Андрееј Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 то није проблем, само ми није јасно зашто вам толико сметају затворене двери и иконостас. Занимљиво је како се око секундарних ствари већ поставља дистинкција између неких "вас" и неких "нас". А, у ствари, ако говоримо о покретању ове проблематике она је иницирана од стране оних који на Литургији уместо да славослове дела Божија одмеравају да ли су двери затворене или пак уместо да слушају засмета им, из не знам којих разлога, зашто свештеник чита молитву гласно. Исто тако се води непотребна дебата око богослужбеног језика, иако је добро позната пракса Источне Цркве да богослужбени језик треба да буде народни језик. Тако је кнез Растислав тражио хришћанске мисионаре који ће народу проповедати на њиховом сопственом језику а самим тим и да се и богослужи на том језику (- да не идемо даље, сви знамо шта је некон тога уследило - долазе нам света браћа, и стварају словенску азбуку, а затим и преводе књиге). У супротном, сасвим би било оправдано инсистирање да се служи на арамејском језику (сви знамо зашто). Даље, ту је исто "проблем" који вазда искрсава: хор или певница. Лично, не волим хорску музику али у случају да се нађем на Литургији на којој пева хор не доводим у питање благодатност и богоустановљеност службе. А онда се иде и даље - па дође на ред и разлика између Мокрањца и Византијског појања. И опет, лично, пријемчивије ми је византијско појање али када сам на Литургији а поје се по Мокрањцу не размишљам о исправности и неисправности нити ми смета да богослужим. Исто тако, да ли има иконостаса или не - сасвим је свеједно. Па зар су први хришћани имали иконостас? А постоје и Цркве које су стицајем околности разрушене и спаљене па се у њима ипак служи иако нема иконостаса? Да ли иконостас одређује валидност Литургије, или то чини хор, или затворене двери, или богослужбени језик? Или, зар је новотарија ако се људи често причшћују? А у ствари морамо да мало поразмислимо о томе зашто се "у литургијској пракси... причешћивање издвојило у засебан чин". "У Древној Цркви причешћивање је представљало завршни моменат целокупног хришћанског сабрања... у евхаристијском сабрању учествовали су само они који су се причешћивали". Но да не бих више о томе ево једног од многих текстова на ту тему Канонија тела и крви Христове-Николај Афанасијев. Много буке ни око чега... 0102_laugh Али надам се да је ипак у питању 0205_whistling http://upodobljavanje.wordpress.com/ "Актом оваплоћења Богочовека Христа, човек је постао биће шансе, али то се увек односи на целог психофизичког човека, јер се православним учењем о васкрсењу, анулира свака примисао стављања тела, тј. целине у друкчије планове веровања..." ђакон М. Лазић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 ???? ???? ???? ?????????, ?? ???? ?? ???? ?????? ?????? ??? ?? ?????? ????????? ?? ???????? ???? ?? ?????? ???? ?? ???????. ???? ?? ?????? ?? ??????? ???? ?????? ? ?? ???? ??????? ???? ?? ?? ??????? ????????? ?? ????? ?? ?? ??? ????????? ?? ?? ??????????. ??????? ???????? ?? ? ????? ?????? ???????? ?? ?? ?? ???????? ???? ????? ? ???? ?? ? ????. ???? ?? ???? ?????? ????? ???? ????? ??? ???????? ??????. ?? ???? ????? ?? ???????? ??????? ???? ?? ?? ?????. ??? ?? ? ??? ?? ?? ??? ??????, ? ???? ??????? ?????? ???? ?? ?? ? ??? ?????? ???????. ?? ?? ?? ????? ?? ?????? ???? ?????????, ?????? ?? ???? ?? ????, ????? ????? ??????? ?? ?? ???????????. ?? ???? ?? ??? ???? ????????, ??? ?? ???? ??? ???? ?????!! ?? ??, ????? ?? ?????? ????? ?????? ????????? ???? ????? ????? ?? ???? ?? ?? ?????. ?? ??????????. ????? ?? ??????? ??????????? ???? ? ?????, ? ??????? ?? ??? ??????????? ??????. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 Институција љубави?? Ајде молим те образложи шта се онда ради у тој институцији љубави?? Воде сладуњави разоговри и певају богомољачке песме? То и ја теби кажем онда, ако тврдиш да Сабор не може епископу ништа одређивати, онда ти епископа градиш папом, и ми имамо папа колико има епископа. Да не буде тако, јер рушимо и кваримо Цркву на такав начин!!! Него сабор је оно о чему је Господ рекао: "Где је двоје или троје сабрано у моје име тамо сам и ја са њима", и Сабор је још ово "И изволи се Духу светоме и нама". Дакле Бог неће самовољу, него саобрност где се нико не гради виши један на другим него је свако савкоме слуга. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јуки Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 Vernike sve više uznemirava razlika oko načina služenja Svete liturgije, iako je Sabor doneo odluku da se poštuje postojeći bogoslužbeni poredak. Da li je komisija za liturgijska pitanja nešto rešila? Komisija do sada ništa nije uradila. Ali, pored svih nevolja i problema koji su se pojavili, zbog takozvanih reformatora liturgije, ima jedna pozitivna i utešna stvar. A to je da narod čuva veru i to je veoma dobro. Dešavalo se u istoriji da su patrijarski i episkopi padali u jeres, a da je narod čuvao veru. Naravno, daleko smo od jeresi, jer ovo i nije nikakva reforma. Ja sam za to da se poštuje drevna vekovima utvrđena praksa bogosluženja. A ako ima nešto što je tokom vremena ušlo u liturgiju, a nije opravdano, zna se ko to treba da rešava. Ne profesori, već Sabor jerarhije. Mi smo deo porodice pravoslavnih crkava i treba da vidimo kako na taj problem gledaju Grčka, Ruska, Bugarska crkva i Jerusalimska patrijaršija. Ne možemo mi da štrčimo i budemo najpametniji. Kod vernika postoji i strah da nas ta reforma liturgije potencijalno približava katoličkoj misi? Da li ima tendencija takvom približavanju, ne znam. Ali, ima znakova da je to tako. Možda se i nesvesno ide u tom pravcu. Kada počnu sva ta razmišljanja kako da se služi, završićemo kao protestanti. U protestantizmu svako služi i tumači Jevanđelje na svoj način i živi po Hristu kako on misli da treba. Mi smo saborna crkva i kod nas se sve odlučuje na saboru jerarhije. Kada se pojavi problem okupi se sabor pomesne crkve, razmotri i donese odluku i o tome informišu ostale crkve. Najgore je što je zbog pitanja služenja liturgije došlo do podele u narodu i što se ne vidi kraj tome, ukoliko se nastavi sa reformama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 ????? ?? ??? ?? ???? ?? ??? ? ???? ?????, ????? ????? ? ?????? 0104_cheesy ????? ?? ?????? ??? ??? ?? ?? ?? ???????. ??? ?? ?? ??? ?????? ??? ????? ??????. ????? ?? ?? ????? ??????????? ???? ?????, ? ?? ??? ???? ???? ???? ? ??????? ??? ? ???? ?? ??? ????, ? ?? ????? ? ??????? ??? ????? ????? ???. ??? ??????, ????? ?????? ? ????? ?????? ??? ?? ?? ?????? ???? ?? ?? ?????, "???? ??? ?? ?? ???? ? ?????? ? ?? ???? ?? ???? ?????? ???????", ? ?? ????? ???? ???????? ??? ?????. ??????? ???? ? ????. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 2.??? ?? ?? ??????? ??????? ?????? ????? ?????? ???? ? ??? ??? ?????? ?? ?? ?? ?? ?????? ?? ??? ?????. ??? ?? ???? ???? ?????? ????, ????? ?? ?? ?????????? ????? ? ????? ?????????, ?? ?? ?? ?? ??? ????? ??????? ?????????? ?????? ? ???? ? ????, ?? ?????? ?? ???? ?? ?? ????????? ???? ???????? ?????????, ? ?? ?? ?? ???? ???????? ?? ????? ???? ?? ??? ???????? ? ?????????? ??? ?? ???? ?????????? ???????? ? ?????? ???????? ?????. ??????? ?? ?? ??? ????? ???? ????????? ??? ?? ????? ???? ????????, ??? ??? ?? ?????????? ?? ????. ??? ????? ???? ??? ????.????????? ?? ??????? ??? ???? ???? ?????? ?? ????, ???? ?? ??????? ???????? ?????. ?? ?????, ? ???? ?? ???? ??????? ?? ?? ?? ???? ????? ????????, ?????????, ?????? ??? ? ???? ?????? ???? ???????? ??????? ?? ??? ?? ?????? ?? ??? ???? ?? ?? ????? ? ????????? ???? ?? ?????? ?? ????? ?????????, ? ??? ?????? ?? ????? ?????? ?????? ?????????? ???????. ???? ?? ? ???? ????? ?? ??? ?? ????? ???????, ?? ?? ???????? ????????. ??????? ?? ? ????????? ?????. ? ?? ??????. ??????? ?? ?? ??? ?? ????????? ???? ???????? ?????? ?????, "?? ?? ??? ?????? ???????? ??????? ?????? ??? ?? ?? ?????? ?????????" (????????????) ?? ?? ??????? ???????. ? ????? ???? ??????????? ????? ????. Верујем Господе, и исповедам да си ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од који сам први ја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перезвон Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 Можда је ово интересантно за ову тему, ако неко већ није написао. Наиме, у књижици ''Божанствене Литургије'' Аве Јустина, Бг 1978, у одељку ''Поредак Свете и Божанствене Литургије Св. Јована Златоустог'' нити једном (одмах се извињавам ако ми је промакло да постоји једном) се не помиње реч ''завеса''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Лепир Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 Не бих да улазим у расправе и полемике ови су управу а они други нису, јер и једни и други на тај начин избјегавају суштину . . . Пишем вам из Епархије бањалучке. Али ћу вам навести само један примјер, који мени невјероватно боде очи и искрено смета ми, па како пишем под пуним именом и презименом, надам се да ме неки који ово прочитају неће погрешно да разумију . . . Двери затворене, звонце звони у олтару, молитве се не читају на глас итд. Да сада не набрајам те по мени толико не битне ствари. Али морам да кажем оно што дефинитвно МОРА да се мјења. Причешћивање. То је по мени лично свело се на то да само свештеници су ти који имају право да се причесте (не кажем да је ово случај у свим парохијама али сигурно у 90%), јер након поста мало ко има ту "срећу" да се може причестити, без обзира што неко пости све постове, што се редовно исповједа, живи црквеним и моралним животом. Једнставно се не можеш причестити. Ајд и то некако разумијем мада не разумијем, што се не треба "баш толико често причешћивати", тј. што ређе и по могућности 4 пута годишње, то је као нека норма која се пласира вјерном народу. И сви шуте нико се не буни и ја одлучим да се причестим "ван поста". Било освећење друге градске цркве у мом граду, ја се вече прије исповједим, добијем разрјешну молитву и питам свог парохијског свештеника могу ли се причестити сутра на Литургију коју служи владика Јефрем. Он се јадан узмувао, видим није му лако и каже мени па ваљда може Литургија је. И сутрадан Литургија, ја рекао да ћу се причестити кад владика каже са "страхом Божијим приступите", и тако и би. Једно 700 људи у цркви, владика рече да приђемо са "страхм Божијим", ја се некако прогурам кроз масу и станем испред :smiley: Одједном мук у цркви. Једно 15 свештеника је за пјевницом, и још толико богослова, сви гледају у мене као у чудо, вјерни народ се почео комешати са питањем у својој глави да је овај "пук'о к'о чиба", шта ли то ради?! Гледа мене владика, пита јесам ли се спремао за Свето Причешће, ја кажем јесам, каже он мени приђи онда (сада не бих да описујем како сам се у том тренутку осјећао и како су ме сви гледали као неко чудо) причестим се, кад нека баба изађе из масе и стаде иза мене и хоће и она да се причести. Причести владика и њу. Нећу да улазим у расправе да ли треба или не треба чешће да се причешћује, ја једноставно осјетим неку потребу да се причестим, знам да као такав само правим проблеме свештеницима, као што у неким другим Епархијама неки који мисле другачије праве својим свештеницима проблеме. Е то је опасно, да се народ удаљава од Светог Причешћа а да су свештеници ти који имају ексклузивно право на причешће. Надам се да нисам много скренуо са темом. Хроничар свакодневнице Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 ????? 700 ???? ? ?????, ??????? ???? ?? ??????? ?? "?????? ???????", ?? ?? ?????? ???????? ???? ???? ? ?????? ?????? :smiley: ???????? ??? ? ?????. ????? 15 ?????????? ?? ?? ?????????, ? ??? ?????? ?????????, ??? ??????? ? ???? ??? ? ????, ?????? ????? ?? ????? ???????? ?? ??????? ? ?????? ????? ?? ?? ???? "???'? ?'? ????", ??? ?? ?? ?????! ????? ???? ???????, ???? ????? ?? ?? ??????? ?? ????? ????????, ?? ????? ?????, ???? ?? ???? ????? ???? (???? ?? ??? ?? ???????? ???? ??? ?? ? ??? ???????? ??????? ? ???? ?? ?? ??? ??????? ??? ???? ????) ????????? ??, ??? ???? ???? ????? ?? ???? ? ????? ??? ???? ? ???? ? ??? ?? ?? ????????. ?????? ?? ?????? ??????? ???????? ???????? ?? ????? ????, ?? ?? ??????? ??? ????????, ? ??? ??? ?????? ??????? ??????????. ?????? ?? ?? ?????? ?? ????? ?? ?????????, ?? ? ????? ?????? ???????? ??????? ???? ??????? ???? ? ??????? ?? ????? ???????. ? ??? ?????, ?? ?????? ???????? ??????????? ?? ?????? ???? ? ??? ????????. Верујем Господе, и исповедам да си ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од који сам први ја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 29, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2010 ????? 700 ???? ? ?????, ??????? ???? ?? ??????? ?? "?????? ???????", ?? ?? ?????? ???????? ???? ???? ? ?????? ?????? :smiley: ???????? ??? ? ?????. ????? 15 ?????????? ?? ?? ?????????, ? ??? ?????? ?????????, ??? ??????? ? ???? ??? ? ????, ?????? ????? ?? ????? ???????? ?? ??????? ? ?????? ????? ?? ?? ???? "???'? ?'? ????", ??? ?? ?? ?????! ????? ???? ???????, ???? ????? ?? ?? ??????? ?? ????? ????????, ?? ????? ?????, ???? ?? ???? ????? ???? (???? ?? ??? ?? ???????? ???? ??? ?? ? ??? ???????? ??????? ? ???? ?? ?? ??? ??????? ??? ???? ????) ????????? ??, ??? ???? ???? ????? ?? ???? ? ????? ??? ???? ? ???? ? ??? ?? ?? ????????. ?????? ?? ?????? ??????? ???????? ???????? ?? ????? ????, ?? ?? ??????? ??? ????????, ? ??? ??? ?????? ??????? ??????????. ?????? ?? ?? ?????? ?? ????? ?? ?????????, ?? ? ????? ?????? ???????? ??????? ???? ??????? ???? ? ??????? ?? ????? ???????. ? ??? ?????, ?? ?????? ???????? ??????????? ?? ?????? ???? ? ??? ????????. ??????!??? ?? ?? ?? ???? ???????? ?? ???? ?????? ?? ?? ???????? ?? ??????????? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јануар 29, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 29, 2010 Вадране, хвала Ти пуно на овом одговору. Богу хвала, млад и богобојажљив човек, који сабира младе људе. Ја сам задивљен твојим успехом на пољима на којима си се ангажовао и сам тако настави. Јасно је ко дан, да нико не може да стане између Тебе и Христа и то си показао. Не узбуђуј се што то неко гледа како гледа. Потпуно си исправно поступио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јануар 29, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 29, 2010 Да, имаш пуну подршку нашег портала за све активности које чините и увек можеш да их овде покажеш и изрекламираш. Прави пример за све. Толико се радујем кад видим младе људе као код вас у бањалучкој епархији, а Богу хвала, свуда се буде успаване душе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јануар 29, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2010 Уместо да овакве примере гордости сакриваш ко змија ноге, ти их износиш као аргумент, и још као мерило некакве побожности. Уместо да се трудиш да друге не саблазниш, ти у храму глумиш некаквог каубоја који разгрће масу и прилази на место обрачуа. Е мој брате, са каквим душевним настројењем су примио Тело и Крв Христову. Брате мили, из које земље Недођије ти долазиш? Каква гордост? Каква саблазан? Какве су ово метафоре о каубојима?... Човек јасно и гласно својим примером показује не свој промашај већ промашај оних који га тако својим погледом изобличавају само зато што жели да има заједницу са Богом, и то толико да Га жели имати у себи и свом крвотоку. Зар је љубав грех? О чему ми причамо овде? Цео овај квалитетни форум бруји од ових тематика и још не дођосмо памети? Зар нас наша морална дела чине светим или Бог? Утувимо већ једном у главу да нема достојних пред Богом већ да Он свакога очишћава према Својој љубави јер зна колико је сваки човек мали, слаб и ништаван. Уосталом, да је он то чинио по гордости не би га владика ни причестио, него га је још и позвао. То што ми имамо неки ментални проблем у свом односу према Евхаристији, замолио бих да не рефлектујемо на друге. Хвала! http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 29, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2010 ???? ?? ?????? ? ???????? ?? ?? ????? ??? ?? ????? ????? ?? ?? ??????????, ?? ??????????? ??????? ???? ??????? ?? ?? ?????????, ???? ?? ??? ????? ???? ?????? ???????? ????????????, ??? ??? ? ????? ?????? ?????????? ???? ???? ????? ????????? ????? ?????? ???????????? ????????. Brate, ovo ne menjaj! Od Boga ti zdravlje! brat Toma Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Лепир Написано Јануар 30, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 Не бих да улазим у бесконачне расправе. Ово што сам написао, написао сам са пуним именом и презименом. Нисам неки анонимус, то је неко мишљење. И даље ћу да се задржим код Свете тајне Причешћа. Ето из неког разлога, мени непознатог исто у мојој Епархији се дјеца не причешћују. Цркве су хвала Богу пуне, народ је црквен. Поштује свештенике, помаже Цркви шта год да треба, али неко да донесе дијете на Причешће, то је ређа појава од Нилског коња у Великој Морави. Нити могу да схватим те родитеље који највјероватније из незнања не Причешћују дјецу нити свештенике који не позивају родитеље да доведу дјецу (рецимо до 7 година). Иако је дјете крштено, први пут се Причешћује са 12-13 година. Не кажем да је ово случај у читаву Епархији, сигурно да постоје изузеци, али они су нажалост само изузеци. И таквим начином рада, код младих људи се ствара неки страх или одбојнсот према "сједињењу са Христом". И нажалост ти који почну да се Причешћују, имају неки нездрави страх тј. одбојност према Причешћу. Све то пишем из свог личног искуства, јер сам се први пут причестио тек са 19 година када сам "прогледао духовним очима", и знам колико су ме "истрашили" са тим "ваља се не ваља". Стварање непотребног "грча" код наорда није добар пут на дуже вријеме, јер ко зна у шта све то може да се изроди. И на крају крајева, какав је смисао бити на Литургији а не Причестити се. Овим својим писањем хоћу само да вратим ову расправу на суштину. Господ исто гледа народ у Цркви, био он испред затворених или отворених двери. А запитајмо се да ли исто гледа народ, који не испуњава Његову заповјест!!!?! Хроничар свакодневнице Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука