Jump to content

Либертаријанско решење неких конкретних проблема

Оцени ову тему

Juan Valdez

Препоручена порука

Не. Они су "прогресивци" који заступају економски либерализам, ја би волео да видим конзервативну странку са таквим економским ставовима. На пример, не свиђа ми се уопште нихова ЕУ-манија.

У Европи конзервативне странке које се залажу за економски либерализам су еврофилске. Напротив, евроскептичинији имају и скептичан став према економском либерализму.

Можда би Звонковим тежњама одговарао Напредни клуб http://www.napredniklub.org/, мада они нису партија.

Подели на овим сајтовима

Мени та прогресивно-конзервативна дилема уопште није јасна у контексту либерализма. Ако неко користи државу да наметне своја морална или било која друга начела, онда тај неко не може да буде либералан, био конзервативан или прогресиван. ОК, у Америци политички конзервативци ”конзервирају” или бар тврде да тако чине изворни амерички систем (који је био у великој мери либералан), али какве то везе има са остатком света?

Ни у једној идеји немаш чистих типова без икаквих примеса других идеја.

Подели на овим сајтовима

Рекао би да прави либерал мора да нагиње конзерватизму, јер прогресивизам увек тежи "социјалном инжењерингу", колективним правима и слично. ЛДП-овци су контрадикторни када глорификују ЕУ која има многе тоталитарне и социјалистичке особине. Онда заступају "колективна права" мањина итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

У Европи конзервативне странке које се залажу за економски либерализам су еврофилске. Напротив, евроскептичинији имају и скептичан став према економском либерализму.

Па не бих рекао да је увек тако. Онај Британац Farage је економски либерал и евроскептик. Узгред, са аспекта економског либерализма ЕУ може да буде и одлична и погубна. Тренутно се чини да више клизи са овом погубном, али никад се не зна шта ће из ове кризе да се испили.

Подели на овим сајтовима

Рекао би да прави либерал мора да нагиње конзерватизму, јер прогресивизам увек тежи "социјалном инжењерингу", колективним правима и слично.

Са овим се никако не слажем. Либерал може бити хард кор прогресивиста, ако прогресивизам заснива на слободи избора, а не на државној принуди. Ја бих чак рекао да либерал треба да буде прогресивиста, али то је више ствар укуса. :)

Колективна права су по мени мач са две оштрице. Тачно је да иста са либерализмом немају много везе и да су скоро увек штетна јер дискриминишу остатак друштва, али мислим да су мање зло од кршења индивидуалних. Ту је мој главни проблем са конзервативцима, бар овим америчким. Они су пре спремни да толеришу разне кју клукс кланове него колективну заштиту црначке групе. Ово друго није добро, јер црнац треба да има права као индивидуа, а не као црнац, али противити се заштити црнаца као групе после ропства и слилних деценија дискриминације је мало неморално.

Подели на овим сајтовима

Да ли би ти гласао за ЛДП и под којим условима? Исто питање за Звонка.

Да прочитао сам негде да је Иван писао.

Бих када не би мешали бабе и жабе. Либерализам и ЕУ немају шта да траже у истој реченици, а камоли у истом програму странке. Друго, да ово што си ти поставио нисам прочитао ја уопште не бих имао представе да је то део њиховог програма. Да ли сам ја крив због тога или они? Рекао бих они зато што им је посао да то ставе до знања грађанима, а мени су све ставили до знања само не ово. Треће: уместо да сам видео тај део програма, видео сам гомилу ликова са "идејама" како и шта треба да ради држава да би побољшала друштво. Не знам, мени је мало мука од те екипе која има "план". И четврто: познајем неке људе оданде који су се најстрашније згражавали у разговору кад сам ја набацивао причу да треба да се приватизује јавни превоз, НИС, Телеком итд., као да сам предлагао да се те фирме разнесу у ваздух бомбом. То је екипа из градског одбора, додуше, тако да ме то није чудило пошто би то значило да кад би они дошли на власт не би имали одакле да краду.

Можда сам превелики "зилот" али по мени је индивидуална слобода (од државе) подједнако важна као и тржишна слобода.

Подели на овим сајтовима

Са овим се никако не слажем. Либерал може бити хард кор прогресивиста, ако прогресивизам заснива на слободи избора, а не на државној принуди. Ја бих чак рекао да либерал треба да буде прогресивиста, али то је више ствар укуса. :)

Чек, а шта је "прогресивизам"? Ја све време капирам то као варијанту где се ствар своди на "прогресивне" политичаре који боље од слободних грађана знају где да потроше њихове паре.

Ако је веровати викију (а, кажем, и ја сам све време капирао да је то то), прогресивизам је:

a political attitude favoring or advocating changes or reform through governmental action.
Бррррррррррр :-)
Подели на овим сајтовима

Чек, а шта је "прогресивизам"? Ја све време капирам то као варијанту где се ствар своди на "прогресивне" политичаре који боље од слободних грађана знају где да потроше њихове паре.

Ако је веровати викију (а, кажем, и ја сам све време капирао да је то то), прогресивизам је:

a political attitude favoring or advocating changes or reform through governmental action.

Бррррррррррр :-)

Ти појмови су данас толико измешани да прво треба да их дефинишеш да би уопште расправљао. Уосталом, зар тако дефинисане прогресивисте и сами амерички конзервативци (wannabe класични либерали) не називају либералима? :) Наравно да сам против таквог прогресивизма. Мени је то некако више унутрашње настројење личности, а метода за ширење је искључиво ”проповедање”. Пошто то исто треба да чине и унутрашње настројени конзервативци, њихово стално сударање требало би, ваљда, да доведе до неке равнотеже, без било каквих регулација споља. Зависно од менталитета људи на датом поднебљу и разних других фактора, негде ће друштво бити конзервативније, а негде либералније, па свако нек изабере шта више воли.

А политичке дефиниције што се тиче, зар то није све релативно? У Америци је то неки лик дефинисан на Википедији, који тежи да буде прогресиван у односу на првобитно америчко уређење, а код нас може да буде и неко ко (коначно) жели прогрес у односу на 19. век. 0205_whistling

Подели на овим сајтовима

Узгред, купио сам ову књижицу, па ћу сумирати главне идеје кад прочитам.

Подели на овим сајтовима

Него нешто сам размишљао (мали офф). Некада се раја дизала против тираније свако мало. Данас тога има слабо, па нешто размишљам како се то десило?

Мислим да су у питању пре свега две ствари. Данас су политичари до те мере развили технику замене теза да су одређени појмови почели не само да губе првобитно значење, него да добијају дијаметрално супротно значење. Тако имамо данас да "либерал" уствари представља левог етатисту, док "прогресивиста" представља отприлике то исто. То ме подсећа на оне безбројне партизанске песмице о "слободи" које су нас терали да учимо напамет као клинци. Фора је класична гебелсовштина: "ако довољно пута поновите лаж она на крају постаје истина".

Друга ствар је што у данашњој "демократији" гомила људи има илузорну представу о томе да се они као питају за нешто због гласачког права, па због тога доживљавају политичке грешке и злочине малтене као сопствене, и прихватају ропство у разним видовима као да су га сами себи наметнули. Отуда се слабије и буне. Штета што у бурно (и грозно) време револуција два три века уназад није било ни једне која је била вођена правом идејом осим донекле америчка. Са друге стране, ако је тада америчка револуција била могућа у време далеко мањег просечног образовања, онад је можда данас потенцијал за једну такву много бољи него тада. А можда је баш и супротно. У сваком случају нам иду "занимљива" времена. Само дај Боже да не буду превише занимљива.

Подели на овим сајтовима

Друга ствар је што у данашњој "демократији" гомила људи има илузорну представу о томе да се они као питају за нешто због гласачког права, па због тога доживљавају политичке грешке и злочине малтене као сопствене, и прихватају ропство у разним видовима као да су га сами себи наметнули. Отуда се слабије и буне. Штета што у бурно (и грозно) време револуција два три века уназад није било ни једне која је била вођена правом идејом осим донекле америчка. Са друге стране, ако је тада америчка револуција била могућа у време далеко мањег просечног образовања, онад је можда данас потенцијал за једну такву много бољи него тада. А можда је баш и супротно. У сваком случају нам иду "занимљива" времена. Само дај Боже да не буду превише занимљива.

Мислим да је ово главно. Не капирам баш најбоље разне потезе овог Закарије (вероватно пуца на неку политичку позицију, па кокетира са разнима), али овде је убо до сржи.

http://www.katalaksija.com/sr/index.php?option=com_content&task=view&id=243&Itemid=31

Подели на овим сајтовима

Мислим да је ово главно. Не капирам баш најбоље разне потезе овог Закарије (вероватно пуца на неку политичку позицију, па кокетира са разнима), али овде је убо до сржи.

http://www.katalaksija.com/sr/index.php?option=com_content&task=view&id=243&Itemid=31

Уф, е стварно у центар центара!

Подели на овим сајтовима

Демократија нема никакве везе са слободом, то је само начин на који бирамо своје господаре. Све се претворило у утакмицу разних интересних група да прогурају своје "фаворите", а у том циркусу су врло ретки појединци са интегритетом који наступају принципијелно. Freak show.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Dva pitanja:

Monopoli i koncentracija ekonomske i medijske moci koja se onda pretvara u politicku?

Kako bi se resavao danasnji problem sa Kosovom iz ugla takvog drustva?

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...