Jump to content

(Православна) мотивација као подстицај

Препоручена порука

Мотивација као потстицај за акцију, за дјело;

оно што нас покрене, што усели у нас вољу за дјелањем.

Откуд мотивација долази и зашто нас нешто мотивише?

Мотивација од Бога, чисто људска мотивација (самомотивација), мотивација од проклетиње (ђавола).

Мотивација може бити на зло и на добро.

Шта је то што Вас мотивише на нешто?

Подели на овим сајтовима

Sve po malo,ali ipak se čovek trudi da ga ovakve stvari kao ovaj klip motivišu ( pokrenu) da malo bar malo radi na sebi.Ljudi treba da rasuđuju od koga ( čega) dolazi motivacija.Zato razum i rasuđivanje postoje.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • 1 month later...

Motivacija kroz rijeci,zivot i djela svetih otaca

Vidjela sam da postoje jos neke teme o motivaciji pa sam se dvoumila da li da otvorim ovu temu.Medjutim, ja bih voljela da se ova tema bavi iskljucivo pitanjem motivacije u pravoslavnom duhu.

Pisite ovdje koje je djelo,video ili pouka svetih otaca na vas najvise uticala,koja vas je motivisala,podigla,prodrmala iz stanja uljuljkanosti i letargije?! Koje vas rijeci pokrecu naprijed i motivisu?!

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
  • 5 months later...

(čudesne riječi koje svijetle u tami, oživljuju, vaskrsavaju)

Ne boj se samo vjeruj. ..Ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka..

Mir vam ostavljam, mir svoj dajem vam,..neka se ne zbunjuje srce vaše i neka se ne boji...U svijetu ćete imati nevolje, ali ne bojte se, jer ja nadvladah svijet.

U njemu bješe život, i život bješe svjetlost ljudima. I svjetlost svijetli u tami, i tama je ne obuze.

Riječi koje vam govorim duh su i život su.

Jer malo snage imaš, a održao si moju riječ i nisi se odrekao Imena moga...Zato što si održao moju zapovijest o trpljenju, i ja ću tebe sačuvati...

In će otrti svaku suzu iz očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni žalosti ni jauka, ni bola neće biti više..

I ko je žedan neka dodje i  neka uzme vodu života na dar. 

Amin, da dodji, Gospode Isuse!

Подели на овим сајтовима

na vas najvise uticala,koja vas je motivisala,podigla,prodrmala iz stanja uljuljkanosti i letargije?! Koje vas rijeci pokrecu naprijed i motivisu?!

Ова молитва  која ме покреће и укрепљује је већ пет година уназад део мог живота, пронашла сам је у једној духовној књижици и иде овако:

Господе Исусе Христе, Сине Бога Живога Јагње Божије, који узимаш грехе света; Пастиру добри, Који си положио душу Твоју за овце Твоје; Небесни Лекару душа и тела наших, Који исцељујеш сваку болест и сваку рану на људима Твојим!

Теби припадам, помзи ми, недостојном слуги Твоме. Погледај, Многомилостиви, на рад и служење моје, дај ми да будем веран у малом; да послужим болеснима, да, Тебе ради, носим болест болесних и не себи, већ Теби једноме да угодим у све дане живота мога. Јер Ти си рекао, о Најслађи Исусе: Када једноме учинисте од ове моје најмање браће - Мени учинисте О, Господе, суди ми грешом, по овој речи Твојој, за одмор и утеху искушаваних, болесних слугу Твојих, које си искупио часном Својом Крвљу. Пошаљи ми благодат Твоју, која ће спалити у мене трње страсти, Ти Који си призвао мене грешном на дело служења у име Твоје; без Тебе не можемо чинити ништа: посети ме ноћу научи срце моје да увек стојим крај узглавља болесних и немоћних, такни душу моју Твојом љубављу, која ће све да подноси и нимало да ослаби. Тада ћу моћи Тобом укрепљаван да се подвизавам подвигом добрим и веру да сачувам, чак до последњег мог издисаја. Јер Ти си Извор исцељења душевних и телесних, Христе Боже наш, и Теби као Спаситељу људи и Женику душа који долази у поноћ - славу, благодарност и поклоњење узносимо, сада и увек и у векове векова. Амин.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Hodite k meni svi vi koji ste umorni i natovareni, i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, i naučite se od mene, jer sam ja krotak i smiren srcem, i naći ćete pokoj dušama svojim. jer je jaram moj blag i breme je moje lako. 

Ako možeš vjerovati, sve je moguće onom koji vjeruje.

Ištite I daće vam se, tražite I naći ćete, kucajte I otvoriće vam se. jer svaki koji ište dobija, I koji traži, nalazi, I koji kuca, otvara mu se.

Ne bojte se, vi više vrijedite od mnogo vrabaca. ..a vama su I vlasi na glavi sve izbrojane.

Ko ostaje u meni I ja u njemu, taj donosi mnogi polod, jer bez mene ne možete činiti ništa. 

Подели на овим сајтовима

Nego se I hvalimo u nevoljama, znajući da nevolja gradi trpljenje, a trpljenje iskustvo, a iskustvo nadu; a nada ne postiđuje, jer se ljubav Božija izlila u srca naša Duhom svetim koji je dat nama.

Jer koje vodi Duh Božiji, oni su sinovi Božiji...pošto stradamo s Njim  da se s njim I proslavimo. Jer mislim da stradanja sadašnjega vremena nisu ništa prema slavi koja će nam se otkriti…A takođe nam Duh I pomaže u našim nemoćima.. A znamo da onima koji ljube Boga sve pomaže na dobro… Ko će nas rastaviti od ljubavi Hristove? Žalost ili tjeskoba, ili gonjenje ili glad, ili golotinja, ili opasnost, ili mač?..Jer sam uvjerne da nas ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sile,  ni sadašnjost, ni budućnost, ni visina ni dubina niti ikakva druga tvar neće moći odvojiti od ljubavi Božije, koja je u Hristu Isusu Gospodu našem.

Ljubav da ne bude licemjerna. Mrzeći na zlo držite se dobra.

U bratoljublju budite jedni prema drugima nježni, čašću jedni druge od sebe većima činite.

U revnosti ne budite lijeni, budite duhom vatreni, Gospodu služite.

Budite u nadi radosni, u nevolji trpeljivi, u molitvi postojani.

Pomažite svetima u potrebama, budite gostoljubivi.

Blagosiljajte one koji vas gone, blagosiljajte a ne kunite.

Radujte se sa radosnima, i plačite sa onima koji plaču.

Budite jedne misli među sobom. Nemoje gordo misliti nego se družite sa smirenima. Ne smatrajte sami sebe mudrim.

Nikome ne uzvraćajte zlo za zlo; nastojte dobro činiti pred svim ljudima.

Ako je moguće, koliko do vas stoji, imajte mir sa svim ljudima.

Ne činite osvetu za sebe, ljubljeni, nego podajte mjesto gnjevu, jerje napisano: MOja jeosveta, ja ću vratiti, govori Gospod.

Ako je dakle gladan neprijatelj tvoj nahrani ga, ako je žedan, napoj ga; jer to čineći, zgrnućeš ugljevlje živo na glavu njegovu.

Ne daj da te zlo pobijedi, nego pobijedi zlo dobrim..  

Подели на овим сајтовима

"Чувајте се!»Ако твој брат згреши, укори га, па ако се покаје, опрости му. И ако седам пута на дан згреши против тебе и седам пута ти дође и каже: ‚Кајем се‘, опрости му.''

( Лукa 17:3-4 )

"Не сабирајте себи блага на земљи, где мољац и рђа квари, и где лопови поткопавају и краду; Него сабирајте себи блага на небу, где ни мољац ни рђа не квари, и где лопови не поткопавају и краду. Јер где је благо ваше, онде ће бити и срце ваше". Матеј, 6:20,21

Има вријеме свакој ствари под небом" (Еклес. 3, 1); па зар онда немати времена за молитву, која је прва ствар под небом?

Свети Филарет Московски

Искуство живота се скупо плаћа али је зато оно драгоцено, ко је то искусио он схвата а ко није не може то да схвати и разуме.

Отац Тадеј

Preuzeto sa Fb stranice Manastira Zice

:351780:

Подели на овим сајтовима

Ја лијежем, спавам и устајем, јер ме Господ чува...Ја мирно лијежем и спавам, јер Ти Господе сан дајеш ми те сам без страха...Госопд је виђело моје и спасење моје, кога да се бојим? Господ је крјепост живота мојега, кога да се страшим? 

Да ти да Господ по срцу твоме, и сва надања твоја да испуни. ..Тјеши се Господом, и учиниће ти што ти срце жели.  Предај Господу пут свој, он ће учинити.  ..Ја сам несрећан и ништ, нека се Господ постара за ме!...Стави на Господа бреме своје, и он ће те поткријепити. Неће дати до вијека праведнику да посрне. ...Да, у Богу се смири, душо моја, јер је у њему над мој. Он је град мој и спасење моје, уточиште моје, нећу посрнути.  ..Велик мир имају они који љубе закон Твој, и у њих нема спотицања.

Јер неће свагда бити заборављен убоги, и нада невољницима неће нигда погинути... Јер ће избавити убогога који цвили, и невољнога који нема помоћника... Много невоље има праведник, али га од свих избавља Господ. .. Кад посрне да падне, неће пасти, јер га Господ држи за руку....Исцељује оне који су скрушена срца, и лечи туге њихове. .. Који су са сузама сејали, нека жању с певањем.... Господ прихвата све који падају, и исправља све погнуте. .. Чини суд онима којима се чини криво; даје храну гладнима. Господ дреши свезане, Господ отвара очи слепцима, подиже оборене, Господ љуби праведнике. Господ чува дошљаке, помаже сироти  и удовици; а пут безбожнички превраћа.  

Јер отац мој и мати моја оставише ме, али Господ нека ме прихвати. Вјерујем да ћу виђети доброту Господњу на земљи живих. Уздај се у Госпда, буди слободан; нека буде срце твоје јако, уздај се у Господа. ..Учини са мном чудо доброте. ..Јер је доброта Твоја боља од живота... Дај ми да чујем радост и весеље, да се прену кости потрвене. ..врати ми радост спасења својега, и духом владалачким поткријепи ме. .. ..Сузе пролива душа моја до туге, окријепи ме по ријечи својој... у невољи мојој тјеши ме што ме ријеч Твоја оживљава.

Извео си из пакла душу моју, и оживио си ме да не сиђем у гроб.  ..Али ће Бог душу моју избавити из руку паклених јер ме он прима. ..видјеће  ништи и радоваће се. Који тражите Бога, оживјеће срце ваше. ..Боже! поврати нас, нека засја лице твоје, да се спасемо!.. И нећемо одступити од Тебе, оживи нас, и име Твоје призиваћемо!

Подели на овим сајтовима

Од свих речи које су ме икад покренуле најпре могу да се сетим ових: "Мир свима!"

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...