Jump to content

"НОВОТАРИЈЕ" на св.Литургији (завеса,молитва 3.часа,звонца на епиклези итд)

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Гости

Пронашао сам један леп текст,мало је подужи!

Ово сам сада пронашао,можда су то неки већ раније видели?!

http://www.scribd.com/doc/7381609/Prilozi-Za-Liturgijski-Poredak-Tipik#fullscreen:off

Подели на овим сајтовима

Нешто невезано за ово: Јел то оно било у манастиру Ћелије када је владици Иринеју позлило?Многи то тумаче као опомену Аве Јустина своме духовном детету да се врати на стазе свога духовног оца. Шта мисли те о томе?

Да то је тад. Мислим да је то глупост невиђена, не знам одакле уопште дрскости људима да "тумаче" тако нешто. Пре свега врућина је била огромна, владика Иринеј је болестан човек, и у пуној "опреми" је стајао пар сати на Сунцу па ај сад ти изведи закључак. Нек и јесте и нек и није тако, али ко има власт и право да тумачи на такав начин нешто. Ово је чист доказ да појединци у свему виде оно што желе и све покушавају да скроје по својој мери.

Опуштено брате. Само питам, нисам ништа тврдио.

Нисам ни критиковао тебе, лепо си питао  :bla:. Али истог дана су се појавили "пророци" који су одмах растумачили све. 
Подели на овим сајтовима

Pa mi smo ti inače kao narod obdareni za to. :bla:

Поготово  када нам бака погледа у шољу, све зна 0102_laugh

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Да ли је владика Атанасије док није постао епископ служио са све време отвореним Дверима и да ли је наглас читао молитве које се по Типику читају тајно, тј.тихо ?

Kако је служио саслужујући Преподобном Јустину?

Најзад, како је служио до пре неколико година ?

И не само он, него о многи други епископи (Амфилохије, Јован, Хризостом...).

Зашто о "проблему вековног поретка" није писао за време оца Јустина и шта би му он рекао ?

Нисам ни очекивао одговор на ово и слична питања.

Правити се луд и прескакати одговоре на оваква питања, то је омиљена дисциплина чланова овог форума.

Поставиш им питање а они га шатро не виде и затрпавају неким својим небулозама.

Православна Црква која је вековима одолевала разним јересима, данас се налази суочена са досада највећом опасношћу. Свејерес екуменизма, са свих страна нагриза јединство Православне Цркве, њено учење и вековно канонско устројство.

- јрм. Сава (Јањић)

Подели на овим сајтовима

Нешто невезано за ово: Јел то оно било у манастиру Ћелије када је владици Иринеју позлило?Многи то тумаче као опомену Аве Јустина своме духовном детету да се врати на стазе свога духовног оца. Шта мисли те о томе?

мислим да сви који тумаче Божју Промисао треба да се ударе у главу да их прође.
Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Да ли је владика Атанасије док није постао епископ служио са све време отвореним Дверима и да ли је наглас читао молитве које се по Типику читају тајно, тј.тихо ?

Kако је служио саслужујући Преподобном Јустину?

Најзад, како је служио до пре неколико година ?

И не само он, него о многи други епископи (Амфилохије, Јован, Хризостом...).

Зашто о "проблему вековног поретка" није писао за време оца Јустина и шта би му он рекао ?

Нисам ни очекивао одговор на ово и слична питања.

Правити се луд и прескакати одговоре на оваква питања, то је омиљена дисциплина чланова овог форума.

Поставиш им питање а они га шатро не виде и затрпавају неким својим небулозама.

па ви ако знате шта би свети Јустин рекао, тачније које би му речи гурнули у уста својим непромишљеним умовима - ви одговарајте на своја реторичка питања.

ал ћете то онда светом Јустину и Богу да одговарате после, овај пут да се оправдате :)  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Помаже Бог !

Занима ме шта на ово каже о.Иван пошто је Наум аргументовано доказао да сви они који служе као он (о.Иван) дакле са све време отвореним Дверима и гласним читањем молитава служе у супротности са одлукама Сабора ?

Већ сам доказао, али ви не желите или нећете да читате оно што сам написао. Кажите ми где је у одлуци САС речено да се молитве имају читати тихо (са јасним навођењем шта то значи) и да се држе Двери затворене? ошто ми све време намећете слово одлуке а не дух одлуке (који много свакако не желе да разумеју) ја на даље прекидам дискусију. Ја ћу и даље служити како служим и како сам служио од када сам примио чин, а Сабор је ту да санкционише. И други свештеници и Епископи тако служе и неко их не санкционише у томе, напротив! Колико пута сам био ученик Литургије где различити епископи служе са гласним молитвама (отворене двери су увек, то се подразумева)

И даље чекам одговор да ми појасните литургијску и догматску улогу Двери и туихих молитава, надам се да ће неки ко то познаје да се јави.

Што се тиче Наума, који против свих правила форума, користи свој четврти лажни налог, показује само да не поштује елементарну етику форума (да се не праве дупли налози) и са сваким налогом прави разноразне буне по форуму, а све, наводно, бранећи поредак Цркве.

Постављена слика

Дакле, да би неко причао о поретку Цркве, који и сам не разуме, потребно је и сам да буде у том поретку.

О слову и духу канона прочитати текст:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8373.msg232502.html#msg232502

и

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8374.msg232506.html#msg232506

Драги моји канонисти, прво добро проучите шта су то канони, како су се развијали, шта се подразумева под канонском свешћу, па ћемо разговарати о одлукама Сабора.

Подели на овим сајтовима

Оче Иване, Наум вам је све документима доказао...дакле испада да је владика Јован збуњен, да прво заповједа да се служи "обновљено" а онда у трећем документу говори да она прва не важе...шта онда важи? hellooooooooo

Да ми је само да протумачиш владикина писма...овдје је чак тешко наћи и изговор, ко то од вас успе, свака му част.

Подели на овим сајтовима

Оче Иване, Наум вам је све документима доказао...дакле испада да је владика Јован збуњен, да прво заповједа да се служи "обновљено" а онда у трећем документу говори да она прва не важе...шта онда важи? hellooooooooo

Да ми је само да протумачиш владикина писма...овдје је чак тешко наћи и изговор, ко то од вас успе, свака му част.

шта има да се тумачи, Сабор и Синод ће да одлуче ко ради лоше и санкционисати.

шта има ту мирјанин да се петља и прозива свештенике ко како служи, а поготово владике.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Ето,дошло је то време, да обичан верник учи Епископа и Клир шта је исправно,а шта не - страшно!

То себи никада небих дозволио!

И то верници који раде свесно или не на расколу Цркве. Уместо да брину да ли су заузели своје место у Литургији (да ли своју литургијску службу испуњавају), они брину како поп пева, како служи, да ли носи ове или оне одежде... и када им кажеш да робују слову закона а не да разумеју дух закона и црквених одлука- немајући аргумената крену са класичним омаловажавањем. Још једном јасно и гласно питам- видимо да и даље се служи са отвореним дверима и гласним молитвама- ко је од свештеника и Епископа због тога санкционисан? И објасните ми коначно литургијску и догматску службу Царских двери и тихих молитава? Хоћете ли ми учинити коначно ту мислост?
Подели на овим сајтовима

Оче Иване ниси нам одговорио на она писма владике Јована.

А што мене питаш шта је значај затворених двери и тихих молитви, јер смо дошли у ту позицију да свештеник пита верника о теологији?Зар није нормално да ја питам а да ти одговараш искрено, јер ти си завршио теолгију, не ја. 0205_whistling

А ко ради на расколу или не, то само Господ зна, као што само Господ зна ко је за унију а ко не. АМИН

Подели на овим сајтовима

Ето,дошло је то време, да обичан верник учи Епископа и Клир шта је исправно,а шта не - страшно!

То себи никада небих дозволио!

Наведи ми један пример гдје  ја учим рецимо владику Никанора о вери... 0205_whistling

Схватам шта си хтео рећи, ако сматраш да  ја желим да учим владике о теологији, опрости онда.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...