Милан Меденица :) Написано Септембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Оче Иване ниси нам одговорио на она писма владике Јована. А што мене питаш шта је значај затворених двери и тихих молитви, јер смо дошли у ту позицију да свештеник пита верника о теологији?Зар није нормално да ја питам а да ти одговараш искрено, јер ти си завршио теолгију, не ја. dada А ко ради на расколу или не, то само Господ зна, као што само Господ зна ко је за унију а ко не. АМИН ајде се уздржи од замене теза ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Оче Иване ниси нам одговорио на она писма владике Јована. А што мене питаш шта је значај затворених двери и тихих молитви, јер смо дошли у ту позицију да свештеник пита верника о теологији?Зар није нормално да ја питам а да ти одговараш искрено, јер ти си завршио теолгију, не ја. dada А ко ради на расколу или не, то само Господ зна, као што само Господ зна ко је за унију а ко не. АМИН Теби свакако немам шта да одговараш јер си Ти дошао вде да мало научиш свештенике како треба да се Богу моле, али пишем и због оних који читају ову тему. Јасно сам све рекао, али ко не жели да чује- не мора:https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7182.msg189503.html#msg189503 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Ето,дошло је то време, да обичан верник учи Епископа и Клир шта је исправно,а шта не - страшно! То себи никада небих дозволио! Наведи ми један пример гдје ја учим рецимо владику Никанора о вери... :229229229: Схватам шта си хтео рећи, ако сматраш да ја желим да учим владике о теологији, опрости онда. Ово сам Глобално мислио , искрен да будем ти си блажи пример 0205_whistling од осталих које познајем,тако да се ово није односило лично теби,већ уопшено јер таквих појединаца има,ето смао примера ради онај снимк када је + Јован био у Турију (ако нисам погрешио) са + Атанасијем и како са тамо народ понашао?!Поједини би хтели баш тако да се понашају,да буду изнад Епископа и свега осталог . Дал свесно или несвесно то чине,то није на завидном нивоу. Мој чукун деда био је монах - прост монах,у манастиру отишао са наочарима,а упокојио се без њих у 92.год.живота,читајући Свето Писмо без наочара,шта вера и благодат учинила али и дан данад мој садашњи деда ми говори,свима нама (од прилике цитирам дедине речи): " Мени је мој деда Рафаило увек говорио - дете док си жив увек да поштујеш онога који је у мантији, ма ко је био и какав је био,дал мушко,дал женско,јер ако се замериш само због тога да би био паметнији - то ти онда није од Бога благословено , џаба ти све , ма колико се православцем и верником звао , ти то више ниси , клањај се , бежи од мантије ако мислиш да се не би расправљао са њима , само их поштуј и слушај и Богу се моли, Бог брине за све" , од прилике сам вам написао речи једног старца монаха који је био веома мудар ( тако сам чуо од монаха ) , богобојажљив , полуписмен , пун вере и постовања према свакома а највише према Богу и био је доста строг према себи. Можда ће неко рећи - "ех па то ти чукун деда па га хвалиш" , барем имам са чим и да се хвалим,јер видим још тада се знао неки ред , порепак, поштовање, Послушност...,једноставно знало се ко је Епископ,ко Клир , а ко Народ Божији. Опрости брате Semberac ако те она порука мало побунила,није ми то била намера, већ сам се сетио ових речи мог чукун деде монаха и ето то је време дошло,што је говорио! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Неша Написано Септембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Нешо брате А јел знаш ти како је ко кад служио, и шта је отац Јустин говорио будућим владикама и шта би рекао сад. Јел знаш како је +Атанасије служио на Светој Гори или у Светој Земљи. Или зашто и да ли је у служевнику светог Јустина, тропар трећег часа стајао у загради. У време светог Аве Јустина, многи су истог клеветали да служи коњушарским и свињарским језиком, зато што је свети Јустин служио на српском, то је тад огромна новотарија била. Мислим да је уопште безпотребно постављати питање зашто нешто није рађено раније а данас се ради. Ко ће то знати, кад је само толика фрка дигнута само због превода литургије на српски и кад су много већи проблеми нагризали наш народ. Мислим да је битније питати да ли је исправно то што говори вл. Атанасије тј. да ли тзв. стари начин служења заживео преко Карловачке Митрополије пре око два века под утицајем новог прозападног руског и кијевског богословља и да поједини моменти немају основу са православном традицијом. А шта је са консултовањем осталих помесних Цркава из одлуке Сабора. Како се служи на Светој Гори, разни манастири на разне начине служе, како служи Руски Патријарх итд. То је реално питање, а не да се својатамо шта би рекао свети Јустин. И на крају ко год да је у праву, зашто народ себе поставља за тумаче саборских одлука за тумаче канона, за контролоре владика итд. Поготову народ који није уопште кадар за тако нешто. Или не верујемо да Цркву води Дух Свети па ми треба да исправљамо владике и да бранимо веру од владика. Испада са Сабор сам није кадар да изађе на крај са својим одлукама па ми треба да их упутимо. Присуствовао сам свечаној служби у Ћелијама на први празник светог Јустина, било је седам осам владика ако не и више и митрополит је неке молитве гласно читао и нико се није бунио. Помаже Бог ! Никада нисам био на Светој Литургији коју је служио Преподобни Јустин али имам аудио запис његове службе из чега се јасно види да молитве није читао наглас , уосталом погледај његов превод Божанствене Литургије који је урадио са благословом Синода и његовог надлежног епископа Јована (Велимировића) у коме је у одређеним деловима службе наглашавао да свештеник тихо чита молитве. Да је сматрао да треба гласно читати,или како ко хоће веровано не би нагласио ''свештеник се моли тихо '', или на другом месту ''онда свештеник тихо ''...итд. Преподобни авва Јустин је као што рекох имао благослов СПЦ да преведе поредак Св.Литургије па нема говора о томе да је како си рекао'' то тад огромна новотарија била ''(мислим на то што је превео на србски језик). Незнам шта је Авва говорио својим ученицима,нисам био присутан...али Митрополит Амфилохије рече на једном предавању да им је о.Јустин говорио да никакве измене које немају саборни карактер не би требало усвајати иако су можда потребне и практичније.Жао ми је што немам снимак да то документујем али ко је био у септембру 2007.г у Крагујевцу на његовом предавању зна о чему говорим ако је пажљиво слушао излагање митрополита. Велика је неистина да је тзв. ''стари начин богослужења ''(ја бих рекао служења по важећем Типику наше помесне Цркве) заживео преко Карловачке Митрополије пре два века ! То просто није тачно. Па у ком веку су живели Св.Никола Кавасила,Св.Симеон Солунски,Св. Герман Цариградски и други светитељи чија су тумачења Свете Литургије много користила Авви што и сам истиче на крају превода? У свом ''Тумачењу Свете Литургије'' Св. Никола Кавасила који је живео у 14.веку на више места наглашава да се свештеник тихо моли и то баш на оним местима у Служебнику где данашњи реформисти-свештенослужитељи гласно изговарају речи молитве.Не бих рекао да је овакво служење по важећем Типику двовековно...или како неко овде рече овакво двовековно кварење Литургије. Зна ли тај шта прича ? Сабор очигледно није кадар да испоштује сопствене одлуке па толерише овакво нарушавање богослужбеног поретка од стране појединих епископа и највећег дела њиховог свештенства. Праву ствар је урадио владика шумадијски Јован који је одмах после Сабора у мају 2007. укинуо свој Акт о изменама у начину служења и донео нови којим службу враћа у устаљени вековни поредак. Једино је остало да га после три година спроведе у пракси... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наум Написано Септембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Помаже Бог ! Занима ме шта на ово каже о.Иван пошто је Наум аргументовано доказао да сви они који служе као он (о.Иван) дакле са све време отвореним Дверима и гласним читањем молитава служе у супротности са одлукама Сабора ? Већ сам доказао, али ви не желите или нећете да читате оно што сам написао. Кажите ми где је у одлуци САС речено да се молитве имају читати тихо (са јасним навођењем шта то значи) и да се држе Двери затворене? ошто ми све време намећете слово одлуке а не дух одлуке (који много свакако не желе да разумеју) ја на даље прекидам дискусију. Ја ћу и даље служити како служим и како сам служио од када сам примио чин, а Сабор је ту да санкционише. И други свештеници и Епископи тако служе и неко их не санкционише у томе, напротив! Колико пута сам био ученик Литургије где различити епископи служе са гласним молитвама (отворене двери су увек, то се подразумева) И даље чекам одговор да ми појасните литургијску и догматску улогу Двери и туихих молитава, надам се да ће неки ко то познаје да се јави. Што се тиче Наума, који против свих правила форума, користи свој четврти лажни налог, показује само да не поштује елементарну етику форума (да се не праве дупли налози) и са сваким налогом прави разноразне буне по форуму, а све, наводно, бранећи поредак Цркве. Дакле, да би неко причао о поретку Цркве, који и сам не разуме, потребно је и сам да буде у том поретку. О слову и духу канона прочитати текст: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8373.msg232502.html#msg232502 и https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8374.msg232506.html#msg232506 Драги моји канонисти, прво добро проучите шта су то канони, како су се развијали, шта се подразумева под канонском свешћу, па ћемо разговарати о одлукама Сабора. Наум ''крши елементарну форума'', а ти кршиш одлуке Сабора! Очекивали смо неки свештенички а не шпијунски одговор. Све које си поменуо и бановао чим су разоткрили екуменске и новаторске делатности твог форума, могу да ти предају морал и етику, свештениче Иване! Код нас на форуму није дозвољено блаћење и ругање свештеним лицима посебно не домаћину нашег форума о. Ивану. То можеш да радиш на расколничким и хушкачким сајтовима, овде не! Зато добијаш опомену! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 čuj OTKRILI! Pa kad se to krilo na ovom forumu! I šta je tu loše pa da se krije ? E stvarno vi apokaliptičari i zaverenici .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Септембар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Значи свако ко вјерује у Бога је "вјерни народ" и аутоматски има право да по властитом сматрању прекине Литургију за коју сматра да није у духу "исправна" (ма шта то значило)? Есктрица, одох да скупим екипу и да објасним бабама по комшилуку да идемо да прекидамо Литургије овима што причешћују ван Литургије и што умјесто тумачења Писма читају наглас приложнике! Болес'. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Науме, Патровићу и остали исти човече: Баш би ме занимало шта то подразумеваш под етиком и моралом, пошто ме све време осуђујеш од кад си ушао у овај разговор са мном. Ја сам навикао да слушам разне осуде, а докле се иде видели смо и пре неки дан... зато ми ово што сад покушаваш да оправдаш Твоје прављење двојних налога, упркос свакој етици једног форума (а надам се да ће админи на ово да делују) врло смешно, као и то да ја кршим неку одлуку САС у вези служења. И даље очекујем одговоре на моја питања и ако сам на свако Твоје питање јасно одговорио. Наравно, када немамо одговора идемо у напад- и то напад без икакве основе, ad homminem. Још једном Те питам: Појасни ми догматски и литургијску улогу тихих молитава и затворених царских двери, као и то да ли је и један Епископ осуђен због непоштовања те фамозне одлуке? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Септембар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Ви не схватате оче, правобранитељи ипак литургику, догматику и црквено право познају боље од доктора теологије, јер да није тако сигурно не би држали јавне буквице канонским Епископима и оптуживали их за разноразне ствари, правећи успут спискове "подобних" и иних који им баш и нису по личним литургичким афинитетима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 ............................ Још једном Те питам: Појасни ми догматски и литургијску улогу тихих молитава и затворених царских двери, као и то да ли је и један Епископ осуђен због непоштовања те фамозне одлуке? Их бре о.Иване, па шта мислиш, да Ти он не би одговорио да зна шта га питаш? Баш си понекад "суров" о.Иване... smej.gif "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наум Написано Септембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Што се тиче Наума, који против свих правила форума, користи свој четврти лажни налог, показује само да не поштује елементарну етику форума (да се не праве дупли налози) и са сваким налогом прави разноразне буне по форуму, а све, наводно, бранећи поредак Цркве. Оче Иване, ти мене оптужујеш да користим ''лажни налог'' на овом форуму. Када би тако што могао и да докажеш, ја за то не би могао да сносим никакве консеквенце осим да ме протераш са интернет форума ЖРУ. Ја тебе оптужујем да кршиш одлуке Сабора и да кршиш акт 881 твог надлежног епископа из 26.05.2007.! Ја сам доказао да си непослушан Сабору и владици! Нудим ти доказ на анализу. Ти пронађи једну неистину и одговори како доликује православном свештенику... Ја у мојој цркви, храму, служим са отвореним Царским дверима и са гласним молитвама почев од прве молитве верних па до краја Литургије. Ви (и сви који служе овако како сте рекли) служите против одлуке Сабора СПЦ! Уједно, ви служите и противно Наредби вашег надлежног епископа! Пружићу вам јасан доказ да је Сабор бавећи се проблемом увођење новотарија од стране појединих епископа у бризи за очување јединства у црквеном и литургијском животу, издао Одлуке које се односе на очување поретка који се односи на период пре убацивања ''гласних молитава'' и ''отворених двери''. Ево реконструкције вашег случаја, оче Иване, који је применљив на све оне свештенике који поступају као ви и који не поштују Сабор, а услучају свештенства шумадијске Епархије, чак ни одлуке свог владике. Ви сте, оче Иване (и ваше колеге у епархији Шумадијској) од вашег владике добили прву наредбу у којој се од вас и од осталих свештеника захтевало да служите по новом. Затим је владика издао још једну - наредбу у којој прети онима који не поштују прву наредбу (који дефакто служе и поступају исправно)! Пошто је увођење новотарија изазвало велике протесте верника и свештеника у целој српској Цркви, који су резултирали и подношењем молби и петиција Сабору СПЦ, уследилe су две одлуке Сабора којима се умољавају владике да поштују устаљени поредак. • Одлука Св. арх. Сабора од 6. октобра/23. септембра 2006. г. под АСБр. 8/ зап. 55: "На основу члана 70. тачка 6. Устава Српске православне Цркве, образовати Комисију за проучавање литургијских питања... Умолити Високопреосвећену и Преосвећену Господу епархијске архијереје да се, у погледу служења Свете Литургије и других богослужења, држе – до даљњег – устаљеног црквеног поретка." • Одлука Св. арх. Сабора од 15/2. и 24/11. маја 2007. г.- под АСБр. 48/ зап. 24 и АСБр. 80/ зап. 166: "Ставити у дужност Комисији Светог архијерејског сабора за проучавање литургијских питања да настави започети рад, и да резултате до којих буде дошла достави Светом архијерејском сабору на коначну одлуку, о чему консултовати праксу и духовна искуства осталих помесних Православних Цркава... У међувремену, док се не дође до прихватљивих резултата рада Комисије, у свим епархијама Српске православне Цркве у погледу служења Свете Литургије и других богослужења држати се устаљеног вековног поретка наше Цркве. Истовремено умолити преосвећену Господу епархијске архијереје да ову одлуку проведу у својим епархијама, претходно обзнанивши је свештенству и верујућем народу." Да је у питању покушај да се новотарије ставе ван снаге, тј. прекине са њиховим убацивањем у богослужење, а не како новатори наопако коментаришу - да је реч о препоруци да се Литургија враћа првим вековима, доказује податак да је један од пионира увођења новотарија - владика шгумадијски Јован, после Сабора на којој је донета друга Одлука, објавио своју трећу наредбу којом ван снаге ставља прве две у којима је наредио и претио свештенству да служи по новом! Ако обратимо пажњу на садржај ове наредбе из 26.05.2007. којим се повлачи прва наредба, тј. акт број 987 из 05.06.2006. видимо да владика то чини ''сходно Саопштењу са овогодишњег редовног заседања СА Сабора СПЦ''! Дакле, оче Иване и остали, ово је доказ да се одлуке Сабора односе на забрану онога што радите - да служите ''са отвореним Царским дверима сво време Свете Литургије'' и да ''читате на глас све молитве почевши од прве молитве верних па све до краја Свете Литургије''? Да није тако владика Јован, који је од свих епископа најдаље отишао у спровођењy новотарија претивши чак и рашчињењем онима који се нису повиновали таквим његовим наредбама, не би повукао своје наредбе свештенству и монаштву да служи ''са отвореним Царским дверима сво време Свете Литургије'' и да ''читају на глас све молитве почевши од прве молитве верних па све до краја Свете Литургије''. То, што и поред овог последњег акта који је лично издао - у којем се ван снаге стављају наредбе о служењу новаторске Литургије, и упркос Одлукама сабора, негодовању верника и једног дела свештенства, владика Јован служи по новом - не поштујући чак ни своју сопствену одлуку, говори о недоследности Сабора и неких његових чланова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 ............................ Још једном Те питам: Појасни ми догматски и литургијску улогу тихих молитава и затворених царских двери, као и то да ли је и један Епископ осуђен због непоштовања те фамозне одлуке? Их бре о.Иване, па шта мислиш, да Ти он не би одговорио да зна шта га питаш? Баш си понекад "суров" о.Иване... smej.gif Због таквих ствари озбиљно се у Администрацији размишља да се сви пдф-ови о којима се говори о актуелним дешавањима у Цркви, "новотаријама и старотаријама" затворе за госте те ће само регистровани чланови ово моћи да виде. Не желим да се неинформисани људи и људи који су овде дошли на реч утехе и реч живог и пријатељског односа саблажњавају. Да, јесам "суров" према онима који се дрзну да прекидају Свету Литургију и да то ионако слабоверном и неинформисаном нашем народу показују као изузетно православну ствар јер, замисли, Владике и попови их воде у римокатолицизам, папизам, екуменизам овамо-онамо... и то сеју без и једног аргумента. Када им сваки тзв. "аргумент" раскринскаш, онда крећу чувени напади ad homminem. А ја тражим да ми само оправдају те своје тврдње и ништа више. Ја када немам оправдања- ћутим, пратим, читам, информишем се из много извора не би ли дао адекватан одговор. Овде брат Наум баш иде са оним " што Наум то Надрум" smej.gif Надам се даћеш ми ипак дати било какав одговор на моја питања собзиром да сам Ти ја дао на свако Твоје питање. Можда Ти се не допадају али су ипак одговори. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Септембар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Ја колико сам ишчитавао каноне Васељенских Сабора тамо стоји да се директно оптуживање канонског свештенства потписује пуним крштеним именом и презименом, односно да се то може чинити само преко црквених судова а никако преко јавних окупљалишта и тргова (данашњи форуми), односно да се све такве приче имају сматрати обичним клеветама. Расуђивање Отаца нам у тим канонима показује да не може свако оптуживати како хоће, већ да за то постоје црквене процедуре, прописане светим Канонима. Ако тужилац одбије да оптужбе упућује преко надлежних канонских судова већ правду тражи анонимно или уносећи саблазни међу обичан народ, на таквог је падала осуда исте тежине као и осуде које је упућивао на свештенике или епископе. Ал' џаба, интернет ревнитељи знају боље и од Васељенских Сабора... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 "Наум" Оче Иване, ти мене оптужујеш да користим ''лажни налог'' на овом форуму. Када би тако што могао и да докажеш, ја за то не би могао да сносим никакве консеквенце осим да ме протераш са интернет форума ЖРУ. Ја тебе оптужујем да кршиш одлуке Сабора и да кршиш акт 881 твог надлежног епископа из 26.05.2007.! ______________________ Ево, ја Те молим да ово поднесеш што сам ја писао као крунски доказ САС-у за моје рашчињење! Јеси ли сада задовољан? Пошто ја кршим, по Теби, одлуку. Ја Ти кажем, недоказни човече који прави дупле налоге а Администрација те из не знам којих разлога толерише, да треба добро да размислиш о овој одлуци пре него што је узмеш тумачити. Ево ја сам један од оних који по питању овога верује Епископу Атанасију Јевтићу и Владици Игнатију: https://www.pouke.org/video.php?cid=62&id=279&do=view и https://www.pouke.org/video.php?cid=62&id=415&do=view И веровао или не, нису моји идоли, како то волите да кажете, али јесу моји учитељи (конкретно је Владика Игнатије и мој професор). Не кажем да су ме нечему научили (не због њиховог незнања него због мојих слабости, глупости, тврдоглавости...), али јесу људи који су врло поштовани и цењени од целе научне заједнице као и од свих православних хришћана. И опет ми ниси дао одговор на питања која сам Ти поставио. Зашто ниси? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Ја тебе оптужујем да кршиш одлуке Сабора и да кршиш акт 881 твог надлежног епископа из 26.05.2007.! Ја сам доказао да си непослушан Сабору и владици! :bla: smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gifкакав си ти само-праведник smej.gif smej.gif smej.gif klapklap klapklap klapklap брате наш заблудели и помућене душе, само Сабор или владика могу такве квалификације да додају свештеницима и онда се добија епитимија и забрана свештенослужења док се не покају. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука