Jump to content

"НОВОТАРИЈЕ" на св.Литургији (завеса,молитва 3.часа,звонца на епиклези итд)

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Што се тиче Наума, који против свих правила форума, користи свој четврти лажни налог, показује само да не поштује елементарну етику форума (да се не праве дупли налози) и са сваким налогом прави разноразне буне по форуму, а све, наводно, бранећи поредак Цркве.

Оче Иване, ти мене оптужујеш да користим ''лажни налог'' на овом форуму. Када би тако што могао и да докажеш, ја за то не би могао да сносим никакве консеквенце осим да ме протераш са интернет форума ЖРУ.

Ја тебе оптужујем да кршиш одлуке Сабора и да кршиш акт 881 твог надлежног епископа из 26.05.2007.!

Ја сам доказао да си непослушан Сабору и владици!

Нудим ти доказ на анализу.

Ти пронађи једну неистину и одговори како доликује православном свештенику...

Ја у мојој цркви, храму, служим са отвореним Царским дверима и са гласним молитвама почев од прве молитве верних па до краја Литургије.

Ви (и сви који служе овако како сте рекли) служите против одлуке Сабора СПЦ!

Уједно, ви служите и противно Наредби вашег надлежног епископа!

Пружићу вам јасан доказ да је Сабор бавећи се проблемом увођење новотарија од стране појединих епископа у бризи за очување јединства у црквеном и литургијском животу, издао Одлуке које се односе на очување поретка који се односи на период пре убацивања ''гласних молитава'' и ''отворених двери''.

Ево реконструкције вашег случаја, оче Иване, који је применљив на све оне свештенике који поступају као ви и који не поштују Сабор, а услучају свештенства шумадијске Епархије, чак ни одлуке свог владике.

Ви сте, оче Иване (и ваше колеге у епархији Шумадијској) од вашег владике добили прву наредбу у којој се од вас и од осталих свештеника захтевало да служите по новом.

Постављена слика

Затим је владика издао још једну -  наредбу у којој прети онима који не поштују прву наредбу (који дефакто служе и поступају исправно)!

Постављена слика

Пошто је увођење новотарија изазвало велике протесте верника и свештеника у целој српској Цркви, који су резултирали и подношењем молби и петиција Сабору СПЦ, уследилe су две одлуке Сабора којима се умољавају владике да поштују устаљени поредак.

Одлука Св. арх. Сабора од 6. октобра/23. септембра 2006. г. под АСБр. 8/ зап. 55: "На основу члана 70. тачка 6. Устава Српске православне Цркве, образовати Комисију за проучавање литургијских питања... Умолити Високопреосвећену и Преосвећену Господу епархијске архијереје да се, у погледу служења Свете Литургије и других богослужења, држе – до даљњег – устаљеног црквеног поретка."

Одлука Св. арх. Сабора од 15/2. и 24/11. маја 2007. г.- под АСБр. 48/ зап. 24 и АСБр. 80/ зап. 166: "Ставити у дужност Комисији Светог архијерејског сабора за проучавање литургијских питања да настави започети рад, и да резултате до којих буде дошла достави Светом архијерејском сабору на коначну одлуку, о чему консултовати праксу и духовна искуства осталих помесних Православних Цркава... У међувремену, док се не дође до прихватљивих резултата рада Комисије, у свим епархијама Српске православне Цркве у погледу служења Свете Литургије и других богослужења држати се устаљеног вековног поретка наше Цркве. Истовремено умолити преосвећену Господу епархијске архијереје да ову одлуку проведу у својим епархијама, претходно обзнанивши је свештенству и верујућем народу."

Да је у питању покушај да се новотарије ставе ван снаге, тј. прекине са њиховим убацивањем у богослужење, а не како новатори наопако коментаришу - да је реч о препоруци да се Литургија враћа првим вековима, доказује податак да је један од пионира увођења новотарија - владика шгумадијски Јован, после Сабора на којој је донета друга Одлука, објавио своју трећу наредбу којом ван снаге ставља прве две у којима је наредио и претио свештенству да служи по новом!

Постављена слика

Ако обратимо пажњу на садржај ове наредбе из 26.05.2007. којим се повлачи прва наредба, тј. акт број 987 из 05.06.2006. видимо да владика то чини ''сходно Саопштењу са овогодишњег редовног заседања СА Сабора СПЦ''!

Дакле, оче Иване и остали, ово је доказ да се одлуке Сабора односе на забрану онога што радите - да служите ''са отвореним Царским дверима сво време Свете Литургије'' и да ''читате на глас све молитве почевши од прве молитве верних па све до краја Свете Литургије''?

Да није тако владика Јован, који је од свих епископа најдаље отишао у спровођењy новотарија претивши чак и рашчињењем онима који се нису повиновали таквим његовим наредбама, не би повукао своје наредбе свештенству и монаштву да служи ''са отвореним Царским дверима сво време Свете Литургије'' и да ''читају на глас све молитве почевши од прве молитве верних па све до краја Свете Литургије''.

То, што и поред овог последњег акта који је лично издао - у којем се ван снаге стављају наредбе о служењу новаторске Литургије, и упркос Одлукама сабора, негодовању верника и једног дела свештенства, владика Јован служи по новом - не поштујући чак ни своју сопствену одлуку, говори о недоследности Сабора и неких његових чланова.

Оче Иване, пронађи једну неистину и одговори како доликује православном свештенику...

Нити пронађе неистину, нити одговори ко свештенику што доликује.

Јако ми је жао што има оваквих превртљиваца и лицимера међу свештеницима!

Православна Црква која је вековима одолевала разним јересима, данас се налази суочена са досада највећом опасношћу. Свејерес екуменизма, са свих страна нагриза јединство Православне Цркве, њено учење и вековно канонско устројство.

- јрм. Сава (Јањић)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Христољубиви брате, предлажем ти да се манеш махања документима јер својим понашањем, већ сада подсећаш на зилоте...

Шта ће(ш) тек бити кроз 5-6 година ?!!

Питај се и размисли добро о томе.

Пастирски савет :

Мислим да сви ругачи Цркве који вређају, нападају и провоцирају нашег патријарха, свети Сабор, свети Синод и остале српске архијереје, ако се одмах не покају и не исправе (промене живот), за 5-6 година неће се више налазити у СПЦ. Ово говорим посматрајући ове несрећне зилоте. Сви су се они овако понашали раније а онда после неколико година борбе против ветрењача, досадило им и отишли људи нормално у секту. Јер је то такво настројење и то је такав пут када се превише бавиш словом које убија а не Духом који оживљава.

Дакле братијо "борци за ЗаВеру", или преумњење сада и одмах или ћете се са сетом сећати ових мојих речи!

Подели на овим сајтовима

Не брате, колико видим из твог писања теби је стало да влада мир међу Србима и мир у СПЦ,

што свједочи да си нормалан и паметан човек. Једино што те молим јесте да се уздржаваш од

писања у којем правиш разлику између неких јереја односно архијереја.

Сви су добри и сви су наши и сви су часни и честити, а супротно тврдити и то јавно огласити

може по Канонима само Сабор Епископа.

Ја сам и међуосталом дошао на форум и да превазиђем неке моје предасуде према појединим ахријерејима. Мислиш да је мени лако када говорим о неким негативним стварима у СПЦ и код архијереја?То брате боли ненормално јер мени је Бог и Црква све у животу. Ја само добро желим нашој Цркви а самим тим и нашем народу.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Молим Администрацију да делује и  да се више не блати моје име од стране људи који користе лажне налоге а све са намером да пљују по свештенству и Цркви. Погледајте све постове овога Јефрема, Петровића, Наума, Антонија... све је то један те исти човек, а ви му и даље допуштате да се разуларава по форуму!

Подели на овим сајтовима

Молим Администрацију да делује и  да се више не блати моје име од стране људи који користе лажне налоге а све са намером да пљују по свештенству и Цркви. Погледајте све постове овога Јефрема, Петровића, Наума, Антонија... све је то један те исти човек, а ви му и даље допуштате да се разуларава по форуму!

Па зар ниси и ти админстратор. што ти не банујеш те ликове?

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Па зар ниси и ти админстратор. што ти не банујеш те ликове?

Нисам. На овом форуму свако ради оно за шта је задужен и има благослов, бар што се тиче Администрације.
Подели на овим сајтовима

Мислим да је јако битно да схватимо да смо увек делимично у прелести, и да будемо спремни да променимо став, а не увек да се грчевито држимо нечега. Кад се јави сумња у неке ставове не треба бежати од тога већ преиспитати све, потребно је и храбрости за то, ал из мог личног искуства без тога нема духовног напретка, сећам се само колико сам разних ставова променио по разним питањима и колико је то значајно за мене било. Потребно је да постоји та отвореност, и да се чује други и да се сам човек преиспита. Можда смо управу можда не, а у нечему стално грешимо и увек смо у некој заблуди поводом нечега. Ако посумњамо у неке пређашне ставове то не значи да смо неверни, то у шта верујемо и даље постоји, али можда смо из погрешног угла гледали.

Кад на овој теми било макар мало више отворености код појединаца, да мало застану па да чују шта има да каже неко други, да испитају добро разне изворе, да мало уложе труда и подвига у истраживању. Ево брат Мартирије поставио линк са читавим радом на ову тему, јес вала дугачак је и досадан, али није нам досадно да расправљамо о истој теми на форуму, е па није тако добро.  

Подели на овим сајтовима

Христољубиви брате, предлажем ти да се манеш махања документима јер својим понашањем, већ сада подсећаш на зилоте...

Шта ће(ш) тек бити кроз 5-6 година ?!!

Питај се и размисли добро о томе.

Пастирски савет :

Мислим да сви ругачи Цркве који вређају, нападају и провоцирају нашег патријарха, свети Сабор, свети Синод и остале српске архијереје, ако се одмах не покају и не исправе (промене живот), за 5-6 година неће се више налазити у СПЦ. Ово говорим посматрајући ове несрећне зилоте. Сви су се они овако понашали раније а онда после неколико година борбе против ветрењача, досадило им и отишли људи у нормално секту. Јер је то такво настројење и то је такав пут када се превише бавиш словом које убија а не Духом који оживљава.

Дакле братијо "борци за ЗаВеру", или преумњење сада и одмах или ћете се са сетом сећати ових мојих речи!

Има примера људи који су прво писали на ихтусу,па после отишли код акакија.

Подели на овим сајтовима

То и јесте очекујући редослед.Али не треба се гневити на њих, или себе њиховим гневом узнемиравати. Морам наставити да их волимо свим срцем и свом душом својом. Морамо се сетити њих на свакој Литургији, при свакој молитви.Кад би се удаљили из времена, видели би да ће нас у будућности срце заболети што им на гнев не узвратисмо Његовом Љубављу...

0205_whistling

0442_feel

0212_rolleyes

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

То и јесте очекујући редослед.Али не треба се гневити на њих, или себе њиховим гневом узнемиравати. Морам наставити да их волимо свим срцем и свом душом својом. Морамо се сетити њих на свакој Литургији, при свакој молитви.Кад би се удаљили из времена, видели би да ће нас у будућности срце заболети што им на гнев не узвратисмо Његовом Љубављу...

0205_whistling

0442_feel

0212_rolleyes

Нико и не каже да не треба њих волети, напротив. Када би то неко учинио онда све ово шта радимо нема никаквог смисла, онда је све ово празно.

Подели на овим сајтовима

Нико и не каже да не треба њих волети, напротив. Када би то неко учинио онда све ово шта радимо нема никаквог смисла, онда је све ово празно.

0205_whistling

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...