Gaša Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Kad je na ulju riba nije dozvoljena. Ali opet vidite sa Vasim duhovnikom, jer svako posti onoliko koliko moze (uz blagoslov duhovnika ) Da li to znači da za vreme posta ne smemo jesti prženu ribu? Ili sardinu,tunjevinu iz konzerve? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Da li to znači da za vreme posta ne smemo jesti prženu ribu? Ili sardinu,tunjevinu iz konzerve? Да, у данима кад није предвиђена, или Вас Ваш свештеник није разрешио на коришћење рибе као хране. И један мали спам. Интересантан Вам је избор "ник-нејм"-а, обзиром да чак и за избор патријарха, читава заједница, као коначну потврду понављајући изговара "Достојан", па ако није тајна који је разлог Вашег избора? "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Tanja, nemoj sad da me zbunjuješ :lol: Pa kako to nema nekog jedinstvenog pravila za post? Meni je moj sveštenik rekao da pred pričest treba da postim dve nedelje- jedne nedelje na ulju i druge na vodi. Al' ja ga ne pitah da li to na ulju podrazumeva i ribu. Auh, koje komplikacije... lakše mi je da budem dobra nego ove zavrzlame sa hranom 301 Ако већ не постиш све постове најбоље је да питаш свог свештеника и да поштујеш његов савет,јер је он упућен у твоју ситуацију А уколико се одлучиш да постиш све онда купиш онај црквени календар са правилима поста по благослову свог епископа и постиш по том правилу. Могуће да се јаве неке мале разлике од једне до друге епархије,али свако нека слуша свог епископа. Имам такав календар са благословом патријарха и видим да је идентичан као овај са линка манастира Острог. Срећан свима почетак поста dusha је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Da li to znači da za vreme posta ne smemo jesti prženu ribu? Ili sardinu,tunjevinu iz konzerve? Вода означава употребу искључиво хране биљног порекла без икаквог уља. Уље значи да можемо јести храну биљног порекла уз додатак уља. Риба значи да можемо да убацимо,поред уља и морске плодове.Кад је допуштена риба допуштено је и уље,а и вино Па пријатан пост Достојни! Milan i Jelena је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Alo, Dostojni,... smemo. U ovom postu ribu jedemo subotom i nedeljom i kada je to izricito razreseno, kada je veliki praznik u crkvenom kalendaru obelezen crvenim slovom kao npr. 19. novembar sv. Nikola. Jedemo ribu ovako, ribu onako, ama svakako, samo ne spikovanu, u drustvu sa slaninom...ha, ha...malo se gulpiram. E, zbog svog glupiranja jutros, kad sam pojela hranu na ulju, morala sam da odustanem od namere da se u nedelju pricestim. Jer, kad hocu da se pricestim treba da postim od ponedeljka na vodi i da se obavezno ispovedim pred pricesce. Ovo samo da te malo uputim kako to zna da izgleda... Nista nije strasno pogresiti kad se posti iskreno i cista srca. Ali treba ljudima reci kako treba. Pa, svako neka posti koliko moze i kako mu nalozi duhovnik ili svestenik. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Alo, Dostojni,... smemo. U ovom postu ribu jedemo subotom i nedeljom i kada je to izricito razreseno, kada je veliki praznik u crkvenom kalendaru obelezen crvenim slovom kao npr. 19. novembar sv. Nikola. Jedemo ribu ovako, ribu onako, ama svakako, samo ne spikovanu, u drustvu sa slaninom...ha, ha...malo se gulpiram. E, zbog svog glupiranja jutros, kad sam pojela hranu na ulju, morala sam da odustanem od namere da se u nedelju pricestim. Jer, kad hocu da se pricestim treba da postim od ponedeljka na vodi i da se obavezno ispovedim pred pricesce. Ovo samo da te malo uputim kako to zna da izgleda... Nista nije strasno pogresiti kad se posti iskreno i cista srca. Ali treba ljudima reci kako treba. Pa, svako neka posti koliko moze i kako mu nalozi duhovnik ili svestenik. Зашто је данашње коришћење хране спремљена на уљу, разлог да се не Причестите и у суботуа, а и у Недељу, кад и сами написасте у својој другој реченици како је основно начело Божићног поста? Осима ако Вас на то није упутио Ваш свештеник, онда опростите, јер је сигурно имао неки изузетно важан разлог. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Да, у данима кад није предвиђена, или Вас Ваш свештеник није разрешио на коришћење рибе као хране. И један мали спам. Интересантан Вам је избор "ник-нејм"-а, обзиром да чак и за избор патријарха, читава заједница, као коначну потврду понављајући изговара "Достојан", па ако није тајна који је разлог Вашег избора? Slučajan izbor,u trenutku mi tako palo na pamet,nisam mnogo razmišljao...da nisam nešto pogrešio? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Вода означава употребу искључиво хране биљног порекла без икаквог уља. Уље значи да можемо јести храну биљног порекла уз додатак уља. Риба значи да можемо да убацимо,поред уља и морске плодове.Кад је допуштена риба допуштено је и уље,а и вино Па пријатан пост Достојни! Postio sam velike postove kad sam imao 15,16 godina,mislim da znam "opšta"pravila samo me je zbunilo malo ovo kad se posti na ulju ne ide riba,a to mi liči da ne može pržena riba... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Slučajan izbor,u trenutku mi tako palo na pamet,nisam mnogo razmišljao...da nisam nešto pogrešio? Да не спамујемо тему послаћу Вам ПП. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 ништа конкретно. него ето тако... волео би да више трпим, да знам да избројим до 10..., да се више молим итд. итд. trening Видиш како се људи разликују. Мрвица екс Слађа каже, мало изнад твог поста, да је њој храна већи проблем него духовна сфера. Ето, неком ово, неком оно. Углавном, срећан почетак поста и Слађи и теби и свима. мирођија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 @ I. stojkovic Tako mi je receno da se pre pricesca posti pet dana na vodi, a liturgija se u mom parohijskom hramu ne sluzi subotom. Posteno, nastojim da cinim najbolje sto znam i u sumnji se odlucujem za stroziju varijantu, ali me neke situacije zbunjuju. Zivim u vecem gradu i parohijski svestenik je vrlo zauzet da ga gnjavim jos i ja. Oprostite ako sam nekoga zbunila. мирођија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 @ I. stojkovic Tako mi je receno da se pre pricesca posti pet dana na vodi, a liturgija se u mom parohijskom hramu ne sluzi subotom. Posteno, nastojim da cinim najbolje sto znam i u sumnji se odlucujem za stroziju varijantu, ali me neke situacije zbunjuju. Zivim u vecem gradu i parohijski svestenik je vrlo zauzet da ga gnjavim jos i ja. Oprostite ako sam nekoga zbunila. Mislim da ovaj post zahteva intervenciju sveštenika...u smislu tumačenja, a zbog ne malog broja ljudi koji čitaju sve ovo... .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Колико сам ја схватила,читајући а и из искуства, правило седам дана на води пред причест важи за оне који не посте по правилу све постове током године а желе да се причесте, док је за оне који посте током целе године по прописаним правилима пост пред причешће само од поноћи до причешћа. На моје питање на ову тему један признати теолог ми је дао савет да поштујем правила храма,тј ако у том храму инсистирају на посту или исповести да испоштујем та правила,али ако имам духовника,онда да послушам духовника. Boba је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 @ I. stojkovic Tako mi je receno da se pre pricesca posti pet dana na vodi, a liturgija se u mom parohijskom hramu ne sluzi subotom. Posteno, nastojim da cinim najbolje sto znam i u sumnji se odlucujem za stroziju varijantu, ali me neke situacije zbunjuju. Zivim u vecem gradu i parohijski svestenik je vrlo zauzet da ga gnjavim jos i ja. Oprostite ako sam nekoga zbunila. Ако Вам је свештеник препоручио 5 дана да користите храну припремљену на води, а кажете да се Света Литургија не служи суботом у храму парохије на којој живите, обзиром да сте само данас користили храну припремљену на уљу, ипак се можете Причестити у Недељу, зар не? Свето Причешће је толико значајно за живот православног хришћанина, о чему смо изузетно често писали на овом форуму, како користећи своје речи, тако и цитирањем Светих Отаца, да једноставно нема смисла да било шта ја пишем о томе. Зато би ми изузетно било драго да се Причестите већ следеће Недеље, и ако Бог Да, да постите и овај и све надаље постове, онако како Вас Ваш свештеник буде упућивао, односно да читав живот проведете у јединству са Христом, што је једноставно скоро немогуће ако се не Причешћујете на свакој Светој Литургији, којој вам Ваше обавезе дозвољавају да присуствујете и у Њој својим присуством учествујете. Немојте се водити Вашим запажањем да ли је Ваш парохијски свештеник презаузет или не, јер верујте сваком свештенику је драго да га његови парохијани питају за све што их интересује, јер се тако уосталом и гради Ваш однос са свештеником, а истовремено и испуњава основни циљ због кога је рукоположен, а то је да води своју паству ка Христу, у Духу Светом. Немате разлог да иког молите за опроштај, јер сви смо овде заједно, да би учили једно од другог, а кад нам је Христос једини циљ, онда значи да је Љубав и Света Литургија оно што нас усмерава у разговору. JESSY, Boba and мирођија је реаговао/ла на ово 3 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Да ли неко зна тачно каква су правила у вези поста у другим помесним (православним) Црквама? На пример у Русији, Грчкој итд. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука