Жика Написано Фебруар 17, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2010 U vezi ovoga što kaže sestra Vera, to je isto kao za hleb. Ako jedemo hleb iz pekara i prodavnice, u toku dana kada se ne jede na ulju, mi zapravo jedemo na ulju, jer se plehovi podmazuju. Neću sad da paranoišem, ali verovatno tako izgleda 319.gif Zanima me i za posni FORNETI od čega se pravi samo testo. Oni u pekari će uvek reći da je posno (ako je sa kajsijom, pizzom i sl.) ali ni oni sami ne znaju od čega je testo, jer ga dobijaju gotovo. Oni samo termički obrade. Ako stavljaju margarin, onda ni to ne može u toku nedelje kad se ne jede na ulju. Брате,мислим да не треба превише ситничарити.Не могу сад је месити хлеб. :smiley: 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вера Написано Фебруар 17, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2010 U vezi ovoga što kaže sestra Vera, to je isto kao za hleb. Ako jedemo hleb iz pekara i prodavnice, u toku dana kada se ne jede na ulju, mi zapravo jedemo na ulju, jer se plehovi podmazuju. Neću sad da paranoišem, ali verovatno tako izgleda 319.gif Zanima me i za posni FORNETI od čega se pravi samo testo. Oni u pekari će uvek reći da je posno (ako je sa kajsijom, pizzom i sl.) ali ni oni sami ne znaju od čega je testo, jer ga dobijaju gotovo. Oni samo termički obrade. Ako stavljaju margarin, onda ni to ne može u toku nedelje kad se ne jede na ulju. Брате,мислим да не треба превише ситничарити.Не могу сад је месити хлеб. :smiley: Слажем се са тим да не треба ситничарити. Наравно, ако неко има жељу да меси хлеб на води, наравно да треба то да уради, и ако га то чини радосним... Али ако му то представља проблем и терет, свакако да не би требало да ради. Мој супруг је питао духовника управо за хлеб. Духовник је јеромонах у једном од манастира. Они су од пре годину дана почели сами да пеку хлеб, а дотле су куповали у оближњој продавници. Отац је рекао да је хлеб насушна храна, оно основно и да не можемо ми сад гледати до детаља чиме се подмазују плехови, итд... com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Фебруар 17, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2010 Можда нема везе са темом, али ... Богословски факултет у Бгд, Велики Пост, групица студената окружила студента који је из неког разлога јео пљескавицу и грдила га. Наишао Владика Атанасије (Јевтић) и кад је чуо шта му говоре, зграбио ону пљескавицу и пред свима је појео. :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о. Горан Написано Јул 7, 2010 Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 joooj :mad: heaven heaven heaven ekstra ekstra ekstra 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha Већ замишљам у глави како то изгледа!!! Бог ти не даје све што хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Јул 7, 2010 Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 Cokoladne banane,bilo da su "na meru"ili pojedinacne su MRSNE,jer sadrze belance,a i zelatin koji je ISKLJUCIVO zivotinjskog porekla.Nisam,bas radosna zbog toga zato sto ih mnooogo volim.опет кажем, има оних које нису МРСНЕ, јер НЕ садрже беланце, већ само биљну маст уместо тога.желатин је мрсан, како то?? Наравно,причали смо о томе раније на братском форуму.Желатин се прави од животињских састојака,мада некада и није тако,али обично није наведена врста желатина. Млечна киселина,кажу фармацеути је нека киселина која се ствара у мишићима и нема везе са беланчевинама... ако сам добро ово запамтио. Тачно речено,ни "м" од мрсног... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Јул 7, 2010 Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 Слажем се са тим да не треба ситничарити. Наравно, ако неко има жељу да меси хлеб на води, наравно да треба то да уради, и ако га то чини радосним... Али ако му то представља проблем и терет, свакако да не би требало да ради. Мој супруг је питао духовника управо за хлеб. Духовник је јеромонах у једном од манастира. Они су од пре годину дана почели сами да пеку хлеб, а дотле су куповали у оближњој продавници. Отац је рекао да је хлеб насушна храна, оно основно и да не можемо ми сад гледати до детаља чиме се подмазују плехови, итд... Што се хране на води тиче,уколико се не носи храна од куће,може да се обично неким воћем замени оброк,ако то дозвољава тип посла и ако је неко навикао на то. Чуо сам да има пар пекара у граду који производе хлеб на води. Видео сам конкретно једна пекара близу мензе "3 костура" у БГ су имали паленту на води,ал то је било само за време Васкршњег поста.Мада све више продавница здраве хране има сендвиче,од којих некада може да се нађу и сендвичи од поврћа на води.Ја сам јео,мени су сасвим солидни,јер их више волим од тофуа и сличних сендвича Богословски факултет у Бгд, Велики Пост, групица студената окружила студента који је из неког разлога јео пљескавицу и грдила га. Наишао Владика Атанасије (Јевтић) и кад је чуо шта му говоре, зграбио ону пљескавицу и пред свима је појео. :smiley: Чуо сам за ово,јел ово стварна прича или урбана легенда ? У верзији коју сам ја чуо,била је колегиница коју су критиковали неки други,а она се после расплакала.Јел се то стварно све десило ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јул 7, 2010 Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 Mlečna kiselina asocira na mleko, pa deluje zbunjujuće. Radi se o organskoj kiselini koja nastaje od ugljenih hidrata u anaerobnim uslovima. Ona je jako bitna za konzervisanje i ima je bukvalno u svim namirnicama. Može biti i produkt životinjskog porekla. Oznaka joj je E270 Upotrebljava se : pekarski proizvodi, keks, kolači, testenina, prašak za sladoled, salamura za sireve, sirevi nektar od voća i povrća, ulja i masti za kuvanje i prženje ili za pripremu umaka bombonski proizvodi, masa za punjenje bezalkoholna osvežavajuća pića, tečni koncentrat čaja supe, koncentrati za supe , koncentrati za umake, dodaci jelima i srodni proizvodi začini, ekstrakti začina i začinske mešavine, prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode čips i flips, sve vrste senfa hrana za dojenčad i malu decu i tdddd.. E sad ima i E325, to je slično i mislim da se dobija iz mleka al ne mora, može i od biljaka, E333 je slično al nije isto i biljnog je porekla, a za te bananice ako piše na njima E406 ili E509, onda je to biljni proizvod za želiranje ili to što kažete guar on je E412 a ako je E415 od njega može da se dobije dijareja ako se puno pojede:( Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Јул 7, 2010 Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 Pre sam jela mancmelou(po Vuku je valjda tako) za vreme posta jer na srpskom kad se cita deklaracija nema nista mrsno,ali na engleskom je pisalo da ima belance.Sad ne znam sta pise,odavno to nisam kupovala... Inace,sto se posnog slaga tice,kad sam za slavu neke posne torte pravila,koristila sam taj Velkomov posni slag,ali mi je jedna poslasticarka rekla da nema posnog slaga,ali nije bas znala da objasni kako i zasto. U sustini,kad mi se jede slatko,za dzem sam 100% sigurna,ha,ha.Koliko sam pre volela slatko,sad mi se zgadilo,ne mogu da verujem samoj sebi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pieta Написано Јул 7, 2010 Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 Мала опаска везана за млечну киселину Млечна киселина се у људском организму ослобађа услед активности (контракције) мишића - као што је рекао Завиша, настаје трошењем уг. хидрата у анаеробним условима. Када након неке јаче физичке активности добијемо упалу мишића, е то је последица нагомилане млечне киселине у мишићима, која се временом избаци, па зато када се одморимо, поседимо, после пар сати бол нестаје. Са друге стране, млечна киселина настаје и врењем млека под дејством бактерија и тако добијамо јогурт, кисело млеко... Значи, млечна киселина није посна по начину настанка... Тако мени барем звучи логично. Вкусите и видите јако благ Господ.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јул 7, 2010 Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 Vidim niko nije pomenuo kazein, dakle nalazi se u nekim posnim sirevima, radi se o proteinu isključivo zastupljenom u mlijeku, želatin 100% mrsan, ali domaćice mogu da koriste zamjenu na bazi algi kada pripremaju kolače (mada rezultat nije ni približan), što se tiče soje, sve je ispravno ovo što piše Dejan, inače soja se mora obrađivati da bi se mogla koristiti za ishranu domaćih životinja (to podrazumijeva prženje zrna soje na visokoj temperaturi, da bi se neutralisale štetne supstance), a nadam se da je tako i kad se koristi za ishranu ljudi. Soja i to genetski modifikovana kod nas je bila zabranjena u prodaji, ne znam kako je sad, ali znam da ukoliko se stavlja u promet onda mora da ima naglašeno da je GMO na pakovanju, pa da kupac sam odluči. Što se tiče posledica od GMO hrane navodno još uvijek nije dokazano da ih ima, ali i ako ih bude one će se pokazati ne na našem organizmu toliko koliko na našim potomcima - na žalost tvrde naučnici.Bananice mrsne, mačmalou mrsan, i da ovo što kažete mlijeko u tragovima je rezultat toga što se posni i mrsni slatkiši proizvode u istim mašinama - rekao mi tehnolog koji radi u Aleksandriji. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jelena Vitorovic Написано Јул 7, 2010 Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 Naravno da se svi trudimo da postimo prema svojim poslušanjima ili mogućnostima, ali zar ovde ne leže svi odgovori Можда нема везе са темом, али ... Богословски факултет у Бгд, Велики Пост, групица студената окружила студента који је из неког разлога јео пљескавицу и грдила га. Наишао Владика Атанасије (Јевтић) и кад је чуо шта му говоре, зграбио ону пљескавицу и пред свима је појео. :smiley: Nemam običaj da citiram svete oce, ali ovaj prosto zove da ga napišem ovde. Možemo piti samo vodu i jesti ponekad presno povrće, "al ako ljubavi nemam ništa sam", reče vladika Nikolaj. НЕ МОГУ И НЕЋУ КУЋИ ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ! ВИ? ОД НАС ЗАВИСИ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Јул 7, 2010 Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 Nasao sam soju GMO FREE kod nas i mislim da ona nije toliko opasno kolko ova modifikovana. http://www.vitalia.com.mk/default-mk.asp?ItemID=CAE06CCA5BBB0448A2604E9A571C83A8 Dalje stoji u tekstu: Pogodno za dijabetičare. Proizvedeno od genetski nemodificirane (GMO free) soje. Samo sto je ovo gotovo ince imate prasak koji je 100x bolji http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јул 7, 2010 Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 Naravno da se svi trudimo da postimo prema svojim poslušanjima ili mogućnostima, ali zar ovde ne leže svi odgovori Можда нема везе са темом, али ... Богословски факултет у Бгд, Велики Пост, групица студената окружила студента који је из неког разлога јео пљескавицу и грдила га. Наишао Владика Атанасије (Јевтић) и кад је чуо шта му говоре, зграбио ону пљескавицу и пред свима је појео. :smiley: Nemam običaj da citiram svete oce, ali ovaj prosto zove da ga napišem ovde. Možemo piti samo vodu i jesti ponekad presno povrće, "al ako ljubavi nemam ništa sam", reče vladika Nikolaj. Da u pravu si Jelena, ali držeći se onoga zbog čega je nastala ova tema forumaši su iznijeli svoja mišljenja. Naravno da "al ako ljubavi nemam ništa sam", mogu da postim cio život bez ljubavi ništa mi ne koristi, slažem se s tobom. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jelena Vitorovic Написано Јул 7, 2010 Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 Moram da priznam da nisam ni pročitala prvu stranicu teme :bla: , to ću uraditi čim završim rečenicu , ali jesam drugu i učinilo mi se da se suviše značaja pridaje formi, a ono čemu dajemo značaja ono i postaje značajno. Te sam ubacila citat koji se okreće suštini, jer forma i suština ne mogu jedno bez drugog. НЕ МОГУ И НЕЋУ КУЋИ ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ! ВИ? ОД НАС ЗАВИСИ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јул 7, 2010 Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 4chsmu1 4chsmu1 t1253 :bla: Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука