Jump to content

Зашто Хришћани не сматрају Мухамеда за пророка?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ako je u određenom kontekstu dozvoljena poligamija kao što i sami rekoste zašto nam onda prigovarate ako islam daj erješenje poligamiju kao odgovor na određena stanja?

Да за Стари Завјет.То сам поменуо у контексту Светог Аврама.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 328
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

P.S. mislim da si jednom postavio pitanje "da li se kod nas cijeni devstvenost"- i odgovorio sam DA, jer sam mislio da se to odnosi na devstvenost DO braka,,a inače u principu doživotno kao npr. katolički svećenici, ili kod vas monasi- to ni u kom slučaju..šta se zapravo tu ima cijeniti?

Брате Саладине, девственост је нешто најлепше што човек може да да Богу.

Христос је рекао, ко може то да прими нека прими.

A objasni mi ovo, šta ako većina muške populacije npr. nekog grada, odluči da da Bogu ono najljepše, tj. devstvenost, taj grad će biti grad duhova za nekoliko desetina godina, zbog enormne prednosti nataliteta nad mortalitetom?

Jedan katolik mi je dao nerazuman odgovor, pitam ga onako ko je kod vas najpobožniji, kaže- moj brat fratar :) (generalno misli na tu grupaciju), a od žena-časne sestre. I tu sad nikakve logike nema, jer da su svi tako pobožni, ljudska rasa bi nestala za par godina, jer ne bi nikako bilo nataliteta.

Подели на овим сајтовима

P.S. mislim da si jednom postavio pitanje "da li se kod nas cijeni devstvenost"- i odgovorio sam DA, jer sam mislio da se to odnosi na devstvenost DO braka,,a inače u principu doživotno kao npr. katolički svećenici, ili kod vas monasi- to ni u kom slučaju..šta se zapravo tu ima cijeniti?

A objasni mi ovo, šta ako većina muške populacije npr. nekog grada, odluči da da Bogu ono najljepše, tj. devstvenost, taj grad će biti grad duhova za nekoliko desetina godina, zbog enormne prednosti nataliteta nad mortalitetom?

Jedan katolik mi je dao nerazuman odgovor, pitam ga onako ko je kod vas najpobožniji, kaže- moj brat fratar :) (generalno misli na tu grupaciju), a od žena-časne sestre. I tu sad nikakve logike nema, jer da su svi tako pobožni, ljudska rasa bi nestala za par godina, jer ne bi nikako bilo nataliteta.

Ваљда нам је примат да се ми прво спасимо и да радимо на свом спасењу.Зашто би неко на силу морао у брак ако није за брак?

Подели на овим сајтовима

GJE JE TAČNO DOKAZ O ZABRANI POLIGAMIJE?

Opštepoznato je da je kroz historiju poligamija bila poznata i praktikovala se. Poslanici su praktikovali poligamiju. U novom zavjetu se navodi tekst koji dozvoljava poligamiju:

Nadglednik dakle treba da je besprijekoran, jedne žene muž, trijezan, pametan, častan, gostoljubiv, sposoban da uči.

Ovo znači da nasljednik treba da ima jednu ženu a ne odnosi se na ostale ljude.

Takođe u istoj knjizi se navodi:

Poslužitelji neka su muževi jedne žene, koji dobro upravljaju djecom i svojim kućama.

Ova zabrana se odnosi ovdje samo na pomenutu kategoriju ljudi dok se njom ne obuhvataju drugi ljudi.

Sam Isus navodi primjer u kojem se spominje poligamija i kaže: Tada će biti kraljevstvo nebesko kao deset djevica, koje uzeše svjetiljke svoje i izađoše u susret zaručniku. Pet od njih bile su lude, pet mudre, Lude uzeše svjetiljke svoje, ali ne uzeše sobom ulja. A mudre uzeše sa svjetiljkama i ulje u posudama svojim. Kako se je dolazak zaručnikov otegnuo, zadrijemaše sve i pozaspaše. I ponoći odjeknu poziv: "Zaručnik dolazi! Izlazite mu u susret! Tada se digoše sve djevice one i prirediše svjetiljke svoje. A lude rekoše mudrima: "Dajte nam od ulja svojega! Svjetiljke naše hoće da se ugase. Mudre odvratiše: "Da ne bi možda nedostalo nama i vama, idite radije k trgovcima i kupite sebi! Dok otidoše da kupe, dođe zaručnik. Koje su bile spremne, uđoše s njim na svadbu, i zatvoriše se vrata. Napokon dođoše i druge djevice i povikaše: "Gospodaru, Gospodaru, otvori nam! 

Da poligamija nije dozvoljena on je nebi naveo kao primjer: Tada će biti kraljevstvo nebesko kao deset djevica, koje uzeše svjetiljke svoje i izađoše u susret zaručniku.

Koliko puta sam tražio od kršćana da dođu sa jednim jasnim dokazom u kojem se navodi da je direktno Isus zabranio poligamiju. I ono što su naveli kao dokaz je citat iz Matejevog evanđelja koji nikako se ne može uzeti kao dokaz o zabrani poligamije:

Tada pristupiše k njemu farizeji, da ga kušaju. Oni zapitaše: "Je li dopušteno čovjeku pustiti ženu svoju iz kojeg mu drago razloga?" On im odgovori: "Nijeste li čitali, da je Stvoritelj u početku stvorio čovjeka kao muža i ženu i rekao: Zato će muž ostaviti oca i majku i prionuti za ženu svoju i dvoje će biti jedno tijelo? 

U ovom navedenom citatu se ne zabranjuje poligamija, nećemo nigdje naći ni jednu rečenicu u kojoj se poligamija zabranjuje. Cilj navedenog citata je da se zabranjuje razvod i ništa drugo. O tome su pitali firizeji Isusa, i na njihovo pitanje im je Isus odgovorio. Ovdje se misli na sjedinjenje čovjkeka sa ženom u prenesenom značenju a ne u stvarnom, po toj osnovi on se može sjediniti i sa drugom ženom takođe.

Pitanje koje se ovdje postavlja je: Nađite nam nedvojben dokaz kojim se otvoreno zabranjuje poligamija?

Da li ima dokaz u Starom zavjetu kojim se zabranjuje poligamija?

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ваљда нам је примат да се ми прво спасимо и да радимо на свом спасењу.Зашто би неко на силу морао у брак ако није за брак?

:), očigledno, evo 2000 godina, primat je brak,a za devstvenost se odluči svaki 300-ti muški pripadnik Hrišćanstva, i više..nekako mi to djeluje dosta kontradiktorno, dakle- ja ako se ne odlučim za devstvenost-nisam dao Bogu ono najbolje..., a sa druge strane ako se nas većina odlučimo da damo Bogu ono najbolje- onda hodamo po iglama.., rizikujemo nestanak rase,eventualno smanjenje populacije na minimum-što će kroz neko vrijeme rezultirati potpunim nestankom.
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

:), očigledno, evo 2000 godina, primat je brak,a za devstvenost se odluči svaki 300-ti muški pripadnik Hrišćanstva, i više..nekako mi to djeluje dosta kontradiktorno, dakle- ja ako se ne odlučim za devstvenost-nisam dao Bogu ono najbolje..., a sa druge strane ako se nas većina odlučimo da damo Bogu ono najbolje- onda hodamo po iglama.., rizikujemo nestanak rase,eventualno smanjenje populacije na minimum-što će kroz neko vrijeme rezultirati potpunim nestankom.
Svako daruje BOGU ono sto moze u zavisnosti od svojjih mogucnosti ! Nekoga ce spasiti Manastir a nekog brak i i jedno i drugo imaju svoju svrhu !
Подели на овим сајтовима

Svako daruje BOGU ono sto moze u zavisnosti od svojjih mogucnosti ! Nekoga ce spasiti Manastir a nekog brak i i jedno i drugo imaju svoju svrhu !

Je li se devstvenost više cijeni od braka?, kao što je Cvele naveo-da je to "najbolje" što se može dati Bogu?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Brate svako daruje ono sto moze i sto misli da je najvrednije sto ima ! Cak se i monasenje ne preporucuje olako nego tek kad covek bude sto posto siguran u svoju odluku ! Cene se ljudi i niko ne garantuje da ce covek da bude dobar ako bude devstvenik kao i u drugom bracnom slucaju ! Sve je to deo naseg odnosa sa Vecno Zivim BOGOM ! Jednostavno ,Budimo ljudi a svako nek prinese ono sto moze

Подели на овим сајтовима

Стари завет је немогуће тумачити без његовог испуњења и усавршења,без Новог Завета...без Онога који је као припрему палом и помраченом човеку дао прво сам Стари Завет,без Бога Логоса,Господа Исуса Христа,Који је дошао и довршио домострој спасења.

Сви у историји постојећи старозаветни пророци и свако њихово пророштво је у свом нуклеусу указивало на Онога који јесте окосница и осмишљење старозаветне вере светих Божијих угодника из "народа Божијег Израиља", и испуњење смисла човека,живота,историје и космоса...на Месију,Спаситеља,на Онога Који јесте на крају показан и доказан Сином Божијим,Богом Логосом,Који "постаде човеком,да би човек постао бог (наравно,по благодати)",да би "смртно постало бесмртно",кроз истинско сједињење Бога и човека,како рече св.Атанасије Велики.Сходно томе,свака димензија старозаветног закона јесте коначно употпуњена,преображена и довевена до своје истинске пуноће и целовитости кроз Господа Христа,те многе ствари дате човеку од Бога кроз старозаветни закон,дате су да би га прво научила оном првом кораку,правди и држању слова закона и тако припремила и преобликовала од бића тотално помраченог који је заборавио лик Живога Бога до бића које ће поседовати могућност примања оног саваршеног...све што постоји јесте један велики промислитељски процес Пресвете Тројице.У том оквиру и кроз ту призму ми посматрамо свеколики живот,сваки његов сегмент,па и брачни однос између једне жене и једног човека.

Створивши човека створио му је и партнера,жену...не жене,већ жену (једнина!), рекавши:" Није добро да је човек сам; да му начиним друга (једнина!) према њему" (1.Мојс.2.18),и што је најважније,рече Господ:"Зато ће оставити човек оца свог и матер своју, и прилепиће се к жени својој (једнина!), и биће двоје једно тело" (1.Мојс 2,24).Све касније што се десило људима после пада у грех и заборава Живога Бога,тј.посебног метафизичког и бићевног заборава који јесте смрт и својеврстни заборав сопства,свог назначења,циља и смисла постојања,јесте једна неправилност и својеврстно "искакање из колосека",тако да се то не може узети као крајње меродавно,као потпуна истина,као непроменљиво правило.Поступно је,без бесмисленог и за грехом помраченог човека немогућег "прескања непрескочивог" ,Господ водио човека од несавршеног до савршеног...до Господа Исуса Христа и Његовог свесавршеног и коначног закона љубави,где је штошта промењено и довршено,па и однос између жене и човека...све остало што је у колизији са овим јесте "рецидив прошлости",повратак на старо и несавшрено.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Jedan katolik mi je dao nerazuman odgovor, pitam ga onako ko je kod vas najpobožniji, kaže- moj brat fratar 0203_cool (generalno misli na tu grupaciju), a od žena-časne sestre. I tu sad nikakve logike nema, jer da su svi tako pobožni, ljudska rasa bi nestala za par godina, jer ne bi nikako bilo nataliteta.

Ко може да прими нека прими.

Значи, не могу сви да приме.

Мало њих могу да приме.

Христос је прво чудо учинио на свадби.

Да нема брака не би било ни монаха.

Дакле, идеш у крајност.

Подели на овим сајтовима

0203_cool, očigledno, evo 2000 godina, primat je brak,a za devstvenost se odluči svaki 300-ti muški pripadnik Hrišćanstva, i više..nekako mi to djeluje dosta kontradiktorno, dakle- ja ako se ne odlučim za devstvenost-nisam dao Bogu ono najbolje..., a sa druge strane ako se nas većina odlučimo da damo Bogu ono najbolje- onda hodamo po iglama.., rizikujemo nestanak rase,eventualno smanjenje populacije na minimum-što će kroz neko vrijeme rezultirati potpunim nestankom.

Je li se devstvenost više cijeni od braka?, kao što je Cvele naveo-da je to "najbolje" što se može dati Bogu?

Брате, две Христове највеће заповести:

1. Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, свом мисли својом и свом снагом својом.

2. Љуби ближњега као себе самог.

Дакле, ово може да чини и монах и мирјанин.(човек у браку)

Неможеш рећи овако: Je li se devstvenost više cijeni od braka?"

И монах је у браку, али са Црквом.

Брак је у православљу једна од 7 светих тајни, и полни однос у браку је благословен, треба бити девственик пре брака, наравно.

Да човек није пао у грех, људи би се размножавали Речју.

Као што видиш и у Курану, како је зачет Исус Христос, дакле Духом Светим.

Подели на овим сајтовима

Gospodine Nikola: Ti si čovjek kojeg bi lično volio upoznati i onu kahvu popiti.Kod mene je kahva merak i nedozvoljavam nikome da mi merak kvari.Nikola , tvoja vedrost je vrlina, i takav budi.Cilj mog uključenja u ovu sobu je dvoje: Prvo: uspostaviti dijalog, među različitim vjerama, dijalogom se može postići samo dobro.

drugo:Ako se govori o islamu mislim da sam ja kompetentniji ogovoriti o islamu nego bilo ko ood sveštenstva, to je moja vjera i ja je najbolje razumijem.Ako pitam pitanje pitam ne da provocira, nikada ružnu riječ upotrijebiti , nego da mi se odgovori.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Gospodine Cvele imam za tebe interesantan odgovor ali drugom prilikom, ali samo jedan mali komentar na vašu zadnju rečenicu u kojoj rekoste da čovjek ne učini grijeh razmnožavao bi se riječju.Izvinite malo mi je to skroz nelogično.Bog je Adama stvorio kako ga je stvorio, i prije učinjenog grijeha Adam je imao spolni organ kao što ima svaki njegov potomak,Takođe i njegova žena Eva .Ako bi se razmnožavao riječju, zbog čega im je Bog prilikom stvaranja stvorio spolne organe. 0110_hahaha

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...