DYNABLASTER Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 vidim da neki ne razumeju sta znaci rec slavljenje, a znaci ustvari, jednostavno i prosto, radovanje Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Treba da placemo jer ce biti gora godina od predhodne. :'( Pantera је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Ви сте нешто увелико пожурили, има још да се начекамо до нове године, има још до Божића, па онда тек Нова година. Ми обично календарски и службено кад је 31.12. смо кући, јелку окитимо само због дјеце, кад су била мала, да не испаднемо амиши или ко зна шта, сад и то опуштамо, дјеца расту, кад су мала, окитимо их бомбоњерама у боји, и от јје најлепше гледати како черупају , сваки дан је све више празних листића, а онда полако починју и постити, постове, и сазнање да су те бомбоњерице мрсне, и да желе као и остали укућани да посте, ништа на силу. кад смаи полако схвате. иначе, тих дана се наш пост заоштрава и никакве журке ми не преферирамо, нити са колегама и колегиама са посла идем на журку, сви одавно знају д аја тада не мрсим и не идем никамо. и сви то поштују, мада је рим.кат. средина. Pantera је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Наравно да китимо јелку - баш смо за овај викенд планирали ту акцију... Клинци се сваке године одушеве, и тај породични ритуал им много значи. Онда обично полепимо и балоне по плафону, па пустимо музику и сви заједно ђускамо... И не видим ама баш ништа лоше у слављењу Нове Године, нити видим зашто бих своју децу лишавао било које прилике која може да им донесе радост. С друге стране, препотенцирање неслављења Нове Године у сврху истицања своје ултраправославности ми је на листи највећих тријумфа форме над суштином у Православљу одмах иза стављања марама малој деци у цркви... Нишизава све лепо објаснио ! Ми смо јелку и дневну собу већ окитили, то је деци била огромна радост и узбуђење, а и жељно чекају да виде Деда мраза и да им донесе поклоне ! Margareta је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Ми са нашим дететом ђускамо и певамо сваког дана. Није нам потребан посебан повод. 319.gif girl_jumping Музика, играчке, балони... су нам у кући од кад се она родила. А, Богу хвала, има нас доста, па нам је у кући увек живо и љубав и радост јој никако не мањка. Тако је у свакој кући где су деца вољена и жељена. И ми сваки дан певамо,пуштамо музику,играмо, играмо се играчкама,балонима. Радости не мањка. Али свакако не желим да им ускратим то задовољство и осећај да је нова година посебан догађај (док су мали, док им то итекако значи и у њиховим главама представља велику ствар), желим да се радују као и већина деце, да уживају у том ишчекивању и коначно сусрету са Деда мразом и пакетићима. Не желим да им "рушим снешка", а свакако ће кад мало одрасту схватити да Деда мраз не постоји, али мислим да им то неће представљати смак света. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Свако би требало да свој став не намеће другоме, како по било ком питању тако и по овом. А ево и додатног питања: како оним људима (а подсетићу да су сви људи створени по Божијем обличју) који прослављају дочек Нове године 31.12., сведочи Христа наше повлачење у своје тихе и мирне луке? Колико би хришћанство уопште било сведочено људима, да је на пр. Свети апостол Павле чекао да људи дођу код њега у Тарзу? Интересантно је каквом сигурношћу пишу људи који имају децу узраста недовољног да би исказали своју вољу око овог питања. Још ће бити интересантније "чути" те исте људе, за коју годину, ако Бог Да, када деца буду стасала у младиће и девојке. Надаље, нико ми никад од друштва окупљеног 31.12. увече није поставио питање зашто постим и 31.12., а ако је 01.јануар субота или Недеља, зашто мало пре поноћи престајем са конзумирањем хране или пића. Али зато је у међувремену неколико пријатеља пришло Христу, па ето, сад нам је лакше кад спремамо трпезу. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 23, 2011 Гости Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 jel' kiti neko i jelku, ili samo badnjak? Ми китимо и једно и друго. Ћерка је већ окитила јелку, бадњак ћемо када дође време за то. И.стојковић and Anti Palma Crew је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Наравно да китимо јелку - баш смо за овај викенд планирали ту акцију... Клинци се сваке године одушеве, и тај породични ритуал им много значи. Онда обично полепимо и балоне по плафону, па пустимо музику и сви заједно ђускамо... И не видим ама баш ништа лоше у слављењу Нове Године, нити видим зашто бих своју децу лишавао било које прилике која може да им донесе радост. С друге стране, препотенцирање неслављења Нове Године у сврху истицања своје ултраправославности ми је на листи највећих тријумфа форме над суштином у Православљу одмах иза стављања марама малој деци у цркви... Слажем се, али заиста мало људи знам који тако чине из поменутог разлога. Моји су се упокојили, ја и женче (од прошле године-својевољно! и ћерчица) постимо ево 10 година цео пост јер нам тако баш лепо и одговара, и не доживљавамо тај дан другачије. Сами смо у кући, на периферији, нема близу бучних комшија... Ћерка кад је, пре четири-пет година видела јелку у вртићу одушевила се, питала откуд то. Ја јој лепо објаснио да је јелка божићно дрво скоро свих хришћана, како православних (руса, грка...), тако и католика и осталих (као наш пријатељ Тибор-мађар, и Давор-хрват), и да их сви ките уочи њиховог Божића, који је негде 25.12. а негде 7.1. А бадњак је наш, српски локализам (добро, нисам јој објашњавао баш оваквом терминологијом), па је деци то постало занимљиво како ето ми имамо нешто посебно, своје. И никад није тражила да китимо јелку, ето, тако је порасла, нормално је и њој и браћи и да ките бадњак, али и да њен рођак кити јелку, па му и помогне око кићења кад дође код њега. Све нормално, опуштено... Наравно да бих волео да некад за Божић посетим ове пријатеље који славе 25, нисам роб датума, али волим да испоштујем ово у чему сам. Но, о тим стварима има ко паметнији да мисли, ја сам ту где јесам, и не размишљам о оном што није, већ што јесте. Лепо нам је овако, а ако буде другачије, и послушамо Миланковића (који ми, је, узгред, потпуно на линији Првог В.С. да највећи експерти у области небеске механике-а то је била Александрија у то време, одреде Пасху, па и рачунање времена, равнодневнице...), може бити и лепше, саборније чак и унутар самог нашег народа (част зилотима), без неког дуализма и натезања... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Ја ћу по старом добром обичају са својом "бабом " под јорган планину па докле издржимо , нормално са гледањем ТВ програма од РТС-а па све до неког кабловског ТВ програма . Знам да ће "деда Гаги " 31.12 да се пресвуче у Деда мраза и унуцима однети поклоне уз обичајене пошалице за клинце и песмице у стилу " деда мразе не скрећи са стазе ..." итд Милан Меденица :) and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 2 ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Све су то лепе ствари и деца се радују.Ми смо одлучили од ове године, да пред Божић купимо јелку у саксији,окитимо,па онда да је засадимо у дворишту кад прође 14.јануар.Иначе сваке године китимо јелку пред Божић и наравно,уносимо Бадњак,имамо положаоника и све остало као и сви.Деца се томе радују и воле.Нажалост,још увек се ми хришћани бавимо оваквим питањима,тј.да ли треба или не треба.То су тако ситнице наспрам битних унутарњих тежња и борби које водимо. anajrim је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Наравно да китимо јелку - баш смо за овај викенд планирали ту акцију... Клинци се сваке године одушеве, и тај породични ритуал им много значи. Онда обично полепимо и балоне по плафону, па пустимо музику и сви заједно ђускамо... И не видим ама баш ништа лоше у слављењу Нове Године, нити видим зашто бих своју децу лишавао било које прилике која може да им донесе радост. С друге стране, препотенцирање неслављења Нове Године у сврху истицања своје ултраправославности ми је на листи највећих тријумфа форме над суштином у Православљу одмах иза стављања марама малој деци у цркви... facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Наравно да китимо јелку - баш смо за овај викенд планирали ту акцију... Клинци се сваке године одушеве, и тај породични ритуал им много значи. Онда обично полепимо и балоне по плафону, па пустимо музику и сви заједно ђускамо... И не видим ама баш ништа лоше у слављењу Нове Године, нити видим зашто бих своју децу лишавао било које прилике која може да им донесе радост. С друге стране, препотенцирање неслављења Нове Године у сврху истицања своје ултраправославности ми је на листи највећих тријумфа форме над суштином у Православљу одмах иза стављања марама малој деци у цркви... Помаже Бог, Нико и не каже да је лоше што ви славите, само смо се јавили и ми тј. ја која не славим, и не проналазим у томе датуму нити "д" од слављења. Ни ја децу нисам лишавала тотема тј. јелке док су били мали, а касније сам им објаснила да то није наше, нити има било какве везе са хришћанством, да је наш бадњак. Није то ултраправославност нити искључивост него једноставан начин живота неких људи, који не желе туђе,а јелка је управо израсла на протестантским корјенима. то нису моји корјени. Моји преци су одлазили по Бадњак, тек задњих децеинја прошлог века, су почели са јелкама, али треба дјеци рећи истину, наравно кад је могу схватити. Форма над суштином? Ја ту не видим суштине, али је видим у надолазећем празнику Материца, кад ће ме дјеца изјутра по старом Православном обичају везати, и морам се некако искупити, а јелкица ће мало да и сачека, нека још израсте, ако већ мора. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Само полако.Ако кажемо да је јелка израсла на протенстанским коренима онда је то већ нека врста осуде и ограђивања од других људи. А шта ћемо да кажемо за порекло бадњака? Паганско порекло,христијанизовано?Да. Може ли и онда јелка протенстанска да се оправослави? DYNABLASTER and Teresa је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Ево једна лепа руска прича о јелки: Света ноћ се спустила на земљу, доносећи неизмерну радост људима. У Витлејему, у пећини, родио се Спаситељ света. Пастири су се радовали певајући са анђелима. Али, нису се само људи радовали, већ и животиње, па чак и биљке. Дрвеће и пољско цвеће, које је расло испред пећине, прослављало је долазак Спаситеља на свет. Лишће на дрвећу је радосно шуштало у знак захвалности за чудо које се збило. Сви су желели да Га виде и да Му се поклоне. Жбуње је пружало гране, а цветови су подизали своје главице желећи да завире у унутрашњост пећине, која је сад постала чудесни храм. Најсрећнија су била три дрвета која су се налазила баш испред пећине, одакле су се добро виделе јасле где је лежао Богомладенац Христос, окружен анђелима. Та три дрвета била су: висока згодна палма, прекрасна миришљава маслина и скромна зелена јелка. Сва три дрвета су шуморила обасјана радошћу, а како је те јединствене ноћи све било другачије него обично, одједном су се чуле речи: - Хајде да се и ми поклонимо Божанском Младенцу и дамо му наше дарове – рекла је палма маслини. - Поведите и мене са собом! – бојажљиво је прошапутала скромна јелка. - Како уопште можеш и да помислиш да идеш са нама! – рекла је палма презриво гледајући сироту јелкицу. - И какве дарове ти можеш да поклониш Божанском Младенцу? – додала је охоло маслина. – Шта ти имаш? Само бодљикаве игле и лепљиву смолу! Сирота јелка је заћутала и смерно се уклонила, немајући храбрости да уђе у пећину која је била обасјана небеском светлошћу. Разговор дрвећа је чуо анђео и видео како су се палма и маслина понеле према својој другарици. Видео је и јелкину скромност, смерност и тугу. Би му жао јелке. По својој анђеоској доброти, реши да јој помогне. Прекрасна палма се нагну над Младенца, спусти испред Њега најлепши лист из своје крошње и рече: - Нека Те овај лист штити од јарког сунца, кад су врући дани. Маслина је савила своје гране, а из њених плодова је почело капати миришљаво уље, тако да се сва пећина напунила угодним мирисом. Тужна, али без зависти, гледала је јелка овај необичан призор. - Оне су у праву – мислила је – не могу ја да се поредим са њима! Тако сам јадна, ружна, неугледно обучена и нисам достојна да будем у близини Божанског Младенца! Анђео чу њене мисли, па рече: - Скромна, мила јелко, узвисићу те и украсити. И анђео погледа у небо обасуто сјајним звездама. Даде знак и звездице се, једна за другом, скотрљаше на земљу, право на зелене гране јелке. Убрзо је јелка сијала блиставим искрицама звездане светлости. Када се Богомладенац пробудио, угодни мирис у пећини и богата палмина лепеза нису привукли Његову пажњу. Он је гледао у светлуцаву јелку. Насмејао се и пружио јој је ручице. Јелка се обрадовала, али се није правила важна, него се трудила да својим сјајем обасја и маслину и палму, које су стајале у сенци. На њихово зло је узвратила добротом, зато јој Анђео и рече: - Ти си заиста добро дрвце, драга јелко, зато ћеш бити награђена. Сваке године у ово време, бићеш украшена најсјајнијим искрицама. Деца ће се радовати и веселити гледајући у тебе. Ти ћеш, скромна зелена јелко, постати симбол веселог Божићног празника. Е. Ивановскаја Превела са руског Ирина Бањац – Жданова anajrim and Margareta је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Само полако.Ако кажемо да је јелка израсла на протенстанским коренима онда је то већ нека врста осуде и ограђивања од других људи. А шта ћемо да кажемо за порекло бадњака? Паганско порекло,христијанизовано?Да. Може ли и онда јелка протенстанска да се оправослави? Ali je naše pagansko poreklo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука