Jump to content

Isus Hristos je postojao

Препоручена порука

Не видим ниједан разлог доказивања да ли је постојао Исус Христос, јер они који верују, њима је то потпуно излишно, а они који не верују, ни да руком Господа данас дотакну, неће поверовати.

Lepo receno samo jedna mala ispravka, mi koji ne verujemo verovacemo u postojanje ali ne u kompletan lik i delo opisano u bibliji.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 421
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ја се наравно нисам бавио тим темама, него кажем онолико колико сам упознат. Можда је боље речено да је у питању општеприхваћено научно мишљење да је Исус из Назарета постојао. Знам да је такво мишљење поткрепљено посредним доказима. Исто толико ми је познато да не постоје докази да он није постојао, и да се то није доводило у питање до последњег века. И сасвим је добро образложено зашто постоји тако мало историјских доказа о догађајима описаним у Новом Завету.

У науци и постоје само општеприхваћена научна мишљења, а не истина, и нешто што је тачно. У ствари јако мало ствари се узима као научна истина, и то су у питању само неке апстракције које не постоје у стварном свету, и које нам помажу да опишемо стварни свет.

Њутнова теорија гравитације је била прихваћена као општештеприхваћено научно мишљење до појаве Ајнштајнове теорије, која је сада општеприхваћена, до појаве нове теорије, ...

Religiozni svet često koristi konstrukcije kao što su naučno mišljenje, ozbiljni naučnici, vole da pričaju globalno o nauci - nauka ovako, nauka onako itd. Pa kako u nauci ništa nije potpuno tačno i kao primer daju kako smo npr. imali 4 elementa - vatra, voda, zemlja i vazduh a sada ih imamo >100 (O, C, Au, Hg, Zn...), pa kako i naučnici veruju da je nešto tačno. Pa onda postave pitanje u fazonu A šta je istina? i sve to samo da pokažu kako je to sve nešto mambo-džambo. Krajnje zanimljivo. :)

Ne bih rekao da je opšteprihvaćeno naučno mišljenje, pre bi bilo opšteprihvaćeno mišljenje. Moja poenta je da kada bi malo ispitao temu, shvatio bi da i nije baš tako potkrepljena dokazima kao što se veruje da jeste. Mogao bih da ti navedem imena 25 istoričara i drugih veoma značajnih ljudi koji su živeli tada i tuda i nisu ništa zapisali. Samo da kažem Plutarh i Seneka - previše.

Da ne vadim druge argumente iz torbe.

P.S. Teorija relativnosti ne anulira Njutnovu teoriju, ona je više njena dopuna koja važi za ogromne brzine.

Подели на овим сајтовима

Stvarno je bezvezna tema, ateisti su isprovocirani pravi vernici zgrozeni........sto je ne zatvorite jednostavno?

Teorija relativnosti ne anulira Njutnovu teoriju, ona je više njena dopuna koja važi za ogromne brzine.

malo je nezgodno to shvatiti usled nedostatka edukacije na polju naucnog metoda i nauke generalno. Kakvo nam je skolovanje nije ni cudno sto to ne razumeju.

Ne samo st ovazi za ogromne brze vec nadopunjuje jer objasnjava detaljnije gravitaciju i njen siri uticaj i odnos sa tom ravni prostorvreme.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Св. апостол Лука (ученик Апостола, Апостола Павла и Дванаесторице), подвлачи Теофилу (коме упућује еванђеоску посланицу) да се добро распитао о свему од првих очевидаца. Родослов је преписао и уметнуо у Еванђеље. О родослову, један од Апостола се распитао међу назарећанима у Назарету, а други у Јерусалиму добивши родослов од Пресвете Богородице која је време проводила у кући Јована Богослова у Јерусалиму. Том приликом је Св. Лука, по светом предању (а св. предање је живо црквено сећање или успомена која се чува у цркви и преноси усмено), иконописао и прву икону Блажене Дјевице Марије са Богомладенцем у наручју. То исто је иконописао и у еванђељу, речју и словом.
Да ли је то исто оно псевдо-предање које каже да се тако Богородица некако телепортовала на Свету Гору и рекла да се ту оснује нееванђеоска, противканонска, антиеклисијална монашка република у коју је забрањено женама крочити?!?

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Да ли је то исто оно псевдо-предање које каже да се тако Богородица некако телепортовала на Свету Гору и рекла да се ту оснује нееванђеоска, противканонска, антиеклисијална монашка република у коју је забрањено женама крочити?!?

тешке речи брате ...

а што мислиш да је света гора "нееванђеоска, противканонска, антиеклисијална монашка република"?

и где је то "забрањено", пошто је евидентно да су жене ходале, па и живеле током разних ратова на тим просторима, поготово током другог светског?

Подели на овим сајтовима

Zanimljivo je toliko pozivanje na autoritet ozbiljnih naučnika.

Logička greška zvana argument autoriteta.

То позивање на ауторитет је стога што у данашње време опште доступности информација, многи су умислили да све знају и у све се разумеју зато што су прочитали пар чланака и погледали пар филмова. И такви се нађу да оспоравају и омаловажавају радове људи који су се читав свој живот посветили проучавању неких тема, од чега су зарађивали за живот и јели свој хлеб

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1324642285' post='547512]

тешке речи брате ...

а што мислиш да је света гора "нееванђеоска, противканонска, антиеклисијална монашка република"?

и где је то "забрањено", пошто је евидентно да су жене ходале, па и живеле током разних ратова на тим просторима, поготово током другог светског?Авато. Плус једна таква република је проблематична са тачке гледишта православне екслисиологије, мислим да је очигледно...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

То позивање на ауторитет је стога што у данашње време опште доступности информација, многи су умислили да све знају и у све се разумеју зато што су прочитали пар чланака и погледали пар филмова. И такви се нађу да оспоравају и омаловажавају радове људи који су се читав свој живот посветили проучавању неких тема, од чега су зарађивали за живот и јели свој хлеб

Ili drugim rečima - šta ti ima da misliš kad taj i taj misli ovo a on je diplomirano to i to, dakle...

I to obavezno govore oni koji nisu ni pročitali, ni ispitali, ni promislili ni o čemu i očekuju isti stepen potčinjavanja od ostatka sveta.

Ne zanima me ničija diploma, već me zanima dokaz, prezentovan dokaz, prezentovan rad, demonstrirana logika u argumentaciji. Pričajmo o tome, ne o njegovoj diplomi i tome da on obavezno mora biti u pravu. Na prethodnoj strani sam lepo odgovorio na svaku tezu koju je taj naučnik izneo u svom naučnom radu. Ajde da vidimo jedan od miliona više nego ubedljivih radova ozbiljnih naučnika čije tvrdnje niko ne sme da se usudi da opovrgne.

P.S. Ljudi koji ne prihvataju evoluciju nemaju nikakvo pravo da se pozivaju na ozbiljne naučnike nikada u svom životu jer je to licemerje.

Подели на овим сајтовима

Ne bih rekao da je opšteprihvaćeno naučno mišljenje, pre bi bilo opšteprihvaćeno mišljenje. Moja poenta je da kada bi malo ispitao temu, shvatio bi da i nije baš tako potkrepljena dokazima kao što se veruje da jeste. Mogao bih da ti navedem imena 25 istoričara i drugih veoma značajnih ljudi koji su živeli tada i tuda i nisu ništa zapisali. Samo da kažem Plutarh i Seneka - previše.

Па наравно да тај човек није био интересантан историчарима. Он је био на челу од тринаест до стотину људи, који су га пратили. И то су били потпуно незнатни људи. За хроничаре римске империје (у којој је живео огроман број људи) у то време је то био потпуно безначајан покрет да би било шта од тога забележили. Вероватно им нико о томе није ни причао. Касније, када су гласине о хришћанском покрету стигле до цивилизованог света, они су сматрали хришћане дивљацима и канибалима. Нису постојали етнолози, истраживачи, новинари, који би одлазили у мале заједнице и проучавале их, да би о томе извештавали културан и цивилизован свет. А и да су постојали, вероватно би нашли интересантније приче да разоноде елиту.

Зато сам и рекао да је потпуно размљиво зашто су такви какви су докази о животу Исуса, који се налазе у писаним документима.

Подели на овим сајтовима

I nemoj više da mi pišeš "ko si bre ti da misliš to kad...". Ikada.

Подели на овим сајтовима

Па наравно да тај човек није био интересантан историчарима. Он је био на челу од тринаест до стотину људи, који су га пратили. И то су били потпуно незнатни људи. За хроничаре римске империје (у којој је живео огроман број људи) у то време је то био потпуно безначајан покрет да би било шта од тога забележили. Вероватно им нико о томе није ни причао. Касније, када су гласине о хришћанском покрету стигле до цивилизованог света, они су сматрали хришћане дивљацима и канибалима. Нису постојали етнолози, истраживачи, новинари, који би одлазили у мале заједнице и проучавале их, да би о томе извештавали културан и цивилизован свет. А и да су постојали, вероватно би нашли интересантније приче да разоноде елиту.

Зато сам и рекао да је потпуно размљиво зашто су такви какви су докази о животу Исуса, који се налазе у писаним документима.

Da, pokret koji je bio toliko beznačajan da su ga institucionalizovali 300 godina kasnije.

Pa su onda krenuli da istrebljuju one koji nisu Hrišćani. U ime Boga, naravno.

Okej, Đorđe, u kom pisanom dokumentu se nalazi dokaz o životu Isusa?

Ja se ubih tražeći 2 godine i do sada - ništa!

Ljudi misle da zapravo postoje gomile i gomile neoborivih zapisa i čega već ali to apsolutno nije istina. Svako ko malo zagrebe, shvatiće to. Naravno, izvan Novog zaveta, jer on nije validan dokaz.

Подели на овим сајтовима

Lepo receno samo jedna mala ispravka, mi koji ne verujemo verovacemo u postojanje ali ne u kompletan lik i delo opisano u bibliji.

Потпуно се слажем да свако треба да има свој избор у животу на основу кога формира ставове по конкретним питањима. Поштујући свој став, очигледан, из претходне реченице, одавно сам написао своје мишљење да су ми потпуно нејасни разлози који за циљ имају убеђивање другог да сопствени став промени , по основу цитирања, аргументовања и сл., посебно кад се ради о темама искључиво верског карактера. Сублимирајући разне одговоре, стекао сам ново искуство које се зове, "уби досаду куцкајући по тастатури, са повременим претраживањем по интернету". Што је опет добро, јер сам дошао и до закључка, да нити ће неверујући или иноверни променити свој став, јер им то и није циљ, нити ће верујући остати с Христом у срцу, јер коме се гнев запати, гордост њиме овлада, тако да ни сам немам потребу да нашироко "дискутујем" по овим темама на овакав виртуелни начин.

Тако, да потписујем пост, који си поставио, неколико минута после овог који цитирам.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Naravno, izvan Novog zaveta, jer on nije validan dokaz.
Претпостављам да ни списи апостолских отаца који су изван Новог Завета нису валидан доказ, баш као што фосили и генетски докази нису валидан доказ у корист ТЕ, је ли? Знаш ли шта је твој проблем? Cognitive bias, али мукица, ти тога можда ниси ни свестан. Са својим незнањем мислиш да си „попио сву памет света”, а ниси ни загребао науку...

Подели на овим сајтовима

Da, pokret koji je bio toliko beznačajan da su ga institucionalizovali 300 godina kasnije.

Pa su onda krenuli da istrebljuju one koji nisu Hrišćani. U ime Boga, naravno.

Okej, Đorđe, u kom pisanom dokumentu se nalazi dokaz o životu Isusa?

Ja se ubih tražeći 2 godine i do sada - ništa!

Ljudi misle da zapravo postoje gomile i gomile neoborivih zapisa i čega već ali to apsolutno nije istina. Svako ko malo zagrebe, shvatiće to. Naravno, izvan Novog zaveta, jer on nije validan dokaz.

Дај ти мени писани доказ да је твој чукундеда постојао. Као што је сасвим логично да нема доказа за постојање твог чукундеде, тако је логично да нема доказа ни за постојање једног дрводеље који је пре 2000 година почео да учи људе неким стварима.

Да ли то што не можеш да ми даш писани доказ то значи да твој чукундеда није постојао? Као што си ти доказ за постојање твог чукундеде. Тако смо и ми доказ за постојање Исуса. Ти ћеш ово оспорити, јер то није исто. Није исто у материјалном свету, ал је исто у духовном.

Постојање писаних доказа о хришћанима (чак и од људи који нису били хришћани), сачувани списи његових ученика, и апостолских ученика су валидни писани докази о постојању Исуса. Нико од њих није имао никакве користи да лаже, већ су због тога што су причали тешко страдали, и били мучени. Реци ти мени зашто би они лагали? Тада нису имали никаквих привилегија, него су своје учење потписивали мучеништвом и смрћу. А то нису били никакви фанатици, нити екстремисти, авантуристи, него мирни, породични људи.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...