Jump to content

Ислам

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1324491351' post='546557]

јел то нека фора да не смеш да се изјасниш и избегаваш одговор?

ne, samo mislim da nije bitno ko je šta... previse se ljudi zamaraju tim stvarima umjesto da se okrenu pravim vrijednostima... 21 je vijek a nama jos uvijek jedino bitno ko si, sta si i za koga navijas :)

ali ako je vama bitno okačit neku etiketu ispod avatara onda okačite da sam musliman...

http://www.youtube.com/watch?v=8LwGYrzx3DM

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Zeljko, te su rasprave poslastice teologa a ne moje... Ovaj mali primjer sam poslao Milanu pa mozda shvati koliko smo ustvari slicni a ne razliciti i da cemo sutra kada Isus ponovo dodje biti u istom timu akobogda i da je nepotrebno bavit se ovim transferima ko ce tamo, ko ovamo, ko ce naprijed a ko nazad...

A sto se tice onih besmislenih pitanja tipa moze li Bog ovo, moze li ono,...

Za mene je Bog Stvoritelj, (koji stvara iz nicega), Vječni (Oduvijek i zauvijek)...

Postoji samo On koji je vjecan a sve ostalo je stvoreno i opstoji njegovom voljom.

Iako je i covjek vjecno bice kada bude puhnuto u rog sve što postoji će nestati, osim Njega (Stvoritelja).

Onda ce On ponovo stvorit sve i tada ce svim stvorenim bicima biti jasnije da je samo Bozje postojanje apsolutno a nase postojanje i nasa vjecnost zavisi od Njegove volje...

U ovom konceptu nema mjesta za neku porodicnu atmosferu i mislim da je taj sasvim nepotreban element zalutao u Isusovo ucenje kroz historiju zaslugom teologa...

Ljudi su uvijek voljeli imati svoje zemaljske bogove koje su mogli opipat svojim spoljasnjim culima i to nije nista novo... Napravili bi ih i od kamena ili gline ako treba... I uvijek kada bi se pojavio neko ko bi im otkrivao istinu i spoznaju djelovalo bi im kao da im ovaj ustvari zeli oduzeti vjeru...

Подели на овим сајтовима

Znaci Bog nema mogucnost da bude otac? Da li je sam sebe ogranicio ili mu je to neko nametnuo? Posto ako, kako rece mudrac sa ovog klipa, "onog momenta kada Bog rodi , on nije vise Bog"?

To није само муслиманско схватање,већ и јелинско,да је саблазан да Бог може да постане човек,сети се само Несторија,или Арија,како год...

Проблем је што не разликујемо стање Бога без оваплоћења,јер и да се Исус није оваплотио од Богородице,и даље би остао Божји Син.

Не постоји никаква заслуга "теолога" за однос Оца и Сина,већ се о томе може видети у самом Новом Завету,као када Исус каже "Ја и Отац - једно смо".

Подели на овим сајтовима

To није само муслиманско схватање,већ и јелинско,да је саблазан да Бог може да постане човек,сети се само Несторија,или Арија,како год...

Проблем је што не разликујемо стање Бога без оваплоћења,јер и да се Исус није оваплотио од Богородице,и даље би остао Божји Син.

Не постоји никаква заслуга "теолога" за однос Оца и Сина,већ се о томе може видети у самом Новом Завету,као када Исус каже "Ја и Отац - једно смо".

Moze li biti da je Isus govorio o ekstatičkim stanjima koja su u sufizmu i irfanu poznata kao fena - iščeznuće, utrnuće u Bogu, jednoći s Bogom ?

U irfanskom svjetonazoru se govori o dva putovanja koja su morali proći svi Bozji ljudi:

- Putovanje od mnoštva ka jedinstvu, na ovom putovanju salik - duhovni pregalac se očitovanjima Božanske Biti približava Apsolutnoj Zbilji. On je u neprekidnom putovanju, uspinje se od mnoštva ka jedinstvu ili, kako se u ifranu kaže, nalazi se na putovanju od stvorenja ka Stvoritelju.

- Drugo putovanje arifa je povratak od jedinstva ka mnoštvu, put od Istinitog ka stvorenjima. Arif tako prešavši put od mnoštva ka jedinstvu osvjedočuje Apsolutnu Zbilju, Sveto Jedinstvo vrijedno obožavanja, predanosti i ljubavi. Jedini koga arif svjedoči jeste Duša svijeta, i on uviđa da je ljubavni žar prema Uzvišenom Voljenom od praiskona darovan njegovoj prirodi.

Poslanik Muhamed kaže: "Čudna su naša stanja sa Uzvišenim, On je On, mi smo mi, On je mi, mi smo On."

Čovjek koji dosegne ovo "Fena" stanje može da dokuči svoje istinske razmjere, osjeti sponu koja ga povezuje sa njegovim Stvoriteljem. U svome Stvoritelju osjeti dio duha koji mu je darovan kako Uzvišeni kaže: «I u njega sam udahnuo od duha svojega.»

Nakon što prodje ovaj put od mnostva ka jedinstvu i nazad od jedinstva ka mnostvu, drugima prenosi poruku u obliku riječi, iskaza a ovdje često može doći do pogresnog shvatanja onih koji primaju tu poruku...

Подели на овим сајтовима

• 11 months later...

Немачка на мети терориста: Умало да експлодира железничка станица у Бону

policija-demontira-eksplozivnu-napravu-n

Истражитељи су саопштили да се направа састојала од четири одељка са бутаном, металне цеви са прахом амонијум нитрата, три батерије и сатом, али да нису пронашли детонатор.

Направа пронађена на платформи железничке станице у Бону могла је да изазове велику експлозију да је дошло до детонације, саопштила је немачка полиција, која трага за две особе за које се верује да су умешане.

Експлозивна направа пронађена је у једној торби на станици у понедељак и деактивирана.

Истражитељи су саопштили да се направа састојала од четири одељка са бутаном, металне цеви са прахом амонијум нитрата, три батерије и сатом, али да нису пронашли детонатор.

У току је потрага за мушкарцем са снимка начињеног безбедносном камером, који је носио торбу из ресторана на станици, и још једним кога су деца видела како торбу у којој се налазила експлозивна направа, оставља на платформи, саопштио је истражитељ Норберт Вагнер.

Полиција је у уторак привела двојицу мушкараца, укључујућу једног локалног радикалног исламисту, али их је пустила због недостатка доказа.

(Бета)

http://srbin.info/2012/12/nemacka-na-meti-terorista-umalo-da-eksplodira-zeleznicka-stanica-u-bonu/

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Znaci Bog nema mogucnost da bude otac? Da li je sam sebe ogranicio ili mu je to neko nametnuo? Posto ako, kako rece mudrac sa ovog klipa, "onog momenta kada Bog rodi , on nije vise Bog"?

to je isto kao da li moze Bog da stvori kamen toliko tezak da ne moze da ga podigne..znaci to je ne moguce...isto tako je nemoguce da ima sina bukvalno...U Bibliji se mnogi nazivaju Bozijim sinovima...

Подели на овим сајтовима

to je isto kao da li moze Bog da stvori kamen toliko tezak da ne moze da ga podigne..znaci to je ne moguce

Vi bas imate ljudsku predstavu o Bogu. Bog je iznad stvorenog sveta i moze sta hoce, ali ono sto je u skladu sa njegovim "karakterom". Moze li Bog stvoriti pokorne robove koji nece nikada pociniti nikakav greh i biti mu uvek pokorni i poslusni, i na taj nacin svi biti spaseni u Raju ili Dzennetu ? Ako moze, zasto nije ? Nije ne zato da bi nas zezao i postavljao u iskusenja da vidi ko mu je pokoran, a ko nije. Nego zato sto zeli da ga ljudi prihvate slobodno, svojom slobodnom voljom, zeli da uspostavi zajednicu sa onima koji ga iskreno zele svojom slobodnom voljom i odlukom, jer je On sam nas stvorio slobodnom voljom sa tom zeljom.

Pitanje ti je nelogicno bosmisleno jer Boga ne mozes stavljati u okvirima sveta i zakona koje je On stvorio, a ne oni Njega.

isto tako je nemoguce da ima sina bukvalno...U Bibliji se mnogi nazivaju Bozijim sinovima...

Kako to mislis bukvalno ? Isus je postojao kao Sin oduvek, nije postao Sin zato sto se rodio od device Marije. Nije se Bog ozenio Marijom da bi imao Sina, sacuvaj Boze. Isus je svojim ovaplocenjem postao i Sin coveciji, a ne Sin Boziji.

Opet je tu problem vase ljudsko poimanje Boga, kao savrsenog zemaljskog cara i gospodara. Zemaljski vladari ne vole da dele vlast ni sa kim, pa ni sa rodjenom decom ( iako je odnos Otac Sin Sveti Duh savim drugaciji ); zemaljski vladari vole samo one koji su im pokorni, a mrze one koji ih ne vole i zele da ih uniste kad im padnu saka; zemaljskim vladarima je ponizenje da postanu kao obicni gradjani, a kamoli da stradaju od njih..... zato vi ne mozete razumeti naseg Boga, jer imate ljudsku predstavu o Bogu. Evo, procitaj ovaj TEKST

Ako iskreno pogledas sta pise u Bibliji videces da se Isus razlikuje od ostale dece Bozije i sinova Bozijih. Evo ti nekih citata. Prvo, tekstovi iz Starog Saveza :

"Ko je utvrdio sve krajeve zemlji? Kako Mu je ime? I kako je ime Sinu Njegovom? Znaš li? "

" Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni. "

" A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji među hiljadama Judinim, iz tebe će mi izaći koji će biti Gospodar u Izrailju, kome su izlasci od početka, od večnih vremena. "

"Videh u utvarama noćnim, i gle, kao Sin čovečiji iđaše sa oblacima nebeskim, i dođe do starca i stade pred Njim. I dade Mu se vlast i slava i carstvo da Mu služe svi narodi i plemena i jezici; vlast je Njegova vlast večna, koja neće proći, i carstvo se Njegovo neće rasuti. "

"Tada se prepade car Navuhodonosor, i brže ustav progovori i reče svojim dvoranima: Ne bacismo li tri čoveka svezana u oganj? Odgovoriše i rekoše caru: Da, care. Odgovori i reče: Eno, vidim četiri čoveka odrešena gde hode posred ognja i nije im ništa, i četvrti kao da je Sin Božji. "

A sada tekstovi iz Novog Saveza :

" U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč. Ona beše u početku u Boga. Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo. .... " I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca. "

Iz ovoga se vidi da Bog ima samo jednog Sina, tj. da je Jedinorodan od Oca. Jasno je da isus nije obicno dete Bozije kao sto to vi smatrate.

" Koji god veruje da je Isus Hristos, od Boga je rođen; i koji god ljubi Onog koji je rodio, ljubi i Onog koji je rođen od Njega." Ko je koji svet pobeđuje osim onog koji veruje da je Isus Sin Božji? Ovo je Isus Hristos što dođe vodom i krvlju i Duhom, ne samo vodom nego vodom i krvlju; i Duh je koji svedoči, jer je Duh istina. Jer je troje što svedoči na nebu: Otac, Reč, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno."

Mislim da je ovde sve jasno. Isus nije Bozije stvorenje, nije stvoren od Boga, nego je rodjen. Ali, hajde da vidimo sta sam Isus kaze :

"Tada rekoše Jevreji: Da se neće sam ubiti, što govori: Kud ja idem vi ne možete doći? I reče im: Vi ste od nižih, ja sam od viših; vi ste od ovog sveta, ja nisam od ovog sveta. Tada Mu govorahu: Ko si ti? I reče im Isus: Početak, kako vam i kažem. "

Isus za sebe kaze da je On pocetak, bas kao sto govori ono prorocanstvo iz Starog Saveza. Ko ima oci da vidi, neka vidi.

"A Isus im reče: Kad bi Bog bio vaš Otac, ljubili biste mene; jer ja od Boga iziđoh i dođoh; jer ne dođoh sam od sebe, nego me On posla. "

"Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji Oca mog koji je na nebesima. Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! Nismo li u ime Tvoje prorokovali, i Tvojim imenom đavole izgonili, i Tvojim imenom čudesa mnoga tvorili? I tada ću im ja kazati: Nikad vas nisam znao; idite od mene koji činite bezakonje. Svaki dakle koji sluša ove moje reči i izvršuje ih, kazaću da je kao mudar čovek....... "

Nego, ne znam ima li smisla sa vama uopste razgovarati o tome. Evo zasto. Recicu ti nesto sto sam rekao i jednom tvom bratu u veri o problemu koji imamo sa vama prilikom vodjenja ovakvih razgovora.

Problem je to sto ti ne smes reci Kurana dovoditi u sumlju i pomocu nih tumacis Bibliju. Ako Kuran kaze da su Hriscani izmislili Sveto Trojistvo, da apostol Pavle nije autoritet, da su Bozije objave izmenjene ( kakav je to Bog koji nije u stanju da sacuva svoje objave, pitam se ), da Isus nije razapet i vaskrsao.... ti u to moras da verujes da ne bi vecno goreo u dzehenemu i razljutio strogog Allaha. Mogu ti ja do sutra dokazivati da Biblija govori drugacije, ali to nece nista vredeti, jer ti ne razmisljas racionalno po tom pitanju. Ti imas pravo na to i to je tvoja stvar, samo nemojte izvrtati reci iz Biblije i govoriti da u Njoj ne pise ovo ili ono, da Isus nije rekao to , nego je rekao nesto drugo, da je ovo izmisljeno, a ovo nije.... Nemojte to raditi molim vas, jer vam je pristup pun lazi, prevara i obmanjivanja. Ili prihvati da su sve zapisane reci Isusa tacno zapisane ili ih nemoj uopste koristiti kao dokaz za Kuran tako sto ces birati ono sto ti se svidja, a odbacivati ono sto ti se ne svidja i tumaciti onako kako volis.

Pozdrav i svako dobro.

Подели на овим сајтовима

to je isto kao da li moze Bog da stvori kamen toliko tezak da ne moze da ga podigne..znaci to je ne moguce...isto tako je nemoguce da ima sina bukvalno..

Nije isto. Ovo sa kamenom je pitanje logičke nemogućnosti. Isto kao što Bog 'ne može' da stvori kamen koji nije kamen nego nešto drugo. Sv. Toma Akvinski čak vrlo lijepo obrazlaže da nemogućnost da se učini nešto logički nemoguće nikako ne može biti znak da ima nešto što Bog ne može da učini, da je to nekakav nedostatak savršenstva. Druga stvar koju Bog ne može da učini je nešto što nije striktno logički nemoguće već je suprotno Božjoj prirodi (mada se možda može obrazlagati da je i to neka vrsta log. nemogućnosti). Npr. ne može da čini nešto zlo i nepravedno. Ovo sa sinom ne spada očigledno u prvu grupu logički nemogućeg, a da bi spadalo u drugu grupu treba pokazati da je 'sinovstvo' u smislu u kome ga shvata hrišćanska vjera nešto 'zlo' i suprotno Božjoj dobroti i ljubavi. Samo bi tada se moglo reći da je to nemoguće. Te stoga ne vidim nikakvu bilo logičku bilo prirodnu prepreku da Hristos bude Sin Božiji 'rođen' od Oca prije vijekova, kao misao što se 'rađa' u umu, ne od tijela.

De Maria Numquam Satis

Подели на овим сајтовима

to je isto kao da li moze Bog da stvori kamen toliko tezak da ne moze da ga podigne..znaci to je ne moguce...isto tako je nemoguce da ima sina bukvalno...U Bibliji se mnogi nazivaju Bozijim sinovima...

"Еда ли ја, који отварам материцу, не могу родити? вели Господ; еда ли ћу ја, који дајем да се рађа, бити без плода? вели Бог твој" (Иса. 66, 9)

Подели на овим сајтовима

Vi bas imate ljudsku predstavu o Bogu. Bog je iznad stvorenog sveta i moze sta hoce, ali ono sto je u skladu sa njegovim "karakterom". Moze li Bog stvoriti pokorne robove koji nece nikada pociniti nikakav greh i biti mu uvek pokorni i poslusni, i na taj nacin svi biti spaseni u Raju ili Dzennetu ? Ako moze, zasto nije ? Nije ne zato da bi nas zezao i postavljao u iskusenja da vidi ko mu je pokoran, a ko nije. Nego zato sto zeli da ga ljudi prihvate slobodno, svojom slobodnom voljom, zeli da uspostavi zajednicu sa onima koji ga iskreno zele svojom slobodnom voljom i odlukom, jer je On sam nas stvorio slobodnom voljom sa tom zeljom.

Pitanje ti je nelogicno bosmisleno jer Boga ne mozes stavljati u okvirima sveta i zakona koje je On stvorio, a ne oni Njega.

Kako to mislis bukvalno ? Isus je postojao kao Sin oduvek, nije postao Sin zato sto se rodio od device Marije. Nije se Bog ozenio Marijom da bi imao Sina, sacuvaj Boze. Isus je svojim ovaplocenjem postao i Sin coveciji, a ne Sin Boziji.

Opet je tu problem vase ljudsko poimanje Boga, kao savrsenog zemaljskog cara i gospodara. Zemaljski vladari ne vole da dele vlast ni sa kim, pa ni sa rodjenom decom ( iako je odnos Otac Sin Sveti Duh savim drugaciji ); zemaljski vladari vole samo one koji su im pokorni, a mrze one koji ih ne vole i zele da ih uniste kad im padnu saka; zemaljskim vladarima je ponizenje da postanu kao obicni gradjani, a kamoli da stradaju od njih..... zato vi ne mozete razumeti naseg Boga, jer imate ljudsku predstavu o Bogu. Evo, procitaj ovaj TEKST

Prvo to nije nase pominaje Boga nego filozofsko...i traze odgovor od vernika na to pitanje...

Hidusi kazu da Bog moze da se inkarnira u kipove...I da je to Njegova volja i da ne moze niko da ga spreci...

Bog ne moze da ima manjkavosti...ne moze da bude zavistan o necemu...

Drugo da li je Isus oduvek ili ga je stvorio Otac?Da li su stvarali svet zajedno ili je svako stvorio deo ili je jedan stvorio sve a drugi nista?

Подели на овим сајтовима

Nije isto. Ovo sa kamenom je pitanje logičke nemogućnosti. Isto kao što Bog 'ne može' da stvori kamen koji nije kamen nego nešto drugo. Sv. Toma Akvinski čak vrlo lijepo obrazlaže da nemogućnost da se učini nešto logički nemoguće nikako ne može biti znak da ima nešto što Bog ne može da učini, da je to nekakav nedostatak savršenstva. Druga stvar koju Bog ne može da učini je nešto što nije striktno logički nemoguće već je suprotno Božjoj prirodi (mada se možda može obrazlagati da je i to neka vrsta log. nemogućnosti). Npr. ne može da čini nešto zlo i nepravedno. Ovo sa sinom ne spada očigledno u prvu grupu logički nemogućeg, a da bi spadalo u drugu grupu treba pokazati da je 'sinovstvo' u smislu u kome ga shvata hrišćanska vjera nešto 'zlo' i suprotno Božjoj dobroti i ljubavi. Samo bi tada se moglo reći da je to nemoguće. Te stoga ne vidim nikakvu bilo logičku bilo prirodnu prepreku da Hristos bude Sin Božiji 'rođen' od Oca prije vijekova, kao misao što se 'rađa' u umu, ne od tijela.

Da li je Bogu potreban sin da bi bio dobar i pokazao svoju ljubav prema ljudima i stvorenjima...Da li Bog zavisi od necega,nekoga?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...