w.a.mozart Написано Октобар 28, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2011 ne da nismo daleko nego smo sveti... ako sveštenik kaže-svetinje svetima! da li on to kaže SAMO ONAKO... da dobro zvuči ili kao podlogu za JEDAN JE SVET... i što smo 1 sa Hristom i što smo telo njegovo ČITAJ-CRKVA... ako smo daleko od svetih-uzalud nam sve p.s.sad očekujem da neko izbaci termin -po blagodati 301 4869 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 28, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2011 ето нама опет приче о смртности и бесмртности animal-smiley-075 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 28, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2011 ma i to je prežvakano... kad si sa Hristom,koga je uopšte briga da l si smrtan il ne... meni je već sad super... mogu misliti kad konačno dodje taj dugo priželjkivan trenutak i kad Hristos sobom sve ispuni... koga će tada biti briga za smrtnost i besmrtnost... sve će biti HRISTOS... JESSY је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Октобар 28, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2011 Sad sam stigao iz Grčke. Tamo se uopšte ne stoji nego lepo ima klupe kao kod nas katolika i sede i žene i muškarci zajedno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 28, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2011 Ma potpuno sporedna stvar... mada,moram da priznam-lepo si to doveo u korelaciju sa katolicima shuntavilo2 mumija nijee Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 29, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2011 Sad sam stigao iz Grčke. Tamo se uopšte ne stoji nego lepo ima klupe kao kod nas katolika i sede i žene i muškarci zajedno. нормални и конструктивни људи ... ако си био на мору лети тамо, они су чак предвидели да људима који су голишави дају тоге да се обуку, а не да их истерују из цркава или непуштају да уђу ... пс. бедак ми да ти кажем да су римокатолици добили клупе од грка клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aleksandar Kujundzic Написано Октобар 29, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2011 Ja od kad aktivno idem u crkvu ( a to je negde od 5-og razreda osnovne škole) i od kada sam postao čtec, kasnije i bogoslov itd itd...učen sam i tako sam slušao, da muškarci stoje sa desne a osobe ženskog pola sa leve strane, da kada se ulazi u crkvu, kada se prilazi Svetom pričešću, kada se prilazi za naforu, prvo treba pustiti stare i decu( nebitno kog pola), a zatim prvo pustiti muškarce a zatim žene, i ne smatram da je to sad neka prevelika podela, već je lepo postojati neki red i poredak..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 29, 2011 Гости Пријави Подели Написано Октобар 29, 2011 Ja od kad aktivno idem u crkvu ( a to je negde od 5-og razreda osnovne škole) i od kada sam postao čtec, kasnije i bogoslov itd itd...učen sam i tako sam slušao, da muškarci stoje sa desne a osobe ženskog pola sa leve strane, da kada se ulazi u crkvu, kada se prilazi Svetom pričešću, kada se prilazi za naforu, prvo treba pustiti stare i decu( nebitno kog pola), a zatim prvo pustiti muškarce a zatim žene, i ne smatram da je to sad neka prevelika podela, već je lepo postojati neki red i poredak..... Слажем се, али исто тако мислим да не треба ово да буде свеопште правило. Код мене је углавном овако, мада буде и другачије, па смо опет сви живи и здрави и све тако редом... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 29, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2011 ne da nismo daleko nego smo sveti... ako sveštenik kaže-svetinje svetima! da li on to kaže SAMO ONAKO... da dobro zvuči ili kao podlogu za JEDAN JE SVET... i što smo 1 sa Hristom i što smo telo njegovo ČITAJ-CRKVA... ako smo daleko od svetih-uzalud nam sve p.s.sad očekujem da neko izbaci termin -po blagodati 301 4869 Ево брате мој у Христу, да не буде да нећу да одговорим, мада сам слаб са временом... У православљу имамо различите путеве и различите приступе истој ствари које воде ка истом циљу-Христу. Имамо пуно светих који нису за себе говорили да су грешни, али су имали крајње смиреноумље. Имамо такође и оне који су, попут старца Зосиме у разговору са једним филозофом, стално причали како су грешни. На многа питања зашто о себи говори као грешном, зар не види да води свети живот у ком испуњава све заповести и надалеко се виде његове врлине, Зосима није умео ништа одговорити осим: "Не знам шта бих ти рекао, али сматрам себе грешним". Најзад авва Доротеј објасни филозофу: "Није ли исто тако и у философској и медицинској вештини? Када се неко добро обучи некој вештини и бави се њоме онда он у томе стиче навику, и не може да каже нити уме да објасни како је постао искусан у тој ствари, јер душа је стекла навику постепено и неосетно. Тако је и у смирењу: од испуњавања заповести стиче се нека навика у смирењу и ово је немогуће изразити речју." Данас смо сведоци и обрнуте ситуације код неких који су (још увек) у нашој Цркви: "...онај ко себе сматра ревносним и побожним Хришћанином, способним за многа добра дела и подвиге, уствари је далеко и од Бога и од истинског добра..." Све у свему, ја ти могу понудити да видиш само моју грешност, а ти мени покажи своје смиреноумље, човекољубље, трпељивост и кротост према мени грешном, и бићемо једно у Христу. Ја знам да мене Бог назива светим на Литургији када Му са покајањем приступам, али себе светим не видим по делима...И увек размишљам "да ми причешћивање Светим Тајнама Твојим не буде на суд или на осуду, већ на исцељење душе и тела." Кажем, различити су путеви, не презирем твој, ти разуми мој... Свако ти добро од Бога желим. П.С. Пар цитата су из Л.Абашидзе-Болести душе- због цитата поука аве Доротеја. jermel and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 29, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2011 Ja od kad aktivno idem u crkvu ( a to je negde od 5-og razreda osnovne škole) i od kada sam postao čtec, kasnije i bogoslov itd itd...učen sam i tako sam slušao, da muškarci stoje sa desne a osobe ženskog pola sa leve strane, da kada se ulazi u crkvu, kada se prilazi Svetom pričešću, kada se prilazi za naforu, prvo treba pustiti stare i decu( nebitno kog pola), a zatim prvo pustiti muškarce a zatim žene, i ne smatram da je to sad neka prevelika podela, već je lepo postojati neki red i poredak..... традиција није исто што и правило, поготово не канон. ту традицију смо наследили од византије, која је имала стриктну поделу између мушкараца и жена, а патријархат је додатно отежао ситуацију еманципације полова кроз историју. чак је и ислам наследио ту традицију од византије, јер у меки (илити каби) нема стриктне полне поделе, а то је установио мухамед на кога се угледају. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CasaVode Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Ja od kad aktivno idem u crkvu ( a to je negde od 5-og razreda osnovne škole) i od kada sam postao čtec, kasnije i bogoslov itd itd...učen sam i tako sam slušao, da muškarci stoje sa desne a osobe ženskog pola sa leve strane, da kada se ulazi u crkvu, kada se prilazi Svetom pričešću, kada se prilazi za naforu, prvo treba pustiti stare i decu( nebitno kog pola), a zatim prvo pustiti muškarce a zatim žene, i ne smatram da je to sad neka prevelika podela, već je lepo postojati neki red i poredak..... Ja cu poslusati njega, i gledati kako se radi u crkvi, a ako budem tako gde su muski, mozda dodje do toga da nakon par godina budem sa tim nekim (slobodnim, naravno) pa imamo i decicu, e, onda... Kud? Samo sa cije leve i desne strane? Ti si licem okrenut ka narodu, a narod ka tebi pa se tu razlikuju strane. Njihovo desno je tvoje levo i obrnuto. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Ja cu poslusati njega, i gledati kako se radi u crkvi, a ako budem tako gde su muski, mozda dodje do toga da nakon par godina budem sa tim nekim (slobodnim, naravno) pa imamo i decicu, e, onda... Kud? Ниси баш управу,али свиђа ми се како размишљаш... 0203_cool "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ABR Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Meni je to uvek bilo cudno.Ako je crkva slika carstva Bozijeg zar bi nas Gospod razdvajao?Ako sam dolazio sa porodicom toliko mi je bilo neprirodno kada sam se odvajao od nih.Setimo se reci i apostola Pavla da u Carstvu Bozijem nece biti ni musko ni zensko vec cemo svi biti jedno u Hristu Isusu. w.a.mozart and Sinergija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CasaVode Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 ^ To je ono sto mene buni. Kada dodje porodica. Sta onda? Bilo da stoje, bilo da primaju pricesce. Nije meni problem da pustim stare ljude, decu, odrasle ljude, i da ostanem zadnja. To mi uopste nije problem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 па не постоји канон ко где стоји, рекох да су то традиције а не правила ... CasaVode је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука