Jump to content

Духовност без Бога...Да ли је сваки човек у својим дубинама религиозан? Да ли је сваки човек способан да буде хришћанин?

Препоручена порука

Vera je od Boga… predstavlja odgovor, odziv na Boziji poziv… javlja se u coveku na Boziju inicijativu, na Bozije otkrivenje, na Njegov prvi korak… a kako Bog ljubavi voli sve, sve zove k Sebi, od svih ocekuje odgovor ljubavi, odgovor vere – On se i svima otkriva… u prirodi, u istoriji, u zivotu... energijama Svojim... (heheh, pade mi na pamet citat iz Kolibe – Zemlja prepuna Neba i svaki zbun plamti Bogom, ali samo onaj ko vidi izuva obucu, ostali sede i beru borovnice....) Nikakva spoljasnja prinuda ne povezuje coveka i Boga, vec ljubav kao najslobodnije od svih svojstava covekovih. Bog je u ljubavi stvorio svet, i mi jedino ljubavlju prepoznajemo sve u svetu i u zivotu kao otkrivenje Bozije ljubavi. Tako da bih rekla da je svima moguce da budu hriscani, jer je svima moguce da vole... samo je pitanje da li oni to zele... tj. da li su radi da primete i odgovore na Boziji iskorak...

Imam jednog kolegu... koji se medju ostalim kolegama posebno istakao u pogledu zainteresovanosti za veru... uglavnom nikad nista ne pricam o tome, niti sam ikad pomenula sebe u kontekstu poboznosti jer skoro nikad studentski razgovori ne dopiru do tema o Crkvi, veri, Bogu, a i nisam posebno vicna besednistvu... ali u poslednje vreme, od kako fejs postaje popularan medju studentarijom – moje ispovedanje vere postalo je ociglednije, a time se i preko noci izgradila moja „pobozna reputacija” medju kolegama, dakle bez neke posebne licne zelje za tim ili truda... to moze biti pozitivno, a mozda u neku ruku i negativno, nebitno... uglavnom, taj kolega je poceo da me obasipa pitanjima – „Kako ti, koja studiras medicinu, koja si skroz usla u svet nauke i izucavas najtananije aspekte ljudskog funkcionisanja, koja si dovoljno mudra da ne dozvolis da prihvatis servirane stavove bez ispitivanja, mozes da verujes u Boga? Kao sto je Nikolu Kopernika crkva osudila zbog ucenja o loptastoj zemlji jer su u to vreme smatrali to apsurdnim, tako je i danas po pitanju nekih neobjasnjivih stvari koje se zbog toga pripisuju Bogu, a doci ce sigurno vreme kada ce se i ti najnerazumljiviji fenomeni razjasniti... Zar ti je onda pored svega toga Bog potreban? Ja bih stvarno voleo da verujem i da me neko ubedi da Bog postoji, ali bez cvrstih dokaza ne mogu... jel imas ti dokaz? Kao sto su pre mnogo godina postojale legende o raznim bogovima, u koje su ljudi verovali i koje su postovali, tako je i sada sa Bogom, o kome su tebe naucili i koja si u takvoj sredini vaspitavana da ti je to "k'o dobro jutro"...”... itd, itd... provuce se tu i neki podsmesljivi komentar, sarkasticno odbacivanje devstva Bogorodicinog i Hristovog prisustva u svetu kao Boga, sa nezaobilaznom pricom o incestu u pogledu mnozenja prvih ljudi koji ponikose od praroditelja.... Ja se iz petnih zila danas napela da odgovorim na upucena stihijska pitanja, ubacila se u polemiku o iskustvu vere, slobodi, nesuprotstavljanju nauke i vere, medjutim te „velike” teme vidim da uopste nisu za ovakve situacije... jer dok ja govorim o covekovom slobodnom pokretu ka Bogu, zapljuskuje me sa druge strane konstatacija o mom de facto slobodnom izboru da verujem u legendu... Uvidjam da sam priliku za misionarenjem jos jednom propustila, jer se razgovor zavrsio nipodostavanjem bilo cega sto bih rekla, i verovatno stavljanjem mene od strane drugog u kutiju „zamajane osobe”... zbog cega mi je i malo zao, ali uprkos tome sto ovde npr. mogu da prospem silne recenice o smislu sveta i veka, u kontaktu sa osobama koje ne pokazuju ni trunku otvorenosti za upliv neceg novog u svoju svest – celokupno moje opitovanje Boga prestaje da bude ubedljivo i kao da udarim u zid kontra-argumenata koji u par manevara blokiraju svaki moj pokusaj da prenesem ono sto zivim... Uopste ne umem da misionarim medju ljudima koji samopouzdano tvrde da je beo zid ustvari zelen ukoliko tako kaze vecina... a veru u Boga ravnaju sa mitom o Odisejevom povratku na Itaku... a moju veru procenjuju rezultatom moje naivnosti...

Mnooogo je lakse razgovarati sa ljudima koji iskreno zele da spoznaju Boga... u tom domenu imam iskustva, ali u gore pomenutom slucaju... ja se samo jos vise utvrdim u prvi pasus koji sam napisala... ta vera i to nase voljno deklarisanje za Hriscane – dato nam je svise, i samo kada protrljamo sopstvena cula kako bismo mogli da „vidimo” i kada zbrisemo sa njih Kineski zid, o kome je bliss jeeee svojevremeno napravio poster, tek tada primamo u srce Cara Slave... do tad, dok sama osoba ima nepremostivi gard prema svakoj „mitoloskoj” izjavi i dok svaku od njih meri sopstvenom zasto-zato diktaturom – jedino sto ja mogu da ucinim jeste da licnim primerom i zivotom svedocim Zivot... koliko toliko...

;) tuzansmajli8904

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

ови Анотнетини су имали среће што нису на мене наишли, ја би им објаснио шта је плацебо ефекат златне кашичице и путира на наркомански начин, још бих оземљио ту перспективу да иловача све будалаштине лечи 0205_whistling 0110_hahaha 0110_hahaha

шалу на страну, нормално да је на групу бандита будаласто и покушати, ал ми имамо јачину у заједници и на индивидуалном нивоу - уживамо у пецању  0110_hahaha

није баш све ораторски скил, треба ослушкивати мотиве одбијања Бога  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Хехехе... ма нису бандити, фини су... и питања која су ми упућена била су на месту уколико узмем у обзир чисто научничко-рационални приступ животу којим се воде... само што ја немам апологетске зачкољице у малом прсту којима бих доскочила разним прозивањима и на успевам да образложим све одговоре на начин који ће их задовољити...  prstgore

Али... тиха вода брег рони... хехех...  greengrin

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Ма добро је што уопште питају... а не сумњам да ће доћи и време када ће питања бити одраз потраге за Богом, а не жеље за надмудривањем... dobar decko

До тад можда завршим теолошки, па им на квалитетан начин изађем у сусрет, хехехе...

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Ма добро је што уопште питају... а не сумњам да ће доћи и време када ће питања бити одраз потраге за Богом, а не жеље за надмудривањем... dobar decko

До тад можда завршим теолошки, па им на квалитетан начин изађем у сусрет, хехехе...

следеће питање од стране неуких - кад се рукополажеш ?  dada
Подели на овим сајтовима

Ма добро је што уопште питају... а не сумњам да ће доћи и време када ће питања бити одраз потраге за Богом, а не жеље за надмудривањем... facenew22222222

следеће питање од стране неуких - кад се рукополажеш ?  :drugarstvo:

Де, де... нису толико неупућени... али могу да замислим и то питање, уколико би аудиторијум, пред којим треба испасти врхунски шаљивџија, био већи...  0102_laugh

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Ма добро је што уопште питају... а не сумњам да ће доћи и време када ће питања бити одраз потраге за Богом, а не жеље за надмудривањем... prstgore

следеће питање од стране неуких - кад се рукополажеш ?  319.gif
Де, де... нису толико неупућени... али могу да замислим и то питање, уколико би аудиторијум, пред којим треба испасти врхунски шаљивџија, био већи...  4chsmu1
онда си имала доста среће да ниси набасала на злобне  joooj
Подели на овим сајтовима

• 7 months later...
  • 1 month later...

Mislim da svaki covek duboko u sebi gaji veru i da pre ili kasnije, svesno ili nesvesno, kako god da je ziveo i mislio dodje do tog trenutka makar, gde bude verujuce bice. Neko mozda protumaci na drugaciji nacin samo.

To, da nema vere je po meni kao da neko negira dusu. Mislim da nauka i religija, duhovna razmisljanja i opipljive cinjenice cine jednu celinu i treba da se dopunjuju a ne iskljucuju.

Vera=Nada=Ljubav

Подели на овим сајтовима

Sto je Vladeti milo, to mu se i snilo...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Па и атеисти верују "да ће наука једног дана сигурно...(попунити празан простор по својој вољи)", што их чини верујућим људима bliss jeeee

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Sto je Vladeti milo, to mu se i snilo...

Nemoj tako Avocado.To je veom inteligentan i skolovan covek koji ima ogromnog iskustva,kako licnog tako i od mnogobrojnih drugih ljudi sa kojima je radeo.

I ti si u dubini duse Homo Religiosus,samo to potiskujes. dada

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...