema nikakve veze sa "nacionalnim romantizmom", ako si jedan od onih koji misle da je slovenska istorija preradjena zbog zavera zapadnih sila (ovde prevrcem ocima), onda barem citaj o istoriji Kelta. Tu nema "zavera protiv nebeskog srpskog naroda" (opet prevrcem ocima) pa ces videti razne varijacije badnjaka i obicaja sa istim koji su mnooooooogo stariji od hriscanstva, a i Isusa licno. "Humanity's first sin was faith; the first virtue was doubt." - Mike Huben Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Ko kaže da je badnjak pagansko poreklo? To je nauk iz 19. veka iz doba nacionalnog romantizma, kada se smatralo da svaki "kultivirani" narod mora da ima i jednu predhrišćansku kulturu i istoriju. Možda je spaljivanje badnjaka nastalo kao čist hrišćanski običaj, ovo ne znamo.. I Hrista su u Jerusalimu dočekali palmama, tj. granama od palme, a mi palme nemamo, ali imamo badnjak. I palimo badnjak na Badnji dan da bi dočekali Bogodetenče, ne da li bi ugrejali Bogodetenče? Какве везе има Христов улазак у Јерусалим са Божићом? Зашто се пали баш храстовина? Кад има буква која је такођер у сличном биолошком стању? Паљење бадњака - Yule log је древни обичај паганских народа континенталне европе чиме је порслављано долазак зимског солистиција. Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Е, не сме човек ништа да пита Ево, нећу више да питам, него ћу да објасним како и шта ја радим, па ћу, ваљда, да будем схваћена. Одрасла сам уз јелку, деда мраза, пакетиће, мрсну храну, неодлазак у Цркву.... и тако то... И било ми супер. Лепе су то успомене. Мислила сам тако треба. Е онда сам порасла и сама почела да истражујем, размишљам, увиђам... И, Богу хвала, окренула се вери. Први пут у животу сам се причестила са својих 20 и нешто (сад ми је 31). И даље немам ништа против јелке и поклона. Ако неко воли шљокице, лампице, свећице, украсе :rstar: :bstar: iron maiden и poklon poklon poklon онда сам то ја. Ал` некако сам се преорјентисала на бадњак, па ми јелка не недостаје. Док смо се муж и ја забављали crvenilo :wub: још смо по мало и одлазили на неке журке 31.12. Ништа претерано и постили смо, наравно (и јесу нас сви питали што то, како то, одкуд то...). А онда је дошло дете, па и да смо хтели, нисмо могли. Тако да сам ја протекле три године ту ноћ са дететом код куће, испред ТВ-а, а он на послу. Сад сам пред порођајем, па је иста ситуација. Као што већ рекох, ћеркици јелка и деда мраз ништа посебно не би значили до ове године јер је била исувише мала, па је све једно да ли бисмо китили или не. Предходних година, од када сам у браку, су она и дете девера и јетрве од мене и мужа, баке и деке добијали поклоне на Материце, Свете Оце и Божић, а ћеркица у Цркви, на Светог Саву. Тако да јој пакетић за нову годину није мањкао. Китили смо бадњак и целу кућу, и то је тако стајало до после 14. 01. Ником ништа мањкало није. Е, ћеркица је летос кренула у вртић, па је сад видела јелку, слушала о деда мразу... Па пита и тражи... Наравно да је нисмо издвајали од друге деце из вртића, и уплатили смо јој за пакетић који ће добити тамо и сликаће се са деда мразом... Никакав проблем, аман. Мада ме мало нервира што јој сви претерано тупе о деда мразу, па ми дете постало оптерећено 0202_238 Само сам хтела да прочитам савет неког искуснијег и родитеља и православца по овом питању, баш из разлога да дете не збуним, не ускратим јој нешто и да не испаднем ултраправославка, како рече један господин, и фанатик и шта ти ја знам. П.С. Не мећем мараму у Цркви ни себи на главу, па тако ни ћеркици. Смотана сам да убацим фотографије да видите како изгледа делић моје божићне декорације од прошле године :-[ kirios1 је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Helena Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teresa Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Е, не сме човек ништа да пита Ево, нећу више да питам, него ћу да објасним како и шта ја радим, па ћу, ваљда, да будем схваћена. Одрасла сам уз јелку, деда мраза, пакетиће, мрсну храну, неодлазак у Цркву.... и тако то... И било ми супер. Лепе су то успомене. Мислила сам тако треба. Е онда сам порасла и сама почела да истражујем, размишљам, увиђам... И, Богу хвала, окренула се вери. Први пут у животу сам се причестила са својих 20 и нешто (сад ми је 31). И даље немам ништа против јелке и поклона. Ако неко воли шљокице, лампице, свећице, украсе :rstar: :bstar: iron maiden и poklon poklon poklon онда сам то ја. Ал` некако сам се преорјентисала на бадњак, па ми јелка не недостаје. Док смо се муж и ја забављали crvenilo :wub: још смо по мало и одлазили на неке журке 31.12. Ништа претерано и постили смо, наравно (и јесу нас сви питали што то, како то, одкуд то...). А онда је дошло дете, па и да смо хтели, нисмо могли. Тако да сам ја протекле три године ту ноћ са дететом код куће, испред ТВ-а, а он на послу. Сад сам пред порођајем, па је иста ситуација. Као што већ рекох, ћеркици јелка и деда мраз ништа посебно не би значили до ове године јер је била исувише мала, па је све једно да ли бисмо китили или не. Предходних година, од када сам у браку, су она и дете девера и јетрве од мене и мужа, баке и деке добијали поклоне на Материце, Свете Оце и Божић, а ћеркица у Цркви, на Светог Саву. Тако да јој пакетић за нову годину није мањкао. Китили смо бадњак и целу кућу, и то је тако стајало до после 14. 01. Ником ништа мањкало није. Е, ћеркица је летос кренула у вртић, па је сад видела јелку, слушала о деда мразу... Па пита и тражи... Наравно да је нисмо издвајали од друге деце из вртића, и уплатили смо јој за пакетић који ће добити тамо и сликаће се са деда мразом... Никакав проблем, аман. Мада ме мало нервира што јој сви претерано тупе о деда мразу, па ми дете постало оптерећено 0202_238 Само сам хтела да прочитам савет неког искуснијег и родитеља и православца по овом питању, баш из разлога да дете не збуним, не ускратим јој нешто и да не испаднем ултраправославка, како рече један господин, и фанатик и шта ти ја знам. П.С. Не мећем мараму у Цркви ни себи на главу, па тако ни ћеркици. Смотана сам да убацим фотографије да видите како изгледа делић моје божићне декорације :-[ Nadam se da ne mislite da sam vas napala, zato sto zaista nisam. Nova Godina je "izborni" praznik, moze se slaviti, a i ne mora. Nacin na koji vi vaspitavate svoje dete je opet samo vas, i niko nema prava da se mesa i kaze vam da li smete ili ne tako (dok god se dete ne maltretira naravno, ali to ovde nije slucaj). Ono sto sam ja htela reci ne odnosi se na vas, vec na one koji kazu da je jelka protestanska ili katolicka, pa je zato ne kite, a kite badnjak, mada je on paganski (dvostruki arsini i licemerje) nishizawa and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 2 "Humanity's first sin was faith; the first virtue was doubt." - Mike Huben Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Сестро драга,ево ја сам мајка троје деце,11,9 и 5 година. Окити детету јелку и држи своје прелепе верске обичаје,ништа нећеш погрешити,сигурна сам у то. Јефимија Крунић, Margareta, Ленка* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Nadam se da ne mislite da sam vas napala, zato sto zaista nisam. Nova Godina je "izborni" praznik, moze se slaviti, a i ne mora. Nacin na koji vi vaspitavate svoje dete je opet samo vas, i niko nema prava da se mesa i kaze vam da li smete ili ne tako (dok god se dete ne maltretira naravno, ali to ovde nije slucaj). Ono sto sam ja htela reci ne odnosi se na vas, vec na one koji kazu da je jelka protestanska ili katolicka, pa je zato ne kite, a kite badnjak, mada je on paganski (dvostruki arsini i licemerje) Ма не, систер, не се узбуђавајте Ово ја одговарам на неке постове од синоћ. Све је у реду. Само сам у међувремену упала у вашу конверзацију. Teresa је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Hm, sada smo stigli kod Kelta i paganskih Germana i Skandinavaca.. Imaju li Badnjak isto zapadni i istočni Sloveni, Rusi, Poljaci, Česi, Slovaci i drugi? Na vikipediji piše da od svih slovenskih naroda imaju jedino Srbi, Bugari (kod njih se zove Budnik) i Hrvati, zašto mi imamo a ostali nemaju? Oni su zaboravili jer ih je Crkva ugnjetavala, a mi smo se sećali, mi, koji smo bukvalno u svakom kokošaru imali po najmanje jedan manastir.. Jer jedna razlika između nas i njih da smo mi imali male manastire i crkve, ali zato smo ih svuda imali, širom zemlje i naroda, dokle su oni imali velike manastire i crkve, ali od svega samo par pojedinih. Nije li logičnije da su oni zadržali a mi zaboravili? Ali iskreno ne znam, samo znam da je Badnjak danas u nas čist hrišćanski običaj, i kao takav treba i da se čuva. Наравно да треба да се чува и негује тај прелеп наш обичај. Једино што је важно је то, да не гледамо једни другима у прозоре шта је ко окитио и зашто није ово друго. То умара,умара,умара. Teresa је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука