Jump to content

"НОВОТАРИЈЕ" на св.Литургији (завеса,молитва 3.часа,звонца на епиклези итд)

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

У циљу постизања квалитетне дискусије за ште сте се више пута декларативно залагали одговорите нам:

Да ли служите ''са отвореним Царским дверима сво време Свете Литургије'' и да ли ''читате на глас све молитве почевши од прве молитве верних па све до краја Свете Литургије''?

ајд и ја нешто пемтно да питам  zru

јеси ли некад отворио требник и видео такве назнаке отварања и затварања двери и одредница гласног или тихог читања молитава?

Медо, вероватно си мислио на Служебник?

Не постоје никакве назнаке за Царске двери у Служебнику, постоје за неке молитве да треба читати тихо (није додуше написано на колико децибела...) док се возглашује са јачим гласом. Но и то се чини уз дозволу Епископа и нема Сабора који одлучује како ће Епископ да благодари. И све ово о чему говоримо нема везе са новотаријама јер новотарија може да буде само нешто што никада у Цркви није било.

Да одговорићу, а и одговорио сам по ко зна колико пута на питање које ми је Наум поставио, али прво хоћу да ми каже да ли је клирик, а може и да ли је теолог.

Подели на овим сајтовима

Допустите ми да се вратим(о) проблему новотарија у Литургији која је прескочена никад завршеном дискусијом о проблему новотарија честог и безусловног причешћивања.

Дакле, новотарије у Литургији.

Да ли сте од вашег надлежног владике добили наредбе о начињу служења Литургије!

Да, јесам и тако служим, као и мој Епископ, и служимо тако одувек.

Хвала на датом одговору.

Е сада, после овог одговора надам се да ме нећете оставити под оптужбом коју сте изрекли у једном од ваших писама где сте ме оптужили  за клевету и надам се да ћете ми дозволити да вам докажем супротно, тј.  да се одбраним те оптужбе!

Потребно је прво да нам кажете - како ви то служите!

У циљу постизања квалитетне дискусије за ште сте се више пута декларативно залагали одговорите нам:

Да ли служите ''са отвореним Царским дверима сво време Свете Литургије'' и да ли ''читате на глас све молитве почевши од прве молитве верних па све до краја Свете Литургије''?

Ево, одговорићу по милионити пут ако ми кажеш да ли си Ти клирик.

Нисам клирик.

Надам се да ме та околност не дискредитује из ове дискусије...

Подели на овим сајтовима

Медо, вероватно си мислио на Служебник?

е да, не разликујем ја то по имену  zru

Не постоје никакве назнаке за Царске двери у Служебнику, постоје за неке молитве да треба читати тихо (није додуше написано на колико децибела...) док се возглашује са јачим гласом. Но и то се чини уз дозволу Епископа и нема Сабора који одлучује како ће Епископ да благодари. И све ово о чему говоримо нема везе са новотаријама јер новотарија може да буде само нешто што никада у Цркви није било.

то ти причам  dada
Подели на овим сајтовима

Нисам клирик.

не дисквалификује те никако, нисам ни ја.  zru
Подели на овим сајтовима

• Гости

Нисам клирик.

не дисквалификује те никако, нисам ни ја.  zru
па нисмо баш такви , ја се барем тако надам  dada
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Наравно да не дискредитује.

Ја у мојој цркви, храму, служим са отвореним Царским дверима и са гласним молитвама почев од прве молитве верних па до краја Литургије. Када одем негде другде где је другачија пракса, слушам како настојатељ каже.

Знаш ли ону: у туђи манастир не иди са свијим Типиком?

А сада Ти мени кажи где је написано да се молитве имају читати тихо, да се држе Двери затворене за време Литургије итд... пошто све време ме тераш да се уподобим слову  а не духу ове одлуке (коју је јасно да не може јасније протумачио Владика Атанасије и Владика Хрисостом)

И на крају ми кажи: Коју литургијску улогу имају Царске двери каои читање молитава тихо (ваљда под овим подразумеваш нечујно, у себи)?

Подели на овим сајтовима

Ја у мојој цркви, храму, служим са отвореним Царским дверима и са гласним молитвама почев од прве молитве верних па до краја Литургије.

Ви (и сви који служе овако како сте рекли) служите против одлуке Сабора СПЦ!

Уједно, ви служите и противно Наредби вашег надлежног епископа!

Пружићу вам јасан доказ да је Сабор бавећи се проблемом увођење новотарија од стране појединих епископа у бризи за очување јединства у црквеном и литургијском животу, издао Одлуке које се односе на очување поретка који се односи на период пре убацивања ''гласних молитава'' и ''отворених двери''.

Ево реконструкције вашег случаја, оче Иване, који је применљив на све оне свештенике који поступају као ви и који не поштују Сабор, а услучају свештенства шумадијске Епархије, чак ни одлуке свог владике.

Ви сте, оче Иване (и ваше колеге у епархији Шумадијској) од вашег владике добили прву наредбу у којој се од вас и од осталих свештеника захтевало да служите по новом.

Постављена слика

Затим је владика издао још једну -  наредбу у којој прети онима који не поштују прву наредбу (који дефакто служе и поступају исправно)!

Постављена слика

Пошто је увођење новотарија изазвало велике протесте верника и свештеника у целој српској Цркви, који су резултирали и подношењем молби и петиција Сабору СПЦ, уследилe су две одлуке Сабора којима се умољавају владике да поштују устаљени поредак.

Одлука Св. арх. Сабора од 6. октобра/23. септембра 2006. г. под АСБр. 8/ зап. 55: "На основу члана 70. тачка 6. Устава Српске православне Цркве, образовати Комисију за проучавање литургијских питања... Умолити Високопреосвећену и Преосвећену Господу епархијске архијереје да се, у погледу служења Свете Литургије и других богослужења, држе – до даљњег – устаљеног црквеног поретка."

Одлука Св. арх. Сабора од 15/2. и 24/11. маја 2007. г.- под АСБр. 48/ зап. 24 и АСБр. 80/ зап. 166: "Ставити у дужност Комисији Светог архијерејског сабора за проучавање литургијских питања да настави започети рад, и да резултате до којих буде дошла достави Светом архијерејском сабору на коначну одлуку, о чему консултовати праксу и духовна искуства осталих помесних Православних Цркава... У међувремену, док се не дође до прихватљивих резултата рада Комисије, у свим епархијама Српске православне Цркве у погледу служења Свете Литургије и других богослужења држати се устаљеног вековног поретка наше Цркве. Истовремено умолити преосвећену Господу епархијске архијереје да ову одлуку проведу у својим епархијама, претходно обзнанивши је свештенству и верујућем народу."

Да је у питању покушај да се новотарије ставе ван снаге, тј. прекине са њиховим убацивањем у богослужење, а не како новатори наопако коментаришу - да је реч о препоруци да се Литургија враћа првим вековима, доказује податак да је један од пионира увођења новотарија - владика шгумадијски Јован, после Сабора на којој је донета друга Одлука, објавио своју трећу наредбу којом ван снаге ставља прве две у којима је наредио и претио свештенству да служи по новом!

Постављена слика

Ако обратимо пажњу на садржај ове наредбе из 26.05.2007. којим се повлачи прва наредба, тј. акт број 987 из 05.06.2006. видимо да владика то чини ''сходно Саопштењу са овогодишњег редовног заседања СА Сабора СПЦ''!

Дакле, оче Иване и остали, ово је доказ да се одлуке Сабора односе на забрану онога што радите - да служите ''са отвореним Царским дверима сво време Свете Литургије'' и да ''читате на глас све молитве почевши од прве молитве верних па све до краја Свете Литургије''?

Да није тако владика Јован, који је од свих епископа најдаље отишао у спровођењy новотарија претивши чак и рашчињењем онима који се нису повиновали таквим његовим наредбама, не би повукао своје наредбе свештенству и монаштву да служи ''са отвореним Царским дверима сво време Свете Литургије'' и да ''читају на глас све молитве почевши од прве молитве верних па све до краја Свете Литургије''.

То, што и поред овог последњег акта који је лично издао - у којем се ван снаге стављају наредбе о служењу новаторске Литургије, и упркос Одлукама сабора, негодовању верника и једног дела свештенства, владика Јован служи по новом - не поштујући чак ни своју сопствену одлуку, говори о недоследности Сабора и неких његових чланова.

Подели на овим сајтовима

ustaljen vekovni poredak...  mislim da niko ne zna šta to znači... a da je taktično- jeste

Питање је колико је тактично. Можда би било више послушности и мање разлога за неспоразуме да је речено да се служи на један начин. Мени је свеједно који би био joooj само да нема сад разлога за разилажење око тога.
Подели на овим сајтовима

apsolutno si u pravu... ali,kako sveti Irinej Lionski kaže, može se služiti na različit način a da suština i dogma ne budu narušene......zato i jeste taktično  joooj .... nije praksa naše Crkve da propisuje uniformisanost u bogosluženju...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Хвала ти брате Науме на овој документацији, мислим да смо доказали шта је СА сабор подразумево под вековним поретком, јер иначе се владика Јован неби обраћо свештенству са оним трећим писмом.

Дакле доказано је аргументима да је овновљенска литургија благодатна, али да није законита, да се са њом крше одлуке сабора. Али о томе нека сабор расуђује.

Ако сабор донесе одлуку гдје пише да се све литургије служе са отвореним дверима, са читањем свих молитви на глас, ја сам први који ће то поштовати. Све док сабор то не учини, ја сам дужан као члан Цркве да говорим истину.

Дакле те новотарије су благодатне, али тренутно још не законите (а можда и буду, тад ћемо сви прихватити одлуку сабора јер начин литургије не спада у догматска питања јер не мења суштину литургије већ само форме).

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

У  Русији и Србији се другачије служи.

У Москви се не чита 33. плалам на Литургији, а код м. Јувеналија се чита ван Москве у области.

Подели на овим сајтовима

Хвала ти брате Науме на овој документацији, мислим да смо доказали шта је СА сабор подразумево под вековним поретком, јер иначе се владика Јован неби обраћо свештенству са оним трећим писмом.

Дакле доказано је аргументима да је овновљенска литургија благодатна, али да није законита, да се са њом крше одлуке сабора. Али о томе нека сабор расуђује.

Ако сабор донесе одлуку гдје пише да се све литургије служе са отвореним дверима, са читањем свих молитви на глас, ја сам први који ће то поштовати. Све док сабор то не учини, ја сам дужан као члан Цркве да говорим истину.

Дакле те новотарије су благодатне, али тренутно још не законите (а можда и буду, тад ћемо сви прихватити одлуку сабора јер начин литургије не спада у догматска питања јер не мења суштину литургије већ само форме).

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...