Jump to content

Potop, argumenti za i protiv

winux59

Препоручена порука

Бојим се да овај став често злоупотребљавамо. Односно, користимо Божију свемоћ, тај његов атрибут, како бисмо учинили одрживим своје конструкције у размишљању. Тај аргумент "све је ту чудно, нелогично, незамисливо, али, ето, Бог је свемогућ па се то ипак тако десило" је веома добра подлога за све и свашта у тумачењу, али је јако лоша подлога за реално сагледавање ствари.

Ако се сагледа историја спасења, онда се да закључити да Бог није силовао људску свест и људску слободу разумевања. Човек је ПОСТЕПЕНО СХВАТАО, али не помоћу чаробног Божијег штапића ("род покварени иште знака"), већ помоћу дарованог му разума и слободе.

Ако ћемо да користимо аргумент "Богу је све могуће", онда је најбоље да ћутимо и не мислимо ништа. Тачно је, Бог све може што хоће. Међутим, тачно је да Бог и неће све што може. А сигурно неће човека придобијеног божанским чаробним штапићем.

Да, интересантно је зашто људи воле да се поробљавају тамо гдје им је од Бога дарована слобода.

Управо зато што ми нисмо слепи роботи који извршавају инструкције (овако муслимани схватају однос Бога и људи) него слободна и логосна бића којима је дата слобода да се радећи и стварајући уподобљаљвају своме Творцу, у томе је љепота Божијег промисла над људима.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 945
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Управо тако брате. Ја зато и не видим Бога ван Православља. Тешко да која религија може Бога ослободити садизма, а човека заиста учинити слободним, осим Православља. Ако је тако, онда драги хришћани, мислимо о благу које имамо.

Подели на овим сајтовима

Klip je sprdnja na pojedine tvrdnje kreacionista... ni vise ni manje od toga... ne pretenduje da bude ozbiljna analiza Biblije...

Dap, niko ne spori da je nekog lokalizovanog potopa bilo, ali globalni potop koji je potopio sve kontinente nikad nije postojao.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Dap, niko ne spori da je nekog lokalizovanog potopa bilo, ali globalni potop koji je potopio sve kontinente nikad nije postojao.

Иако сам изнео ставове који изражавају резерве према историчности приче о потопу, ипак не бих био тако сигуран као ти.

Подели на овим сајтовима

Иако сам изнео ставове који изражавају резерве према историчности приче о потопу, ипак не бих био тако сигуран као ти.

Opa Aleksandre,znaci,ipak moze biti da je prica istinita ccvige

Подели на овим сајтовима

Koliko znam nekih jasnih dokaza za potom nema. Postoje jasni dokazi da su se potopi desavali na mestima gde su ziveli oni koji su pricali o njima ali recimo ne postoje dokazi da su se potopi te vrste desili tamo gde nisu ziveli jevreji.

Koliko je zapravo prica o potpu relevantna za vasu teologiju? Da li sve stoji na mestu da i potp nije postojao, vec da je to jevrejska legenda izvedena iz stvarnog dogadjaja uoblicena u simbolizam njihove tadasnje religije?

Подели на овим сајтовима

Koliko znam nekih jasnih dokaza za potom nema. Postoje jasni dokazi da su se potopi desavali na mestima gde su ziveli oni koji su pricali o njima ali recimo ne postoje dokazi da su se potopi te vrste desili tamo gde nisu ziveli jevreji.

Koliko je zapravo prica o potpu relevantna za vasu teologiju? Da li sve stoji na mestu da i potp nije postojao, vec da je to jevrejska legenda izvedena iz stvarnog dogadjaja uoblicena u simbolizam njihove tadasnje religije?

Релевантан је теолошки садржај приче. Порука да безбожништво и распусни живот воде у страдање и пропаст. Сама чињеница потопа није битна. Рекох, писац је највероватније искористио форму тада опште познатог мита да би исказаоп наведену теолошку поруку.

Подели на овим сајтовима

Релевантан је теолошки садржај приче. Порука да безбожништво и распусни живот воде у страдање и пропаст. Сама чињеница потопа није битна. Рекох, писац је највероватније искористио форму тада опште познатог мита да би исказаоп наведену теолошку поруку.

to sam te pitao za samu cinjenicu potopa ona je irelevantna.

Подели на овим сајтовима

Интересантно је да Абориџани у Аустралији,Тупиникини и Тупинамбе у Бразилу, Алеути и свако друго многобожачко или анимистичко племе на овом свету, као и припадници трију највећих религија, памте и чувају у својој колективној свести идеју о неком великом потопу...интересантно је за размишљање...чисто онако.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Интересантно је да Абориџани у Аустралији,Тупиникини и Тупинамбе у Бразилу, Алеути и свако друго многобожачко или анимистичко племе на овом свету, као и припадници трију највећих религија, памте и чувају у својој колективној свести идеју о неком великом потопу...интересантно је за размишљање...чисто онако.

Poprilichno sam se bavio meso americkim i generalno americkim plemenima i nacijama i nigde nisam video niti cuo ni za p od potopa. A mnogo sam bukvalno mnogo citao o njihovoj mitologiji, religiji i kulturi.

Pa bih te molio, to interesantno za razmisljanje onako da podelis sa drugima podatke otkud ti to da u kulturi, mitologiji ili istoriji cuvaju bilokakvu ideju o velikom potopu.

Подели на овим сајтовима

ignjat, истинитост ове приче, као и оне о стварању, уосталом све старозаветне приче,

вреднују се на основу нечег другог. Божији Логос све у причама говори народу, и то тврде Апостоли.

Зашто би било другачије у време пре Његовог входа (уласка) у свет?

Истинитост старозаветних "истина" записаних у Светом Писму треба вредновати у светлу онога чега су биле припрема васптач - за Христа и Царство Божије.

Ради тога су Закон, Пророштва (Обећања) и Приче, такође и обреди и сл.

Када се у том светлу погледа, постаје мање важно и чак непотребно,

вредновати истинитост приче о Нојевој барци и потопу на начин како се то углавном чини.

Иначе,

ја не сумњам да је потоп био ширих размера

(не баш да су све врсте могле стати у барку, иако је један лакат тада био 1 метар!),

и да су барку или ковчег прдржавали и чували ангели, као и котарицу Мојсијеву од смртних опасности реке Нил.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Jos je interesantnije sto spominju da je do toga doslo zbog gneva bogova jer se narod iskvario.Spominju i brod sa zivotinjama i ljudima koji je plutao po vodi.Sami zakljucite.Sto bi Jung rekao- arhetip kolektivnog nesvesng.

Подели на овим сајтовима

Poprilichno sam se bavio meso americkim i generalno americkim plemenima i nacijama i nigde nisam video niti cuo ni za p od potopa. A mnogo sam bukvalno mnogo citao o njihovoj mitologiji, religiji i kulturi.

Pa bih te molio, to interesantno za razmisljanje onako da podelis sa drugima podatke otkud ti to da u kulturi, mitologiji ili istoriji cuvaju bilokakvu ideju o velikom potopu.

Жао ми је што немам могућност да ти у овом тренутку наведем изворе, али и ја сам доста читао и много штошта сам од тога и гледао у научним емисијама на тв-у...конкретно за абориџане, на пример.Када кажем "велики потоп" он је несумњиво тако доживљен од стране њихових предака а да ли је он био планетарних размера, то не знам нити могу поуздано тврдити.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Жао ми је што немам могућност да ти у овом тренутку наведем изворе, али и ја сам доста читао и много штошта сам од тога и гледао у научним емисијама на тв-у...конкретно за абориџане, на пример.Када кажем "велики потоп" он је несумњиво тако доживљен од стране њихових предака а да ли је он био планетарних размера, то не знам нити могу поуздано тврдити.

Kada mozes obezbedi publici.

Za aboridzine nemam pojma ali sve indijanske kulture amerike ni kod jedne nisam sreo nikad neku pricu o potopu. Zato te i pitam.

Подели на овим сајтовима

Ух, па имаш читаве књиге написане на ту тему. Мит о потопу постоји у већини древних цивилизација на свим континентима. Абориџини, Кинези, Ескими итд.

Ево овде сакупљено са свих страна + извори: http://www.talkorigins.org/faqs/flood-myths.html

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...