Лазар Нешић Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 On 8. 1. 2016. at 22:20, RYLAH рече Колико је ово истакнуто чест проблем? Dobro pitanje, ali bolje da ne pričam o tome. Morao bih samo krajnje subjektivno i verovatno nemudro i preterano, što bi rekla Dijana Pa evo, malo ispovesti (iako to generalno ne volim na forumima). Lično me je jako pogodio "izlazak" iz Crkve jednog prijatelja geja (desilo se to ima već godina-dve). Posebno što je glavnu ulogu u tome imala "zajednica" u koju je on odlazio na bogosluženja. Pride, zajednica vrlo obrazovanih i liturgijskih (sve ono evharistija-ljubav-ličnost, itd.) hrišćana. Zajednica koja ga je oberučke prihvatila na početku, a zatim (u sablazni od njegovih padova) i bukvalno odbacila i najurila. Znam da to tako ide i da su to opštepoznati mehanizmi grupe, ali opet ... Možda zato i nemam baš objektivan uvid u pravo stanje, možda i preterujem kada kažem da u Crkvi nema mesta za takve i slične ljude. DankaM, GeniusAtWork, Плутон and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 On 8. 1. 2016. at 22:27, Дијана. рече Baš imamo i teme da crkva pravi iskorak prema npr. prostitutkama, alkoholičarima, ako si na to mislio. Crkva baš treba da prigrli one koje društvo marginalizuje. Čovjek da bi se moralno preporodio, da bi to poželio, treba da osjeti prihvatanje i podršku. Evo jedne crtice na ovu temu. Razgovaraju pijanac i svestenik, te ce pijanac posle kritike svestenika reci> Oce, ja imam jedno malo zrno vere, da ce kada bude Hristos ponovo dosao, reci> Hodite i vi moja mala braco, koji ste citavog zivota svog mislili da ste nedostojni Carstva Nebeskog. I takav po milosti Njegovoj ce svojom desnicom prigrliti i nas. Драшко, Paradoksologija and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 On 8. 1. 2016. at 22:27, Дијана. рече Baš imamo i teme da crkva pravi iskorak prema recimo prostitutkama, alkoholičarima, ako si na to mislio, evo npr. https://www.pouke.org/forum/topic/16635-%D0%B4%D0%BE%D1%92%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%98%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B5-%D1%83%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B8-%D0%BE/. Crkva baš treba da prigrli one koje društvo marginalizuje. Čovjek da bi se moralno preporodio, da bi to poželio, treba da osjeti prihvatanje i podršku. А има ли искорака, али реалних мисионарских искорака према одбаченим друштвеним групама да је теби познато? Не мора да буде ко ономад што су радили +Атанасије и +Амфилохије када су ишли у наркоманске јазбине, ал некаквих реалних искорака? (Ово питам са оградом да нисам прочитао ову тему, али ишчитаћу је обавезно, баш ме ова тема интересује) александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 On 8. 1. 2016. at 22:30, Volim_Sina_Bozjeg рече Hodite i vi moja mala braco, koji ste citavog zivota svog mislili da ste nedostojni Carstva Nebeskog Da, carinik i farisej, vječito... "Pun je ad gordih djevstvenika" (moralnih čistunaca, onih koji ispunjavaju zakon). александар живаљев and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 On 8. 1. 2016. at 22:34, RYLAH рече А има ли искорака, али реалних мисионарских искорака према одбаченим друштвеним групама да је теби познато? Не мора да буде ко ономад што су радили +Атанасије и +Амфилохије када су ишли у наркоманске јазбине, ал некаквих реалних искорака? (Ово питам са оградом да нисам прочитао ову тему, али ишчитаћу је обавезно, баш ме ова тема интересује) Iz prve ruke - nema! Iskreno, ima samoizolacije dodatne na izolaciju i ima cutanja... Iako ima nas i koji nismo ni narkomani ni homoseksualci ali pripadamo nekoj jelte diskriminisanoj manjini... U se i u svoje kljuse. Nema iskoraka ni prema psihickim bolestima, ni prema bilo cemu sto nije normalna drustveno pozeljna srecna drustvena uloga. Nazalost. Иван ♪♫, RYLAH and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 On 8. 1. 2016. at 22:34, RYLAH рече А има ли искорака, али реалних мисионарских искорака према одбаченим друштвеним групама да је теби познато? Не мора да буде ко ономад што су радили +Атанасије и +Амфилохије када су ишли у наркоманске јазбине, ал некаквих реалних искорака? (Ово питам са оградом да нисам прочитао ову тему, али ишчитаћу је обавезно, баш ме ова тема интересује) Ta tema je kompilacija takvih mini-tema, sve što sam našla u tom fazonu je tu, pa recimo slično o zanemarivanju djece, te pričice feljtoni zajedno... Konkretno sjećam se da ima priča o ruskom svešteniku koji je radio sa prostitutkama. Ovde kod nas misija u tom smislu bi obuhvatala Zemlju živih i slične terapijske zajednice, znači, hvala Bogu ima toga, ali moglo bi to još mnogo, mnogo bolje. Recimo samo da srpska crkva sad ne vodi brigu o napuštenoj djeci, tto nikad bilo nije... (osim Petke Izvorske/Paraćinske). To je sve ono gdje se oduvijek misija crkve preplitala sa socijalnom zaštitom/socijalnim radom (briga o potrebitima i odbačenima). Imamo ponešto ovde https://www.pouke.org/forum/topic/25480-%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%88%D1%99%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82/ Pa recimo ovo https://www.pouke.org/forum/topic/30622-%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%85-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0-%D1%83-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC%D1%83-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%BC-%D0%B6%D0%B5%D1%99%D0%B5-%D0%B8/ Лазар Нешић, ИгорМ and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 On 8. 1. 2016. at 22:36, Јелена011 рече Iz prve ruke - nema! Iskreno, ima samoizolacije dodatne na izolaciju i ima cutanja... Iako ima nas i koji nismo ni narkomani ni homoseksualci ali pripadamo nekoj jelte diskriminisanoj manjini... U se i u svoje kljuse. Nema iskoraka ni prema psihickim bolestima, ni prema bilo cemu sto nije normalna drustveno pozeljna srecna drustvena uloga. Nazalost. Svi smo mi crkva, ne samo klir i to, pa ta osuda ili zasluga za bilo koji trud spada na sve nas... To je samo društvena izolacija koja se preslikava i na podskup crkvene zajednice. Evo teme o tome koliko smo srpemni da prigrlimo te odbačene, drugačije, otpadnike, grešnike... koliko smo otvorenog srca i uma da budemo zajednica... https://www.pouke.org/forum/topic/27441-%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BC%D0%B0/ ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 On 8. 1. 2016. at 22:38, Дијана. рече ali moglo bi to još mnogo, mnogo bolje. Ajd da kažem i ovo: bilo je to pre 5-6 godina na PBF-u. Došao je predlog od jednog ultra eminentnog stranog teološkog fakulteta da daju nekoliko stipendija našim studentima za postdiplomske kod njih. Bilo je mesta za patrologiju, liturgiku, itd; te jedno mesto za MISIOLOGIJU (oni imaju tamo čitav fax samo za to!). I prijavili se ljudi. Otišli patrolozi, otišli liturgičari ... samo nije bilo podrške za ovog što se pirjavio na misiologiju. Koliko bi se samo moglo uradti posle sa tim stečenim znanjima. Šteta! ИгорМ, Justin Waters, Volim_Sina_Bozjeg and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 On 8. 1. 2016. at 22:46, Дијана. рече Svi smo mi crkva, ne samo klir i to, pa ta osuda ili zasluga za bilo koji trud spada na sve nas... To je samo društvena izolacija koja se preslikava i na podskup crkvene zajednice. Odoh da odnesem tetki lek Recicu fino, drustvena izolacija ne boli toliko kad dodje od drustva, ali boli previse kad dodje od nekog sa kojim bi trebalo da si duhovno blizak i sa kojim se iz iste case pricescujes. Jer sva onda prica o Bogu, podvigu, molitvi, ljubavi episkopu zajednici, klincima i palcima pada u vodu jer padamo na testu kao ljudi. Do duhovnog treba stici, ako nisi covek dzaba ti ne znam kakvi podvizi samo su onda merilo sopstvene egoisticne ljubavi. Fakat je da neki ljudi jednostavno cute i vise se ne zna, ko sa crncima, da li su sami sebe strpali u geta, da li sami sebe tamo zadrzavaju i sta je stari je kokoska ili jaje. Ima naravno i samoizolacije, ali izolacija od spolja je preveliki teret... Nego lek... Дијана., Лазар Нешић, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 On 8. 1. 2016. at 22:49, Дијана. рече Huh! Pa eto, pogledaj tu gore temu o misiji u nas.. Imam jednu kompilaciju i kako to rade drugi, mnogo bi moglo da se nauči od katolika i protestanata.https://www.pouke.org/forum/topic/36601-%D0%BF%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%9A%D0%B0-%D0%B8%D0%B7-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8%D1%85-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0/Šta čini Karitas! Oni su u ratu u Bosni pomagali Srbe. Mi imamo pravu vjeru, ali taj dio zajednica/ljubav nam izmakne... Mene baš ta oblast zanima, i počela sam razmišljati o tome otkad sam ovdje, jer sam shvatila koliko se socijalni rad i misija crkve prepliću... I pisala sam nešto na tu temu... Kod nas ces dobiti odgovor - Crkva nije socijalna ustanova... I nije, ali ljudi koji cine Crkvu jesu socijalni ljudi, deo su drustva. Samo davno bese kad je Crkva otvarala bolnice, skole i ostalo...misaona imenica... Dobro de, stvarno odo kod tetke, vracam se u ilegalu... Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 On 8. 1. 2016. at 22:29, Lepi рече Pride, zajednica vrlo obrazovanih i liturgijskih (sve ono evharistija-ljubav-ličnost, itd.) hrišćana. Читам ово и чудим се од када је прајд заједница литургијских хришћана... Justin Waters, Плутон and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 On 9. 1. 2016. at 0:04, Juan рече Читам ово и чудим се од када је прајд заједница литургијских хришћана... Од никада. Едит: И ја сам читао и погрешио исто xD Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Hehe, ma sto ste takvi, u Crkvi je svako dobrodosao samo ako cuti. Sve fino, lepo, na note, kako ste dobro smo divno smo, sve po meri, gde je bglagocestivno tamo kao blagocestivi gde je hipi kao hipi i cutanjac. Nazalost autizam sto rece djakon Nenad Ilic je upravo doveo do toga. Jer ko progovori, nije samo sto ce da bude docekan na noz, nego mozda ce prici pricescu juce... I onda posle a zasto smo individualci, zato sto kad bi ljudi zaista poceli da pricaju o stvarima koje ih realno muce, pola njih bi se razbezalo. Ljudima je slatko da sad procitaju recimo kako se nekad ispovedalo lepo javno, il recimo kako je ispovedao Sveti Jovan Kronstadski...ali prvi bi se sablaznili da tako nesto dozive, da se na taj nacin i u toj meri otvore. A tresko je nekad nositi i svoj krst, a kamoli na pravi nacin doziveti tudji, bez osude i svega redom... Cutanje je sigurica. Rekoh na jednoj temi o seksu ljudi ne znam gde zivite i koliko se vama zapravo ljudi poveravaju ili vam je to posao da slusate...vise od pola beogradskih parohijana je u teskoj depresiji, anksioznosti, na lekovima...mislite da pricaju o tome na agapama? Ovamo se sablaznjavamo seksom, Justin Savinski nam je teska rana...mnogo ljudi strada, dok mi sve lepo uvijamo u ukrasni papir, vise od pola ljudi recimo koje ja znam iz perioda pocetaka foruma verujem i sa starog bsn-a, je odavno napustilo crkvu. Liturgijski, bogoslovski potkovanih, dobrih ljudi...koji nisu izdrzali toliku dozu individualizma i na kraju se toliko nalupali na nase duhovno stado i zajednicu o kojoj Lepi prica da su jednostavno prestali da idu u Crkvu. Al dobro, zivimo u doba cvetica i leptirica... Плутон, александар живаљев, Панарет and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 a što se tiče prethodnih komentara o problemima u Crkvi: cenim vaše mišljenje, imate svako svoj dobar razlog što mislite tako. Samo ipak mislim da malo preterujete. Ipak ne treba da od ljudi iz Crkve očekujemo da nam svi od reda budu utešitelji. Svako nosi svoju muku. „Bolesnima treba lekar." Stanje u crkvi je prosto odraz stanja u društvu. Ali svakako je u crkvi malo bolje zuti car, Volim_Sina_Bozjeg, александар живаљев and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука