Ахил Написано Октобар 18, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Što se mene ti?e, Kuran kaže, kao što je na po?etku i navedeno, da Jevreji vjeruju da je Uzeir sin Božiji. Ovo tvoje pokušavanje ''odbrane'' Kurana jednostavno ne ide, meni to li?i na špekulaciju arapskim jezikom. Ina?e, odli?no je poznato da se prevodi Kurana razlikuju od originala gotovo 60%. U Kuranu pak piše za sve Jevreje da vjeruju da vjeruju da je Uzeir sin Božiji kako bi, makar retori?ki, Muhamed napravio distinkciju od jevrejske vjere i pokazao se osniva?em ne?eg novog. Istina je pak sasvim druga?ija, i ne ide na ruku muslimanima. Loše,loše.... Primjer: "Poslanik as. je citirao ajet : "Oni(krš?ani i jevreji) uzeli su svoje sve?enike i monahe za bogove" na što su krš?ani i jevreji odgovorili : "Mi njih ne smatramo bogovima!" Poslanik as. re?e : "Da li vam oni zabranjuju neke stvari koje je Bog dozvolio, a zatim ih vi smatrate zabranjenim? i da li vam dozvoljavaju neke stvari koje je Bog zabranio, pa ih vi smatrate dopuštenim?" Odgovoriše : "Da", na šta Poslanik as. re?e : "To zna?i da ih uzimate za bogove" Ovaj ajet ste pokušali predstaviti kao "Kur`ansku grešku", pa vam se omaklo... Da se vratimo jevrejima: Apsurdna je vaša tvrdnja da Kur'an, kao savršena knjiga, mora precizirati broj jevreja koji su po?inili ono što Bog kaže u Kur'anu. Kako bi to izgledalo, molim vas - " 4567 jevreja govore Uzejr je Božiji sin, dok drugi to ne govore, a 74659 krš?ana kažu Isus je Božiji sin ??? Kontekst je bio sljedeci: Grupa jevreja i grupa krš?ana su vodili raspravu. Krš?ani su rekli da je Isus Božiji sin. Jevreji su tražili dokaz za tu tvrdnju. Krš?ani su rekli da je dokaz to sto je Isus a.s. umro i oživio, dakle nije obi?an ?ovjek. Jevreji su tada rekli da je i Uzeir a.s. umro, bio mrtav 100 godina i oživio dakle po istoj logici i Uzeir je Božiji sin. Onda je Bog objavio Poslaniku a.s.: "Jevreji govore: “Uzejr je – Božiji sin”, a krš?ani kažu: “Mesih je – Božiji sin”. To su rije?i njihove, iz usta njihovih, oponašaju rije?i nevjernika prijašnjih, - ubio ih Bog! Kuda se odme?u? " Dakle ajet je objavljen povodom konkretne rasprave izme?u dvije konkretne grupe krš?ana odnosno jevreja. U ajetu u orginalu je koristen glagol "qalet" što zna?i "rekli su", "govorili su". Kako ste vi zaklju?ili da Bog kaze da oni "vjeruju", ako pise "govore"?! Vi tuma?ite po svom naho?enju.... Sljede?a stvar, u orginalu je korišten odre?eni ?lan uz krš?ane i jevreje "el-" "we qalet el-jehudu". Taj odre?eni ?lan se ponaša sli?no kao i "the" u engleskom. Stoga, ako do?e uz jedninu moze imati "specific" i "generic" zna?enje, ovisno o kontekstu npr. "the snake is dangerous" kao neka konstatacija zna?i da su sve zmije opasne. Ako pored zmije stoji koza, i medvjedic dobrog srca, i ti, npr. pokažeš prstom na zmiju i kazes "the snake is dangerous" onda misliš samo na tu konkretnu zmiju. To je "specific" znacenje. U množini odre?eni clan ima SAMO "specific" zna?enje. Kao u ovom slucaju. Dakle, ODRE?ENI jevreji su REKLI... a ne svi jevreji vjeruju.-kako vi to pokušavate predstaviti... Dakle "Kur`anske greške", i dalje nula bodova. Vidiš, prevideo si jednu stvar, a to je da, kada se, kao što kažeš (volio bih vidjeti cijeli kontekst pri?e), vodila rasprava izme?u Jevreja i hriš?ana, jevrejska strana držala da Isus Hristos nije Sin Božiji i to opovrgavala tvrdnjom da je Uzeir isto poput Hrista oživio! Dakle, oni nisu tvrdili da je Uzeir Sin Božiji ve? da on to nije! Dakle, Kuran ne govori istinu, ima greške!Što se ti?e kuranskih jezi?kih finesa, on je preveden na srpski ili srpskohrvatski, tako da ja ?itam ono što kažu prevodioci. http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 To što si naveo je, apsolutno nemogu?e, baš naprotiv, mali milion dokaza ima, da je Kur`an od Boga, ja ?u sada navesti par primjera, a ujedno odgovoriti i na tvoje, zašto je nemogu?e da je šejtan/sotona, dao objavu Muhammedu saws. Prvo, Kur`an uopšte nije nau?na knjiga, to je uputa svjetovima, a obzirom da dolazi od Onoga koji ne može pogriješiti, logi?no da ?e se prije ili kasnije, svaka stavka u njemu ispostaviti ta?nom. ????,?? ??????? ??? ?????????? ? ????? ????????. ????? ????? 200 ?????? ?? ?? ????? ?? ????? ?????? ???????-??? ?? ?? ??? ??????,??????? ??? ? ???????????.????? ???????,??? ?? ???? ??????? ?????? ?? ?? ? ?????? ?????? ???? ?? ?????? ???? ??????? ?? ?? ?? ????? ?????? ????????.???? ?? ??????? ?? ?? ???? ?????? ?? ?????? ????? ?? ?????? ???? ???????. Zašto ne može da bude od šejtana? Reci mi, da li nama ljudima, sotona želi dobro?, želi li nam sre?u i na ovom i na onom svijetu?, mislim da je i tvoj stav da želi da nas odvrati od Boga. E ako bi Kur`an bio od šejtana, zašto nas Kur`an prije svega obavještava kako šejtan djeluje na ?ovjeka?, kako pokušava naškoditi ?ovjeku, zatim nas obavještava kako se zaštiti od ?avola, zna?i u detalje i slikovito smo upoznati sa tim!. ?????? ?? ?? ??? ?????? ?? ???? ????? ??? ?????? ??? ?????? ?? ????? ????? ???????? ??????? ????? ?????:?????? ??? ??????????? ???? ?? ??? ?? ??????? ? ?? ????? ? ?? ??????? ?? ?? ??? ?? ???????. ?????,???? ???????? ?? ?????? ?? ????? ??? ?? ???? ???? ???? ?? ?????? ?? ?? ?????? ? ?????? ??? ???????? ??????????? ???? ???????????. ???? ?????????? ?? ?? ??????? ?? ?? ?? ??????? ?? ????. Tako?er kroz sunnet ?asnog poslanika saws, nailazimo na jako mnogo primjera, kako se zaštiti od nevidljivog svijeta (džina i šejtana). Nama je dovoljan ovaj ajet gdje Bog kaže: "Kur'an ne donose šejtani; nezamislivo je da to oni ?ine; oni to nisu kadri (nisu u mogu?nosti)" A kada nemusliman traži dokaze da Kur`an nije od šejtana, ja pitam njega: 1. Zašto nas Kur`an u?i kako rješiti probleme sa kojima se svakodnevno susre?u ljudi?! 2. Zašto nas Kur`an u?i, kako se riješiti ovisnosti o drogi, alkoholu i ostalim porocima?! 3. Zašto nas Kur`an u?i, kako npr. izlije?iti osteoporozu?! 4. Zašto nas Kur`an u?i, kako se riješiti zaborava, niske inteligencije?! 5. Zašto nas Kur`an u?i, kako sprije?iti samoubistvo, kad ?ovjek izgubi volju za životom?! 6. Zašto nas Kur`an u?i, kako izbje?i siromaštvo?! 7. Zašto nas Kur`an u?i, kako se riješiti pretjeranog straha?! 8. Zašto nas Kur`an u?i, kako dokazati da sotona zaista postoji, (npr. jednom ateisti), koji ne?e mo?i pore?i Kur`an ?asni, nakon što spozna njegove mudžize. itd,itd...... ??? ??? ??? ?? ?? ????? ?? ???????? ? ?????? ????????? ???????? ???? ?? ?? ??????? 600 ?????? ????? ??????:???? ??? ?? ?????? ?????? ? ????????. ?????,??? ??? ??? ?? ?? ????? ????? ?? ???? ??????? 600 ?????? ????? ?????? ??????. Uzmimo samo za primjer egzorcizam, kada osoba bude opsjednuta zlim duhom, zašto se onda i hriš?ani obra?aju muslimanima koji ispravno lije?e "šejtanovom knjigom"??!!, naravno zbog toga što samo Bog lije?i! ?? ???? ??????.????????????? ????? ?? ????? ????? ???? ? ????????????. ??? ?? ????: Greece - Exorcism ?? ???? ????????? ???? ?????? ???? ???? ??????????? ??????????. ?? ???? ?????? ??,??? ????? ? ????? ???? ? ????????? ? ???????? ?????? ?? ?? ?????? ??? ?????? ??????? ?????? ???????? ?????????,????? ?? ? ??????,? ?? ???? ???????????,?? ??????? ????,?? ??????? ????????? ?????? ?? ?? ?????? ??? ?????? ?????? ???????.?????,??????? ?? ?????????. Kao što vidiš, sve gore nabrojano nema veze sa nau?nim ?injenicama, nauka je samo jedan mali segment Kur`ana. A ?emu sva upustva za sretan život?, odgovor leži u ovom ajetu: «Mi objavljujemo u Kur`anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo pove?ava propast.» Hajde upotrijebite razum svi koji ?itate ovo, ko nama želi dobro?, sotona ili Bog? ???? ??? ????? ???,?? ?? ????????,??? ?? ????? ???????? ???? ?? ?? ????? ?? ????.????? ????? ??????????? ?????,??? ?? ????? ?? ?? ??? ????? ?? ?? ????? ?? ????. Da vidimo kako ide ajet: Bizantinci su pobije?eni na najnižem mjestu na zemlji, ali oni ?e, poslije poraza svoga, sigurno pobijediti za nekoliko (od tri do devet) godina - i prije, i poslije, Allahova je odluka - i tada ?e se vjernici radovati. ?????,???` ???? ?? ?????? ?? ??? ?????????? Bizantijsko Carstvo ili Bizantija je historijski naziv za isto?nu rimsku imperiju koje je nastalo 285 godine kad je car Dioklecijan administrativno podijelio tadašnju Rimsku Imperiju na Isto?nu i Zapadnu. No obi?no se uzima 395 godina za godinu po?etka, kada je car Teodozije I Veliki dao svojim sinovima carstvo: Arkadiju Istok, a Honoriju Zapad. Godina pada se smatra 1453, kada su Osmanlije zauzele Carigrad. Ovi ajeti objavljeni su kada je persijski vladar Sapur zauzeo Šam, dijelove Arapskog poluotoka koji su bili uz njega i krajnje dijelove Bizantije, te je prisilo Herkula, vladara Bizantije, da potraži uto?ište u Carigradu, u kome ga je dugo držao u okruženju. Prenosi imam Ahmed od Abbasa, neka je Uzvišeni Bog zadovoljan sa njima, u vezi sa rije?ima Uzvišenog Boga: "Elif-lam-mim. Bizantinci su pobije?eni na najnižem mjestu na zemlji..." da je rekao: "Pobije?eni i pobijedili su", pa je rekao: (425) "Mnogobošci su voljeli da Perzijanci ovladaju Bizantincima jer su oni idolopoklonici, dok su muslimani voljeli da Bizantinci ovladaju Perzijancima jer su oni sljedbenici Knjige. To je spomenuto Ebu- -Bekru, a Ebu-Bekr je to spomenuo Božijem Poslaniku, s.a.v.s., pa je Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Oni ?e, zaista, pobijediti." Ebu-Bekr je to spomenuo ovima, pa su rekli: "Utvrdi nam rok, pa ako (dobijemo opkladu) pobijedimo, dobijamo to i to, a ako vi pobijedite, dobijate to i to." Utvr?en je rok od pet godina, a Bizantinci nisu pobijedili. To je spomenuo Ebu-Bekr Božijem Poslaniku, s.a.v.s., pa mu rekao je: "Zašto nisi odredio da je taj rok manji od", mislim da je rekao: "deset", kaže Seid ibn Džubejr: "Nekoliko ??? je ono što je manje od deset, a Bizantinci su poslije pobijedili. ???? ??????:??? ?? ??????? ??????? ????? ? ?? ???????? ?????????. http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%80%D0%B0%D1%82 1. Spomenuti ajet se odnosi na jevrejsku sektu, (ili bolje re?i sekticu), koja je bila nastajena u Arabiji, u vrijeme kada je zemljom hodao posljednji Božiji poslanik. To nije generalizovanje svih jevreja. ?ak sumnjam da u raznolikoj jevrejskoj zajednici DANAS uop?e i postoji sekta ili ?ak manja grupa njih, koji vjeruju ovako nešto. Danas, jevreji uglavnom, ili skoro stoprocentno, predtavljaju monoteiste.. To je bilo vjerovanje nekog jevrejskog plemena koje je u vrijeme Muhammeda saws bilo nastanjeno u Arabiji. ???? ?? ?? ???? ????? ?? ??????? ?? ?? ???? ???? ??????? ???????? ?????? ?? ??? ???? ??? ????? ??? ??? ?? ????? ?? ?? ???????? ??????? ? ?????:????? ????? ?????? ????? ?? ?? ????????? ?????? ??????? ? ???????? ? ???????? ?? ??????? ?? ?? ??????? ??? ????? ??? ?? ?????????? ????? ? ???? ?? ??????? ? ??????? ????? ?? ?? ???? ? ??????? ????? ??? ??? ?? ?????? ????? ???????? ?????? ???????: 21. I dogodi se kad pogrebavahu nekog ?oveka, ugledaše ?etu i baciše ?oveka u grob Jelisijev; i kad ?ovek pade i dota?e se kostiju Jelisijevih, ožive i usta na noge svoje.2. Carevima, glava 13 ????? ???? ??????? ?? ?? ??? ???? ????,? ???? ?? ?? ???? ? ????? ?? ?? ???? ????????? ????? ????? ?? ??? ??? ???? ?? ?? ????.???? ?? ?????? ?? ??? 2. Adijj kaže: "Rekao sam, zaista oni njih nisu obožavali", pa je rekao: "Naprotiv, oni su im zabranjivali što je dozvoljeno, a dozvoljavali im što je zabranjeno, pa su ih slijedili, i to je njihovo obožavanje." Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "O Adijj, šta govoriš? Da li ti je na štetu da kažeš Allah je najve?i? Da li poznaješ išta ve?e od Allaha? To ti ne šteti… Da li ti smeta da kažeš nema boga osim Allaha?" Zatim ga je pozvao u islam, pa je primio islam i posvjedo?io svjedodžbu istine. Rekao je: "Vidio sam njegovo lice kako se razveselilo, zatim je rekao Muhammed, a.s.: 'Zaista su jevreji oni koji su protiv sebe srdžbu izazvali, a krš?ani oni koji su zalutali." ?? ?? ???? ???? ???????? ??? ???? ?? ?????? ?? ???????? ???? ????? ???? ?? ?? ????????? ?????? ? ??????????. ???? ?? ????? ???? ???? ???? ? ???????????,?????,?????? ??? ??????? ? ????????? ?? ???? ???? ???? ????? ????? ?? ???????? ?????????? ???? ????? ???? ?????? ?? ?? ???????? ????????? ?????? ? ??????????? Nisi ništa naveo, osim svoj bukvalizam. ?? ???? ????? ? ?? ?? ??????? ?? ?? ??????? ???? ??? ?? ????? ?? ?? ?? ???? ????????? ?????.???????? ??????. ??? ?? ???????? ?? ???? ????????? ?? ?? ?? ????? ???????????:???? ????? ?? ?? ???????? ????????? ?????? ? ??????????.?? ?? ????????.??? ?????? ????? ??? ?? ????. Pametniji si ti od toga da iznosiš ovakve konstatacije, koje veze nemaju sa temom, nakon 8 godina od toga doga?aja, i toliko teorija zavjere, ne možeš konstatovati ništa, samo pretpostaviti, nije forum za takve teme, pa izbjegavaj ubudu?e ove nepotrebe stvari. ?????? ??? ??? ?? ?????????,??? ??? ?? ????????? ??? ??????????? ?????????? ?? ?????? ??????????? ? ???????? ? ?? ?????? ???? ?? ????,??????? ???? ?? ???? ???? ?? ???? ?????? ????????? ???????? ?????? ?? ???????????? ??????. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Jevan?elje niti Sveto Pismo nije matematika, ono je pri?a o tome kako da mi ljudi do?emo do Boga i koji su plodovi dolaska do Boga, zar ne shvataš? Ako mi pomo?u ove naše Svete Knjige dolazimo do Boga, kakva je važnost da li je poneka rije? ispuštena ili dodata prilikom prepisa tijekom vjekova? Kontekst je ostao sa?uvan i...funkcioniše! Mi sti?emo silu Božiju koriste?i se ovim Pismom, živo osje?amo Božije djelovanje na nas i koji ?e mi dokazi da li je Pismo negdje falsificirano ili ne! Ko god da ga je napisao, napisao je istinu. Bog je onaj o kojem piše u Pismu hriš?ana Pravoslavnih. Za nas je Pismo priru?nik za susret sa Bogom još u ovom životu, a kada se sa Njim susretnemo, Pismo za nas više nije toliko važno. Sveti Jovan Zlatousti je rekao da kada bismo mi bili toliko duhovno jaki neprestano živimo vrlinski, sam Bog bi neprestano djelovao na nas i govorio sa nama, tako da nam Pismo uopšte ne bi trebalo! Evo u prethodnim temama, je karadjordje postavljao pitanja, kako dokazati da Kur`an nije od šejtana, naveo sam u prethodnom postu kratak odgovor. E sada ti objasni, ?ime dokazuješ da su pisci "Svetog Pisma", bili inspirisani od strane Boga, a ne od strane ?avola? Tako da, nama Pismo uopšte ne zna?i toliko koliko misliš. I kada bi ti uspeo da dokažeš da u njemu ima nekih grešaka ili interpolacija, ono bi i dalje bilo istinita knjiga Boga Žiuvoga, jedina istinita. Sa druge strane, džaba Kuran koji je pun raznih, kao što ti kažeš, nau?nih ''istina'', kada je, u pore?enju sa Novim Zavjetom, gotovo prazan od dubokih ljudskih istina i istina odnosa sa Bogom. Demagogije ne?emo, tako da su ove "konstatacije", besmislica. ????????? ???? ??? ???? ?????? ?? ????? ?????? ??? ??? ?? ???? ????? ? ??????.???? ?? ?? ??? ???????? ?????? ???????? ???????? ?? ?? ???????? ????????? ?????? ? ??????????? ???? ????? ????? ?????? ????? ??????????:????? ??? 86000 ????? ?????? ????? ?? ????? ??????????,????????? ?????,??????????? ? ?????????,??????....????? ????? ?????? ????? ????? ???????????? ?????? ?? ?? ????????? ?????? ? ?????????? ??? ?? ??? ?? ???? ??????. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Neo Написано Октобар 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Vidiš, prevideo si jednu stvar, a to je da, kada se, kao što kažeš (volio bih vidjeti cijeli kontekst priče), vodila rasprava između Jevreja i hrišćana, jevrejska strana držala da Isus Hristos nije Sin Božiji i to opovrgavala tvrdnjom da je Uzeir isto poput Hrista oživio! Dakle, oni nisu tvrdili da je Uzeir Sin Božiji već da on to nije! Dakle, Kuran ne govori istinu, ima greške! Jesi li ti uopste procitao komentar?! Bilo je, nazovimo ga, sijelo i dvije skupine su raspravljale, jedni su REKLI da je Isus a.s. Boziji sin a drugi su REKLI da je po istoj logici Uzejr a.s. Boziji sin. Oni (ti jevreji) nisu rekli to zato sto su/nisu vjerovali u to, vec da ukazu na truhlost logike krscana. Vi stalno ponavljate glagol "vjerovati" ali njega nema u ajetu. Nije bitno da li TI krscani vjeruju u Isusa kao Bozijeg sina, ajet se ne odnosi na vjerovanje, vec na njihove konkretne RIJECI koje su oni IZGOVORILI prilikom rasprave, također, nije bitno da li jevreji vjeruju ili ne ,da je Uzejr Boziji sin-ajet se odnosi na ono sto su TI jevreji, koji s raspravljali, rekli. Dakle ajet se odnosi na konkretan događaj i konkretne rijeci dvije grupe ljudi. A onaj dio sam kopirao od nekog usera sa jednog foruma..to je njegov lični stav, a originalna rasprava je šire objašnjenja, kad se sjetim u kojoj je knjizi reći ću ti. Uglavnom, ono što se nikako ne može poreći jeste, da su obje strane rekli, taj i taj je Božiji sin, znači REKLI, a jesu li vjerovali ili ne,,to nigdje u ajetu nije pisalo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Октобар 18, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Vidiš, prevideo si jednu stvar, a to je da, kada se, kao što kažeš (volio bih vidjeti cijeli kontekst pri?e), vodila rasprava izme?u Jevreja i hriš?ana, jevrejska strana držala da Isus Hristos nije Sin Božiji i to opovrgavala tvrdnjom da je Uzeir isto poput Hrista oživio! Dakle, oni nisu tvrdili da je Uzeir Sin Božiji ve? da on to nije! Dakle, Kuran ne govori istinu, ima greške! Jesi li ti uopste procitao komentar?! Bilo je, nazovimo ga, sijelo i dvije skupine su raspravljale, jedni su REKLI da je Isus a.s. Boziji sin a drugi su REKLI da je po istoj logici Uzejr a.s. Boziji sin. Oni (ti jevreji) nisu rekli to zato sto su/nisu vjerovali u to, vec da ukazu na truhlost logike krscana. Vi stalno ponavljate glagol "vjerovati" ali njega nema u ajetu. Nije bitno da li TI krscani vjeruju u Isusa kao Bozijeg sina, ajet se ne odnosi na vjerovanje, vec na njihove konkretne RIJECI koje su oni IZGOVORILI prilikom rasprave, tako?er, nije bitno da li jevreji vjeruju ili ne ,da je Uzejr Boziji sin-ajet se odnosi na ono sto su TI jevreji, koji s raspravljali, rekli. Dakle ajet se odnosi na konkretan doga?aj i konkretne rijeci dvije grupe ljudi. A onaj dio sam kopirao od nekog usera sa jednog foruma..to je njegov li?ni stav, a originalna rasprava je šire objašnjenja, kad se sjetim u kojoj je knjizi re?i ?u ti. Uglavnom, ono što se nikako ne može pore?i jeste, da su obje strane rekli, taj i taj je Božiji sin, zna?i REKLI, a jesu li vjerovali ili ne,,to nigdje u ajetu nije pisalo. Odli?no. Ajde, pošto sada tvrdiš kako ?ak ne postoji ni sekta me?u jevrejima koja je tvrdila da je Uzeir Sin Božiji, kao što si najprije tvrdio (ili Recruit) onda mi reci kakva je suštinska razlika izme?u vjerovanja muslimana i jevreja. http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Октобар 18, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Da ti sada vrdaš kako bi nas uvjerio u to da u Kuranu nema grešaka, evo citata tvoga trećeg po redu posta sa prethodne stranice rasprave. Neo kaže: ''1. Spomenuti ajet se odnosi na jevrejsku sektu, (ili bolje reći sekticu), koja je bila nastajena u Arabiji, u vrijeme kada je zemljom hodao posljednji Božiji poslanik. To nije generalizovanje svih jevreja. Čak sumnjam da u raznolikoj jevrejskoj zajednici DANAS uopće i postoji sekta ili čak manja grupa njih, koji vjeruju ovako nešto. Danas, jevreji uglavnom, ili skoro stoprocentno, predtavljaju monoteiste.. To je bilo vjerovanje nekog jevrejskog plemena koje je u vrijeme Muhammeda saws bilo nastanjeno u Arabiji.'' Dakle, prvo si tvrdio da ajet iz Kurana govori o sekti jevrejskoj koja je tvrdila da je Uzeir Sin Božiji, a sada malo prije, u svome poslednjem postu meni, preinačio si tvrdnju rekavši da nije postojala nikakva sekta jevreja koja je to tvrdila već da su oni tvrdnju da je je Uzeir sin Božiji upotrebili sa ironijom kako bi opovrgli tvdnje hrišćana. Dakle, ko ovde nije siguran u to što govori? Kao što sam rekao, eto ti jedan ilustrativan primjer greške u Kuranu, dakle, to nije Božija knjiga, čak ni po vašim mjerilima. http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Vidis,ti sam citiras da se sotona nekad apretvara u andjela svetla.Kako bih ti odgovorio na tvoje pitanje pitam tebe: Imas na jednoj strani ljude koji su zivjeli posle Isusa (neki od njih su cak bili i njegovi neprijatelji) koji nakon toga govore da su dobili Jevandjelje od njega mijenjajuci pritom osnovu hriscanskog ucenja i prilagodjavajuci ga jevrejskom ucenju i rimskoj filozofiji.Isti ti ljudi nemaju nikakvog dokaza da im je upravo Isus dao ta Jevandjelja vec je njihov jedini dokaz njihova licna izjava zasnovana na nekim snovima. Jevandjelja istih tih ljudi se u mnogome razlikuju. U nekim od tih Jevandjelja nema ni pomena o trojstvu. Ne postoji originalno Jevandjelje. Sami pristalice tog ucenja priznaju da su se ta Jevandjelja vremenom mijenjala... ???????? ?? ?? ???????? ??? ????????? ???? ? ?? ?? ??? ??? ?? ?????.??? ?? ?????? ? ????????? ?????? ????,????? ???? ???? ? ?????? ? ???????? ? ???? ????? ????????? ???????-??????? ???????,????? ?? ?? ?? ???? ?????????. ?? ?????? ?????? ???? ???? ???? ?? ??????? ? ??????? ????????:?????? ??????,?????? ?????,?????? ?????....? ???? ?? ???????? ????? ?? ??????????? ????????:????? ?????? ? ????????? ?????? ??? ? ?????,???????,???????....??? ???? ?????? ? ????. ????,????????? ?????? ? ?????? ???????? ???????? ??????? ???????? ??????? ???????? ? ??? ???? ????? ??? ?????? ? ??????? ?????????,??????? ?? ?? ???????:?????? ??????? ?? ???????? ????? ??????? ????? ? ? ????? ?????? ??????? ?? ??? ????? ????????.????? ??? ????? ?? ?? ??? ????? ???????? ????? ????????? ?????? ????????? ???? ??????? ?????? ???????? ??? ?????????? ??????? ? ????? ???????? ??????? ? ?????? ?????????-?????,????? ???????? ?? ?????????.????? ?????? ??????? ? ???? ????? ``??? ????? ?????? ??????``,202 ??????,?????? ??????? ? ? ???? ?????? ?????? ????????? ??? ??????? ?????? ???????????? ??????. ???? ??? ?????????,????? ????????,????????,?????,???????,?????? ???????,????? ?????? ??????????,????? ???????? ? ????? ? ?????? ??????,?????? ??? ???????????? ???????? ??????? ?? ????? ?????????????? ??????? ?? ???? ?????? ??????? ? ??????? ?????? ??????????????? ? ?????? ???????. ? ???,?? ????? ???? ???? ?? ???? ???????? ???????? ??????:????? ????????.???? ?? ??????????? ?? ??????????? ????? ????????????? ????????? ? ???????? ???????? ?? ???????? ???????? ? ??? ????? ????? ????? ?????,????????,????????,????????????? ???????????.... ?????????? ????????? ? ?? ????? ?? ??????? ??? ?? ??????? ????? ?? ?????????? ????? ? ?? ?????. ?????? ? ?????? ??????? ??????? ??? ? ?????? ?????.???????? ??????? ????????? ?? ?????? 28:19,????? ?????????? ????????? ?????,?? ????????? ???? ?????? ?????? ????????? ????? ? ???? ????,?? ???? ???????? 3:16.... I imas na drugoj strani Muhameda koji je bio nepismen a koji dolazi sa Kur'anom kao najvecim jezickim cudom u istoriji.Knjigom punom istorijskih,naucnih,medicinskih i dr. cuda.Dolazi sa knjigom koja sadrzi mnogo stvari koje ne moze znati niko osim Boga. Dolazi sa ajetom u kome Bog Sveznajuci kaze: " Ja sam zaista objavio Kur'an i ja cu ga dosita cuvati" i zaista Kur'an koji je njemu dat od Boga ostaje nepromijenjen ( ni jedno jedino slovo nije promijenjeno) vec 1400 godina i ostace takav sve do Sudnjeg dana. Donosi mu se objava (nekada pred njegovim drugovima) koja u sebi sadrzi zastitu od djavola koja se mnogo puta pokazala uspesnom u borbi protiv njega... ?? ???? ???? ?????.???? ?? ???? ??????? ??????? ? ????????? ??????? ???????? ??? ???? ???? ?????? ??????,???? ???? ??????? ??? ???????? ??????? ???: 73. Nevjernici su oni koji govore: "Allah je jedan od trojice!" A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga što govore, nesnosna patnja ?e, zaista, sti?i svakog od njih koji nevjernik ostane.SURA 5 http://www.geocities.com/spaercg/mabus.html ????? ?? ??? ?? ???????? ????? ? ?? ???????? ????? ????? ????? ?? ?? ??? ????? ?? ??????? ???? ?? ?? ????? ??????? ??? ? ?? ?? ?? ??? ????? ?? ???. ? ???? ???? ???? ? ??????? ?????: [5.73] Doista ne vjeruju oni koji govore: "Uistinu! Allah je tre?i od trojice"; a nema nikakva boga, izuzev Boga Jedinog. I ako ne prestanu s onim šta govore, sigurno ?e dota?i one od njih koji ne vjeruju, kazna bolna. ? ??? ?? ???????? ???? ????? ?????? ?????? ?? ???? ?? ?? ???????? ????? ?? ?? ????? ????? ?? ??????? ? ????? ?? ?? ????? ????? ?? ???????? ??? ? ????? ? ????? ? ????? ?????? ? ???? ??????? ??? ??????? ??? ?? ???????? ????? ????? ????? ?? ?? ??? ???? ?? ??????? ??? ????? ?? ??????? ???? ??? ????? ? ????? ?? ?? ??? ????? ???????. E sada mi reci: Kojoj strani se prikazao sotona u liku andjela??? ??? ?? ?? ???? ?????:???? ????? ???? ???? ????? ????? ??? ?? ? ????? ??????? ??????? ?????? ??? ???????? ?? ????? ?? ?? ???/????? ????? ?? ??????? ??? ????? ?? ???????? Djavo moze da nagadja ali ne i da prorice.Iz recenica koje si naveo nigdje ne vidimo da on prorice sudbinu i da uvijek pogadja. On moze da pogodi tri,cetiri, deset stvari ali zar je moguce da pogodi 1000 stvari??? Ako kazes da on zna sve sto ce se desiti u buducnosti onda si povjerovao u cetvrtog boga... ??? ????? ?????? ??????? ???????:?? ?? ????? ?? ????? ????????? ??????? ??????? ??????.??? ?? ?? ??????? ? ???????? ??????? ??????????? ???? ????????? ? ??????? ???????? ???? ?? ???? ????? ?????????.????? ?? ?? ????? ?????? ? ???? ?? ??? ???? ?????? ?? ?? ????? ?? ?? ?????? ?????? ?????? ???????. Jedini ko je ovdje pogrijesio i napravio KATASTROFALNU GRESKU (mada sumnjam da je greska jer sam skoro siguran da je spletka) si ti jer je samo Zapadno rimsko carstvo porazeno od varvara 476. godine dok je Rimsko carstvo nastavilo da postoji sve do 1453. godine kada su Turci na celu sa Mehmed El Fatihom osvojili Carigrad i srusili Rimljane. ? ??????? ?????? ??????? ?? ???????? ?? ???????.????? ?????? ?? ?? ????? ?????? ?? ?????? ??????????? ???????? ?????? ???????. ???? ????,?? ??????,???? ?? ?? ??? ??????? ???????? ?????????,??? ???? ?? ??? ???? ?? ??????? ??????? ?????. Jedna od cetiri poznate grupe Jevreja (Saduceens) govorila je da je Jezekilj sin Boziji. Ne mogu ti dati kojim dokazom iz Talmuda oni temelje to svoje vjerovanje jer oni ne vjeruju u Talmud jer je on djelo Pharisien jevreja. ??????,????? ??,??? ??????? ?????? ? ???????? ??? ???????? ?? ??????? ? ??????? ???? ??? ?? ????? ?? ?? ???? ???? ????????? ????? ????????? ? ?? ?? ?? ??????? ??? ????? ??? ?? ??? ???? ??? ????.???? ?? ??? ?????? Vi hriscani smatrate svoje monahe za bogove jer smatrate da je ono sto su njih cetvorica rekli Bozija rijec sto je netacno. Zatim smatrate i Isusa bozanstvom.... Ne znam kakvu si ti gresku nasao??? ???????? ?????????:????? ?? ?? ???????? ???????? ?????? ?? ?????? ??? ???????? ??? ??? ?? ????? ???????????? ?? ???????. ????? ???? ????? ?????? ?? ???????????????? ???? ?? ?????? ???????? ?? ?? ???????? ?????? ?????????? ??? ????????? ???????????????????? ?? ?? ?? ????????. ?? ???????? ?? ?? ????????? ???????? ?? ?????????? ??? ?? ?? ????????? ?????????? ? ?? ?? ?????.??????? ?? ????? ??? ?? ????????? ?? ?????????? ?? ?? ???????? ???????? ??????? ?? ??? ??? ???? ? ??????????? ? ?? ?? ?????????.??????? ?? ?? ???? ?? ?? ???????? ??????,??? ?? ??????? ?? ?? ???? ???????? ??????? ??????? ??? ?? ?? ?? ???????? ????? ?????? ? ?? ?? ?????? ??????????. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Vidiš, prevideo si jednu stvar, a to je da, kada se, kao što kažeš (volio bih vidjeti cijeli kontekst pri?e), vodila rasprava izme?u Jevreja i hriš?ana, jevrejska strana držala da Isus Hristos nije Sin Božiji i to opovrgavala tvrdnjom da je Uzeir isto poput Hrista oživio! Dakle, oni nisu tvrdili da je Uzeir Sin Božiji ve? da on to nije! Dakle, Kuran ne govori istinu, ima greške! Jesi li ti uopste procitao komentar?! Bilo je, nazovimo ga, sijelo i dvije skupine su raspravljale, jedni su REKLI da je Isus a.s. Boziji sin a drugi su REKLI da je po istoj logici Uzejr a.s. Boziji sin. Oni (ti jevreji) nisu rekli to zato sto su/nisu vjerovali u to, vec da ukazu na truhlost logike krscana. Vi stalno ponavljate glagol "vjerovati" ali njega nema u ajetu. Nije bitno da li TI krscani vjeruju u Isusa kao Bozijeg sina, ajet se ne odnosi na vjerovanje, vec na njihove konkretne RIJECI koje su oni IZGOVORILI prilikom rasprave, tako?er, nije bitno da li jevreji vjeruju ili ne ,da je Uzejr Boziji sin-ajet se odnosi na ono sto su TI jevreji, koji s raspravljali, rekli. Dakle ajet se odnosi na konkretan doga?aj i konkretne rijeci dvije grupe ljudi. A onaj dio sam kopirao od nekog usera sa jednog foruma..to je njegov li?ni stav, a originalna rasprava je šire objašnjenja, kad se sjetim u kojoj je knjizi re?i ?u ti. Uglavnom, ono što se nikako ne može pore?i jeste, da su obje strane rekli, taj i taj je Božiji sin, zna?i REKLI, a jesu li vjerovali ili ne,,to nigdje u ajetu nije pisalo. ? ??? ????? ?? ????????? ??????????? ?? ???? ????????? ??? ????? ?? ???????: [9.29] Borite se protiv onih koji ne vjeruju u Allaha niti u Dan posljednji i ne zabranjuju šta je zabranio Allah i Poslanik Njegov, i ne ispovijedaju Vjeru Istine - izme?u onih kojima je data Knjiga - dok ne dadnu džizju iz ruke i oni budu pot?injeni. [9.30] A govore jevreji: "Uzejr je sin Allahov"; i govore krš?ani: "Mesih je sin Allahov." To je govor njihov - usta njihovih, oponašaju govor onih koji nisu vjerovali ranije. Ubio ih Allah! Kako se odvra?aju! ?? ?? ?? ???? ?? ???????????? ????? ?????? ?? ?????????????? ? ????????.??? ??? ???????????? ?? ???????????? ?????????? ? ???? ?????? ?? ?? ????? ??? ???????? ??? ??????? ? ?? ?? ????? ??? ???????.? ????????? ????? ???? ?? ???? ???????? ? ??????? ???????. ????? ????????? ??????? ? ?????? ?? ?? ??????? ??? ????? ? ?? ?????? ?? ?????? ?? ???? ??????? ????? ? ?????? ?????. ?????,??? ???? ????:``?? ???????? ?? ?? ??????? ??? ???? ??????``,?? ???? ???? ??????? ????????? ? ????:????? ???????? ?? ????? ?? ?? ??????? ??? ???? ?????? ??? ????? ???????? ??????? ?? ?? ??????? ??? ???? ??????.???? ?????. ? ??? ?? ?? ??????? ?? ????? ?????? ?? ?? ??????? ?? ????: [5.100] Reci: "Nije isto loše i dobro, makar te ?udilo mnoštvo lošeg. Zato se bojte Allaha, o posjednici razuma, da biste vi uspjeli."-?? ???? ?? ?? ??? ??????? ???????? ???? ??? ?? ???? ?????? ?? ???????? ?? ?? ???? ???? ?????? ??? ?????? ????? ????? ?????:``????`` [6.12] Reci: "?ije je ono šta je u nebesima i Zemlji?" Reci: "Allahovo!" Propisao je Sebi milost. Sigurno ?e vas sakupiti za Dan kijameta u koji nema sumnje. Oni koji gube duše svoje - ta oni ne?e vjerovati.-??? ?? ?? ???? ??????? ?? ????? ???? ???? ?? ?? ??? ?? ???????? ? ? ????? ???????? ??? ?? ????????? ? ?? ?????? ?? ????? ?? ??????? ??? ????? ?????? ?? ???? ?? ????????? ????? ?? ??????? ?? ?? ??? ??? ?? ?? ???? ? ? ????? ????????? [6.14] Reci: "Zar da mimo Allaha uzmem zaštitnika - Stvoritelja nebesa i Zemlje?", a On hrani, a nije hranjen. Reci: "Uistinu, meni je nare?eno da budem prvi koji ?e se predati", i ne budi nikako od mušrika.-?? ?? ?? ????? ?? ???? ???? ????????? ?? ????????? ??????? ?? ?????????? ?????? ???? ??????? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Kur'an je objavljen na arapskom jeziku i drzi se pravila arapskog jezika a arapski jezik govori da se ova recenica odnosi na grupu Jevreja. ( Hvala Bogu pa mi imamo original koji nije izmijenjen pa mozemo svaku tvrdnju odmah da provejerimo za razliku od vas koji se oslanjate samo na prevod) Ovo me podsjeti na nesto: Kada vi dodjete do neke ovakve stvari na pravila kod jezika se vracate? Na pravila jezika na kojem je Jevandjelje objavljeno - nemoguce jer to Jevandjelje ne posjedujete. Na pravila starogrckog - glupo vracanje na pravila jezika koji veze nema sa Bozijom objavom...??? ??? ?????? ?? ???? ??????? ?? ? ???? ?? ????????? ?? ?????? ???? ?? ?? ????????? ????? ?????? ?? ?? ??????? ????? ???. Sto se tice harmonije,ona je postignuta jer Bog kaze: "Jevreji govore: "Uzejr je – Allahov sin", a krš?ani kažu: "Mesih je – Allahov sin". To su rije?i njihove, iz usta njihovih, oponašaju rije?i nevjernika prijašnjih, - ubio ih Allah! Kuda se odme?u? Kao sto vidis ajet poredi vjerovanje Jevreja sa vjerovanjem Hriscana i u njemu nema ni traga od onoga sto ti zahtevas jer se to nije ni zelelo ovim ajetom. ???? ?? ???? ????????? ??? ?? ??????? ?? ???????? ?? ????? ???? ???????. Kazes: Blagodat je sila Duha svetoga, sila Bozija.... koji ti je od njih Bog? ?? ?????? Kazes: "To je ono što je donio Isus Hristos, Sin Božiji." A kako se to rodio taj njegov sin? ????? ?? ?? ?? ????????? ??? ?? ???????? ???? ?? ??? ??????. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 David Friedrich Strauss,njema?ki istori?ar.umro 1874. g. ovako piše, “Hriš?ani su u po?etku širenja hriš?anstva preveli Stari zavjet, koji su jevreji ve? nekoliko puta ranije interpolirali, na gr?ki jezik. Jevreji su se pobunili, pod izgovorom, da se prijevod nije slagao sa Beni Israilskim knjigama koje su oni posjedovali. Hriš?ani su, da bi opovrgli jevreje, u ovu gr?ku verziju Starog zavjeta ubacili nove dodatke. Na primjer, u Psaltir je uba?eno nekoliko imena koja su se trebala odnositi na Isusove pretke. Na primjer, u knjigu Jeremija je uba?en dio o Isa alejhisselamovom ulasku u džehennem. Kada su jevreji vidjeli ove interpolacije oni su zagalamili, “Ovih stvari nema u našoj knjizi.” Hriš?ani su napali jevreje i ovako im odgovorili, “Vi se, prevaranti jedni, ne bojite Boga! Vi se usu?ujete da skrnavite svete knjige... ?????,???? ?????? ????? ?????? ??????. ????:???? ?????? ???? ???? ???? ?????? ?? ??? ??? ??????? ?????:?????? ??????? ???? ??? ????? ??? ?? ??? ??????? ???? ??? ?????????? ?????:???????????? ?? ??? ? ?????????????? ?? ??? ????. ???????????,?????????? ?????? ?????? ??????? ?? ???????? ?? ????? ???? ????? ???? ??? ?? ??????? ????????????? ????? ? ?? ????? ?? ??????????? ?????? ????. ??????????? ?? ??????? ? ?????? ?????? ????? ?????? ? ???? ???? ???? ???????? ?? ???? ???????? ???? ????? ?????? ????? ? ????????? ?????.http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=%D0%A1%D0%B5%D0%BF%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B0 ????? ??????????? ?? ?????????:http://www.ecmarsh.com/lxx/ Thomas Ward ovako piše u svom ?lanku, “Neki raniji hriš?anski nau?nici su sumnjali u autenti?nost zadnjeg poglavlja Jevan?elja po Marku, neki u nekoliko redaka dvadeset drugog poglavlja Jevan?elja po Luki, a neki drugi opet u prva dva poglavlja Jevan?elja po Luki. Indžil koji slijede hriš?ani, pripadnici Marsion (Marcion) sekte, u sebi ne sadrže ova dva poglavlja.” ??? ?? ?????? ?? ???????? ????? ???????? ???????? ??? ?????? ?? ?????? ?? ?? ??? ???????: ``??????? ?? ??????? ??????? ?? II ????. ????? ?? ? ?????? ? ????? ? ????? ?????. ??? ?? ??? ???????? ????????, ??? ?? ???? ?????? ???????? ???????? ???????? ?? ?????. ??? 140. ?????? ????? ?? ? ????. ???? ?? 144. ???. ?????? ??? ???????? ?? ??????? ?????????. ????? ?? ??????? ??????? ??? ???? ???? ?????? ??????????. ??? ?? ?????? ???????? ??????? ????? ?????? ?? ??? ???? ?? ????? ??????. ?????????? ?? ???????????? ?????? ??????? ?? ?????.`` ??? ?? ???? ???????: ??????? ??????????? ????? ????? ????????? ??????? ?????? ?????? ? ????? ??????, ?????? 3????? ? ?????????. ??? ?????? ??????, ?? ????????, ?? ????? ? ???????, ???????????, ? ??? ????? ?????? ?? ????? ? ???????. ??????? ???????? ??? ???? ??????? ????????? ?? ?????? ?????. ???????????? ??? ?? ????????, ??????. ????? ??????? ????????, ? ??????? ?? ??????? ?? ?? ??????? ???????? ????? ??? ???????? (?????????). ???????? ???????? ?? ????????? ???? ?? ?????????, ???? ?? ? ??? ???????. ?? ????? ?? ???? ?? ?? ??????? ???? ???????, ????? ? ????????, ? ?? ???????? ????? ?????. ?????? ?????? ???? ?? ????????. ?? ?? ??????? ????? ?????? ????????? ? ????? ????????? ?????? ?????. ?????,??????? ?? ??? ??????? ??? ??? ??????? ???? ??????? ?????? ????? ???????? ?????? ????????? ? ???? ???????? ????? ?????? ???? ? ?????? ?????. Norton Andrews (diplomirao na Harvardu) o Jevan?elju po Marku na sedamdesetoj stranici svoje knjige koja je 1837. g. izdata u Bostonu kaze:: “Ovo Jevan?elje u sebi sadrži paragrafe koje trebamo ispitati i pregledati, na primjer, dio od devetog stiha do kraja šesnaestog poglavlja.” Norton kaže da, iako tekst nema znakova koji izazivaju sumnju, takozvani stihovi su uba?eni u njegovu interpretaciju, i daje niz dokumenata kojima to dokazuje, pa onda kaže, “Kada studiramo obi?aje pisara koji su kopirali knjige zapažamo da su oni, umjesto da pokušaju da razumiju i napišu paragrafe, nastojali da u tekst ubace svoja mišljenja. Kada znamo ovaj podatak onda ?emo shvatiti zašto su paragrafi u Indžilu sumnjivi.” ???????? ?????????:???? ?? ????????? ???? ? ???? ?? ?? ??????? ???????? Kirdanius je rekao, “Jevan?elje po Jovanu je imalo dvadeset poglavlja. Kasnije je Efeška crkva dodala dvadeset prvo poglavlje.” ????? ?? ???? ?? ??? ??????? ? ???? ?????? ???????? ????:?? ????? ?? ?? ????? ?????? ? ????????? ?? ?????? ??? ???? ????: 24. Ovo je onaj u?enik koji svedo?i ovo, koji i napisa ovo: i znamo da je svedo?anstvo njegovo istinito.Jovan, glava 21 ?? ?? ?????? 21. ????? ?????? ?? ?????,??? ?? ? ?? ?????? ???????.??? ???? ?????? ??? ?? ??????,?? ??????? ?? ?????? ????? ???? ??????????. Papias (Paypas) kaže, “Marko je bio Petrov prevodilac. Marko je zapisao rije?i i djela Isusa onako kako ih se mogao sjetiti. Ali on nije ispravno poredao rije?i i djela Isusa koje je napisao. Jer, on ih nije nikada ?uo direktno od Isusa, niti je ikada bio sa njim. Kako rekoh, Marko je samo bio Petrov prijatelj. Da bi napisao knjigu koja sadrži njegove razgovore sa Petrom i rije?i Isusa on prepri?ava doga?aje na jedan slu?ajan na?in, biraju?i pravo vrijeme i zgodno sijelo za svaki doga?aj koji treba da ispri?a. Mi iz ovoga razloga ne bi trebali optuživati Marka što je napisao izvjesne dijelove svoje knjige na na?in kao da ih je nau?io od svog u?itelja Petra. Zato što Marko nije smatrao važnim da zapiše što je prethodno ?uo, prije nego što zaboravi ili promjeni bilo koje dijelove.” ?? ????? ?? ??? ????? ?????????? ??? ?? ?????? ??? ???? ??????? ???????? ????????? ???????: 15. ????? ? ???????? ????????? ? ????, ??? ?????? ???? ??????????? ? ? ????; ?????? ????? ??????? ???????? ???????? ? ????????? ??????? ?? ???. ???????? ???? ??????? ?? ????? ???? ???? ?? ??????? ?????; ? ???? ???? ????????? ????? ?? ???? ?????? ???? ?? ?????? ?????????? ?????, ????????? ????????, ?? ?????? ?????????. ? ???? ???????? ?? ?? ????? ??? ??? ?? ?? ??????? ? ???? ?? ??????? ????????? ?? ??????? (????????) ?????. ???????, ??????? ?? ?? ?? ??? ?? ???? ???? ???????, ???????? ?? ???????? ??????? ? ???????? ?? ?? ?? ????????? ???? ?? ???????. ??????? ? ???? ?????? ? VI ????? ?????? „???????". ?? ??? ?? ???????? ? ??????, ??????? ????????. ????? ?????? ? ????? ? ?????? ????? ?????????, ?? ???? ?????? ?? ?? ??????? ? ????. ?? ??? ???? ?????? ? ???????, ????????: „????????? ??? ????? ? ????????, ???????? ??? ? ??, ? ????? ??? ???" ( I ????. 5,19). 16. ????? ? ???? ?? ?? ????? ???? ?????????? (???????????) ????????? (??????????) ?????? ?? ?? ????? ??? ???? ???? ?? ?????? ? ??????, ?? ???? ????????? ?????????, ??? ????????, ? ?? ?? ??????? ????? ? ????????????. ?????? ???????? ???????? ?? ?????? ???? ????, ???? ?? ????? ?????? ? ????????? ??????, ?? ?? ?? ??????? ?????? ?? ???? ? ??????? ?????????, ??????????? ???????? ? ?????? ? ????? ??? ?? ?????? ??????? ??????. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Recruit Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Неће,из разлога што становишта у науци варирају. Куран прије 200 година не би могао да прође научну анализу-пао би на том испиту,говорим сад о космогонији.Данас пролази,али то није никакав гарант да ће и сјутра остати тако да уопште није логично да ће се свака ставка испунити.Врло је логично да се може десити да већина учења из Курана буде оборена. Da,stanovista nauke variraju ali istina ostaje ista. To sto nauka prije 200 godina nije mogla da otkrije istinu koju govori Kur'an jos prije 1400 godina nije manjkavost Kur'ana nego manjkavost nauke. A koji je garant da ce naucno potvrdjene stvari iz Kur'ana ostati na istom tom stepenu i nakon 200 godina?: Garant je to da istina uvijek ostaje ista. Ako je 1+1 = 2 danas, tako ce ostati i sutra,tako ce ostati i za sto,dvesta godina... Mozda ce doci neko ko ce tvrditi da to nije tacno ali ce njegova tvrdnja biti pogresna jer stvarnost govori drugacije. Слажем се да нам сотона не жели добро али сотона нам управо на такав начин најлакше пласира своје учење:дајући нам информације које су нам на погибао и на осуду а ми мислимо да су нам на спасење. Дакле,овај аргумент ти никако не стоји јер ја исто тако могу да тврдим да је сотона у Курану дао погрешне информације вама муслиманима. Мене интересује да ми покажеш да је то стварно од БОГА. Zdrav razum kaze da je postojanje dva,a kamoli tri Boga nelogicna i neispravna stvar. Nauka isto to kaze. E sad dolazis ti,koji vjerujes u trojicu i kazes da je sotona ljude poducio vjerovanju u Jednog Boga a Jedan Bog ih poducio vjerovanju u trojicu. Zasto u hriscanstvu nikada ne koristite zdrav razum? Не знам одакле си,али овдје у Црној Гори и муслимани и католици долазе да се лијече код Светих Моштију Светог Василија Острошког,слава му и милост,а не само Православни,на Космету исто,на стотине муслимана долази да се лијечи код кивота Светог Стефана.Дакле,обрнута је ситуација. Ne,ne dolaze ti muslimani,dolaze ti oni koji imaju muslimansko ime a taj postupak izvodi iz islama tako da ti ljudi sa islamom nista nemaju. Само секунд:рат је завршен Вјечним миром а не побједом Византије. ti govoris o ratovima prije pojave Muhammeda a mi o nekim drugim ratovima, osvijesti se malo Имаш ли ти неки доказ за ово?Кад је то било који огранак јудаизма тврдио да БОГ ЈХВХ има Сина? Sadukeji (Saduceens) su tvrdili da je Uzejr Boziji sin,isto kao sto vi govorite da je Isus Njegov sin. Ево шта се збило па је погрешно унесено у Куран:током првог вијека дошло је до дискусије између Јевреја и Хришћана и Хришћани су бранили да је Христос Син БОЖЈИ јер је васкрсавао мртве а онда су Јевреји у иронији рекли да је онда и Јелисеј БОЖЈИ Син јер су његове мошти васкрсле мртвог човјека: 21. I dogodi se kad pogrebavahu nekog čoveka, ugledaše četu i baciše čoveka u grob Jelisijev; i kad čovek pade i dotače se kostiju Jelisijevih, ožive i usta na noge svoje.2. Carevima, glava 13 Eto,sam si naveo dokaz. Kur'an kaze : I Jevreji govore Uzejr je sin Boziji.... Општи став Јевреја је да БОГ нема Сина,а како је то ушло у Куран да је нека јеврејска секта учила да БОГ има Сина ја не знам.Имаш ли доказа за то? Opsti stav jevreja jeste,ali to nije bio stav sadukeja i sam si to rekao maloprije. Ти ми опет ниси објаснио дио који се односи на Хришћане гдје Куран каже да ми обожавамо монахе и свештенике. Прво то никад нико није учио у Хришћанству,друго,одакле тај податак у Курану?Да ли имаш било који доказ којим би потврдио истинитост овог ајета који говори да ми Хришћани обожавамо монахе и свештенике? Pripisivanje monasima bozanskih osobina poput oprastanja grijeha i sl. je njihovo obozavanje. Sta je obozavanje ako ne molba za oprost i priznavanje da ti taj kome se molis moze oprostiti. Ово за Хришћане је тако очигледно да се не треба објашњавати:Кран тврди да ми Хришћани обожавамо монахе и свештенике.То је неистина.Дај икакав доказ ако га имаш. Pogledaj u hriscanski kalendar i vidjeces koga vi obozavate. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Recruit Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Доказујем тиме што нису лагали на штету другог као што то чине ајети у Курану.Како то да БОГ директно објави Мухамеду погрешно да ми Хришћани обожавамо монахе и свештенике? Ајде дајте један једини доказ историјски:имате око 86000 дјела Светих Отаца из првог миленијума,саборских аката,васељенских и помјесних,канона....Дајте један једини доказ којим поткрепљуете тврдње да ми обожавамо монахе и свештенике или да смо то икад радили. Molite svoje svestenike,trazite od njih oprost, svakog pa cak i Toseta Proeskog proglasavate za sveca za posrednika kod Boga, sta je obozavanje ako ne ovo. Ako ti radis jednu radnju,cak iako ti negiras da je ta radnja obozavanje,ako je u pravom znacenju rijeci obozavanje ta tvoja radnja obozavanje onda ti je negiranje uzaludno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Recruit Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Odlično. Ajde, pošto sada tvrdiš kako čak ne postoji ni sekta među jevrejima koja je tvrdila da je Uzeir Sin Božiji, kao što si najprije tvrdio (ili Recruit) onda mi reci kakva je suštinska razlika između vjerovanja muslimana i jevreja. Isto kao sto vi kazete da je Isus Boziji oni vjeruju da je Uzejr Boziji sin. A ako pitas za dokaze: Dokazi su vam isti pa ih ti pobij Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Neo Написано Октобар 19, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Неће,из разлога што становишта у науци варирају. Куран прије 200 година не би могао да прође научну анализу-пао би на том испиту,говорим сад о космогонији.Данас пролази,али то није никакав гарант да ће и сјутра остати тако да уопште није логично да ће се свака ставка испунити.Врло је логично да се може десити да већина учења из Курана буде оборена. Danas prolazi, ali….Vrlo je logično, ali…. Hoćemo li se voditi pretpostavkama I emocijama? Све ово што си ти навео је садржано у једној Христовој реченици коју је Он изрекао 600 година прије Курана:Овај род се изгони постом и молитвом. Дакле,све ово што си ти рекао Цркви је било познато 600 година прије објаве Курана. …?, i..,to će ti svako reći, Je li crkva detaljno prikazala kako sotona djeluje na nas?, znači slikovito, Može li danas crkva objasniti jednom ateisti, kako će biti proživljen, nakon što postane prah,?, znači da mu prikaže I argumentovano, I slikovito, I općenito, za sve probleme sa kojima se susreću ljudi, može li argumentovati, na koji način da ih se riješi. Može li objasniti u detalje osobi koja bolude od AIDS-a, koji je lijek za to Ne može reći jednom ateisti bez ikakvih argumenata, moli se, moli se…. Tražim nešta konkretno, znači argumentovano mi prikaži, evo npr,. Mene kao ateistu zanima, kako crkva uči, kako će se osoba izliječiti od AIDS-a, I kako će mrtvi biti proživljeni.? Ne možeš mi servirati prazan tekst tipa: moli se, moli, to samo Bog zna, itd itd…… То није истина.Православнима ништа не треба помоћ хоџа у егзорцизмима. на овим линковима нема нигдје хоџа него Православни свештеници. Не знам одакле си,али овдје у Црној Гори и муслимани и католици долазе да се лијече код Светих Моштију Светог Василија Острошког,слава му и милост,а не само Православни,на Космету исто,на стотине муслимана долази да се лијечи код кивота Светог Стефана.Дакле,обрнута је ситуација. Prvo, kompleksna je tema da se o njoj raspravlja ovdje,Nisi dobro informisan…, nekim učačima rukje iz BiH se javljaju ljudi iz svijeta (među kojima svakako I nemuslimani),, dakle ne samo sa naših prostora “Liječe” I budistički monasi, jel˙to znači da je i njihov metod ispravan? http://www.eksorcist.com ovo je sajt jednog pravoslavnog, koji se bavi ovim, mislim slovenac, kaže da jet u “moć” dobio od nekog muslimanskog duhovnika,,,interesantno bi bilo znati o kojem je riječ… između ostalog naći ćeš mu negdje na sajtu, kako jako poštuje muslimane, I smatra da imaju veliki dar od Boga , za pomoć ljudima. Tako da, situacija nije sasvim obrnuta, osim možda u CG… Жели нам добро БОГ,то је неспорно,али не можеш доказати тиме да је Куран од БОГА.Куран јесте натприродна књига,али не видим да си дао доказ да је Куран од БОГА. “Jeste natprirodna, ali nije od Boga, “…ima mali million načina kako pokazati to njegovu božansku natprirodnost. Čime ti dokazuješ da nije od Boga?, od toliko mudžiza, našao si jednu za koju bi mogao reći da je greška, a sa greškom veze nema, je li to znači da je sveto pismo direktno pisano sotoninon rukom? Само секунд:рат је завршен Вјечним миром а не побједом Византије. http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%80%D0%B0%D1%82 Malo historije nije na odmet, ali kakve veze ovo ima sa temom??? Ti si postavio link o Iberijskom ratu, koji se vodio 500-tih godina…. Bizantija je pretrpjela takav poraz da se činilo nemogućim da će uopće preživjeti, a kamoli da će nekad opet pobijediti. Kad su objavljeni ajeti da će Bizantija pobijediti za nekoliko godina. Arapskim mnogobošcima se to činilo tako nemogućim da su počeli zbijati šale na račun ovih ajeta. Mislili su da do te pobjede o kojoj govori Kur’an nikad neće doći. Oko sedam godina nakon objavljivanja prvih ajeta (još jednom se kur anska poruka ispostavila tačnim, kao što je objašnjeno u tefsiru:” To je spomenuo Ebu-Bekr Božijem Poslaniku, s.a.v.s., pa mu rekao je: "Zašto nisi odredio da je taj rok manji od", mislim da je rekao: "deset", kaže Seid ibn Džubejr: "Nekoliko بضع je ono što je manje od deset, a Bizantinci su poslije pobijedili.”, iako je to tebi relevatno…, ja sam gore u zagradi stavio da se nekoliko odnosi na 3-9 godina, čisto da bi lakše razumio, jer sve bukvalno shvatate.),, 627. godine dogodila se odlučujuća bitka u Ninivi između Bizantije i Perzije. I ovaj put Bizantija je neočekivano pobijedila. Имаш ли ти неки доказ за ово?Кад је то било који огранак јудаизма тврдио да БОГ ЈХВХ има Сина? Ево шта се збило па је погрешно унесено у Куран:током првог вијека дошло је до дискусије између Јевреја и Хришћана и Хришћани су бранили да је Христос Син БОЖЈИ јер је васкрсавао мртве а онда су Јевреји у иронији рекли да је онда и Јелисеј БОЖЈИ Син јер су његове мошти васкрсле мртвог човјека: 21. I dogodi se kad pogrebavahu nekog čoveka, ugledaše četu i baciše čoveka u grob Jelisijev; i kad čovek pade i dotače se kostiju Jelisijevih, ožive i usta na noge svoje.2. Carevima, glava 13 Општи став Јевреја је да БОГ нема Сина,а како је то ушло у Куран да је нека јеврејска секта учила да БОГ има Сина ја не знам.Имаш ли доказа за то? Pišeš po emocijama, nije ništa pogrešno uneseno u kur an, ono što sam naveo nije nikakav kur anski tekst, niti tekst nekog učenog, nego MOJ tekst, kojim sam htio pokazati da se nije odnosilo na sve jevreje, na slijedećoj stranici sam objasnio smisao ajeta, u toku razgovora obje strane su rekle da je taj I taj Božiji sin. Znači ti kažeš: “mogu hodati po zraku”, I neko napiše: “karađorđe vjeruje, da može hodati po zraku”, a ti nisi rekao da VJERUJEŠ!. U ajetu se nigdje ne spominje da su jevreji VJEROVALI da je Uzejr Božiji sin, nego su oni to REKLI, u TOM trenutku. Ти ми опет ниси објаснио дио који се односи на Хришћане гдје Куран каже да ми обожавамо монахе и свештенике. Прво то никад нико није учио у Хришћанству,друго,одакле тај податак у Курану?Да ли имаш било који доказ којим би потврдио истинитост овог ајета који говори да ми Хришћани обожавамо монахе и свештенике? Još jedan primjer tvog bukvalnog shvatanja: "Poslanik as. je citirao ajet : "Oni(kršćani i jevreji) uzeli su svoje svećenike i monahe za bogove" na što su kršćani i jevreji odgovorili : "Mi njih ne smatramo bogovima!" Poslanik as. reče : "Da li vam oni zabranjuju neke stvari koje je Bog dozvolio, a zatim ih vi smatrate zabranjenim? i da li vam dozvoljavaju neke stvari koje je Bog zabranio, pa ih vi smatrate dopuštenim?" Odgovoriše : "Da", na šta Poslanik as. reče : "To znači da ih uzimate za bogove" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Recruit Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 a evo da vidimo sta jos neki od naucnika govore o ispravnosti Jevandjelja: W.J. Harringoton u djelu «Uvod u Novi zavet» kaze: «Sinoptička jevanđelja ne čine književnu celinu, nego su mozaik sastavljen od različitih ulomaka. Stoga ni jevanđelisti nisu pravi autori nego kompilatori koji su odvojenu i raspršenu građu skupili u jedan okvir prema rasporedu koji su sami sačinili. Jedino izveštaj o muci predstavlja povezanu književnu celinu.» (str. 86-87) «Jevanđelja nisu biografije jer nijedno od njih ne daje istorijsku i skladnu sliku Isusova života.» (str. 87) «Prva generacija hrišćana dala je osnovne elemente jevanđeoske predaje. Na veru ovih hrišćana iz I stoleća uticao je Christus-Mythus, 'mit o Kristu', koji je Pavle stvorio i oblikovao. Pavle je naime, preobrazio Isusa u utelovljenog Sina Božjeg, koji je umro za spasenje ljudi i ustao od mrtvih. Hrišćanska je zajednica u svetlu te vere stvorila jevanđelja.» (str. 87) ( A UPRAVO OVAJ PAVLE JE DOSAO SA IDEJOM O BOZANSTVENOSTI ISUSA I UPRAVO ON JE PREUREDIO HRISCANSKO UCENJE KAKO BI BILO PRISTUPACNIJE JEVREJIMA.ON JE BIO VELIKI ISUSOV NEPRIJATELJ A NAKON NJEGOVOG UZDIGNUCA, JEDNOG DANA NA PUTU KA DAMASKU REKAO JE DA JE DOBIO OBJAVU OD ISUSA DIREKTNO DA POZIVA LJUDE I HRISCANSTVO. MEDJUTIM,PAVLE SE NIKADA NIJE ODREKAO SVOJIH PRIJASNJIH UBJEDJENJA VEC SAM KAZE : JA SAM FARISIJAC SIN FARISIJCA) «Pučki prikazi Isusovih dela ili reči, stvarnih ili izmišljenih, nastali su u prvim hrišćanskim zajednicama iz propovedničkih, apologetskih i kultnih potreba. Ovo spajanje stvaralačke vere i praktičnih potreba veoma smanjuje ili sasvim potamnjuje istorijsku vrednost jevanđelja.» (str. 87) «Kako je vreme odmicalo, dodavali su se pojedini detalji, pa su nastali kratki narativni oblici u kojima se Isusova čudotvorna moć prikazivala s udivljenjem. Ove anegdote nisu oblikovali sami propovednici nego pripovedači i stoga su ti sažeti narativni oblici nastali kasnije od paradigma* . Paradigme potiču od prvih propovednika očevidaca, a svi sažeti narativni oblici od anonimnih pripovedača. U njima postoji više prostora za maštovitost a manje istorijske tačnosti.» (str. 89-90) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука