Ахил Написано Октобар 18, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Recruit, ne shvataš poentu: Jevanđelje niti Sveto Pismo nije matematika, ono je priča o tome kako da mi ljudi dođemo do Boga i koji su plodovi dolaska do Boga, zar ne shvataš? Ako mi pomoću ove naše Svete Knjige dolazimo do Boga, kakva je važnost da li je poneka riječ ispuštena ili dodata prilikom prepisa tijekom vjekova? Kontekst je ostao sačuvan i...funkcioniše! Mi stičemo silu Božiju koristeći se ovim Pismom, živo osjećamo Božije djelovanje na nas i koji će mi dokazi da li je Pismo negdje falsificirano ili ne! Ko god da ga je napisao, napisao je istinu. Bog je onaj o kojem piše u Pismu hrišćana Pravoslavnih. Za nas je Pismo priručnik za susret sa Bogom još u ovom životu, a kada se sa Njim susretnemo, Pismo za nas više nije toliko važno. Sveti Jovan Zlatousti je rekao da kada bismo mi bili toliko duhovno jaki neprestano živimo vrlinski, sam Bog bi neprestano djelovao na nas i govorio sa nama, tako da nam Pismo uopšte ne bi trebalo! Tako da, nama Pismo uopšte ne znači toliko koliko misliš. I kada bi ti uspeo da dokažeš da u njemu ima nekih grešaka ili interpolacija, ono bi i dalje bilo istinita knjiga Boga Žiuvoga, jedina istinita. Sa druge strane, džaba Kuran koji je pun raznih, kao što ti kažeš, naučnih ''istina'', kada je, u poređenju sa Novim Zavjetom, gotovo prazan od dubokih ljudskih istina i istina odnosa sa Bogom. Pozz http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Neo Написано Октобар 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Ево сад да ти поставим питање:како ти доказујеш да је Куран БОЖЈА књига само зато што се у њему говори о науци?Да ли ми можеш објаснити зашто шеитан то није могао открити? Ево ти примјера:ви муслимани учите да кроз Свете Мошти које ми Хришћани поштујемо дјелује шејтан.Е сад ти мени објасни:зашто је немогуће да је шејтан дао објаву Мухамеду? To što si naveo je, apsolutno nemoguće, baš naprotiv, mali milion dokaza ima, da je Kur`an od Boga, ja ću sada navesti par primjera, a ujedno odgovoriti i na tvoje, zašto je nemoguće da je šejtan/sotona, dao objavu Muhammedu saws. Prvo, Kur`an uopšte nije naučna knjiga, to je uputa svjetovima, a obzirom da dolazi od Onoga koji ne može pogriješiti, logično da će se prije ili kasnije, svaka stavka u njemu ispostaviti tačnom. Zašto ne može da bude od šejtana? Reci mi, da li nama ljudima, sotona želi dobro?, želi li nam sreću i na ovom i na onom svijetu?, mislim da je i tvoj stav da želi da nas odvrati od Boga. E ako bi Kur`an bio od šejtana, zašto nas Kur`an prije svega obavještava kako šejtan djeluje na čovjeka?, kako pokušava naškoditi čovjeku, zatim nas obavještava kako se zaštiti od đavola, znači u detalje i slikovito smo upoznati sa tim!. Također kroz sunnet časnog poslanika saws, nailazimo na jako mnogo primjera, kako se zaštiti od nevidljivog svijeta (džina i šejtana). Nama je dovoljan ovaj ajet gdje Bog kaže: "Kur'an ne donose šejtani; nezamislivo je da to oni čine; oni to nisu kadri (nisu u mogućnosti)" A kada nemusliman traži dokaze da Kur`an nije od šejtana, ja pitam njega: 1. Zašto nas Kur`an uči kako rješiti probleme sa kojima se svakodnevno susreću ljudi?! 2. Zašto nas Kur`an uči, kako se riješiti ovisnosti o drogi, alkoholu i ostalim porocima?! 3. Zašto nas Kur`an uči, kako npr. izliječiti osteoporozu?! 4. Zašto nas Kur`an uči, kako se riješiti zaborava, niske inteligencije?! 5. Zašto nas Kur`an uči, kako spriječiti samoubistvo, kad čovjek izgubi volju za životom?! 6. Zašto nas Kur`an uči, kako izbjeći siromaštvo?! 7. Zašto nas Kur`an uči, kako se riješiti pretjeranog straha?! 8. Zašto nas Kur`an uči, kako dokazati da sotona zaista postoji, (npr. jednom ateisti), koji neće moći poreći Kur`an časni, nakon što spozna njegove mudžize. itd,itd...... Uzmimo samo za primjer egzorcizam, kada osoba bude opsjednuta zlim duhom, zašto se onda i hrišćani obraćaju muslimanima koji ispravno liječe "šejtanovom knjigom"??!!, naravno zbog toga što samo Bog liječi! Kao što vidiš, sve gore nabrojano nema veze sa naučnim činjenicama, nauka je samo jedan mali segment Kur`ana. A čemu sva upustva za sretan život?, odgovor leži u ovom ajetu: «Mi objavljujemo u Kur`anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast.» Hajde upotrijebite razum svi koji čitate ovo, ko nama želi dobro?, sotona ili Bog? Даље,направио си катастрофалну грешку:кад се појавио Мухамед и кад је објављен Куран римског царства више није било,тако да Римљани нису могли никако да побиједе Персијанце а да то Куран прорекне јер је римско царство пало 476 године а Куран је објављен вијек ипо после. Da vidimo kako ide ajet: Bizantinci su pobijeđeni na najnižem mjestu na zemlji, ali oni će, poslije poraza svoga, sigurno pobijediti za nekoliko (od tri do devet) godina - i prije, i poslije, Allahova je odluka - i tada će se vjernici radovati. Bizantijsko Carstvo ili Bizantija je historijski naziv za istočnu rimsku imperiju koje je nastalo 285 godine kad je car Dioklecijan administrativno podijelio tadašnju Rimsku Imperiju na Istočnu i Zapadnu. No obično se uzima 395 godina za godinu početka, kada je car Teodozije I Veliki dao svojim sinovima carstvo: Arkadiju Istok, a Honoriju Zapad. Godina pada se smatra 1453, kada su Osmanlije zauzele Carigrad. Ovi ajeti objavljeni su kada je persijski vladar Sapur zauzeo Šam, dijelove Arapskog poluotoka koji su bili uz njega i krajnje dijelove Bizantije, te je prisilo Herkula, vladara Bizantije, da potraži utočište u Carigradu, u kome ga je dugo držao u okruženju. Prenosi imam Ahmed od Abbasa, neka je Uzvišeni Bog zadovoljan sa njima, u vezi sa riječima Uzvišenog Boga: "Elif-lam-mim. Bizantinci su pobijeđeni na najnižem mjestu na zemlji..." da je rekao: "Pobijeđeni i pobijedili su", pa je rekao: (425) "Mnogobošci su voljeli da Perzijanci ovladaju Bizantincima jer su oni idolopoklonici, dok su muslimani voljeli da Bizantinci ovladaju Perzijancima jer su oni sljedbenici Knjige. To je spomenuto Ebu- -Bekru, a Ebu-Bekr je to spomenuo Božijem Poslaniku, s.a.v.s., pa je Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Oni će, zaista, pobijediti." Ebu-Bekr je to spomenuo ovima, pa su rekli: "Utvrdi nam rok, pa ako (dobijemo opkladu) pobijedimo, dobijamo to i to, a ako vi pobijedite, dobijate to i to." Utvrđen je rok od pet godina, a Bizantinci nisu pobijedili. To je spomenuo Ebu-Bekr Božijem Poslaniku, s.a.v.s., pa mu rekao je: "Zašto nisi odredio da je taj rok manji od", mislim da je rekao: "deset", kaže Seid ibn Džubejr: "Nekoliko بضع je ono što je manje od deset, a Bizantinci su poslije pobijedili. Да у Курану има итекаквих нетачности ево ти доказа: 30. Jevreji govore: "Uzejr je -Allahov sin", a Hrišćani kažu: "Mesih je -Allahov sin". To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih, - ubio ih Allah! Kuda se odmeću? 31. Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje i Mesiha, sina Merjemina, a naređeno im je da se samo jednom Bogu klanjaju, - nema boga osim Njega. On je vrlo visoko iznad onih koje oni Njemu ravnim smatraju.SURA 9 Да видимо које су то нетачности: -Јевреји никад за никад нису говорили да је Језекиљ БОЖЈИ Син,ако јесу дај доказе рабинске,из Талмуда... -онда пише да су тоњихове ријечи:Нетачно,то ријечи рабина нити Јевреја нису -и последњи дио који је болдован је једна страшна неистина:Никад за никад ми Хришћани нисмо сматрали ни монахе ни свештенике за богове 1. Spomenuti ajet se odnosi na jevrejsku sektu, (ili bolje reći sekticu), koja je bila nastajena u Arabiji, u vrijeme kada je zemljom hodao posljednji Božiji poslanik. To nije generalizovanje svih jevreja. Čak sumnjam da u raznolikoj jevrejskoj zajednici DANAS uopće i postoji sekta ili čak manja grupa njih, koji vjeruju ovako nešto. Danas, jevreji uglavnom, ili skoro stoprocentno, predtavljaju monoteiste.. To je bilo vjerovanje nekog jevrejskog plemena koje je u vrijeme Muhammeda saws bilo nastanjeno u Arabiji. 2. Adijj kaže: "Rekao sam, zaista oni njih nisu obožavali", pa je rekao: "Naprotiv, oni su im zabranjivali što je dozvoljeno, a dozvoljavali im što je zabranjeno, pa su ih slijedili, i to je njihovo obožavanje." Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "O Adijj, šta govoriš? Da li ti je na štetu da kažeš Allah je najveći? Da li poznaješ išta veće od Allaha? To ti ne šteti… Da li ti smeta da kažeš nema boga osim Allaha?" Zatim ga je pozvao u islam, pa je primio islam i posvjedočio svjedodžbu istine. Rekao je: "Vidio sam njegovo lice kako se razveselilo, zatim je rekao Muhammed, a.s.: 'Zaista su jevreji oni koji su protiv sebe srdžbu izazvali, a kršćani oni koji su zalutali." Ево сам ти навео јасне доказе да Куран гријеши говорећи неистине о другим вјерама.А како може савршена књига говорити неистине?Никако,а то јасно значи да Куран није савршена књига. Nisi ništa naveo, osim svoj bukvalizam. Која Црква?Црква никад никог није такла.То је радио Ватикан којег ми не признајемо за Цркву и то можеш да прослиједиш Ватикану,то са нама Православнима нема везе. Као што они терористи који су се закуцали у Светски Трговински Центар немају везе са тобом и ја тебе не могу да кривим за то тако нико нас Православне не може да криви за гафове и грешке католика и Ватикана. Pametniji si ti od toga da iznosiš ovakve konstatacije, koje veze nemaju sa temom, nakon 8 godina od toga događaja, i toliko teorija zavjere, ne možeš konstatovati ništa, samo pretpostaviti, nije forum za takve teme, pa izbjegavaj ubuduće ove nepotrebe stvari. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Neo Написано Октобар 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Jevanđelje niti Sveto Pismo nije matematika, ono je priča o tome kako da mi ljudi dođemo do Boga i koji su plodovi dolaska do Boga, zar ne shvataš? Ako mi pomoću ove naše Svete Knjige dolazimo do Boga, kakva je važnost da li je poneka riječ ispuštena ili dodata prilikom prepisa tijekom vjekova? Kontekst je ostao sačuvan i...funkcioniše! Mi stičemo silu Božiju koristeći se ovim Pismom, živo osjećamo Božije djelovanje na nas i koji će mi dokazi da li je Pismo negdje falsificirano ili ne! Ko god da ga je napisao, napisao je istinu. Bog je onaj o kojem piše u Pismu hrišćana Pravoslavnih. Za nas je Pismo priručnik za susret sa Bogom još u ovom životu, a kada se sa Njim susretnemo, Pismo za nas više nije toliko važno. Sveti Jovan Zlatousti je rekao da kada bismo mi bili toliko duhovno jaki neprestano živimo vrlinski, sam Bog bi neprestano djelovao na nas i govorio sa nama, tako da nam Pismo uopšte ne bi trebalo! Evo u prethodnim temama, je karadjordje postavljao pitanja, kako dokazati da Kur`an nije od šejtana, naveo sam u prethodnom postu kratak odgovor. E sada ti objasni, čime dokazuješ da su pisci "Svetog Pisma", bili inspirisani od strane Boga, a ne od strane đavola? Tako da, nama Pismo uopšte ne znači toliko koliko misliš. I kada bi ti uspeo da dokažeš da u njemu ima nekih grešaka ili interpolacija, ono bi i dalje bilo istinita knjiga Boga Žiuvoga, jedina istinita. Sa druge strane, džaba Kuran koji je pun raznih, kao što ti kažeš, naučnih ''istina'', kada je, u poređenju sa Novim Zavjetom, gotovo prazan od dubokih ljudskih istina i istina odnosa sa Bogom. Demagogije nećemo, tako da su ove "konstatacije", besmislica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Recruit Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Полако.Идемо један по један. Ево шта нас учи Свето Писмо:14. I nije čudo, jer se sam sotona pretvara u anđela svetla.2. Korinćanima, glava 11 Ја сам те питао да ми даш неке доказе и ти си ми дао доказе да Куран јесте натприродан али ми ниси дао доказе да је од БОГА. Ти кажеш јер постоје чуда.Па добро,и међу сатанистима има чуда.Сад те питам:која су права и зашто? Поменуо си научне чињенице:па научне чињенице опет по себи нису доказ божанског поријекла јер и ђаво може да открива научне непознанице. На крају си поменуо да је немогуће да људи састаце ишта слично Курану.То је врло релативно схватање јер рецимо,ја ћу ти цитирати више мудрости из Талмуда него што ћеш ми ти цитирати из Курана. За тебе као муслимана је Куран књига над књигама и то је твоје субјективно схватање,да ли можеш заиста да докажеш да је Куран онакав каквим га ти видиш? Vidis,ti sam citiras da se sotona nekad apretvara u andjela svetla.Kako bih ti odgovorio na tvoje pitanje pitam tebe: Imas na jednoj strani ljude koji su zivjeli posle Isusa (neki od njih su cak bili i njegovi neprijatelji) koji nakon toga govore da su dobili Jevandjelje od njega mijenjajuci pritom osnovu hriscanskog ucenja i prilagodjavajuci ga jevrejskom ucenju i rimskoj filozofiji.Isti ti ljudi nemaju nikakvog dokaza da im je upravo Isus dao ta Jevandjelja vec je njihov jedini dokaz njihova licna izjava zasnovana na nekim snovima. Jevandjelja istih tih ljudi se u mnogome razlikuju. U nekim od tih Jevandjelja nema ni pomena o trojstvu. Ne postoji originalno Jevandjelje. Sami pristalice tog ucenja priznaju da su se ta Jevandjelja vremenom mijenjala... I imas na drugoj strani Muhameda koji je bio nepismen a koji dolazi sa Kur'anom kao najvecim jezickim cudom u istoriji.Knjigom punom istorijskih,naucnih,medicinskih i dr. cuda.Dolazi sa knjigom koja sadrzi mnogo stvari koje ne moze znati niko osim Boga. Dolazi sa ajetom u kome Bog Sveznajuci kaze: " Ja sam zaista objavio Kur'an i ja cu ga dosita cuvati" i zaista Kur'an koji je njemu dat od Boga ostaje nepromijenjen ( ni jedno jedino slovo nije promijenjeno) vec 1400 godina i ostace takav sve do Sudnjeg dana. Donosi mu se objava (nekada pred njegovim drugovima) koja u sebi sadrzi zastitu od djavola koja se mnogo puta pokazala uspesnom u borbi protiv njega... E sada mi reci: Kojoj strani se prikazao sotona u liku andjela??? Прво,и ђаво може да прориче.Шта каже Мојсије: 10. Neka se ne nađe u tebe koji bi vodio sina svog ili kćer svoju kroz oganj, ni vračar, ni koji gata po zvezdama, ni koji gata po pticama, ni uročnik, 11. Ni bajač, ni koji se dogovara sa zlim duhovima, ni opsenar ni koji pita mrtve.5. Mojsijeva, glava 18 Ево даље,да ђаво може да говори истину: 34. Govoreći: Prođi se, šta je tebi do nas, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas pogubiš? Znam Te ko si, Svetac Božji. 35. I zapreti mu Isus govoreći: Umukni, i iziđi iz njega. I oborivši ga đavo na sredu, iziđe iz njega, i nimalo mu ne naudi.Luka, glava 4 Djavo moze da nagadja ali ne i da prorice.Iz recenica koje si naveo nigdje ne vidimo da on prorice sudbinu i da uvijek pogadja. On moze da pogodi tri,cetiri, deset stvari ali zar je moguce da pogodi 1000 stvari??? Ako kazes da on zna sve sto ce se desiti u buducnosti onda si povjerovao u cetvrtog boga... Даље,направио си катастрофалну грешку:кад се појавио Мухамед и кад је објављен Куран римског царства више није било,тако да Римљани нису могли никако да побиједе Персијанце а да то Куран прорекне јер је римско царство пало 476 године а Куран је објављен вијек ипо после. Jedini ko je ovdje pogrijesio i napravio KATASTROFALNU GRESKU (mada sumnjam da je greska jer sam skoro siguran da je spletka) si ti jer je samo Zapadno rimsko carstvo porazeno od varvara 476. godine dok je Rimsko carstvo nastavilo da postoji sve do 1453. godine kada su Turci na celu sa Mehmed El Fatihom osvojili Carigrad i srusili Rimljane. Да у Курану има итекаквих нетачности ево ти доказа: 30. Jevreji govore: "Uzejr je -Allahov sin", a Hrišćani kažu: "Mesih je -Allahov sin". To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih, - ubio ih Allah! Kuda se odmeću? 31. Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje i Mesiha, sina Merjemina, a naređeno im je da se samo jednom Bogu klanjaju, - nema boga osim Njega. On je vrlo visoko iznad onih koje oni Njemu ravnim smatraju.SURA 9 Да видимо које су то нетачности: -Јевреји никад за никад нису говорили да је Језекиљ БОЖЈИ Син,ако јесу дај доказе рабинске,из Талмуда... -онда пише да су тоњихове ријечи:Нетачно,то ријечи рабина нити Јевреја нису -и последњи дио који је болдован је једна страшна неистина:Никад за никад ми Хришћани нисмо сматрали ни монахе ни свештенике за богове Ево сам ти навео јасне доказе да Куран гријеши говорећи неистине о другим вјерама.А како може савршена књига говорити неистине?Никако,а то јасно значи да Куран није савршена књига. Jedna od cetiri poznate grupe Jevreja (Saduceens) govorila je da je Jezekilj sin Boziji. Ne mogu ti dati kojim dokazom iz Talmuda oni temelje to svoje vjerovanje jer oni ne vjeruju u Talmud jer je on djelo Pharisien jevreja. Vi hriscani smatrate svoje monahe za bogove jer smatrate da je ono sto su njih cetvorica rekli Bozija rijec sto je netacno. Zatim smatrate i Isusa bozanstvom.... Ne znam kakvu si ti gresku nasao??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Recruit Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 @Ahile, znaci,vama nije problem da vas covek putem ka Bogu ???? Ako ides putek ka Bogu Bog treba da te vodi tim putem a ne covjek jer covjek ne zna a Bog zna... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Recruit Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 I katolici i jevreji i budisti i hindusi i svi ostali dolaze sa knjigama koje su napisali ljudi a koje po njihovom govoru vode ka Bogu,pa koja je razlika izmedju vas i njih???? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Recruit Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 чему је служио тај аргуменат у то вријеме? Тачно,али ево сам ти горе поставио питање:ајет каже да невјерници не знају да је Аллах раскомадао земљу и сунце.Која је функција тога ајета јер тај ајет се односи на невјернике који су живјели у то доба,између осталог? Funkcija ajeta je da bude dokaz u naucnim krugovima,medju ljudima koji se bave onom naukom o kojoj Kur'an govori. Cak iako mozda Muhammed a.s. nije imao teleskopa i sl. da ljudima pokaze neke stvari ljudsko nepriznavanje necega nikada ne znaci neispravnost toga. Ako je ovo forum www.pouke.org ali si ti slijepac pa ne mozes to nikako da vidis ja ti ne mogu govoriti: Pa pogledaj... nego cu ti reci: Ja vidim i ja znam da je ovo forum www.pouke.org. Muhammed a.s. im je od Boga prenosio neke stvari koje oni nisu u stanju mozda trenutno shvatiti ali to nije manjkavost Bozijih rijeci vec manjkavost covjeka koji nije dostigao odredjen stepen nauke. Па ево сам ти нашао грешку гдје у Курану пише да ми Хришћани своје свештенике и монахе сматрамо за богове и да Јевреји сматрају пророка Јеремију за БОЖИЈЕГ Сина.То нико никад није тврдио.Ето ти врло јасне грешке. Jedna od cetiri poznate grupe Jevreja (Saduceens) govorila je da je Jezekilj sin Boziji. Ne mogu ti dati kojim dokazom iz Talmuda oni temelje to svoje vjerovanje jer oni ne vjeruju u Talmud jer je on djelo Pharisien jevreja. Vi hriscani smatrate svoje monahe za bogove jer smatrate da je ono sto su njih cetvorica rekli Bozija rijec sto je netacno. Zatim smatrate i Isusa bozanstvom.... Што се тиче научне потврде Јеванђеља имамо историјске факте који потврђују јеванђеље: Flavius Josephus – Flavije Josif (37 – oko 100 AD), jevrejski istoričar, sveštenik, vojnik i naučnik, u svojoj knjizi «Jevrejske starine» na četiri mesta spominje Hrista i Hrišćane. U 18. knjizi, 5. glava, 2. pasus, govori o Jovanu Krstitelju i Irodu: «Neki Jevreji misle da je uništenje Irodove vojske došlo od Boga, i to pravedno, kao kazna za ono što je uradio Jovanu, kojeg su zvali Krstitelj: jer ga Irod pogubi, njega koji bješe dobar čovjek, i podsticao kod Jevreja vrline, kako jedni prema drugima, tako i prema Bogu, i da dođu na krštenje; jer je za njega pranje vodom bilo prihvatljivo, ne da bi se odstranili gresi, nego da bi se pročistilo tijelo; pod pretpostavkom da je duša prije toga bila pročišćena pravednošću.» U 18. knjizi, 3. glavi, 3. pasusu govori o Hristu: «U to vreme živeše Isus, mudar čovjek, ukoliko ga upošte možemo zvati čovjekom. Jer, on je činio čuda, bio je Hrist. Kada ga je Pilat osudio na raspeće, oni koji su ga voleli nisu ga napustili. Trećeg dana se on pojavio oživljen. I pleme Hrišćana nije nestalo.» U 20. knjizi, 19. glava pominje se Jakov, brat Hristov, koji je osuđen na smrt od strane Jevreja, i kaže: «Festus je bio mrtav, i Albinus je bio sve samo ne na putu; i on oformi grupu sudija, i izvede pred njih brata Isusovog, koga zvaše Hrist, čije ime beše Jakov, i neke druge; i kada ih optužiše da su kršili zakon, narediše da ih kamenuju...» Gaius Cornelius Tacitus – Tacit (56 – 117 AD), Rimski senator i istoričar pišući o odluci imperatora Nera da optuži Hrišćane za požar koji je uništio Rim 64. godine posle Hrista kaže: «Nero je svalio krivicu na omrznutu grupu, zvanu u narodu Hrišćani. Hrist, odakle grupa i dobi ime, je podvrgnut najgoroj kazni za vrijeme vladavine Tiberija, koju je izvršio Pontije Pilat, i najgore praznoverje, ugušeno za momenat, pojavilo se ne samo u Judeji, prvom izvoru zla, nego čak i u Rimu...». Caius Plinius Caecilius Secundus – Plinije Mlađi (62 – 115 AD), rimski senator, guverner Vitinije u Maloj Aziji (109 – 111 AD). U svojim pismima imperatoru Trajanu, postavlja pitanja o tome kako da se ophodi prema onima koji su optuženi da su Hrišćani. Pojavila se potreba za upustvima, jer su optuženici pripadali svim uzrastima, polovima i socijalnim grupama. U tim pismima, između ostalog, on daje i informacije o Hrišćanima: «Imaju naviku da se sastaju na određenom mjestu određenog dana pre svitanja, kada pjevaju himne Hristu kao Bogu, i vezani su određenim vidom zakletve. Nikada nijesu imali zle namjere, nijesu počinili nikakvu prevaru, krađu ili preljubu, nikad lagali. Nikada nijesu izdali nekog ko se pouzdao u njih. Poslije su se razilazili, ali i ponovo okupljali da bi učestvovali u hrani, običnoj hrani, potpuno bezazlenoj.» Vavilonski Talmud (70 – 500 AD), kolekcija jevrejskih rabinskih spisa, u kojima postoji nekoliko refera u vezi Hrista. Najpouzdaniji je dio Talmuda koji je prikupljen u periodu do 200 AD, i upravo tu nalazimo i najznačajnije pominjanje Hrista: «Na noć Pashe, Ješu (Yeshu) je obešen. Četrdeset dana prije pogubljenja, jedan vikar je rekao ‘da će On biti kamenovan jer je upražnjavao vradžbine i podsticao Izrailj na otpad od vjere.’» Lucian (120 – 180 AD), Grčki satiričar takozvanog «srebrnog doba» Grčkog literarnog stvaralaštva, rođen na Eufratu u severnoj Siriji, u svom djelu «Smrt Peregrine», piše: «Hrišćani obožavaju tog čovjeka do današnjih dana, proslavljenu ličnost koja je uspostavila njihove nove obrede, i zbog toga bio pogubljen. Ubjeđeni su od strane njihovog zakonodavca, da su svi braća, od momenta primanja Hrišćanstva, ne priznaju bogove Grčke, i obožavaju pogubljenog mudraca, i žive po Njegovim zakonima.» Gaius Suetonius Tranquillas (75 – 160 AD), glavni sekretar imeratora Hadrijana govori o Hristu kao rimskom pobunjeniku: «Zbog toga što su Jevreji Rima uzrokovali neprestane nemire u vreme pobune Hristove (Chrestus), [Klaudije] ih je protjerao iz grada.» I dalje opet: «Poslije velikog požara u Rimu , kazne su takođe izvršavane na Hrišćanima, sekti koja je upražnjavala nova i đavolska religijska verovanja.» Thallus - Talus (cca. 52 AD), istoričar, koji je napisao istoriju Istočnog Mediterana od trojanskih ratova, do njegovih dana. Njegovi tekstovi su pronađei samo kao citati u delima drugih pisaca. Julije Afrikanus, u svome delu iz 221. AD spominje Talusovo pisanje o sunčevoj eklipsi: «Na cijeli svijet je pala najstrašnija tama; i stijene se pomjeriše od zemljotresa, i mnoga mjesta u Judeji a i u drugim oblastima bijehu sravnjena. Ovo pomračenje Talus, u svojoj trećoj knjizi istorije, naziva, EKLIPSOM KOJA SE DESILA BEZ IKAKVOG RAZLOGA.» Da li je ovo refer na eklipsu koja se desila u vrijeme Hristovog pogubljenja: «A bijaše oko šestoga časa, i tama bi po svoj zemlji do časa devetoga. I pomrča sunce, i zavjesa hramovna razdrije se napola.» (Luka 23, 44-45)? Čudnovato je to što je Hristovo pogubljenje izvršeno na Pashu, koja je uvijek u vrijeme punog mjeseca, kada su Sunce i Mjesec na suprotnim stranama Zemlje, i kada je eklipsa nemoguća. Ne kaže li isto to i Talus u svojoj knjizi, da se desila eklipsa bez vidnog razloga? Онда имамо и хришћанске нејеванђељске текстове из првог вијека:Светог Климента римског,Светог Игњатија Богоносца,Дидахи,Историју Цркве Јевсевија Памфила.... Ти дај коментар на ово горе па ћу ја даље да прослиједим доказе. David Friedrich Strauss,njemački istoričar.umro 1874. g. ovako piše, “Hrišćani su u početku širenja hrišćanstva preveli Stari zavjet, koji su jevreji već nekoliko puta ranije interpolirali, na grčki jezik. Jevreji su se pobunili, pod izgovorom, da se prijevod nije slagao sa Beni Israilskim knjigama koje su oni posjedovali. Hrišćani su, da bi opovrgli jevreje, u ovu grčku verziju Starog zavjeta ubacili nove dodatke. Na primjer, u Psaltir je ubačeno nekoliko imena koja su se trebala odnositi na Isusove pretke. Na primjer, u knjigu Jeremija je ubačen dio o Isa alejhisselamovom ulasku u džehennem. Kada su jevreji vidjeli ove interpolacije oni su zagalamili, “Ovih stvari nema u našoj knjizi.” Hrišćani su napali jevreje i ovako im odgovorili, “Vi se, prevaranti jedni, ne bojite Boga! Vi se usuđujete da skrnavite svete knjige... Thomas Ward ovako piše u svom članku, “Neki raniji hrišćanski naučnici su sumnjali u autentičnost zadnjeg poglavlja Jevanđelja po Marku, neki u nekoliko redaka dvadeset drugog poglavlja Jevanđelja po Luki, a neki drugi opet u prva dva poglavlja Jevanđelja po Luki. Indžil koji slijede hrišćani, pripadnici Marsion (Marcion) sekte, u sebi ne sadrže ova dva poglavlja.” Norton Andrews (diplomirao na Harvardu) o Jevanđelju po Marku na sedamdesetoj stranici svoje knjige koja je 1837. g. izdata u Bostonu kaze:: “Ovo Jevanđelje u sebi sadrži paragrafe koje trebamo ispitati i pregledati, na primjer, dio od devetog stiha do kraja šesnaestog poglavlja.” Norton kaže da, iako tekst nema znakova koji izazivaju sumnju, takozvani stihovi su ubačeni u njegovu interpretaciju, i daje niz dokumenata kojima to dokazuje, pa onda kaže, “Kada studiramo običaje pisara koji su kopirali knjige zapažamo da su oni, umjesto da pokušaju da razumiju i napišu paragrafe, nastojali da u tekst ubace svoja mišljenja. Kada znamo ovaj podatak onda ćemo shvatiti zašto su paragrafi u Indžilu sumnjivi.” Kirdanius je rekao, “Jevanđelje po Jovanu je imalo dvadeset poglavlja. Kasnije je Efeška crkva dodala dvadeset prvo poglavlje.” Papias (Paypas) kaže, “Marko je bio Petrov prevodilac. Marko je zapisao riječi i djela Isusa onako kako ih se mogao sjetiti. Ali on nije ispravno poredao riječi i djela Isusa koje je napisao. Jer, on ih nije nikada čuo direktno od Isusa, niti je ikada bio sa njim. Kako rekoh, Marko je samo bio Petrov prijatelj. Da bi napisao knjigu koja sadrži njegove razgovore sa Petrom i riječi Isusa on prepričava događaje na jedan slučajan način, birajući pravo vrijeme i zgodno sijelo za svaki događaj koji treba da ispriča. Mi iz ovoga razloga ne bi trebali optuživati Marka što je napisao izvjesne dijelove svoje knjige na način kao da ih je naučio od svog učitelja Petra. Zato što Marko nije smatrao važnim da zapiše što je prethodno čuo, prije nego što zaboravi ili promjeni bilo koje dijelove.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 e ovako to ide hiljadama godina.. i ko zna jos koliko jos.... :smiley: :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Октобар 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Jedna od cetiri poznate grupe Jevreja (Saduceens) govorila je da je Jezekilj sin Boziji. Ne mogu ti dati kojim dokazom iz Talmuda oni temelje to svoje vjerovanje jer oni ne vjeruju u Talmud jer je on djelo Pharisien jevreja. Vi hriscani smatrate svoje monahe za bogove jer smatrate da je ono sto su njih cetvorica rekli Bozija rijec sto je netacno. Zatim smatrate i Isusa bozanstvom.... Брате, понашаш се као штребер. Ови горе `Saduceens` су садукеји из Новог Завета и не може се рећи да су обоготворавали св.Језекиља. Ови `Pharisien` су фарисеји. Такође, нама хришћанима не пада на крај памети да обоготворавамо монахе. Момче, потруди се да мало размишљаш својом главом кад говориш о хришћанству, не може се овде само копипејстовати без икакве провере. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Neo Написано Октобар 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Jedna od cetiri poznate grupe Jevreja (Saduceens) govorila je da je Jezekilj sin Boziji. Ne mogu ti dati kojim dokazom iz Talmuda oni temelje to svoje vjerovanje jer oni ne vjeruju u Talmud jer je on djelo Pharisien jevreja. Vi hriscani smatrate svoje monahe za bogove jer smatrate da je ono sto su njih cetvorica rekli Bozija rijec sto je netacno. Zatim smatrate i Isusa bozanstvom.... ?????, ??????? ?? ??? ???????. ??? ???? `Saduceens` ?? ???????? ?? ????? ?????? ? ?? ???? ?? ???? ?? ?? ?????????????? ??.????????. ??? `Pharisien` ?? ????????. ??????, ???? ?????????? ?? ???? ?? ???? ?????? ?? ?????????????? ??????. ?????, ??????? ?? ?? ???? ????????? ?????? ?????? ??? ??????? ? ???????????, ?? ???? ?? ???? ???? ?????????????? ??? ?????? ???????. 1. Spomenuti ajet se odnosi na jevrejsku sektu, (ili bolje re?i sekticu), koja je bila nastajena u Arabiji, u vrijeme kada je zemljom hodao posljednji Božiji poslanik. To nije generalizovanje svih jevreja. ?ak sumnjam da u raznolikoj jevrejskoj zajednici DANAS uop?e i postoji sekta ili ?ak manja grupa njih, koji vjeruju ovako nešto. Danas, jevreji uglavnom, ili skoro stoprocentno, predtavljaju monoteiste.. To je bilo vjerovanje nekog jevrejskog plemena koje je u vrijeme Muhammeda saws bilo nastanjeno u Arabiji. 2. Adijj kaže: "Rekao sam, zaista oni njih nisu obožavali", pa je rekao: "Naprotiv, oni su im zabranjivali što je dozvoljeno, a dozvoljavali im što je zabranjeno, pa su ih slijedili, i to je njihovo obožavanje." Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "O Adijj, šta govoriš? Da li ti je na štetu da kažeš Allah je najve?i? Da li poznaješ išta ve?e od Allaha? To ti ne šteti… Da li ti smeta da kažeš nema boga osim Allaha?" Zatim ga je pozvao u islam, pa je primio islam i posvjedo?io svjedodžbu istine. Rekao je: "Vidio sam njegovo lice kako se razveselilo, zatim je rekao Muhammed, a.s.: 'Zaista su jevreji oni koji su protiv sebe srdžbu izazvali, a krš?ani oni koji su zalutali." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Октобар 18, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Jedna od cetiri poznate grupe Jevreja (Saduceens) govorila je da je Jezekilj sin Boziji. Ne mogu ti dati kojim dokazom iz Talmuda oni temelje to svoje vjerovanje jer oni ne vjeruju u Talmud jer je on djelo Pharisien jevreja. Vi hriscani smatrate svoje monahe za bogove jer smatrate da je ono sto su njih cetvorica rekli Bozija rijec sto je netacno. Zatim smatrate i Isusa bozanstvom.... ?????, ??????? ?? ??? ???????. ??? ???? `Saduceens` ?? ???????? ?? ????? ?????? ? ?? ???? ?? ???? ?? ?? ?????????????? ??.????????. ??? `Pharisien` ?? ????????. ??????, ???? ?????????? ?? ???? ?? ???? ?????? ?? ?????????????? ??????. ?????, ??????? ?? ?? ???? ????????? ?????? ?????? ??? ??????? ? ???????????, ?? ???? ?? ???? ???? ?????????????? ??? ?????? ???????. 1. Spomenuti ajet se odnosi na jevrejsku sektu, (ili bolje re?i sekticu), koja je bila nastajena u Arabiji, u vrijeme kada je zemljom hodao posljednji Božiji poslanik. To nije generalizovanje svih jevreja. ?ak sumnjam da u raznolikoj jevrejskoj zajednici DANAS uop?e i postoji sekta ili ?ak manja grupa njih, koji vjeruju ovako nešto. Danas, jevreji uglavnom, ili skoro stoprocentno, predtavljaju monoteiste.. To je bilo vjerovanje nekog jevrejskog plemena koje je u vrijeme Muhammeda saws bilo nastanjeno u Arabiji. Ipak Kuran govori generalno za sve Jevreje, a ne za jedan njihov deo. On kaže: ''Jevreji govore: "Uzejr je -Allahov sin", a Hriš?ani kažu: 'Mesih je -Allahov sin'.''Dakle, ovaj citat nam jasno govori da se radi o svim Jevrejima a ne o nekoj njihovoj sektici. Samim tim, to je greška. 2. Adijj kaže: "Rekao sam, zaista oni njih nisu obožavali", pa je rekao: "Naprotiv, oni su im zabranjivali što je dozvoljeno, a dozvoljavali im što je zabranjeno, pa su ih slijedili, i to je njihovo obožavanje." Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "O Adijj, šta govoriš? Da li ti je na štetu da kažeš Allah je najve?i? Da li poznaješ išta ve?e od Allaha? To ti ne šteti… Da li ti smeta da kažeš nema boga osim Allaha?" Zatim ga je pozvao u islam, pa je primio islam i posvjedo?io svjedodžbu istine. Rekao je: "Vidio sam njegovo lice kako se razveselilo, zatim je rekao Muhammed, a.s.: 'Zaista su jevreji oni koji su protiv sebe srdžbu izazvali, a krš?ani oni koji su zalutali." Dakle, prethodni citat iz Kurana, u kojem se tvrdi da Jevreji svi govore da je Uzeir Allahov Sin trebalo je da posluiži Muhamedu da prikrije jednu o?iglednu istinu, a to je da se jevrejska i muslimanska vjera ne razlikuju ni u ?emu, ni najmanje! Samim tim, na osnovu ove ?injeice vidi se da je Kuran višak i da Muhamed, po logici stvari, nije nikakav Božiji poslanik, jer on jednostavno ne nudi ništa novo ljudima, a što ve? ne postoji u jevrejstvu!To je ono što mi muslimani nikako ne umeju odgovoriti, a to je: šta Kuran i islam esencijalno novo donose, a ?ega ve? nema u starijim abrahamovskim religijama??? http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Recruit Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Kaze Se: " Ve kaletIL jehudu Uzejrunibnullah..." Ovo "IL" koja je ustvari vezano EL je za el ahd a to znaci da se odnosi na jednu udredjenu grupu sto znaci da je vas pokusaj pronalazenja greske u Kur'anu propao. A sta je to novo Kur'an donio: Kur'an nije donosio nove stvari koje se ticu vjerovanja vec je ispravljao ono sto su ljudi izmijenili. Osnova vjerovanja svih nebeskih religija bio je vjerovanje u Jednog Boga, vjerovanje u Njegove Poslanike,Knjige.... Islam to nije mijenjao vec ispravljao. Sto se druge strane Kur'ana tice,on je dosao sa mnogim pravnim razlikama za razliku od npr. Jevandjelja i Isusa koji su dosli sa istim zakonom i istom knjigom koja je bila objavljena i jevrejima. Sad ti meni reci koju je to novu pravnu stvar unio Isus.Ali Isus a ne vasi monasi. Sadukeji ili Sudukijjini kako se to na arapskom jeziku kaze ili ti pak Saduceens su vjerovali da je Uzejr sin Boziji i to nam svi istoricari jasno prenose. Sto se vas tice: Postoji nesto sto se u metodologiji naucnog istrazivanja naziva : " Jasna neophodnost" Ako nekome pripises osobine koje pripadaju samo Bogu cak iako ti negiras da ga ti smatras bozanstvom ti ga smatras bozanstvom. Jednostavnije: Ako ti napises poruku ovdje na forumu,dzaba ti negirati da si ti to uradio jer stvarnost govori drugacije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Октобар 18, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Kaze Se: " Ve kaletIL jehudu Uzejrunibnullah..." Ovo "IL" koja je ustvari vezano EL je za el ahd a to znaci da se odnosi na jednu udredjenu grupu sto znaci da je vas pokusaj pronalazenja greske u Kur'anu propao. Što se mene ti?e, Kuran kaže, kao što je na po?etku i navedeno, da Jevreji vjeruju da je Uzeir sin Božiji. Ovo tvoje pokušavanje ''odbrane'' Kurana jednostavno ne ide, meni to li?i na špekulaciju arapskim jezikom. Ina?e, odli?no je poznato da se prevodi Kurana razlikuju od originala gotovo 60%. A sta je to novo Kur'an donio: Kur'an nije donosio nove stvari koje se ticu vjerovanja vec je ispravljao ono sto su ljudi izmijenili. Osnova vjerovanja svih nebeskih religija bio je vjerovanje u Jednog Boga, vjerovanje u Njegove Poslanike,Knjige.... Islam to nije mijenjao vec ispravljao. Sto se druge strane Kur'ana tice,on je dosao sa mnogim pravnim razlikama za razliku od npr. Jevandjelja i Isusa koji su dosli sa istim zakonom i istom knjigom koja je bila objavljena i jevrejima. Sadukeji ili Sudukijjini kako se to na arapskom jeziku kaze ili ti pak Saduceens su vjerovali da je Uzejr sin Boziji i to nam svi istoricari jasno prenose. Vidiš, ovo jednostavno nije istina. ?ak i da je istina da su sadukeji vjerovali da je Uzeir sin Božiji, a što je krajnje sporno, ipak su oni bili marginalna grupa u poredjenju sa farisejima. Fariseji su pak ortodoksni Jevreji. Dakle, da je Bog želio da nešto koriguje, on bi to uradio putem nekog fariseja. U Kuranu pak piše za sve Jevreje da vjeruju da vjeruju da je Uzeir sin Božiji kako bi, makar retori?ki, Muhamed napravio distinkciju od jevrejske vjere i pokazao se osniva?em ne?eg novog. Istina je pak sasvim druga?ija, i ne ide na ruku muslimanima. Sad ti meni reci koju je to novu pravnu stvar unio Isus.Ali Isus a ne vasi monasi. Sto se vas tice: Postoji nesto sto se u metodologiji naucnog istrazivanja naziva : " Jasna neophodnost" Ako nekome pripises osobine koje pripadaju samo Bogu cak iako ti negiras da ga ti smatras bozanstvom ti ga smatras bozanstvom. Jednostavnije: Ako ti napises poruku ovdje na forumu,dzaba ti negirati da si ti to uradio jer stvarnost govori drugacije. Isus je donio ''Blagodat na blagodat. Blagodat se izli na ljude posredstvom Isusa Hrista'' kao što (parafraza) govori Jevan?elje.Blagodat je sila Duha Svetoga, sila Božija, koja ?ovjeka duhovno usavršava i ?ini da se ?ovjek sve više i više približava po osobenostima onom prototipu ?ovjeka kojeg Bog priželjkuje i kakvim ga je Bog na po?etku stvorio (mislim na Adama), jer Adam je stvoren po slici i prilici Božijoj u smislu ?ovjekovih duhovnih osobina. To je ono što je donio Isus Hristos, Sin Božiji. http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Recruit Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Kur'an je objavljen na arapskom jeziku i drzi se pravila arapskog jezika a arapski jezik govori da se ova recenica odnosi na grupu Jevreja. ( Hvala Bogu pa mi imamo original koji nije izmijenjen pa mozemo svaku tvrdnju odmah da provejerimo za razliku od vas koji se oslanjate samo na prevod) Ovo me podsjeti na nesto: Kada vi dodjete do neke ovakve stvari na pravila kod jezika se vracate? Na pravila jezika na kojem je Jevandjelje objavljeno - nemoguce jer to Jevandjelje ne posjedujete. Na pravila starogrckog - glupo vracanje na pravila jezika koji veze nema sa Bozijom objavom...??? Sto se tice harmonije,ona je postignuta jer Bog kaze: "Jevreji govore: "Uzejr je – Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je – Allahov sin". To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih, - ubio ih Allah! Kuda se odmeću? Kao sto vidis ajet poredi vjerovanje Jevreja sa vjerovanjem Hriscana i u njemu nema ni traga od onoga sto ti zahtevas jer se to nije ni zelelo ovim ajetom. Kazes: Blagodat je sila Duha svetoga, sila Bozija.... koji ti je od njih Bog? Kazes: "To je ono što je donio Isus Hristos, Sin Božiji." A kako se to rodio taj njegov sin? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Neo Написано Октобар 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Što se mene tiče, Kuran kaže, kao što je na početku i navedeno, da Jevreji vjeruju da je Uzeir sin Božiji. Ovo tvoje pokušavanje ''odbrane'' Kurana jednostavno ne ide, meni to liči na špekulaciju arapskim jezikom. Inače, odlično je poznato da se prevodi Kurana razlikuju od originala gotovo 60%. U Kuranu pak piše za sve Jevreje da vjeruju da vjeruju da je Uzeir sin Božiji kako bi, makar retorički, Muhamed napravio distinkciju od jevrejske vjere i pokazao se osnivačem nečeg novog. Istina je pak sasvim drugačija, i ne ide na ruku muslimanima. Loše,loše.... Primjer: "Poslanik as. je citirao ajet : "Oni(kršćani i jevreji) uzeli su svoje svećenike i monahe za bogove" na što su kršćani i jevreji odgovorili : "Mi njih ne smatramo bogovima!" Poslanik as. reče : "Da li vam oni zabranjuju neke stvari koje je Bog dozvolio, a zatim ih vi smatrate zabranjenim? i da li vam dozvoljavaju neke stvari koje je Bog zabranio, pa ih vi smatrate dopuštenim?" Odgovoriše : "Da", na šta Poslanik as. reče : "To znači da ih uzimate za bogove" Ovaj ajet ste pokušali predstaviti kao "Kur`ansku grešku", pa vam se omaklo... Da se vratimo jevrejima: Apsurdna je vaša tvrdnja da Kur'an, kao savršena knjiga, mora precizirati broj jevreja koji su počinili ono što Bog kaže u Kur'anu. Kako bi to izgledalo, molim vas - " 4567 jevreja govore Uzejr je Božiji sin, dok drugi to ne govore, a 74659 kršćana kažu Isus je Božiji sin ??? Kontekst je bio sljedeci: Grupa jevreja i grupa kršćana su vodili raspravu. Kršćani su rekli da je Isus Božiji sin. Jevreji su tražili dokaz za tu tvrdnju. Kršćani su rekli da je dokaz to sto je Isus a.s. umro i oživio, dakle nije običan čovjek. Jevreji su tada rekli da je i Uzeir a.s. umro, bio mrtav 100 godina i oživio dakle po istoj logici i Uzeir je Božiji sin. Onda je Bog objavio Poslaniku a.s.: "Jevreji govore: “Uzejr je – Božiji sin”, a kršćani kažu: “Mesih je – Božiji sin”. To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih, - ubio ih Bog! Kuda se odmeću? " Dakle ajet je objavljen povodom konkretne rasprave između dvije konkretne grupe kršćana odnosno jevreja. U ajetu u orginalu je koristen glagol "qalet" što znači "rekli su", "govorili su". Kako ste vi zaključili da Bog kaze da oni "vjeruju", ako pise "govore"?! Vi tumačite po svom nahođenju.... Sljedeća stvar, u orginalu je korišten određeni član uz kršćane i jevreje "el-" "we qalet el-jehudu". Taj određeni član se ponaša slično kao i "the" u engleskom. Stoga, ako dođe uz jedninu moze imati "specific" i "generic" značenje, ovisno o kontekstu npr. "the snake is dangerous" kao neka konstatacija znači da su sve zmije opasne. Ako pored zmije stoji koza, i medvjedic dobrog srca, i ti, npr. pokažeš prstom na zmiju i kazes "the snake is dangerous" onda misliš samo na tu konkretnu zmiju. To je "specific" znacenje. U množini određeni clan ima SAMO "specific" značenje. Kao u ovom slucaju. Dakle, ODREĐENI jevreji su REKLI... a ne svi jevreji vjeruju.-kako vi to pokušavate predstaviti... Dakle "Kur`anske greške", i dalje nula bodova. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука