Јаков. Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Jedna od poruka danas napisanih, setila me je tog najkobnijeg dana srpske istorije... Bio sam svedok tome i iz prve ruke ću vam reći. Možda su ljudi zaboravni a možda i ne žele da se sećaju. Motiv za ovu poruku što pišem su 3 prsta. 3 raspeta ili da kažem razdvojena srpska prsta. Da li išta u Srbiji i može biti zajedno? Ne, ovo je zemlja i narod gde je princip života deljenje. Nek se deli očevina, nek se deli region, nek se deli novac, nek se deli Beograd... samo da se deli. (odeljuje). -------------------------- 9.mart 1991. godine. Gledam na TV strašne scene. Beograd u kome sam živeo gori, polupan je. Tenkovi na ulicama. Narod je već počeo spontano da se okuplja po gradu i da izražava svoj protest. klinac sam i ne mogu da razmišljam. Gledam samo kako da neko ko je odgovoran za to (S.Milošević, njegova policija) plate za zlo koje su počinili. Uzimam neophodan materijal i krećem u grad. Autobus je sablasno prazan. Čini se da na ulici nema nikoga. Do Terazija sam stigao mnogo brže nego inače. šetam razlupanom Knez Mihajlovom. Zgražavam se na razrovani trotoar na kome se poznaju tragovi tenkovskih gusenica. Ljudi je sve više i više. Saobraćaj je obustavljen po gradu i narod šeta ulicama koje su inače zakrčene automobilima. Oko 20h je. Postavljena je neka improvizovana bina na Terazijskoj česmi. Ljudi očekuju da se neko obrati. Počinju prvi govornici. Glumci. Obraćaju se na karakterističan način kao u pozorištu. Masa se oduševljava. Izlazi na binu sa koje se ne skida Leka (Branislav Lečić) i njegov kolega i pajta Cvija. (Zoran Cvijanović). "Braćo i sestre..." grmi mršavi Cvija da se čini da će pasti od napora.... megafon mu je u rukama. "Ovo je naš znak, ovo je Srbija". Pokazuje 3 prsta koja je dotle koristio u svojim mitingaškim aktivnostima Vuk Drašković. "Jel znate šta to znači? To su Otac, Sin i Sveti Duh. To je pravoslavlje. To je Srbija!!!" Narod u transu. Odobrava. Svi dižu 3 razdvojena prsta. ekstra. Ima snage u tome. Konačno su Srbi jedinstveni. Da li? Glumce su zamenili poneki političari. Zapamtio sam Rašu Karadžića. Narod ga je prilično izviždao. Nastaje mala pauza. Pušta se neka muzika. Mislim da je bilo "U svetu postoji jedno carstvo" od Kockice. Malo se izdvajam iz centra i pokušavam da nabavim neku klopu. Eto ti predamnom patrijarha Pavla. Kako se stvorio tu odjednom nemam pojima, kao da je pao sa Neba. (Stajao sam kod onog podzemnom prolaza na Terazijama). Oduševim se što ga vidim. Povičem i počnem da ga pozdravljam uzvicima. Kao da je fudbaler. Narod na moje povike postade svestan Njegovog prisustva i pridruži se ovacijama. Dopratismo ga do bine. Patrijarh burno pozdravljen od svih poče sa karakterističnom besedom. Srbi besni i željni krvi ga izviždaše. Mislim da su ga delimično silom i sklonili sa bine. Pojaviše se opet glumci sa svojim zapaljivim govorima. Leka prednjači. ekstra je glumac. Crni. CNN postavi kamere kod "Moskve" i poče da snima. Neko iz mase daje komandu da svi dignu ruke i da skandiraju CNN, CNN, CNN... Iz kamiona se vade Nemačke, holandske i druge zastave. Uzima ih razdragani narod i maše njima. Kamerman CNN samo snima. Čini mi se da daje znak "šefovima" kako da komanduju narodu. Stiže i neka klopa. Hamburgeri iz Mek Donalda. Narod poče i njima da skandira "Mek Donalds, Mek Donalds, Mek Donalds.." (Kasnije sam saznao da to nije poklonio Mek Donalds restoran, nego je jedan "donator" kupio oko 1000 komada za umorni narod.) Dođe i ponoć. Iz Skupštine se pojaviše i Vuk i Paroški. Mirni i nasmejani. Vuka narod onako iskeženog i smirenog gleda kao u Sveca. Podižem plakat sa njegovim likom i on otpozdravi i rukova se. Prilaze i drugi... Obraća se i njegovim govorom se miting završava. Već je i jutro svanulo. Ispunjeni su zahtevi za smenu Mitevića, Čukića i šta je već tada traženo. Sedam u prvi jutarnji i odlazim punog srca i sveže oštampanih plakata kući. Pravo kod Laze na burek. Najbolji je. Ovo sve se dešavalo u toku 2 dana i nisam siguran koje noći je šta bilo. Želim samo da se ovo zapamti kao autentičan zapis o tome kako su Srbi prihvatili 3 rastavljena prsta za svoj simbol. Баба, DYNABLASTER, Пг and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Значи преварио нас Вук. Лепо,богами... Данас сви мисле да је три раздвојена прста аутентични српски поздрав... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Nije Vuk. Cvija je "kriv". Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Patrijarh Pavle je izvizdan 11.03. na studentskim demonstracijama... ima i klip na Youtubu, ali ne znam da li je u redu da ga na vasem sajtu postavljam... DYNABLASTER, Crveni Baron and dusha је реаговао/ла на ово 3 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Jedna od poruka danas napisanih, setila me je tog najkobnijeg dana srpske istorije... Bio sam svedok tome i iz prve ruke ću vam reći. Možda su ljudi zaboravni a možda i ne žele da se sećaju. Motiv za ovu poruku što pišem su 3 prsta. 3 raspeta ili da kažem razdvojena srpska prsta. Da li išta u Srbiji i može biti zajedno? Ne, ovo je zemlja i narod gde je princip života deljenje. Nek se deli očevina, nek se deli region, nek se deli novac, nek se deli Beograd... samo da se deli. (odeljuje). -------------------------- 9.mart 1991. godine. Gledam na TV strašne scene. Beograd u kome sam živeo gori, polupan je. Tenkovi na ulicama. Narod je već počeo spontano da se okuplja po gradu i da izražava svoj protest. klinac sam i ne mogu da razmišljam. Gledam samo kako da neko ko je odgovoran za to (S.Milošević, njegova policija) plate za zlo koje su počinili. Uzimam neophodan materijal i krećem u grad. Autobus je sablasno prazan. Čini se da na ulici nema nikoga. Do Terazija sam stigao mnogo brže nego inače. šetam razlupanom Knez Mihajlovom. Zgražavam se na razrovani trotoar na kome se poznaju tragovi tenkovskih gusenica. Ljudi je sve više i više. Saobraćaj je obustavljen po gradu i narod šeta ulicama koje su inače zakrčene automobilima. Oko 20h je. Postavljena je neka improvizovana bina na Terazijskoj česmi. Ljudi očekuju da se neko obrati. Počinju prvi govornici. Glumci. Obraćaju se na karakterističan način kao u pozorištu. Masa se oduševljava. Izlazi na binu sa koje se ne skida Leka (Branislav Lečić) i njegov kolega i pajta Cvija. (Zoran Cvijanović). "Braćo i sestre..." grmi mršavi Cvija da se čini da će pasti od napora.... megafon mu je u rukama. "Ovo je naš znak, ovo je Srbija". Pokazuje 3 prsta koja je dotle koristio u svojim mitingaškim aktivnostima Vuk Drašković. "Jel znate šta to znači? To su Otac, Sin i Sveti Duh. To je pravoslavlje. To je Srbija!!!" Narod u transu. Odobrava. Svi dižu 3 razdvojena prsta. ekstra. Ima snage u tome. Konačno su Srbi jedinstveni. Da li? Glumce su zamenili poneki političari. Zapamtio sam Rašu Karadžića. Narod ga je prilično izviždao. Nastaje mala pauza. Pušta se neka muzika. Mislim da je bilo "U svetu postoji jedno carstvo" od Kockice. Malo se izdvajam iz centra i pokušavam da nabavim neku klopu. Eto ti predamnom patrijarha Pavla. Kako se stvorio tu odjednom nemam pojima, kao da je pao sa Neba. (Stajao sam kod onog podzemnom prolaza na Terazijama). Oduševim se što ga vidim. Povičem i počnem da ga pozdravljam uzvicima. Kao da je fudbaler. Narod na moje povike postade svestan Njegovog prisustva i pridruži se ovacijama. Dopratismo ga do bine. Patrijarh burno pozdravljen od svih poče sa karakterističnom besedom. Srbi besni i željni krvi ga izviždaše. Mislim da su ga delimično silom i sklonili sa bine. Pojaviše se opet glumci sa svojim zapaljivim govorima. Leka prednjači. ekstra je glumac. Crni. CNN postavi kamere kod "Moskve" i poče da snima. Neko iz mase daje komandu da svi dignu ruke i da skandiraju CNN, CNN, CNN... Iz kamiona se vade Nemačke, holandske i druge zastave. Uzima ih razdragani narod i maše njima. Kamerman CNN samo snima. Čini mi se da daje znak "šefovima" kako da komanduju narodu. Stiže i neka klopa. Hamburgeri iz Mek Donalda. Narod poče i njima da skandira "Mek Donalds, Mek Donalds, Mek Donalds.." (Kasnije sam saznao da to nije poklonio Mek Donalds restoran, nego je jedan "donator" kupio oko 1000 komada za umorni narod.) Dođe i ponoć. Iz Skupštine se pojaviše i Vuk i Paroški. Mirni i nasmejani. Vuka narod onako iskeženog i smirenog gleda kao u Sveca. Podižem plakat sa njegovim likom i on otpozdravi i rukova se. Prilaze i drugi... Obraća se i njegovim govorom se miting završava. Već je i jutro svanulo. Ispunjeni su zahtevi za smenu Mitevića, Čukića i šta je već tada traženo. Sedam u prvi jutarnji i odlazim punog srca i sveže oštampanih plakata kući. Pravo kod Laze na burek. Najbolji je. Ovo sve se dešavalo u toku 2 dana i nisam siguran koje noći je šta bilo. Želim samo da se ovo zapamti kao autentičan zapis o tome kako su Srbi prihvatili 3 rastavljena prsta za svoj simbol. Lepi Sico i ja sam svedok svega toga sto pises. Ali nesto ne razumem ovde: "Gledam samo kako da neko ko je odgovoran za to (S.Milošević, njegova policija) plate za zlo koje su počinili." Na koje zlo mislis? Sta su to pocinili Milosevic i srpska policija 9.marta sto ne cine sve policije sveta a ova danasnja "nasa i demokratska" mnogostruko brutalnije. A sto se tice tri prsta, tu si u pravu, od tada je pocelo manje vise. Ali to sto su razdvojeni, sta je tu problem? Srbi imaju trobojku, grb, svoje junake, svoje mitove, poraze i pobede i tri prsta u dve verzije. Spojena i radvojena verzija. I u cemu je tu problem? Sta to sada, ako je razdvojeno ne valja? Samo se srbi poznaju po ta tri prsta. I to je postao srpski znak i pozdrav, bez obzira odakle jer krenuo. Bolje i tako da se pozdravljamo nego sa srednjim. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 A sto se tice tri prsta, tu si u pravu, od tada je pocelo manje vise. Ali to sto su razdvojeni, sta je tu problem? Погледај слику Aнте Павелић и други са поздравом - раздвојена три прста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Bez obzira što je to samo forma, ipak nek bude obožena forma. Nek budu skupljeni. Ili nema veze. Ne moramo onda ni da se krstimo, jer je to samo forma. Ne moramo ni da stojimo na molitvi, možemo da se zavalimo u fotelje.. Zaboravio sam da pomenem da su sve zlatare u centru bile razbijene, i da je to pokradeno zlato kasnije prodavano u Zagrebu ispod tezge. Još nije počeo rat u to vreme. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Kod ovih gore kaziprst i srednji prst su spojeni, a tako su i nacisti se zaklinjali. Znaci to nisu tri razdvojena prsta kojim se srbi pozdravljaju. A uz put to je cin zaklinjanja kod hrvata a ne pozdrav sto je kod srba. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Evo ti da vidis kako izgledaju ta tri prsta Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 To nikakve veze nema sa srpskim pozdravom sa tri prsta. Bilo spojena, kako treba, bilo razdvojena, kako je uslo ljudima u naviku. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Памтим и ја 9. март, али далеко од тога да се могу сложити да је то најкобнији дан српске историје, и да је ту почело растакање српског националног јединства (ако је исто уопште икада и постојало)... Три раздвојена прста се могу схватити као симбол неслоге, али никако и као њен почетак. Почетак наше пропасти се, по мом мишљењу, тешко може везати за један конкретан датум или догађај, али ако ћемо баш да тражимо тако нешто, требало би ићи даље, много даље уназад - макар до 1918. године и стварање Краљевине СХС, што је била прва у низу трагичних грешака које смо као народ направили, а 9. март и све што је уследило у наредних десетак година су само трагичан епилог свега тога... Истина је да смо много очекивали од скидања комуниста са власти. Али, ако смо и сањали неке снове који су били нереални, време да се од истих отрезнимо нам је давно, давно прошло... Јефимија Крунић and Пг је реаговао/ла на ово 2 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Negacija je ta 3 prsta. Cvija je pričao o 3 rastavljena prsta kao o simbolu Oca, Sina i Sv.Duha i narod je kao takve to i prihvatio. A to je naravno suprotno pravoslavnom. Baš zato što su Otac, Sin i Sv.Duh u jednom. Zato i skupljamo prste kada se krstimo a ne širimo ih. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 26, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Кад смо већ код три прста Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Новембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2011 Kod ovih gore kaziprst i srednji prst su spojeni, a tako su i nacisti se zaklinjali. Znaci to nisu tri razdvojena prsta kojim se srbi pozdravljaju. Баш и нису увек... Ево Анте Павелића за раздвојена три прста.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2011 Баш и нису увек... Ево Анте Павелића за раздвојена три прста.. Ma to sve nije bitno, jer nas pozdrav sa tri prsta je nesto sasvim drugo od ustaske ili nacisticke zakletve. To sada sto lice kakve veze ima? Pa da se pozdravljamo sa tri spojena prsta bi takodje bilo slicno ovome odozgo. Ali stvar je sto su to potpuno drugacije stvari. I kada se Srbi pozdravljaju sa ta tri prsta oni prikazuju Oca, Sina i Svetog Duha, prikazuju ono nase "nema krsta bez tri prsta", a sto su i drugi pre koristili slicne stvari sta ima sa nama.Pa nacisti i ustase su se verovatno i rukovali kada se sretnu, pa sta bi trebali da prestanemo da se rukujemo? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука