Juan Valdez Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Тешко је економску рачуницу правити у свјетлу хришћанства, али ако је главна комунистичка парола "свакоме према његовим потребама" у коме се расподјела економских добара врши на свакога подједнако и то на почетку, може се да се каже да је и ово антихришћански принцип, јер у хришћанству "свакоме по његовим дјелима долази на крају" а не на почетку. 1. U hriscanstvu ne dolazi svakome po njegovim delima ni na pocetku ni na kraju, nego je milost iznad zasluge i iznad pravde. Bar tako kazu... 2. U hriscanstvu je imperativ oprastanje dugova (bar tako kazu), a u kapitalizmu je imperativ surova naplata duga sto cesto dovodi do fatalnih posledica po duznika. Ne moze da bude hriscanski sistem u kome je necija privatna svojina veca vrednost od mog zivota. Ako ja nekome dugujem i umrecu ako mu dam pare, ne moze da bude hriscanski da taj neko meni zapleni. Narocito ako taj neko moze da kupi ceo grad, a stalo mu je do moje crkavice. A da ne govorim o tome koliko sve to nije hriscanski ako ja nisam uopste kriv za taj dug, sto me vodi do tacke tri... 3. Najveca podlost kapitalisticke ideologije je u tome sto ubedjuje ljude da svi imaju podjednake sanse (sto je apsolutno nemoguce u ovome svetu), a onda ti na kraju nabijaju kompleks krivice - sam si kriv sto nisi uspeo. Ne, nije svako kriv sto nije uspeo i nisu jedini razlozi za neuspeh lenjost ili nesposobnost. A cak i da je jedini razlog nesposobnost, kako moze da bude hriscanski da nesposobni ljudi propadnu skroz? A cak i da je sve to hriscanski, da nesposobni propadnu i cak i da je sva krivica iskljucivo do tog coveka, krivica sasvim sigurno nije do njihove dece. I na kraju ta deca su u sustemu u "kom svako ima sansu" unapred prilicno s*ebana. I ne moze da bude hriscansku da je necija privatna svojina veca svetinja od zivota te dece. Mislim da bi Hristu bio miliji Robin Hud u takvim granicnim situacijama. Anyway, mozda bi takav hardkor kapitalizam i imao smisla kada bi svi ljudi imali svetacke duse i kada bi moralna ideologija tog sistema bilo istinsko hriscansko milosrdje. Ono sto nedostaje kapitalizmu da bi bio hriscanski je onaj deo o oprastanju beskonacno mnogo puta. Taj sistem ti ne omogucava da tek tako ustanes kada padnes, obrises prasinu i nastavis dalje. Americka izvedba narocito ne moze da bude hriscanska jer je SAD olicenje surovosti, cast izuzecima koji su vise nego ocigledno nekim cudnim putevima Bozijim zalutali u tu nemilosrdnu dzunglu. angst and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 25, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Спровођење уговора и наплата дугова нису специфични за капитализам, тако се спроводи закон у свим другим друштвено-економским системима. Нисам још чуо за правни систем који људима опрашта дугове... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 ”Srbi sprovode teror i siluju albansku decu„. (Bil Klinton, američki predsednik, govor na proslavi 50-godiŠnjice NATO pakta u VaŠingtonu, 23-25. april 1999) __________ ”NATO-razsrbljiva„ (DESERBIZATOR)” (rasistička antisrpska reklama za sprej koji uniŠtava gamad. Kanal + francuske TV, emisija „Horizonti”, april 1999) __________ „Srbe treba spokojno bombardovati, jer će sve brzo zaboraviti”. (Džejms Šej, portparol NATO, marta 1999) __________ Cistom obrazu malo vode treba. Nasem bogami... Prebiju francuza na smrt, nasi omladina ih pravda, sam decko skocio nisu oni krivi. Policajcu u civilu momak nabija baljku u lice, omladina na fejsbuku lajkuje "pravda za urosa" Nismo mi losi, ali sami dajemo argumente svakom ko hoce da nas pljuje. @ZvonkoM Dobar klip onaj na pocetku. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Ако ћемо реално тешким и поштеним радом врло мали број људи се обогати и њима свака част. Остало је врло често последица закидања нечијих плата, непоштовања закона, нечијег рада, финансијских малверзација и сл. Многе данас богате и капиталистичке земље попут Британије, Холандије, Француске нпр. биле су велике колонијалне силе и своја богатства су често стицале обичном пљачком и голом силом. Америка са друге стране је имала огромно пространство које је користила, али су прво отели земљу Индијанцима. Шта је то него насиље? Или можда поштовање приватне својине? Мислим, ја заиста нисам доктирнарни антизападњак, али ово су просто чињенице. Друга је ствар етика рада која постоји на Западу, и која јесте за похвалу, али док се стигло до богатства много је и крви проливено и многа добра опљачкана. Капитализам у себи такође носи дозу насиља и пљачке са собом само другачије врсте од реал социјализма. У ствари, човек је такво пало биће и он је тај који ствара системе који су по правили углавном насилнички. Andre Williams and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 То је дефиниција капитализма - добровољна размена. Можеш да се обогатиш само ако другима будеш користан. Мислим да, ипак, треба пажљивије читати Маркса. Наиме, та низглед добровољна размјена је привид. Уколико радник нема ништа што би могао да размијени осим своје радне снаге (која је роба sui generis), он може само да умре, па и то о нечијем трошку. Марксове анализе капиталистичког друштва његовог времена су бриљантне и несумњиво аргументоване, али не сасвим и његове прогнозе у погледу будућности. Дакле, та добровољна размјена је заправо нужност. Капиталиста у томе периоду развоја капитализма је морао остварити профит преко нечије грбаче. На жалост, и ми смо враћени близу тог периода Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 pomesane su babe i zabe. Hristova nauka Spasenja uopste se ne dotice drustvenih ili ekonomskih odnosa odnosno uredjenja. uredjenje sveta i drustva su apsolutno irelevantni za Hriscanstvo. ako nisam upravu voleo bih da cujem argumente. mnogo se danas mesaju stvari a uopste nemaju veze jedne sa drugima, nego ih nase krivo razumevanje na neki nacin dovede u nekakvu vezu. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Још нешто (чини ми се јако важно) - хришћанство не би требало по аутоматизму везивати ни за један облик друштвеног уређења. Сви ти облици уређења ће проћи, а Христос је и алфа и омега. Маркса, чини ми се, треба читати критички а не навијачки. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 upravo tako, ako mi se od necega digne kosa na glavi to je onda od pokusaja da se kvaziteologijom i verom opravdaju ili monarhija ili demokratija ili socalizam ili kapitalizam... itd bez obzira na mozda plemenite i humane intencije po meni je to poootpuni promasaj, jednostavno vera se ne moze pomesati SA BILO CIM, ukljucujuci: drzavno uredjenje, nauku, pravo, ekonomiju...itd pa cak ni umetnost osim za internu (crkvenu) upotrebu (npr. nesto je lepo i ako nema hriscanski motiv) Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Од свих економских система, капитализам има најмање ако ништа, примјеса етике и идеологије. Капитализам је чисто економски систем како умножити неко добро. Начин на који ће се то добро стећи, и како ће се располагати са тим добром није проблематика капитализма и тиме би се требале бавити етика, социологија, теологија, право и друге сличне дисциплине. Концепција капитализма омогућује слободно тржиште и слободу свих појединаца који желе да се надметају на тржишту да имају једнку могућност да привређују. Све остало је на способностима људи као појединаца индивидуа. Аномалије које се јављају дешавају се само када се држава петља у односе са богатијим привређивачима, када се склапају интересни договри, када се лобира једна група или када се спашава неки привређивач који треба да пропадне. Реално не треба мјештати хришћанство са економским системима. Мада треба признати да је комунизам узео највише на себе да поред економских питања ријеши и етичке проблеме, с тога се показао и као двоструко неуспјешан. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Ако ћемо реално тешким и поштеним радом врло мали број људи се обогати и њима свака част. Остало је врло често последица закидања нечијих плата, непоштовања закона, нечијег рада, финансијских малверзација и сл. Многе данас богате и капиталистичке земље попут Британије, Холандије, Француске нпр. биле су велике колонијалне силе и своја богатства су често стицале обичном пљачком и голом силом. Америка са друге стране је имала огромно пространство које је користила, али су прво отели земљу Индијанцима. Шта је то него насиље? Или можда поштовање приватне својине? Мислим, ја заиста нисам доктирнарни антизападњак, али ово су просто чињенице. Друга је ствар етика рада која постоји на Западу, и која јесте за похвалу, али док се стигло до богатства много је и крви проливено и многа добра опљачкана. Капитализам у себи такође носи дозу насиља и пљачке са собом само другачије врсте од реал социјализма. У ствари, човек је такво пало биће и он је тај који ствара системе који су по правили углавном насилнички. Треба разумјети да данас нема капитализма. Британија, Холандија, Француска нису каптилистичке земље, јер да јесу не би нарочито Француска и Британија биле у економској кризи. Данас су све земље углавном социјалистичке, негдје мање негдје више, негдје екстремно. Капитализам опет нема никакве везе са колонијализмом. Ове земље би опет биле развијене и да нису имале колоније. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Ове земље би опет биле развијене и да нису имале колоније. Puno manje. Luvr bi bio poluprazan, a britansku krunu ne bi krasio indijsji dijamant. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Што је најгоре од свега, ево сад у Цркви да спроведеш анкету већина ће рећи да је комунизам врло близак Хришћанству. Мислим да сам чак читао чланке неких теолога који тврде сличну ствар... Dostojevski je bio jedan od članova socijalističkog pokreta u Rusiji u vreme kad je tek započeo a kasnije je navodno, kad je shvatio koliko je to zlo zabatalio i bilo mu je krivo. Tako je rekla profesorka srpskog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Puno manje. Luvr bi bio poluprazan, a britansku krunu ne bi krasio indijsji dijamant. Све је то буржоаски кич. Француска у томе предњачи, будући да је Париз толико начичкан буржоаском заоставштином. Но Њемачка није имале колоније, није "отимала" од Индијанаца, није имала црначко робље, и опет су развијени као и земље које су биле колонијалне. Исто је и са неким азијским и арапским земљама. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Све је то буржоаски кич. Француска у томе предњачи, будући да је Париз толико начичкан буржоаском заоставштином. Но Њемачка није имале колоније, није "отимала" од Индијанаца, није имала црначко робље, и опет су развијени као и земље које су биле колонијалне. Исто је и са неким азијским и арапским земљама. Jeste, samo sto je nemacka "socijalisticka" drzava. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Па је л` си разделио све сиротињи? Kad vladike i ostali budu razdelili sirotinji neki od svojih Audi-a, BMWa i Toyota, imaće pravo i to da propovedaju. Sve dok i oni sami to ne učine, reč je o licemerju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука