Jump to content

Маркс и Енгелс о Србима

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

Срећна околност је да је слободно тржиште (тј. капитализам) најефикаснији економски систем, али и да није апсолутно би био за слободу појединца пре свега. Зато што је једини моралан, праведан и на крају крајева хришћански принцип.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Добра фора... :)

Није супротно. Ако не одбранимо темеље слободног друштва, онда све остало пада у воду. У СССР-у није било ни слободе ни профита ни нормалног живота.

Ali ako ti branis slobodno drustvo a nemas nikakav profit, zasto cinis to? Ti si bre k'o Makijaveli. Svi ga pamte po "cilj opravdava sredstvo" a covek bio altruista i umro u siromastvu.

Pa i komunisti su se zalagali za isto, samo ono sto ti kazes da ne valja (SSSR, itd) je bila samo prelazna faza ka komunizmu, savrsemom drustvu. I oni su branili slobodu i oslobadjanje coveka od eksploatacije.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ali ako ti branis slobodno drustvo a nemas nikakav profit, zasto cinis to? Ti si bre k'o Makijaveli. Svi ga pamte po "cilj opravdava sredstvo" a covek bio altruista i umro u siromastvu.

Pa i komunisti su se zalagali za isto, samo ono sto ti kazes da ne valja (SSSR, itd) je bila samo prelazna faza ka komunizmu, savrsemom drustvu. I oni su branili slobodu i oslobadjanje coveka od eksploatacije.

Џаба ја пишем. Није профит само милијарду долара. Профит је кад имам водовод у кући да не морам у кориту да се купам, или аутопут да могу мирно да се возим колима, да не иде џомбама и кривинама.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

KAPITALizam.

Odgovor je u nazivu sistema.

Одговорио сам ти горе. Капитал може вити и 100 евра.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Одговорио сам ти горе. Капитал може вити и 100 евра.

Ali svrha kapitala oplodnja, profit, zarada.

Ako toga nema onda nije kapital. Moze biti stednja, depozit, ali ne kapital.

Подели на овим сајтовима

Ali ako ti branis slobodno drustvo a nemas nikakav profit, zasto cinis to?

Неко кога интересује само профит могао би да каже - зато што без слободног друштва не би ни могао да има профит.

Ја те идеје заступам зато што сматрам да су исправне. Као што заступам да човек нема права да убија или краде.

Далеко од тога. Они су се залагали за поробљавање и експлоатацију појединца од стране државе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па зарада да боме, али не нужно милионска.

Зашто теби смета зарада, од чега ти живиш?

Шта теби смета уствари, што човјек уопше самостално заради новац за живљење, или што није онемогућено сваком човјеку да ради, па би му се дјелила цркавица према његовим потребама, како ви то било у комунизму?

Подели на овим сајтовима

Ја те идеје заступам зато што сматрам да су исправне. Као што заступам да човек нема права да убија или краде.

Ali time pokazujes nedoslednost. Branis (uslovno receno) sistem koji se bazira na profitu i stvaranju istog a ti ne ostvarujes nikakav profit i nemas nikakve koristi od te apologije.

To ti je slicno sa partijskim drugovima koji su se na sva usta borili za socijalizam i socijalnu pravdu a cinili suprotno i ponasali se onako kako bi ti trebao da se ponasas.

Zastupas da covek ne treba da ubija ili da krade. I tu si dosledan. Ne krades i ne ubijas. Ali zasto si nedosledan kada je sticanje profita u pitanju?

Подели на овим сајтовима

Ово тражи мало разјањење. У нашем народу се реч "капитал" посматра негативно, као гомила злата које је неки гусар отео од сиротиње... :)

Капитал јесте све оно што произведемо, а није за тренутну употребу. Нпр. када сељак посеје вишак пшенице и остане му у амбару за следећу годину. Онда следеће године он на њиви више не мора да сеје пшеницу, већ може нешто друго. Или може да је замени за краву итд. Битна ствар јесте - капитал нам омогућава напредак. Да нема вишка пшенице, сељак не би могао да експериментише већ би морао да ради исто сваке године и да стално буде на нули. Да није капитала, ми би и даље живели у колибама од блата и умирали од глади када наиђе сушна година.

Елем, главни закључак (на опште згражање читалаца) је - капитал је добра и корисна ствар.

Да се вратимо у наше доба. Кажемо подругљиво "сврха капитала је профит, тј. зарада". А како се остварује профит са тим капиталом? Похлепни капиталиста мора да уложи у неку фирму која ће произвести нешто што људима треба - иначе нема зараде. И то мора да произведе квалитетније и јефтиније од конкуренције. Успут мора да запосли људе који ће то да раде, тј. да отвори нова радна места, плаћа плате итд. И у свему томе - он је једини који носи ризик. Ако фирма пропадне он је изгубио новац, а сви остали су добили плате итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ali time pokazujes nedoslednost. Branis (uslovno receno) sistem koji se bazira na profitu i stvaranju istog a ti ne ostvarujes nikakav profit i nemas nikakve koristi od te apologije.

To ti je slicno sa partijskim drugovima koji su se na sva usta borili za socijalizam i socijalnu pravdu a cinili suprotno i ponasali se onako kako bi ti trebao da se ponasas.

Zastupas da covek ne treba da ubija ili da krade. I tu si dosledan. Ne krades i ne ubijas. Ali zasto si nedosledan kada je sticanje profita u pitanju?

Ко каже да сам недоследан? Трудим се колико знам и могу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ти као да намјерно нећеш да схватиш или намјерно појмовимс дајеш супротно значење. Објаснио сам ти да профит не значи милионску суму. Умножавање профита може ићи кроз малу суму. Осим тога подржавати идеју да неко други стекне већи профит значи подржати могућност да дође до неког напретка који ће бити добар за све. Рецимо то што је неко други стекао профит производњом рачунара, имао сам и ја не директне али индиректне користи јер га користим као средство рада и комуникације. Ето то је та корист. Не гледај само личну корист него опште друштвену. Само лична корист постоји само у комунизму, јер тамо су људима одређене потребе. Према томе нико ништа у животу не мора да ради, треба само да троши.

Подели на овим сајтовима

Па зарада да боме, али не нужно милионска.

Зашто теби смета зарада, од чега ти живиш?

Шта теби смета уствари, што човјек уопше самостално заради новац за живљење, или што није онемогућено сваком човјеку да ради, па би му се дјелила цркавица према његовим потребама, како ви то било у комунизму?

Nemam ja nista protiv zarade ali da svi zaradjuju. A ne da jedni uzimaju zaradu drugih (ne pozeli tudje ...) i sa time grade licno bogatstvo.

Подели на овим сајтовима

Ко каже да сам недоследан? Трудим се колико знам и могу.

Ali ako se jos nisi obogatio (profitirao) a zivis u Meki kapitalizma onda taj kapitalizam i nije bas toliko "ravnopravan"?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...