Jump to content

"НОВОТАРИЈЕ" на св.Литургији (завеса,молитва 3.часа,звонца на епиклези итд)

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Гости

Ја сам и међуосталом дошао на форум и да превазиђем неке моје предасуде према појединим ахријерејима. Мислиш да је мени лако када говорим о неким негативним стварима у СПЦ и код архијереја?То брате боли ненормално јер мени је Бог и Црква све у животу. Ја само добро желим нашој Цркви а самим тим и нашем народу.

Хвала Господу што те умудрио јер је то једини могући став који православни хришћанин може да има

ако желимо опстанак и Цркве и народа.  Ширење трачева, клеватање, уношење саблазни и смутњи

некаквим дебеовским "истинама само разара ткиво и народно и црквено.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ја сам и међуосталом дошао на форум и да превазиђем неке моје предасуде према појединим ахријерејима. Мислиш да је мени лако када говорим о неким негативним стварима у СПЦ и код архијереја?То брате боли ненормално јер мени је Бог и Црква све у животу. Ја само добро желим нашој Цркви а самим тим и нашем народу.

Хвала Господу што те умудрио јер је то једини могући став који православни хришћанин може да има

ако желимо опстанак и Цркве и народа.  Ширење трачева, клеватање, уношење саблазни и смутњи

некаквим дебеовским "истинама само разара ткиво и народно и црквено.

Подели на овим сајтовима

Ал Тај неко Таманише крем бананице само тако,није то добро,превише Шећера у крви  :)

видиш да му није добро  0205_whistling
Подели на овим сајтовима

Науме, Патровићу и остали исти човече:

Баш би ме занимало шта то подразумеваш под етиком и моралом, пошто ме све време осуђујеш од кад си ушао у овај разговор са мном. Ја сам навикао да слушам разне осуде, а докле се иде видели смо и пре неки дан... зато ми ово што сад покушаваш да оправдаш Твоје прављење двојних налога, упркос свакој етици једног форума (а надам се да ће админи на ово да делују)  врло смешно, као и то да ја кршим неку одлуку САС у вези служења. И даље очекујем одговоре на моја питања и ако сам на свако Твоје питање јасно одговорио. Наравно, када немамо одговора идемо у напад- и то напад без икакве основе, ad homminem.

Још једном Те питам:

Појасни ми догматски и литургијску улогу тихих молитава и затворених царских двери, као и то да ли је и један Епископ осуђен због непоштовања те фамозне одлуке?

Помаже Бог !

Оче Иване,

Ако вас иритира да вам брат Наум постави то питање ево ја ћу поставити исто или слично....

Дакле мене занима због чега ви (као и добар део свештеника у епархији) служите у супротности са јединим важећим актом епископа Јована шумадијског у вези начина служења и тиме кршите и Саборску одлуку и одлуку надлежног епископа ?

Ваш одговор да служите како сте научили и да због тога нико није санкционисан несматрам озбиљним.

Молим вас да ми одговорите.

То је по мени једно од кључних питања у свим овим расправама на теми.

Подели на овим сајтовима

Без обзира какве ставове имамо о начину служења литургија, треба погледати ову емсију:

http://video.google.com/videoplay?docid=-1002859822285048825#

Владика Атанасије о Светој Литургији

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости

Без обзира какве ставове имамо о начину служења литургија, треба погледати ову емсију:

гледали смо је брате сви овде још раније... 0442_feel

мада је вреди погледати пар пута.  8086.gif

Подели на овим сајтовима

• Гости

Управо сам завршио са преслушавањем  0409_feel
Подели на овим сајтовима

Све у свему макар сам увидио аргументе владике Атанасија, а то је мени веома битно. Мислим слажем се са њим да се диже превише галама око литургије.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

• Гости

Све у свему макар сам увидио аргументе владике Атанасија, а то је мени веома битно. Мислим слажем се са њим да се диже превише галама око литургије.

0409_feel
Подели на овим сајтовима

ова Литургија коју ви називате ''светосавском''(по старом) није ни видело светосавски типик јер је тада Св.Сава користио Јерусалимски типик а типик или служебник на који се ви позивате је Кијевски(настао у крајем 18 и почетком 19 века) од стране унијата и зато су убачене неке новотарије а владике: Атанасије,Амфилохије,Иринеј,Игнатије,Јован,Григорије,Хризостом(жички) управо покушавају да својим личним примером избаце новотарије унијата и поједине молитве које нису постојале у типику Св.Саве а ви њих из незнања осудисте као новотарце ...уби нас незнање!!!! Што се тиче ЧИТАЊА МОЛИТВИ НА ГЛАС да видимо шта каже СВ:АПОСТОЛ ПАВЛЕ :‎(1. КОР 14) 15. Шта треба, дакле? Молићу се Богу духом; а молићу се и умом: хвалићу Бога духом, а хвалићу и умом.16. Јер ако благосиљаш духом, како ће онај који заузима мјесто обичног вјерника рећи амин на твоје благодарење, кад не зна шта говориш?17. Јер ти добро благодариш, али се други не изграђује. Па и СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТ:И оне молитве о Благодарењу опет су заједничке.Јер не благодари свештеник сам него и сав народ.Јер када он испред њих подигне глас(речима:Забалагодаримо Господу!),затим се и они сагласе да:Достојно је и праведно!: бива то,тада он започиње Благодарење(започиње Евхаристију=АНАФОРУ).И зашто се чудиш ако негде народ са свештеником говори,када и са самим Херувимима и Вишњим Силама,заједнички узноси оне свештеничке химне?!У Омилији18,3 на2Корићанима(PG61,527-528)СВ.ЈОВАН ЗЛАТОУСТ shuntavilo2

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...