Jump to content

ГМО (спојене теме)

Препоручена порука

On 20. 5. 2012. at 14:00, feeble рече

Па реци деди да није у праву, послушаће те ваљда као паметног и школованог омладинца.

Реци му да није Тадић сам већ ДС. Не може један човек да поквари све сам или поправи све сам.

Prica to njemu njegov rodjeni sin, moj cale koji je diplomirani ekonomista. Ali dzaba to.

Kad mnogo obrazovaniji od njega tipa Nedeljko ne mogu da shvate te neke stvari - kako ce on?

Ja sam njemu rekao da ja mislim da je Tadic bolji izbor ali njegovo glasacko pravo je njegovo glasacko pravo. Ja komotno mogu da mu uzmem listic i da zaokruzim koga ocu i sta ocu on nista nece da kaze niti ce da se ljuti, ali nije to u redu. Poenta je da je on nekad imao pare danas nema - kao i mnogi sa sela koji su izgubili pod sankcijama mnogo (on je pod sankcijama mnogo izgubio) i njemu su svi dosovci LOSI. Jer ih je prava nemastina stigla tek posle 2000te.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 20. 5. 2012. at 11:59, iurisprudentia рече

Nije, ne pratim rad dejana lucica ni doktorku tatjanu niti deretica a ponajmanje zvonimira trajkovca. Stvarno ne znam sta se novo blelbeta kod medju tereticariam zavere.

Nikakve zavere Iuris. Statistike.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

On 19. 5. 2012. at 13:37, R.Žiskar рече

"Постоје истраживања руских научника која су објављена у бројним научним часописима и која говоре о генетски модификованим организмима. Један пример је руске научнице, доктора биологије Ирине Ермакове, која је 2005.године на симпозијуму Руске националне асоцијације за генетску безбедност (НАГС) обелоданила резултате свог истраживања које је спровела на мишевима. У овом истраживању је анализирана дефектност потомства мишева који су храњени генетски модификованом сојом. Мишеви су ГМ соју, отпорну на хербициде, почели да једу две недеље пре зачећа, затим за време трудноће и дојења. Другој гупи је дата органска соја (немодификована) а трећа уопште није храњена сојом. Сви младунци женки храњених ГМ сојим били су мањи за око 20%, унутрашњи органи су им били мањи, укључујући и мозак. Чак 55,6% је угинуло, док је смртност оних који су били храњени органском сојом био 9% Они који нису храњени сојом имали су смртност 6,8%. За наставак истраживања, међутим, није било средстава.

Алексеј Суров је недвосмислено доказао да је трећа генерације пацова храњених ГМ храном стерила, и да се тек у трећој генерацији види сав ефекат конзумирања ГМОа јер долази до разних болести и деформитета( неких и крајње бизарних попут раста длака у устима)."

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0,_%D0%98%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0

Нико се није осврнуо на ово писање, тј било је типа "свако може да пише свашта". Је ли ово заиста вршено? Биографија дотичне није баш за некога "из подрума".

Постоје ли финансије, воља и простор да се овако прост експеримент изврши код нас? Не делује ни превише скупо ни захтевно. Онда бисмо имали емпиријске чињенице од "наших", а не од "тамо неких"...

Имамо објективан проблем: Са једне стране-сваки експериментални доказ од стране реномираних стручњака из реномираних лабораторија окарактерисан је од једних као "заверенички непоуздан", а -са друге стране- сваки доказ од малих независних научника из непознатих компанија дочекује се од других као "нестручан и неподржан реномираним научним радовима". Да ли би се вршењем оваквог (оваквих) експеримен(а)та код нас решио тај проблем на обострано задовољство (у смислу релевантности)?

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2012. at 11:59, iurisprudentia рече

Nije, ne pratim rad dejana lucica ni doktorku tatjanu niti deretica a ponajmanje zvonimira trajkovca. Stvarno ne znam sta se novo blelbeta kod medju tereticariam zavere.

Allergie in aumento in Italia

Aumenta il numero di allergici in Italia. Attualmente i dati rivelano che soffre di allergieil 33-35% degli italiani e secondo le stime la percentuale potrebbe salire al 45% entro il 2015.

Prevod:

Trenutno podaci pokazuju da 33-35% Italijana pati od alergija a po procenama taj procenat bi trebao da dostigne 45% do 2015. godine.

IZVOR

Malo li je pola stanovnistva Iuris?

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2012. at 16:16, Јане рече

Нико се није осврнуо на ово писање, тј било је типа "свако може да пише свашта". Је ли ово заиста вршено? Биографија дотичне није баш за некога "из подрума".

Постоје ли финансије, воља и простор да се овако прост експеримент изврши код нас? Не делује ни превише скупо ни захтевно. Онда бисмо имали емпиријске чињенице од "наших", а не од "тамо неких"...

Имамо објективан проблем: Са једне стране-сваки експериментални доказ од стране реномираних стручњака из реномираних лабораторија окарактерисан је од једних као "заверенички непоуздан", а -са друге стране- сваки доказ од малих независних научника из непознатих компанија дочекује се од других као "нестручан и неподржан реномираним научним радовима". Да ли би се вршењем оваквог (оваквих) експеримен(а)та код нас решио тај проблем на обострано задовољство (у смислу релевантности)?

Ja sam pogledao i procitao njen rad... nisam hteo da komentarisem jer je previse mali uzorak... da ne trazim ponovo, ako se ne varam, oko 15 pacova... to je zaista previse malo da se to istrazivanje uzme kao relevantno... znaci, trebalo bi ga ponoviti sa vecim uzorkom i onda mozemo da pricamo o rezultatima...

(vec sam postavio klip na ovoj temi koji govori o takvim istrazivanjima)...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 19. 5. 2012. at 13:45, R.Žiskar рече

И тако можемо допрекосутра да наводимо "доказе" и доказе, неименоване изворе и именоване изворе и нећемо далеко одмаћи или како би мој отац рекао "реч је о разговору"...

Зато бих се задржао на личном ставу, који гласи овако: ко жели да конзумира ГМО, од воље му. Али увести то без опције за избор је тиранија. Производња ГМО хране и пласман треба да буде такав да је свакоме савршено јасно да купује ГМО храну или да је у ланцу доласка до готовог производа постојао утицај ГМО продуката.

Кад би све било тако једноставно, али да видимо како то изгледа у пракси:

Иначе, генетски модификована храна у земљама ЕУ, према тамошњим прописима, мора да буде јасно обележена, што у Америци није случај, јер је у тој земљи њен промет дозвољен. У Србији је забрањена производња и промет ГМО биљака и семена у комерцијалне сврхе, али се, уз посебне дозволе, које предвиђа нови закон, могу користити у експерименталне сврхе.

http://poljoprivreda...o/?oid=8&id=827

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2012. at 17:14, ego рече

Кад би све било тако једноставно, али да видимо како то изгледа у пракси:

Иначе, генетски модификована храна у земљама ЕУ, према тамошњим прописима, мора да буде јасно обележена, што у Америци није случај, јер је у тој земљи њен промет дозвољен. У Србији је забрањена производња и промет ГМО биљака и семена у комерцијалне сврхе, али се, уз посебне дозволе, које предвиђа нови закон, могу користити у експерименталне сврхе.

http://poljoprivreda...o/?oid=8&id=827

U Americi je obeležena hrana koja je "organic", tj. uzgajana prirodno, bez pesticida, gmo itd.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2012. at 16:25, Жељко Билбија рече

Allergie in aumento in Italia

Aumenta il numero di allergici in Italia. Attualmente i dati rivelano che soffre di allergieil 33-35% degli italiani e secondo le stime la percentuale potrebbe salire al 45% entro il 2015.

Prevod:

Trenutno podaci pokazuju da 33-35% Italijana pati od alergija a po procenama taj procenat bi trebao da dostigne 45% do 2015. godine.

IZVOR

Malo li je pola stanovnistva Iuris?

Dokel ti Zeljko planiras da glumis Tosu i da bestidno lazes u svojim postovoma.

Sto nisi izneo ceo tekst?

Poso u tekstu pise sledece:

The most common

allergens are the pollen , The cat and dog dander , the mite dust

and mold. The

symptoms :rhinitis, Conjunctivitis, asthma, erythema. Theallergyis certainly the most prevalentpollen, affecting 12 million people each year, at the beginningspringAre forced to suffer from breathing problems, sneezing and watery eyes.

Nigde veze sa gmo nema. Sem ako nisi na neki cudan nacin povezao kucecu i macju dlaku, polen i plrasinu sa alergijama na gmo. Tuzno je koliko si spreman cak i da lazes i manipulises podacima da bi isterao svoje. A mator covek....

Подели на овим сајтовима

Јурисе, изгледа да немаш проблема са алергијама :)

Сваки иоле озбуљан лекар ће ти рећи да постоји веза између неких врста адитива у храни и алергија у смислу дуготрајне контаминације одређеним супстанцама и њиховог кумулативног дејства у организму. Нису алергије само урођене, има их и стечених.

Ја нисам био алергичан ни на шта до 7-8 разреда. Након тога одједном сам почео да кијам, очи се црвене, крмељају, нос да цури...Иначе, тих раних 80-тих било је нас 2 од 30 (дакле однос 1/15) у разреду који смо имали такве манифестације. О алергијама се није причало. Лечили су ме од коњуктивитиса, ринитиса, не знам ни ја чега...само не од алергије. Од капи ми је слузокожа носа страдала, увек је била хронично натечена. Прво су ми рекли-девијација. После ми нису ништа говорили, давали капи, а нос увек био делимично затворен. Касније од капи очи постале осетљиве на светлост итд исл. Углавном, тек у 35. години једна апотекарка ми каже да јој све то личи на алергијску реакцију и препоручи ми Aerius. Од тада сам релативно нормално живео 5 година уз редовно конзумирање истог у сезони. Иначе сам алергичан на гриње, прашину (посебно угљену), полен...Дакле, стечена алергија. Од чега? Мој кум-лекар- ми је својевремено рекао да је највероватније претерана употреба конзервираног меса (употреба нитрата-нитрита, не сећам се, као конзерванса) утицала на целе генерације.

Данас је око 1/3 ученика у одељењу алергично на нешто...

П.С. Откако сам оправио атлас (због проблема са вратом и леђима) екцем се повукао, већ годину дана не пијем Aerius, не смета ми јако сунце у оној мери, алергијске реакције су веома, веома благе, дишем на обе ноздрве 24/7...Твоје објашњење?

Дакле, ја те пестициде из ГМО кукуруза у дозвољеним количинама (испитано од кога? на узорку од колико особа? и у ком временском периоду?) не бих да дајем својој деци из горенаведених разлога. Не због саме биљке, већ због прикљученија!!! А каквих све прикљученија може да има у ГМО храни...(не кажем да има у свакој, али сам знаш по оном примеру какве све комбинације могу да се праве. Ако може у пиринач витамин А, може и нека друга супстанца, а контрола истог је дискутабилна).

Знаш, скептичан сам према оном што пише на амбалажи. Не зато што мислим да има нешто испод жита, него што већина људи није довољно образована да разуме шта је то што пише (нпр, природни густи сокови од јагоде, крушке...сви знамо да је тиква чудо, ал` нигде не пише конкретно густиш од тикве и концентрисани сок јагоде, него само ово друго и вода...)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2012. at 23:18, iurisprudentia рече

Dokel ti Zeljko planiras da glumis Tosu i da bestidno lazes u svojim postovoma.

Sto nisi izneo ceo tekst?

Poso u tekstu pise sledece:

The most common

allergens are the pollen , The cat and dog dander , the mite dust

and mold. The

symptoms :rhinitis, Conjunctivitis, asthma, erythema. Theallergyis certainly the most prevalentpollen, affecting 12 million people each year, at the beginningspringAre forced to suffer from breathing problems, sneezing and watery eyes.

Nigde veze sa gmo nema. Sem ako nisi na neki cudan nacin povezao kucecu i macju dlaku, polen i plrasinu sa alergijama na gmo. Tuzno je koliko si spreman cak i da lazes i manipulises podacima da bi isterao svoje. A mator covek....

Povezao sam povecanje broja osoba koje su alergicne. A kucica i macica, polena itd je na planeti zadnjih nekoliko miliona godina (kazu evolucionisti). A sada imas skoro pola polupacije alergicno na okruzenje u kom je evoluiralo ( kako kazu evolucionisti). Pa kako ti objasnjavas ovaj fenomen? Kontra-evolucija, pocinjemo da izumiremo? Ne pase nam vise ova planeta?

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2012. at 17:59, ZvonkoM рече

U Americi je obeležena hrana koja je "organic", tj. uzgajana prirodno, bez pesticida, gmo itd.

Али не мора бити:

Међутим, америчка служба за храну и лијекове наводи да означавање ГМО није неопходно, јер генетске модификације не доводе до материјалних промјена хране.

http://frontal.rs/in...&idnovost=21363

Ова јесен је донела без преседана талас протеста у циљу добијања означене ГМО хране у САД.

Протеклог викенда окупљени су испред Беле куће тражили обавезно обележавање ГМО у храни, такође и да се произвођачи изјасне да ли њихови производи садрже ГМО, а од ФДА да се успостави посебан режим тестирања чији би циљ био да се осигура да ГМО храна буде безбедна за употребу пре него се нађе на тржишту.

Подсећају и да су разочарани поступцима Беле куће и њеним деловањем по овом питању, наводећи да је као председнички кандидат Барак Обама рекао да:

Људи треба да имају сазнања да ли је храна коју једу генетски модификована.

http://genetskahrana.com/gmo4.html

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

On 21. 5. 2012. at 20:24, Жељко Билбија рече

Povezao sam povecanje broja osoba koje su alergicne. A kucica i macica, polena itd je na planeti zadnjih nekoliko miliona godina (kazu evolucionisti). A sada imas skoro pola polupacije alergicno na okruzenje u kom je evoluiralo ( kako kazu evolucionisti).

Povecava se broj alergichnih na zivotinje i polen a da je posledica ishrane postoje studije koje se time bave. Studije nisu dosle do takvih zakljucaka a to sto si ti u tvojoj glavi stvorio most izmedju ta dva to je sasvim druga stvar.

Цитат
Pa kako ti objasnjavas ovaj fenomen? Kontra-evolucija, pocinjemo da izumiremo? Ne pase nam vise ova planeta?

Rado bih ti objasnio ali prvo cekam da shvatis sta je uopste evolucija, pa moze da pricamo o toj temi.

Ali ono ti si resio da je uzrok povecanja alergija GMO hrana i sta ima ja tebi da kazem bilo sta vise na tu temu? :)

Цитат
Мој кум-лекар- ми је својевремено рекао да је највероватније претерана употреба конзервираног меса (употреба нитрата-нитрита, не сећам се, као конзерванса) утицала на целе генерације.

Uz duzno postovanje prema kumu, kada se daju takve tvrdnje izvode se studije da li je recimo to uzrok alergije. Za GMO postoje studije koje ne govore da konzumati GMO hrane na duze staze imaju vise alergijskih reakcija od nekonzumanata da bi mogle da se prepisu GMO hrani.

Tebi cak ni ne znaju da li je to alergija zbog toga. Vec eto doktor dao neku hipotezu.

Подели на овим сајтовима

On 19. 5. 2012. at 13:00, Auror рече

Genetski modifikovana hrana apsolutno ni na kakav način nije štetna!

Опет криво, очигледно је да може да буде модификована тако да буде и да не буде штетна.

Али коме веровати, тестирањима попут оваквих?

On 20. 5. 2012. at 0:10, ego рече

Слободна Далмација: Колико су вјеродостојна испитивања на темељу којих лијекови улазе у широку примјену?

Др Лидија Гајски: Посљедњих 15 година индустрија лијекова преузела је у значајној мјери медицинска истраживања, испитивања лијекова и едукацију, а једним дијелом здравствену политику, медије и удруге пацијената. Око 70 посто испитивања лијекова данас финанцира управо фармацеутска индустрија, а испитивања у приватној режији пристрана су и нису вјеродостојна, него производе резултате какве жели спонзор. Велики стручњаци, угледни лијечници, постали су дио естаблисхмента и раде за фармацеутску индустрију.

Довољно је рећи како је позитиван исход испитивања лијека четири до пет пута чешћи кад га плаћа фармацеутска индустрија него кад га финанцира јавни новац. Фармаколошка и епидемиолошка испитивања још су проблематичнија од клиничких, јер им је једини циљ повећати употребу лијекова.

СД: На који се начин манипулира испитивањем лијекова?

ЛГ: На разне начине, почевши од бирања узорака пацијената. Намјерно се изабиру пацијенти који имају веће шансе за оздрављење и код којих ће учинак лијека бити већи. Добивени подаци приказују се дјеломично, селективно и њима се манипулира тако да се као релевантни приказују лабораторијски параметри који уопће нису клинички релевантни.

Примјерице, смањење тлака умјесто броја инфаркта. Такав драстичан случај догодио се 80-их година с лијековима за аритмију срца за које се послије показало да су скраћивали живот. Исто тако, негативни резултати примјене лијека рјеђе се објављују него позитивни.

СД: Као највеће кривце за овакво стање истичете клиничке професоре, угледне експерте, који су у спрези с фармацеутском индустријом?

ЛГ: Да, они функционирају у савршеној симбиози: угледни клиничари својим испитивањима дају легитимитет лијековима, а фармацеутска индустрија њима заузврат даје финанцијску моћ.

Кад откријете да су ти људи, који су били ваши професори и ауторитети којима вјерујете, постали дио фармацеутскога комплекса који их плаћа и повећава им моћ, то је поразно. Међутим, проблем је чак и пуно дубљи јер ти експерти не само да су плаћени, него су створени од фармацеутске индустрије.

Ви данас не можете направити знанствену каријеру без сурадње с индустријом, јер од државе и министарства здравства или знаности новац за истраживања неће добити. Исто је и с едукацијом академских клиничара.

Укратко, ви сте њихов заробљеник и не можете бити неовисни. Све то резултира тиме да о лијековима знамо јако мало и да је права истина од нас скривена, јер нам је нема тко рећи.

Подели на овим сајтовима

On 26. 5. 2012. at 22:34, ego рече

Опет криво, очигледно је да може да буде модификована тако да буде и да не буде штетна.

Али коме веровати, тестирањима попут оваквих?

A sva testiranja lekova i hrane su bas takva?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...