Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

E to je tek veliki problem sestro! Ja sam musko pa eto nemogu ni da pridjem oltaru pa se ne osecam kao covek drugog reda. U crkvu ne idem da bih se osecao covekom prvog reda vec da se susretnem sa Bogom. Zelja za dominacijom i isticanjem ima svoj koren u gordosti. Postoji jedan koji je mnogo davno pozeleo da bude kao Bog i zbog toga otpao od ljubavi. Razmisli malo i daj pobedi tu muku u tebi. Ponizi se pred  Bogom i On ce ti pomoci. Nije lako ali vredi!

To je problem jer se na službe u Crkvi gleda kao na privilegije a ne kao što i jeste samo na službu. Mi ne biramo kakav ćemo Božji instrument da budemo. Bog to odlučuje i daje, a mi samo možemo da pristanemo ili odbijemo. Biti sveštenik NIJE ni posebna čast, niti je naše postignuće, biti sveštenik je SAMO LIČNI put spasenja za onoga kome je Bog takav put namenio, koji je ZA TU osobu važan i spasonosan. Za laika u Crkvi je njegov život u svetu, u porodici ili gde god, njegov put spasenja. I ja bih želeo da budem gitarista kao, recimo, Paco de Lusia, ali - šipak - nije mi namenjeno :) Ali, opet, tamburam gitaru taman koliko mi treba da se lepo osećam :)

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ja mislim, da je stvorena, kao i svako živo biće..da voli i bude voljeno. Da grli i bude grljeno. Da pomaže i bude joj pomognuto. I tako sve, lepo. Duboko verujem u to. Kao i sva bića..da doprinese svetu, da ga promeni na svoj fantastično individualistički način. Da ga dotakne nekim svojim ličnim pečatom. Umećem. Saznanjem. Doprinosom. Da ga učini još lepšim. sadržajnijim.  Da ga dotakne nekim svojim ličnim oblikom postojanja.

:)

Подели на овим сајтовима

2:18  I reče Gospod Bog: Nije dobro da je čovek sam; da mu načinim druga prema njemu.

2:21  I Gospod Bog pusti tvrd san na Adama, te zaspa; pa mu uze jedno rebro, i mesto popuni mesom; 

2:22  I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu. 

2:23  A Adam reče: Sada eto kost od mojih kosti, i telo od mog tela. Neka joj bude ime čovečica, jer je uzeta od čoveka. (1 Moj Glava 02)

Ovde se vidi, OSNOVNI razlog stvaranja zene je zbog coveka, da bi covek imao druga "prema njemu". Vidite kako se udovoljava Adamu, stvara se novo bice slicno njemu da bi Adam bio srecan.

Jos primecujem Adam ima vlast i prevenstvo kad daje ime svojoj zeni.

Nigde i ne pise da Bog govori zeni, tek posle pada.

Svetima je Bog ucinio uglavnom muskarce, broj zena je zanemarljiv.

I kroz celo Sveto Pismo zena je sluskinja, zena i majka, i nista se drugo nje ne pita.

Zar to nije jadno stvoriti drugo bice (zenu) da posluzi nekome (muskarcu)?

Da li to znaci svaka devojcica koja se rodila u sustini postoji tu radi nekog tamo decaka, da li to znaci da ja postojim i zivim da bih posluzila nekom muskarcu?

Verujem da Bog voli i zenu ali muskarac je Boziji ljubimac.

Bas je jadno ali istinito.

“Бог ме је створио да бих људима подарила нежност, разумевање, чистоту, лепоту и љубав.”

По мени ово је основни и прави разлог стварања жене. 

Подели на овим сајтовима

E to je tek veliki problem sestro! Ja sam musko pa eto nemogu ni da pridjem oltaru pa se ne osecam kao covek drugog reda. U crkvu ne idem da bih se osecao covekom prvog reda vec da se susretnem sa Bogom. Zelja za dominacijom i isticanjem ima svoj koren u gordosti. Postoji jedan koji je mnogo davno pozeleo da bude kao Bog i zbog toga otpao od ljubavi. Razmisli malo i daj pobedi tu muku u tebi. Ponizi se pred  Bogom i On ce ti pomoci. Nije lako ali vredi!

Ne trazim prevenstvo ni titule, samo kazem nismo jednaki, jer ti mozes postati svestenik, patrijarh, prorok i vodja naroda a ja kao zena mogu slusati naredjenja, i moj glas ne vazi u poslovima i odredbama Crkve.

Подели на овим сајтовима

Ne trazim prevenstvo ni titule, samo kazem nismo jednaki, jer ti mozes postati svestenik, patrijarh, prorok i vodja naroda a ja kao zena mogu slusati naredjenja, i moj glas ne vazi u poslovima i odredbama Crkve.

Grešiš. NE MOŽE da postane, to Bog daje. Ja mogu da se trudim koliko god hoću, ali ako nije u Božjem planu, NIKADA ne mogu da postanem ni papa, ni biskup, još manje prorok ili vođa naroda. Ja nisam birao da li ću se roditi kao muško kao ni ti to što si žensko, to je Bog dao SA RAZLOGOM. 

A grešiš i u tome da tvoj glas ne važi. I te kako važi, samo što su vernici u Crkvi često apatični i Crkvu, a posebno svoju lokalnu zajednicu osećaju samo kao mesto gde se svrati povremeno na liturgiju. Ne osećaju je kao svoju kuću. To što si rekla važi i za muške podjednako. Kad bi laici bili aktivniji, mogli bi da "nateraju" sveštenike da čine ono što zajednica traži, ovako i sveštenici često sebe shvataju kao gazdama a ne glavama porodice crkve, pa se tako i ponašaju. Oni se ponašaju tako jer im LAICI to dopuštaju. SVAKO u Crkvi ima dužnost, ali tu dužnost ne vršimo.. Ne preuzimamo odgovornost, jer se, često plašimo da će nešto da nam se desi ako počnemo da se trudimo na pravi način. Odatle i osećaj ne važenja naše reči. To važi i za muške i za ženske. Svi misle da se glas laika ne sluša u Crkvi i da hijerarhija radi šta hoće...pa naravno da radi šta hoće jer nešto mora da se radi, a kad niko drugi ne preuzima inicijativu, onda hijerarhija mora sama da radi. Kad to traje dugo vremena, onda se dešava ovo što imamo danas - što se najbolje ogleda u onom šizofrenom pozdravu za praznike: Crkva i njeni vernici slave... Počeli smo da zovemo Crkvom, hijerarhiju, a vernici su, tako, odvojena kasta. To nije krivica samo hijerarhije, već i svih vernika, kojima ne pada na pamet da se angažuju u Crkvi. Da nešto organizuju, da borave u zajednici, da počiste srede, da se brinu za lokalnu zajednicu. Zato se i ti osećaš manje vrednom,

Подели на овим сајтовима

I havala Bogu sto nismo jednaki! Ovaj bi zivot i svet bio odvratan da smo jednaki.

Neko ovde rece da je sve to samo sluzba koju nam Bog daje i u pravu je. Razmisljaj vise o odgovornosti te sluzbe pa ces videti i biti zahvalna Bogu sto ti nisi na tom polozaju. I jos jedno ja verujem da Bog zna zasto je jedne postavio za apostole a jedne za svestenike i tako to.

Ko kaze da nemozes biti prorok ili vodja naroda. Zar treba da ti ukazujem na primere iz Biblije i istorije. Seti se Svete prorocice ane koja je imala cast da drzi Gospoda na rukama.

Da ne pominjem Bogorodicu. Skromna devojka sakrimevena od pogleda svih svojim rodjenjem izmeni svet. 

Itekako vazi. Stvar je u tome sto povrsno dozivljavas Crkvu. Preko tvog episkopa se cuje i tvoj glas.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Verujem da Bog voli i zenu ali muskarac je Boziji ljubimac. Bas je jadno ali istinito.

Ipak si ti to pogrešno razumela. I muškarac i žena su stvoreni, kao i sve ostalo, radi najvećeg Božijeg dara, a to je život. 

Подели на овим сајтовима

@kamila

Колико знам Бог је створио човека из љубави, као и све што ствара, то чини јер је апсолутно слободно биће. Негде сам прочитао, да је прво заволео човека па га је створио... Дакле, верујем да је заволео и жену (за мушкарца) као израз слободне воље и љубави...

И не заборави:

„Нема више Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер сте сви ви један (човјек) у Христу Исусу“, (Гал, 3, 28)

Подели на овим сајтовима

Жена-друг својим живим учешћем у његовом блаженству, била је дужна да својом љубављу учини ово блаженство потпуним, јер је њено призвање - љубав. Овом призвању и одговара оно место, које је жени наменио Сам Бог. Жена није ниже од мушкарца, она је помоћница, слична њемy, јер само у условима једнакости она може да укаже помоћ, која је њему потребна. Али ово место је другостепено, зависно: жена је створена после мужа, саздана за мужа, узета од њега,"кост, од кости његове, тело од тела његовог" (Постање 2,21).Грехопад је до основе изопачио однос мушкарца и жене. Ђаво је завео жену и потом је употребио као оруђе да се заведе муж. Ђаво је знао, да му је најсигурније да делује на жену, јер је она слабија од мужа, и лакше ће му бити да је наговори.Због таквог заборављања љубави Бог је кажњава суровим болестима, због заборава да је зависна, Он понижава њен положај, потчињава је мужу." И воља ће твоја стајати под влашћу мужа твојега" (Постање 3,16)

Сваљујући све бриге и послове на жену, муж, авај, оставља себи само једно право: да наређује и влада. Жена као последица овога, у почетку постаје од другарице -радница, а затим роб. Она се труди не само да се ослободи од ропства, него и да задобије власт над мужем, а немајући снаге за то прибегава лукавству и пакостима.Почела је борба деспота с робом.Али милосрдни Бог је одмах по грехопаду понудио средство, које може да обнови изгубљену равнотежу међу половима:од Дјеве се мора родити обећани Помиритељ, који је уништио дела ђавола (1. Јн. 3,8). "Семе женино мора да порази главу змије" (Постање 3,15).

И ево га назначени час је дошао. Пресвета Дјева, по снази љубави и смирења, примила је у Себе Бога и оваплотила Га. Жена је вратила мужу оно што је од њега одузела; вратила је неизмерно више него што је он изгубио преко ње, а тиме је ослободила себе од ропства. Притом Богоматер није ослободила жену од ропства устајањем против мужа, већ напротив - смирењем. И после Свога великог дела Она остаје у Свом скромном положају. Узнесена више Херувима и Серафима, Она се скрива иза Сина Свога за време Његовог земног живота, не види се ни испред ученика Његових, иако је они дубоко поштују.

Није ли то идеал жене - хришћанке?

На љубав и скроман положај указује жени и хришћански брак: жена је призвана да воли мужа, као што Црква воли Христа (ван љубави нема друге везе између Христа и Цркве), и према снази ове љубави подчињава се мужу, као Црква Христу, јер је царство благодати царство љубави, а не ропског страха.

Богородица је својом послушношћу Богу исправила Евин грех непослушности.Ева је употребила своју слободу на зло и на радост ђавола, а Богородица је употребила своју слободу на свету службу Богу и смирено ускликнула: "Ево слушкиње Господње, нека ми буде по твојој речи! "

Женама Мироносицама се Христос јавио.Затим је и Марија Магдалина видела Васкрслог Господа.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

@Daniela Dance

Eto vidis sta pise neki samozvani teolog bogoslov sta ja znam ko je, zena si "drugorazredna" kao "podrska" glavnoj zvezdi muskarcu.

Mudri teolog (a po govoru se odaje jedan obican gresnik) hoce reci da je muskarac vazniji od zene.

Nema jednakosti gde je jedan glavna zvezda a drugi mu pridrzava kisobran.

Подели на овим сајтовима

@Daniela Dance

Eto vidis sta pise neki samozvani teolog bogoslov sta ja znam ko je, zena si "drugorazredna" kao "podrska" glavnoj zvezdi muskarcu.

Mudri teolog (a po govoru se odaje jedan obican gresnik) hoce reci da je muskarac vazniji od zene.

Ко ти крив? Што с` дирала јабуку?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

@Daniela Dance

Izvini, Kamila, da li si ti čitala postove ili samo želiš da se osećaš kao "drugorazredna". Niko ovde ne govori da je žena "drugorazredna", a ja sam ti napisao kako stoje stvari u Bibliji po tom pitanju.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...