w.a.mozart Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=nvxnTqBElI4 Natasa. је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 Mene em zadivi svako zitije em mi tu nema niceg nelogicnog, suvisnog, nafarbanog ili laznog. Naprotiv, sve mi to pomaze da vidim dokle smo uglibili i oslepeli. Treba citati. Tako cemo znati gde bi trebalo da budemo a gde jesmo. Ko ima oci neka vidi itd... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 Secam se kad sam prvi put procitao ovo zitije, nisam mogao da se nacudim onome sto pise. U svakom slucaju, ovu pricu je definitivno smislio neko ko je naginjao origenizmu. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 Mene em zadivi svako zitije em mi tu nema niceg nelogicnog, suvisnog, nafarbanog ili laznog. Naprotiv, sve mi to pomaze da vidim dokle smo uglibili i oslepeli. Treba citati. Tako cemo znati gde bi trebalo da budemo a gde jesmo. Ko ima oci neka vidi itd... lol Natasa., nishizawa and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 Читам житије које је поставио наш врлински и љубављу пун брат Марти... за данас... Мастридија Живела у Александрији и проводила свој усамљенички живот сав у молитви и ручном раду. Неки младић разгори се телесном похоти крема њој и непрестано јој досађиваше. Не хотећи згрешити Богу а видећи да се не може лако отрести разузданога младића св. Мастридија упита га једном, шта га то највише привлачи к њој? Он одговори: очи твоје! Мастридија тада узе иглу којом је шила, па избоде себи очи. Тако спасе себи мир и младићу душу. Младић се љуто покаја и оде у монахе. -------------------------- Колико ово пије воду, и да ли је то хришћанска врлина? Могуће да ће неко да цитира одмах познати део из Библије "Ако те саблажњава уд твој, одсеци га..." Знам да су неки људи чак секли своје пенисе због овог цитата, али да ли то има везе са тим што је Господ хтео рећи, и да ли то има икакве везе са хришћанством. Повређивати себе. :229229229: :229229229: :229229229: :291291291: :291291291: :291291291: http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 . http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 lolaj ti i vadi iz konteksta ali... adaptiramo sve hriscansko savremenom zivotu , zato i jesmo tu - gde smo:( Ali..postoji RECH, postoje zhitija postoje sveti Oci i postoji nasha drskost da tumacimo kako mi hocemo, ne verujemo, skeniramo, analiziramo i procenjujemo. To ti je brate LOL dusha је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 Постоје ствари у "Житијима" које су, Боже ме прости, морбидне и чије би порекло (одакле такве ствари у тексту) требало испитати. Мени је, рецимо, ван памети она прича о светом Јовану Владимиру, кад су му Бугари одсекли главу, а он је лепо узео па одјахао... Мислим, шта рећи. Коме треба таква прича? Чему таква прича? Сме ли једна озбиљно штиво да садржи такве морбидности? Зато, мени су много лепше за читање писања о стварном животу светитеља и савремених стараца и духовника. Има тога за читање, хвала Богу. DYNABLASTER, Malina and Natasa. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 Једном сам негде прочитао одличну поуку,да пред сваког хришћанина постоји избор између три крста: -први је крст где се Христос добровољно жртвовао -други је где се разбојник покајао -трећи је крст непокајаног разбојника,који води у пропаст Ова света мученица је изабрала први,а младић други крст.... -Владимир-, anajrim and Ратко :( је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 Читам житије које је поставио наш врлински и љубављу пун брат Марти... за данас... Мастридија Живела у Александрији и проводила свој усамљенички живот сав у молитви и ручном раду. Неки младић разгори се телесном похоти крема њој и непрестано јој досађиваше. Не хотећи згрешити Богу а видећи да се не може лако отрести разузданога младића св. Мастридија упита га једном, шта га то највише привлачи к њој? Он одговори: очи твоје! Мастридија тада узе иглу којом је шила, па избоде себи очи. Тако спасе себи мир и младићу душу. Младић се љуто покаја и оде у монахе. -------------------------- Колико ово пије воду, и да ли је то хришћанска врлина? Могуће да ће неко да цитира одмах познати део из Библије "Ако те саблажњава уд твој, одсеци га..." Знам да су неки људи чак секли своје пенисе због овог цитата, али да ли то има везе са тим што је Господ хтео рећи, и да ли то има икакве везе са хришћанством. Повређивати себе. Изгледа несхватљиво да је неко могао себи да науди тако... а то није једини пример... Једно од могућих објашњења може бити и прикривено значење или непотпун превод. Ако би само реченицу "Мастридија тада узе иглу којом је шила, па избоде себи очи." узели као лош превод неког снажног песничког израза у језику у коме је житије написано, и имали то у виду, могли би смо мало другачије и логичније тумачити догађај (а разлог постојања таквог израза који одступа од остатка текста потражити у снажном утиску корените промене живота момка који је оставио на очевице). Могуће је нпр. да је прави смисао у томе да је она, од тада на дуже време, сву своју пажњу (очи) посветила свом раду (послу којим се тренутно бави), а момка истрајно потпуно игнорисала (није га видела, постала слепа за њега), тако да је сачувала свој мир, а младић видећи њену врлину (истрајности и снажне воље), изненада пожелео да и он буде ближи Христу за којим је она чезнула. Његова изјава да му се свиђају највише њене очи ју је навела не само да га више не погледа телесним очима, већ и да не обраћа никакву пажњу на њега. Да је узета тако нека простија реченица, уместо наведене, овај догађај би читаоцу личио на хиљаду других догађаја, а овако (оригиналним песничким изразом, неком врстом метафоре) је посебно наглашено Мастридијино савршено уздржање, пожртвованост и љубав ка Христу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 brate,nadmašio si i Zizjulasa p.s. inače veoma lepo rečeno,svidja mi se Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 Serafim Sarovski (hajde, eto savremen i sa zivim potomcima svedoka njegovih cuda) je zamolio monahinju Jelenu da umre umesto svog brata. I pristala je i umrla. Sad , zar isto ne bi moglo da se kaze da je i ovo morbidno? anajrim је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 Povredjivati sebe nije isto sto i povrediti sebe i zrtvovati svoj zivot zbog ljubavi prema Hristu i neodricanja puta kojim se poslo. Mozemo danas samo da sanjamo o tome. Covek nije spreman ni na najmanju zrtvu a kamo li na sta vece ni prema sebi ni prema bliznjem. Мени је интересантно да су Оригена због исте ствари осудили, а исти чин се на другом месту (у житију ове хришћанке) глорификује. Ориген себе кастрира из разлога јер клеветници и мрзитељи Свете Цркве, у жељи да осујете његов просветитељски рад ширења катихетске поуке код младих, оптужују да спава са ученицама и ученицима. Да би отклонио сваку сумњу, јер је изузетно леп те децу и рођаке исписују из црквене школе у којој ради, жртвовује себе (кастрирарањем) да би уклонио више и сваки повод хуле на њега и на Цркву. А своју приврженост Христу и Цркви и он животом потврђује. Умире мученичком смрћу Христа ради и чланства у Цркви ради - подлеже ранама око две године након унакажења лица и тела од стране гонитеља Цркве. Као млад посећивао је оца у данима очевог исповедништва и мучеништва. Био је син Светог мученика. Пред дан смрти, отац је пољубио груди Оригенове и рекао - пољубио сам те, сине, јер видим да у твом срцу станује Света Тројица! Од тадаје Ориген чезнуо да страда за Христа, попут свог оца... А у житију св. Мастридије, мислим и ја да је између редова - покушај силовања од стране младића. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 Постоје ствари у "Житијима" које су, Боже ме прости, морбидне и чије би порекло (одакле такве ствари у тексту) требало испитати. Мени је, рецимо, ван памети она прича о светом Јовану Владимиру, кад су му Бугари одсекли главу, а он је лепо узео па одјахао... Мислим, шта рећи. Коме треба таква прича? Чему таква прича? Сме ли једна озбиљно штиво да садржи такве морбидности? Зато, мени су много лепше за читање писања о стварном животу светитеља и савремених стараца и духовника. Има тога за читање, хвала Богу. "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука