Jump to content

,,Мудрости" Мирољуба Петровића

Оцени ову тему

Guest Evgenik

Препоручена порука

Црква се не петља у научне теорије већ углавном има неутралан став,

и није посао Цркве да одређује које су теорије тачне а које нису.

То је ствар научних кругова и људи којима су те области струка.

Ajde sd da se pravimo ludi i da ignorisemo cinjenicu da u slucaju evolucije i jos nekih naucnih teorija, puno ljudi ima nenaucni stav upravo zbog svoje vere.

Crkva, posto je ozbiljna institucija treba da snadje snage i odgovornosti da se postavi konstruktivno

u takvoj situaciji.

Постоје аргументи и за и против тренутно званичних ставова теорије еволуције,

али и за и против другачијих ставова појединих еволуциониста који су доста слични званичној ТЕ,

али се и разликују, и истраживања која се тумаче више или много више различито од ТЕ...

Света Црква боље да се не ставља ИСКЉУЧИВО ни на једну ни на другу страну,

и да не гуши истраживачки рад.

Уствари, Она ни не може да се стави једним опште обавезујућим ставом

ни на једну ни на другу страну, јер истраживачи природе нису клирици,

него природњаци (тј. научни кругови).

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Моје мишљење је да Црква нема никакве потребе и не треба да се меша и одређује према научним питањима. Проблем са Бруном и Галилејем није у томе што је римокатоличка црква заступала "погрешну страну", него што се уопште мешала у нешто што је се не тиче. То једноставно треба препустити научницима. Ако неко заступа контроверзне ставове, нека у то убеђује своје колеге научнике, а не вернике наше Цркве.

Исто тако, сматрам да "предавањима" о сличним темама апсолутно није место у Цркви, посебно ако се ради о контроверзним питањима.

Али дајте да не губимо време на празне расправе, овде треба да се ради.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ne moze biti izgovor da se Crkva u to ne mesa, ako je cinjenica da upravo crkvena ucenje zavedu mnoge na pogresnu stranu - dakle ona se u startu mesa. Ja recimo smatram da kad crkva predaje mit o stvaranju, naglasi da je to alegorija, arhetip ili sta vec, i pri tom pomene da je potpuno jednoglasno nauka govori da je covek nastao evolucijom.

Mozda zvuci malo utopisticki, ali neke crkve su i to postigle, sto ne i Pravoslavna. To bi i za vas bilo najbolje.

• Волим 1

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• Гости

Није бато "архетип" ако ријеч "еон" на старохебрејском означава "временски период" који може да значи и сат и дан и годину и милениуј и еон - дуги временски период.

Баш сам намјерно једно вријеме пратио данашња становишта геологије као науке и она се поклапају у том смислу са књигом постања - свијет је стваран у периодима, с том разликом што је стварање описано из перспективе земљине површине (спољашња свјетлост постала видљива тек након стварања прабиљака-праживотиња, одређених алги које и данас постоје и које су се храниле једињењима сумпора и једињења угљеника а као нуспроизвод испуштале кисеоник, што је довело до стварање треће атмосфере - прозирне и свјетлопропусне).

Све је то сад небитно. Некад давно је и наука сматрала да је земља равна плоча, и да је свемир геоцентричан, па се Православна Црква није петљала у то нити подржавајући ту научну теорију, нити демантујући је.

На основу ког ауторитета ми сад требамо са сигурношћу рећи:

ствари стоје баш тако и тако и никако другачије?

Црква је ту да људима прича о Христу, о љубави према животу, односно према Богу и ближњем.

Црква је ту да нас непрекидно подсјећа на позив да "будемо савршени као Отац Небески",

Цркве је ту да служи литургију и да носи бремена онима који су напаћени и оптерећени,

не да глуми научни ауторитет и да неком намеће научне визуре.

Подели на овим сајтовима

izgleda da se vec radilo i da su ga jedva skinuli, evo sta on sam kaze na svom forumu:

#4650 štampaj odgovor

Odgovorio 29.08.2008 09:43

Korisnička slika

Super Administrator

Odgovori: 7508

Pristupio/la: 16.01.08

Petar je napisao:

Mozete li da komentarisete pisanje Pravde o mitropolitu Amfilohiju? Pravda tvrdi da je on covek Vatikana i predvodnik "vatikanske hunte" u SPC.

Cinjenica je da stanje u crkvi nije sjajno, da su se ekumenisti namnozili i postali veoma uticajni. Povod za moj nedavni susret sa mitropolitom Amfilohijem bio je taj sto se svestenik Aleksandar Djakovac zaliio mitropolitu na mene. Onda je mitropolit pozvao svog bliskog saradnika, svestenika Jovana Plamenca, inace direktora Radio Svetigore, da ispita o cemu se radi. Jovan Plamenac me je nazvao i dogovorili smo da se organizuje susret kod mitropolita Amfilohija, gde bi dosao i Djakovac. Tako je i bilo.

Sastanak kod mitropolita Amfilohija je bio miroljubiv, a na kraju sam ostao sa Djakovcem da malo popricam. Tip ne izgleda tako strasan i zao kao sto izgleda prema onome sto pise po forumima. Cak izgleda vrlo miroljubivo, dobronamerno, nasmejano, u pitanju je mlad covek, ali vidi se da veliki deo vremena provodi u raspravama sa raznim sektasima po raznim perifernim pitanjima.

Tako je on izneo mitropolitu primedbu na moj racun da ja tvrdim da je devica Marija imala decu sa Josifom i da je to ne-pravosavno ucenje. Ja sam u nekom postu negde rekao da je Isus imao bracu i sestre, i da ih je, koliko sam mogao da procitam u Bibliji, rodila Marija. Ja ne iskljucujem mogucnost da su to deca Josifa iz nekog njegovog prvog braka. Mozda jesu. Ali od toga je napravljena galama i sad kao ko se usudi i da pomisli da Marija nije bila "prisno djeva" njemu treba da leti glava sa ramena.

Dakle, primedbe na moj racun su bile tog tipa. Djakovac je cak citirao neke pogresne sajtove na kojima sam ja navodno pisao te postove. Izgleda da su se neki agresivni ekumenisti zalili Djakovcu na mene, a da je on samo prenosio njihove zalbe, jer nije hteo da im se zamera. Mozda su mu pretili da ce da ga "prijave" vladici ako se ne "obracuna" sa mnom. Video sam da je Djakovac uticajan u crkvi, ali mi ne izgleda kao neko ko je zao, medjutim pitanje je koliko sa njim moze da se manipulise. Mnogi svestenici gledaju da sacuvaju privilegije koje imaju u crkvi i ne razmisljaju o tome sta Bog misli o nekom pitanju, nego gledaju kakvi su trendovi u svetu i priklanjaju se vecini.

Secam se kada je moderator na sajtu Vidovdan od mog velikog prijatelja, postao neko ko mi je pljunuo u lice tako sto je stao na stranu onih satanista koji su me najstrasnije pljuvali, pa nije hteo da brise njihove postove (iako smo se dogovorili da to radi), i zatvarao je forum, da bi ga na kraju zakljucao, iako je moj forum doneo popularnost sajtu Vidovdan jer je preko 80% svih ulazaka bilo zbog mene.

Nekoliko dana nakon susreta sa mitropolitom Amfilohijem nasao sam se sa direktorom radija Svetigore Jovanom Plamencom, i jasno sam video, iako mi on to nije direktno rekao, da se na njega vrsi stravican pritisak da se ukine moja emisija na radiju Svetigora, iako je ona jedna od najslusanijih. Video sam da se on lomi sta da radi, i rekao je da ce mozda da pita mitropolita za savet. Ja mu nisam nista sugeriosao, jer me je on i pozvao pre nekoliko godina da ucestvujem na radiju i nudio mi honorar za emisije koji sam ja odbio.

Cinjenica je da u zivotu uvek dolazi trenutak i trenuci kada se covek opredeljuje na ciju ce stranu. Moderator sa Vidovdana je stao na strahu bitangi i ekumenista, pretpostavljam iz razloga da ne izgubi privilegije u crkvi (jer su mu te bitange verovatno pretile da ce da se "zale" vladici zbog mene). Na ciju stranu ce da stane Jovan Plamenac, mitropolit i drugi, ja u ovom trenutku ne znam (mogu samo da pretpostavljam). Ljudi ne treba da se opredeljuju da staju na stranu Miroljuba ili protiv njega, nego na stranu Boga ili protiv Njega, a ko je na strani Boga, to je definisao sam Isus: "Po rodovima njihovim poznacete ih."

Ovaj tekst u "Pravdi" moze da bude i novinarska izmisljotina. Ne znam. Verovatno mislis na tekst:

http://www.pravda...-papa-spts

dakle samo treba podsetiti da je vec jednom sklanjan iz crkvenih krugova i da je sad opet usao u pricu

@Ivica

samo da me pogresno ne shvatis, ono sto sam rekao da me ne interesuje ta njegova kvazinaucna prica ali isto tako me ne zanima ni naucna prica. jednostavno ja licno smatram da vera ne moze da se mesa sa bilo cim, cim je pomesas sa naukom, sa drzavom, sa bilo cim, dobices kursuz. to je moje misljenje.

dakle nisam protiv ili za nekog, u toj diskusiji kreacionoista i evolucionista, ja sam protiv bilo kakve diskusije o takvim temama u okviru vere. cak nazalost mislim da je upravo to mesanje stvari i izlazenje izvan vere u druge domene ljudskog delovanja i dovelo kojekakve petrovice u Crkvu i sad imamo situaciju.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Сквени - грешиш. Постање објашњава "зашто" је створен свет и човек, а не "како". Према томе, ништа се Црква не меша у науку ту. О научним теоријама учи се у школи и то тамо треба да остане.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Гости

Сквени - грешиш. Постање објашњава "зашто" је створен свет и човек, а не "како". Према томе, ништа се Црква не меша у науку ту. О научним теоријама учи се у школи и то тамо треба да остане.

Управо тако.

Богојављење објављује смисао човековог битисања ономе ко га тражи,

а не да се некоме намеће јер то крши концепт слободе и љубави,

односно темељ на којем је Бог створио свијет који познајемо.

Подели на овим сајтовима

I skola  tu opasno podbacuje. Ja se ni nesecam da smo radili evoluciju u osnovnoj, a u srednjoj nesto malo.

Nije problem sta Crkva uci, vec je problem sto ocigledno podbacuje u tom ucenju, i kod mnogih pravi krivu sliku o tome sta znamo o svetu.

Otkud bi bilo toliko kreacionista, pogledaj samo na ovom forumu, gde ima i svestenika i ljudi koje se generalno bolje razumeju u teologiju.

Necu vise spamujem ovu temu.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• Гости

Не спамујеш, напротив - управо кроз дијалог долазимо до рјешења на питање:

откуд лик попут Мирољуба Петровића уопште близу Цркве?

Ја те питам конкретно: шта Црква треба да учи?

Да ли треба да се петља у науку и даје судове? Којим аргументом и критеријумом?

Погледај шта се десило РКЦ који су тежили да буду ауторитет на том пољу:

спаљивали су људе који су противречили општеприхваћеним моделима реалности,

за које данас знамо да немају везе са истином.

Подели на овим сајтовима

Једноставно, човек је ортодоксни Јеврејин, што се преводи са енглеског као "православни" и само због тога тврди да је православан.

Ма какав ортодоксни јеврејин човек је класичан адвентиста уз неке "његове" варијације на тему, мада мислим да ту нема ништа његово.

Колико знам, адвентисти се не обрезују и не позивају вјернике да се преселе у Израел и држе апсолутно све старозавјетне јеврејске праксе науштрб Христовог учења и Јеванђеља.

То су те "варијације" које сам споменуо. Мислио сам на менталитет и методе који су код Миодрага 100% адвентизам, не на "теологију".

Подели на овим сајтовима

Нек он буде ванземаљац ако хоће, важно - православан није и не може да проповеда по православним храмовима. Нити нас интересују његови (псеудо)научни ставови, нити од њих можемо да имамо било какве користи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ateisti misle da je budala a vernici da je sektaš. Jedini ko misli drugačije o njemu je njegova mama.

Rekla mi je to sinoć.  :)    1000000001010

Šalim se naravno, sa obzirom da ima dosta mrguda koji će da se nešto ovde ne znam ni ja...

Moram da se pohvalim svima da sam izgurao >2000 poruka i postao Inventar Foruma! Jeeeee!  319.gif

Подели на овим сајтовима

Њега је Црква ПОЗВАЛА ... а Црква је баш одабрала овог ...

Дај брате, шта значи "Црква га је позвала"? По тој логици је такође "Црква" клеветала патријарха Павла да "има ванбрачну децу" (и остале баљезгарије) кроз оца Гаврила.

Митрополит Амфилохије му је уступио огроман простор на Светогори да има СВОЈУ емисију која се звала ”Докази стварања”.

Пази, не знам али могу да се опкладим у шта хоћеш да мит. Амфилохије није имао ни најдаљу представу о томе шта Миодраг заправо исповеда и у шта верује. Предпостављам да су проблем били одређени свештеници који су знали шта Миодраг исповеда али су као претежније од тих страшних хула видели његову "позитивну" страну "одбране" креационизма. А то је огроман проблем по мени јер се не ради о "проблематичној теологији" него о комбо-у скоро свих познатих јереси из историје Цркве (праштајте оци, крив сам stadaradim)

Уосталом, мене баш брига, и онако сам, мање више, дигао руке од убеђивања људи да је бело бело. Ово схвати као пријатељски савет некога ко у конкретној ситуацији види да је проблем мало шири од једног човека и да се у њему само отелотворио. Пре ће владика јавно на телевизији да пљуне на еволуционисту без размишљања (као што је урадио владика Иринеј Буловић), него што ће да осуди неку овавку дилеју и да се огради од ње.

Не знам, ја бирам да будем "наиван" (по теби) па да верујем да би владике итекако осудиле "учење" овог човека само кад би биле иоле упознате са тим учењем. Јер не ради се овде о калкулацији "нема везе, мало је заблудео али добар је борац за "нашу ствар"" него се ради о ултра-јеретику који врло видљиво и очигледно представља непосредну опасност по стадо Христово, довољно је одвојити 15 минута па бацити поглед на његов форум.

Е све док је то тако, не очекуј да вам се тикве не обијају о главу.

Брате, шта је ово "вам"? 0102_laugh
Подели на овим сајтовима

Ateisti misle da je budala a vernici da je sektaš. Jedini ko misli drugačije o njemu je njegova mama.

Rekla mi je to sinoć.  dada    0102_laugh

Šalim se naravno, sa obzirom da ima dosta mrguda koji će da se nešto ovde ne znam ni ja...

Moram da se pohvalim svima da sam izgurao >2000 poruka i postao Inventar Foruma! Jeeeee!  zru

ima ih vise jos ne sam mama sto im se svidja sta prica , prestala sam da sve citam ,kad se izjasnio da vanzemaljski svi demoni  stadaradim 0442_feel :cheesy: :cheesy: joooj
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...