Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Da i ja napisem koju rec,

Od sada cu samo ja pisati na ZRU,dakle Arsenija,licno.

Na pitanje kakva je pravoslavna zena,ja ne mogu da dam precizan odgovor,jer on ne postoji u takvom obliku.Ne poznajem ni jednu pravoslavnu zenu.

Pretpostavljam da je ... dobra,da nikad ne vice ,da se ne nervira,da je uredna,da nije debela  ,da je popustljiva,da ne prica puno i da nikoga i nikad ne ogovara,da prvi kometar kad te vidi ne bude,opet si smrsala,lapa ti je  haljina i slicno ,da nema vestacke nokte :1319_womens: ,da ne ide u solarijum,da se ne stidi da je neko vidi bez sminke,da se ne trudi da  ljude uslici sebi,da nikoga ne primorava da sve radi onako kako ona misli da treba ,da ne misli da je covek koji nedeljom ide u crkvu tezak dusevni bolesnik koga treba spasavati po svaku cenu i da zna koji je danas praznik.

Ako je udata,raduje se svojoj deci i nikad,ponavljam nikad nije ni zazalila zbog toga sto ce morati da se zbog materinstva odrekne svog devojackog nacina zivota.Njoj dete nece smetati . Ona ce ga voleti.I nikada,ponavljam ,nikada nece dozvoliti da se njena deca zargonski izrazavaju i da usvajau poremecen sistem vrednosti.

Konacno pravolsavna zena,ili bilo koji pravoslavac nikada nikome nece okrenuti ledja,Nikoga nece sebi podcinjavati,nikome nece naredjivati,nikoga kaznjavati,nikome nece braniti da mu se pridruzi na putu ka Nebeskom Carstvu

Pravoslavci koje ja poznajem su surovi ili licemerni,nasmejeni i pakosni u isto vreme,nude lazne utehe,prazne reci,prazno srce,ponekad ,samo ponekad ne slave krsnu slavu,veoma im je bitno misljenje sveta,trude se da se svi manje vise uklope u svet,radeci isto sto i svi i neprekidno se uporedjivati,svojoj deci brane sve sto nije u skladu sa njima ,a svaka namera da se ponasa drugacije je okarakterisana kao problem koji treba resiti po svaku cenu.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Pravoslavna zena...ona koja zivi po slici i prilici Majke Bozije,Slava Joj i Milost i danasnji praznik.

Mozemo u nedogled nabrajati osobine ali glavni sastojak svih osobina je ljubav...prema Gospodu,zivotu,ljudima,svojoj djeci,suprugu,ocu,majci,prijateljima i neprijateljima,ali i prema sebi.Zena koja nije u stanju da voli sebe kao bice koje je Gospod stvorio i da tu ljubav umnozava dobrim djelima nikada nece moci da voli bilo koga drugog.Pravoslavna zena je zena sirokih shvatanja,ma koliko to onima koji povrsno gledaju na vjeru zvucalo nevjerovatnim.Samo zena sirokih shvatanja zna da prasta,da voli svoje neprijatelje,da zauzda svoj ego i spusti loptu u datoj situaciji,a zasto...zato sto se vodi time da ne zeli da drugima sudi da ne bi njoj  bilo sudjeno.To sve ne bi mogao neko ko je emocionalno i duhovno ogranicen.

To da li se sminka ili ne,da li je feministicki nastrojena ili nije,da li je mrsava ili debela.da li je i koliko posvecena karijeri... su sasvim irelevantne stvari.Bitno je da ima cistu dusu,da nikom ne zeli zlo.

Gospoda nosimo u srcu a ne kao orden za pokazivanje i dokazivanje nekome da smo mi Pravoslavke.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Pravoslavna zena...ona koja zivi po slici i prilici Majke Bozije,Slava Joj i Milost i danasnji praznik.

Vaistinu,slava joj i hvala!

Razmisljam o Presvetoj Bogorodici danas,na dan Njenog rodjenja,koliko je bila nenametljiva u svojoj prozracnosti i zadahnutoj od Gospoda milini,naizgled neprimecena,tiha ,cak se i u Svetom Pismu gotovo ne pominje,samo na par mesta ,izm.ostalog u delu jevandjelja,koji se cita na Njene praznike,pa i danas..."blazena je utroba koja Te nosila...." a opet je toliko prisutna I opet pored sve te njene tisine citava vaseljena ne prestaje glasno klicati i slaviti je najlepsim pesmama.Raduj se!

1098434_569090446487449_206126596_n.jpg?

Presveta Bogorodice,vodi nas  putevima lepote,blagorazumnosti i tihe poslusnosti kakvu si Ti imala i imas pred Bogom i celim rodom ljudskim!

Sretan praznik rodjenja , od svih rodjenih zena najvece,Presvete nase Bogorodice!

Подели на овим сајтовима

Sretan praznik rodjenja , od svih rodjenih zena najvece,Presvete nase Bogorodice!

Данас, од праведних и Богобојажљивих родитеља Јоакима и Ане, роди се Она чију утробу Господ учини већом од Небеса, роди се мајка над мајкама, роди се Божија мајка!
Нека нам је свима на здравље и спасење и живот вечни!

Амин!

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
Uloga-zene-i-njena-pohvala-400x229.jpg

Знаш, мама, понекад ми је криво што сам се родила као жена, и што нисам мушкарац! Не, озбиљно! Можда ће ти моје речи деловати глупо и смешно, али погледај само колико тога су урадили мушкарци: мећу њима има и великих подвижника, и великих научника, и инжењера, и градитеља, и великих писаца и песника, и великих композитора… Просуди сама, зар је много на свету генијалних жена? Ако се осврнеш око себе, видећеш да су све огромне зграде, храмове, торњеве, споменике, мостове саградили мушкарци. Сва географска открића су дело мушкараца… И уопште… Чак не можеш ни да набројиш сва велика дела која су они учинили… Зашто се смејеш? Мислиш да је глупо ово што ти причам?
- Не, напротив, рекла бих да све девојчице пролазе кроз ту фазу, када желе да буду мушкарци, а не жене. Покушаћу да ти одговорим. Почећу од тога, да је незадовољство оним стањем у коме смо роћени – грех, као и свако роптање, и за њега треба принети покајање.
Истина је да мушкарци имају врло широко поље делатности, па ипак, њихова делатност није вреднија нити виша од онога што могу да раде жене. Ти се дивиш огромним зградама, кулама, мостовима – све су то подигли мушкарци. Они плове морима, управљају народима, откривају природне законе. Пишу књиге и прелепу музику. Сигурно се питаш, какви то послови и напори могу бити узвишенији од ових које смо навеле? Рећи ћу ти, једноставно, да сва та дела надвисују људи који их чине. А ко је те људе учинио тако великима? Веома много је учинило њихово васпитање, које су добили од мајки.
Рекло би се да се у дечијој соби, где дете почиње да расте, и не чини баш неко велико дело; међутим, управо ту почиње припрема за све велико или мало, ружно или лепо што ће дете учинити у животу.
На читавој земаљској кугли, у свакој кући и стану, жене даноноћно брину о дечацима и девојчицама, васпитавају их, труде се да их учине добрим људима. Може ли неко добро дело бити узвишеније од тога?

Uloga-zene-i-njena-pohvala1-400x224.jpg

Мајка вероватно и не помишља да чини неко велико дело: она је тако заузета својим бригама! Оне је, можда, и замарају, и она им не придаје неки велики значај. Она можда мисли да је посао њеног мужа далеко важнији: он сваког дана одлази од куће, среће друге људе, свакодневно стиче нова сазнања и искуства, а она једнако пере исто посуђе, намешта исте кревете, пере веш, умива дечија лица, пере њихове ручице и ножице – и све то из дана у дан, из месеца у месец – тако досадно, монотоно!
Али то само изгледа тако. За мајку, нарочито у великој породици, сви дани су различити, ни један није налик на други…
Осим тога, жена у домаћем животу има још један велики задатак: да украси живот своје породице, да га учини радосним и срећним. Ако отац и мајка раде од јутра до мрака и враћају се кући тек предвече, обоје уморни, живот у таквој породици ће бити врло тужан. Али домаћица, ма колико била заузета уобичајеним пословима, увек ће наћи и покоји тренутак да се побрине о томе чиме ће обрадовати укућане. Одабравши погодно време, она ће им организовати занимљиву шетњу, или ће позвати госте, или ће испећи укусан колач, или ће смислити нешто друго.
Добра и пријатна нарав домаћице најлепши је украс једног дома. Љубазна реч, срдачан осмех, разумевање за туђе проблеме, искрена предусретљивост, могу и најсиромашнију кућу да претворе у пријатан кутак, у коме ће се свако осећати срећним… Заиста, много тога, Милице, зависи од жене – супруге, мајке, домаћице!..
         – Мама, а неки мисле да од жене потиче много зла. Чула сам једанпут, како један старчић, наш парохијанин, каже пријатељу: „Све зло на земљи долази од жена“.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Uloga-zene-i-njena-pohvala2.jpg

– Када тако говоре верујући људи, они, очито, хоће да кажу да је Адам пао у грех преко Еве: она му је понудила да окуси забрањени плод са дрвета познања добра и зла. Саблазнивши се, подавши се ђавољем искушењу, Ева је саблазнила и свог мужа, а последица тога је појава греха и смрти у свету. Често се и данас дешава да жена својим саблажњивим, лошим владањем искушава мушарца, као да га и без речи наводи на грех. И то се дешава чак и међу тинејџерима.
На пример, дечак никада себи неће дозволити разуздано, сувише слободно понашање с девојчицом која је озбиљна и целомудрена. Ти си, наравно, приметила да у присуству неких девојчица дечаци не псују, не причају вулгарне вицеве и разне непристојне анегдоте. То се дешава стога што се поред истински чисте, целомудрене девојчице увек налази њен Анђео Чувар, и дечак осећа неку унутарњу забрану, као да му неко говори: „Не смеш!“ Не смеш да псујеш, да говориш гадости, да јој досађујеш наметљивим, агресивним удварањем. Али има и девојчица којима се то свиђа: оне се раскалашно смеју, с одобравањем гледају на псоваче, чак их и опонашају, пуше заједно с њима и владају се врло слободно, нецеломудрено. Такво њихово понашање јесте саблазан за околину, јер провоцира друге на грех и свако зло.
Говорила сам ти о понашању девојчица у тинејџерским годинама, али то се односи на све жене уопште.
Када мушкарац учини нешто ружно, људи често говоре: „Потражите његову жену“. Тиме они желе да кажу да је мушкарац тако поступио под утицајем неке жене или, напросто, због ње. Можда његова жена много троши на гардеробу и свакојаке забаве и он се одлучио на нечасно дело да би удовољио њеним прохтевима.
Или је можда томе кривац девојка, која му је дозволила да јој купује сувише скупе поклоне, за које он нема средства. Најзад, то може бити каква раскалашна жена, која га је подстакла да учини зло дело.
Многа зла се дешавају због жена, али је добара која долазе преко жена, ипак, кудикамо више.

Uloga-zene-i-njena-pohvala3.jpg

Када мушкарац сопственим снагама постигне успех у животу и када га сви поштују као честитог, доброг, храброг, вредног човека: у таквим случајевима такође треба „тражити жену“, јер је и на таквог човека, засигурно, утицала нека жена.
Највероватније је то била његова мајка, која га је научила да одмалена поступа исправно: у почетку, у ситницама, а доцније у озбиљним стварима.
После мајке, на човека највише утиче његова жена. Мајчин утицај се огледа у детињству и младости, када се код човека формирају схватања о томе шта је добро, а шта лоше. Жена у његов живот улази касније, у зрелим годинама, када човека окружују свакојака искушења, када он, покаткад, клоне у борби, када се његове духовне снаге подвргавају суровим искушењима. У том периоду, тешком за мушкарца, добра жена га храбри, подржава и даје му нову снагу.

http://www.manastirklisina.com/uloga-zene-i-njena-pohvala/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

„Иако нас дру­штве­не на­у­ке уче да су му­шка­рац и же­на јед­на­ки у сва­ком по­гле­ду, жи­вот­на прак­са је по­ка­за­ла да је при­хва­та­ње тог на­о­ко исти­ни­тог и већ оп­штег ме­ста у фи­ло­зо­фи­ји, пра­ву, со­ци­о­ло­ги­ји, не са­мо нашкодило же­на­ма, не­го и му­шкар­ци­ма, по­ро­ди­ци и оп­штем устрој­ству дру­штва. Оп­ште беш­ча­шће ко­је је жену све­ло на сред­ство ра­да, у име јед­на­ко­сти са му­шкар­цем, еман­ци­па­ци­је и сти­ца­ња илу­зи­је по­ли­тич­ких права и еко­ном­ске са­мо­стал­но­сти, по­че­ло је нај­пре уби­ја­њем ве­ре у же­ни. Тај про­цес обез­бо­же­ња, до­след­но и упор­но спро­во­ђен кроз исто­ри­ју, у на­шем ве­ку је до­вео до ра­за­ра­ња то­ли­ко по­ро­ди­ца, до уби­ја­ња то­ли­ко за­че­те де­це, да ни­је­дан ге­но­цид ни­је ра­ван том зло­чи­ну, ко­ји је у пра­во­слав­ном све­ту по­чео одва­ја­њем же­не од ње­не су­шти­не, ње­ним на­мер­ним и на­сил­ним скре­та­њем са бо­го­чо­ве­чан­ског пу­та.“

„Же­на је­сте раз­ли­чи­та од му­шкар­ца – и те­ле­сно и ум­но и осе­ћај­но. Њен жи­вот је раз­ли­чит од жи­во­та мушкарца, а та­ко и тре­ба да бу­де. Њи­хо­ва раз­ли­чи­тост плод је раз­ли­чи­тих основ­них уло­га да­тих му­шкар­цу и же­ни лич­но од Бо­га. Али, за­то што им је Бог дао бе­смрт­ну ду­шу ко­ја ни­је ни му­шка ни жен­ска, му­шка­рац и же­на су рав­но­ча­сни у по­гле­ду сло­бо­де да иза­бе­ру свој пут и да њи­ме иду, сле­де­ћи све­те. И исти су у по­гле­ду чежње за Бож­јом љу­ба­вљу и у по­гле­ду сна­ге љу­ба­ви пре­ма Бо­гу. Од­сјај те љу­ба­ви огле­да се у њи­хо­вој уза­јам­ној љу­ба­ви, љу­ба­ви пре­ма по­том­ству, на­ро­ду, људ­ском ро­ду и у мно­гим дру­гим љу­ба­ви­ма у ко­ји­ма се ис­по­ља­ва њи­хов пут обо­же­ња.“

др Зо­ри­ца Ку­бу­ро­вић

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Расправљање о томе чија је улога већа у првородном гријеху,и прозивање Еве је бесмислено.Они који су означили Еву као главног кривца вероватно су поборници патријархалног вредносног система,у том смислу,зашто је Адам послушао Еву,могао је да је посаветује,искриткује...:)

Било је и мишљења да је Бог прво створио Адама,схваћено као мушкарца ,па тек онда жену,значи накнадно,неки разумеју као споредно.Но,Библијски приказ стварања човека казује да је Бог створио Адама-Човека,у смислу људско биће.И тек када се говори о стварању Еве,за Адама се каже мушкарац,до тада он је само Човек,према томе,није Ева накнадно створена,ако неко из тога извлачи закључак да је због тога мање вредна,него истовремено.И све им је заједничко,и одлука,и Пад,али обећање Творца да их неће оставити.

Онима који у Библијском опису стварања човека проналазе разлоге за Адамаову супериорност,жене су понудиле одговор,није библијски,а ли је занимљив:И створи Бог човека,па рече-могу ја и боље,па створи Еву :)

Посебно је тужно слушати кад жене јако лоше говоре о жени,као склонијој греху од мушкарца.И мушкарац и жена су створени са истим достојанством и позвани су од Онога по чијој икони су креирани да чине добро,позвани су на светост.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Митрополит Иларион: Црква никада није рекла да жена не сме бити савремена и лепа

oodijevanju.jpg

Жене треба да изгледају савремено, али и да се облаче пристојно, сматрају у Руској Православној Цркви.

„Црква никада није рекла да жена мора да носи дугу сиву хаљину и сиву мараму. Постоји одређено правило облачења у црквама, али прије свега то је зато да лијепе жене не би одвраћале пажњу мушкарцима који долазе да се помоле.“, појаснио је митрополит Волоколамски Иларион у телевизијској емисији Црква и свијет.

У свим другим случајевима, наставио је он, „жена треба да се облачи како она сматра за сходно, то треба да буде пристојна одјећа, али може бити лијепа и привлачна“.

Што се тиче козметике, по ријечима митрополита Илариона, у црквеној традицији нема строге забране. Како он примјећује, свети оци су, почев од апостола Павла, увијек подсјећали да жене, и људи уопште, треба да се украшавају „не плетеницама“, него унутрашњом, духовном љепотом.

„Ипак, мислим да умјерена употреба козметике неће нашкодити жени. Црква никада није рекла да жена не смије бити савремена и лијепа“, нагласио је Митрополит.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Јован Лествичник: ”Ако жена изгуби уздржаност, целомудреност и скромност дароване јој од Бога – неће се спасти ни једна жива душа”, онда видимо колико је велики значај жене у свету и колико је значајно њено поимање свог Богом благословеног подвига у животу, превасходно – у породици.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Јован Лествичник: ”Ако жена изгуби уздржаност, целомудреност и скромност дароване јој од Бога – неће се спасти ни једна жива душа”, онда видимо колико је велики значај жене у свету и колико је значајно њено поимање свог Богом благословеног подвига у животу, превасходно – у породици.

Уз дужно поштовање за св Јована, колико данас има жена са овим квалитетима,има ли спасења овом људском роду??!!  joooj

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Не може се све буквално тумачити,цитат,као кратка форма,често је извучен из контекста,тако да може да добије додатни смисао.Увек је битан контекст,а он се најчешће занемарује.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

@@Зосима, па знамо који је век у питању......али ми се ипак допала његова мисао....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...